Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Testament

hoi
ik ben van de week bij een notaris geweest om van alles vast te leggen. redelijk standaard: wie krijgt het beheer over de kinderen, het geld enzovoort. Echt heel standaard volgens mij. hij noemde wat modules op (krijgt de 'koude kant' later als de kinderen getrouwd zijn recht op jullie geld) en geen enkele rare aanpassing.

ik krijg net de offerte... kost het bijna 1000 euro!!

dat het duur was oke, maar ik had op zo'n 200-400 euro gerekend.

ben benieuwd of dit gebruikelijk is, heeft het zin om meer offertes aan te vragen of krijg ik dan weer offertes op dit prijsniveau..hoeveel kostte het ongeveer bij jullie?

Groetjes
Gruffalo

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Vic

Vic

26-02-2010 om 16:06

Opgezocht

Wij betaalden twee jaar geleden 425 euro excl btw voor twee gelijkluidende testamenten. Ik heb destijds offertes opgevraagd bij 3 notarissen en dit was de goedkoopste.

gruffalo

gruffalo

27-02-2010 om 11:04 Topicstarter

Aha

bedankt voor die link! ik ga nog eens wat offertes opvragen want dit gaat me iets te ver.
we gingen eigenlijk alleen voor een voogdij regeling maar ik heb nu door dat door die testamenten de prijs verdubbeld is, ook al is het redelijk standaard.

ik zit nu erg te twijfelen... we hebben niet zo veel geld, eigenlijk alleen het huis dat vrij komt als wij overlijden...en ik heb vertrouwen in de voogd die we benoemen, die gaat ook over het geld. als ik een voogd benoem, is het dan nog echt nodig om een testament te maken, voor al dat geld? als het weinig zou kosten oke, maar nu..

gruffalo

ijsvogeltje

ijsvogeltje

27-02-2010 om 12:33

Dilemma

Lastig dilemma. Wij hebben destijds testament, samenlevingscontract en overdracht van het huis in één keer geregeld. Ook verschillende offertes aangevraagd, flinke verschillen.
Als erg geen testament is, geldt volgens mij een aantal algemeenheden. Belangrijkste is dat als een van jullie overlijdt, alles naar de ander gaat. En als je beiden overlijdt, alles naar de kinderen. Als er over de voogdijschap van de kinderen niets vast ligt, wordt volgens mij met de naaste familie gesproken. Ik heb begrepen dat daar nogal eens wat problemen ontstaan: verschillende familieleden die de kinderen 'claimen'. En dat wil je natuurlijk niet. Ik denk dat het daarom - testament of niet - belangrijk is om naar de familie duidelijk te maken wat jullie wensen daarin zijn.

Nog een opmerking voor als je niets regelt

Let op: als een van beide ouders overlijdt gaat niet automatisch alles naar de ander, want de kinderen hebben ook meteen recht op hun kindsdeel. Dat kan dus lastig zijn als een dwars kind meteen zijn erfdeel opeist (legitieme portie)(ik zou denken dat dat problemen kan opleveren bv bij weinig eigen geld maar wel met een koophuis). Daarom wordt in een testament vaak een beding betreffende de langstlevende opgenomen zodat kinderen pas recht op hun erfdeel hebben na overlijden van de 2e ouder.
Wij hebben dit ook geregeld met 2 testamenten, wat we overigens nog belangrijker vonden waren aanwijzen van voogd e.d., nu wij niet getrouwd zijn.

Groetjes,
Vonda

PS je kan via www.notaris-vergelijken.nl mooi offertes opvragen, zag ik toen ik even googelde op langstlevende. Gewoon veel ruimer zoeken dan je eigen woonplaats, zou ik doen.

Asa Torell

Asa Torell

01-03-2010 om 14:35

Vonda en gruffalo

Ik ben er 99 procent zeker van dat de standaard bij getrouwden inmiddels is, dat de kinderen het kindsdeel niet kunnen opeisen. Ze hebben dat alleen als vordering staan op de langstlevende ouder. Daar hoef je geen testament voor te nemen.
Daarentegen gaat het geld als je niet getrouwd bent helemaal nulniksniet naar je partner zonder testament! Dan erven de kinderen. Als die minderjarig zijn moet jij dat geld als overlevende ouder weliswaar beheren maar dat is natuurlijk een heel gedoe vergeleken met als je het zelf erft. Daarom hebben wij als ongetrouwden dan ook wel een testament en dit kostte 4 jaar geleden ongeveer 450 euro (voor 2 gelijke stuks) via goedkoopstenotaris.nl. Bij ons testament is ook dat langstlevendemodel gebruikt dat ik hierboven noemde.
Ook de voogdij staat trouwens in ons testament, volgens mij kun je er dus nauwelijks onderuit als je dat wilt regelen. Wel moet het, zoals al gezegd in dit draadje, goedkoper kunnen dan die e 1000.

Asa Torell

Asa Torell

01-03-2010 om 14:39

Aanvulling

die vordering is in principe pas opeisbaar na overlijden van de langstlevende ouder (als het geld er dan nog is). Hooguit eerder als deze hertrouwt en het geld in de stieffamilie dreigt te belanden, maar ook dan gaat het geloof ik niet zo gemakkelijk.

Asa heeft gelijk

..dus maak er maar 100% van meid..

Vonda heeft trouwens ook gelijk, wat zij schetst is de stand van de wetgeving tot een jaar of 8 geleden, uit mijn hoofd... kan ook tien jaar geleden zijn...

Lelietje van Dalen

Lelietje van Dalen

02-03-2010 om 09:53

Radar over kindsdeel

Er was gisteren wel iets op radar over dat er al wel successiebelasting betaald moet worden bij zo'n langstlevendentestament. De kindsdelen zijn dan idd pas opeisbaar als de langstlevende ook is overleden, maar virtueel erven de kinderen al bij het overlijden van de eerste ouder en daarom is er al wel belasting verschuldigd. Dit is op te lossen met een zgn. tweetraps-testament.
Ik leg het vast niet goed uit, maar het is wel iets om rekening mee te houden en om misschien effe na te lezen/vragen.

Tinus_p

Tinus_p

02-03-2010 om 13:56

2trapstestament

Lelietje:
'Er was gisteren wel iets op radar over dat er al wel successiebelasting betaald moet worden bij zo'n langstlevendentestament. De kindsdelen zijn dan idd pas opeisbaar als de langstlevende ook is overleden, maar virtueel erven de kinderen al bij het overlijden van de eerste ouder en daarom is er al wel belasting verschuldigd. Dit is op te lossen met een zgn. tweetraps-testament."
Ik zag t voorbijkomen, en wat ik me afvroeg: Bij een 2trapstestament erft alleen de (andere ouder). Als die dus daarna alles over de balk gooit of failliet gaat of hertrouwt (met nieuw 2trapstestament...) hebben de kinderen dus nix meer. Of is het anders?

gruffalo

gruffalo

02-03-2010 om 16:24 Topicstarter

Offerte

ik heb nu een paar offertes ontvangen via de email, variërend van 300 tot 550 euro. Natuurlijk is dat nog niet zo in detail besproken als dat we hebben gedaan bij de 1e notaris (met de offerte van 1000 euro) maar het scheelt aanzienlijk in prijs.

ik heb vandaag met 1 notaris gesproken die de voogdijregeling de we hebben kan aanpassen (nieuwe namen) en dan met te toeziend voogd regeling etc. er bij...voor 290 euro inclusief. kijk, dat is een betere prijs. ik wacht nog op een bevestiging via de email.

wij zijn getrouwd dus als ik het goed begrijp geen aanvullende regelingen nodig.

Gruffalo

Agnet

Agnet

08-03-2010 om 19:05

Nee tinus dat klopt niet

Het tweetrapstestament voorkomt alleen dat de langstlevende partner bij overlijden van de ander successierechten moet betalen over het kindsdeel.

Als de langstlevende overlijdt moeten de kinderen dus alsnog die successierechten betalen, maar er werd in de voorbeelden vanuit gegaan dat er dan geld genoeg is (verkoop koophuis ouders, alsof iedereen een koophuis heeft).

Tinus_p

Tinus_p

09-03-2010 om 09:15

Agnet

Agnet:
"Als de langstlevende overlijdt moeten de kinderen dus alsnog die successierechten betalen, maar er werd in de voorbeelden vanuit gegaan dat er dan geld genoeg is (verkoop koophuis ouders, alsof iedereen een koophuis heeft)."
Dat snap ik, maar wat gebeurt er als de langstlevende partner hertrouwt??

Alles opmaken

Zover ik weet kan de langstlevende alles opmaken als ie wil. Het is tenslotte van degene. Mijn schoonmoeder overleed een aantal jaren en toen ging alles naar schoonvader, toen hoefde er nog geen sucsessierechten vooraf te betaald worden. Als hij overlijdt, dat gaat de erfenis naar zijn twee zonen, maakt hij alles op hebben ze pech.Maar het is van hem dus mag je blij zijn als je wat krijgt en mocht hij dement worden en alles over de balk gooien ,dan kun je altijd nog onder curatele stellen.

Rafelkap

Rafelkap

09-03-2010 om 14:02

Tinus

maar wat gebeurt er als de langstlevende partner hertrouwt??
Voorzover ik weet kan je dat ook weer in het testament ondervangen. Wij hebben : als onze kinderen trouwen kan wat zij erven (van ons ouders) niet naar de echtgenote (zeer vrij vertaald)

@tinus

normaal gesproken wordt in een testament het langstlevende opgenomen. Maar óók de zin: dat wél overgegaan moet worden tot uitkering van de erfenis bij hertrouwen/samenwonen en soms nog wat andere voorwaarden. Als dit niet in het testament staat, kan dus langstlevende hertrouwen en met nieuwe partner een nieuw testament maken en daarmee kinderen uit 1e huwelijk 'onterven'.

Tinus_p

Tinus_p

10-03-2010 om 10:27

Assumption is...

Chiquita:
"normaal gesproken wordt in een testament het langstlevende opgenomen. Maar óók de zin: dat wél overgegaan moet worden tot uitkering van de erfenis bij hertrouwen/samenwonen en soms nog wat andere voorwaarden. Als dit niet in het testament staat, kan dus langstlevende hertrouwen en met nieuwe partner een nieuw testament maken en daarmee kinderen uit 1e huwelijk 'onterven'."
Ja, maar geldt dat ook bij het genoemde tweetrapstestament? Wat ik zo gehoord heb, kon het wel eens van niet, omdat de kinderen (nog) niet formeel erven.
Assumption is the mother of all fuck-ups, dus aan 'ik denk het wel' hebben we niet zoveel. Ik wil het WETEN.

amk

amk

10-03-2010 om 13:58

Tinus (ot)

hebbie nog meer van die leuke quotes? Ik heb deze bij ons op het white board gezet als quote van de week.

Tinus_p

Tinus_p

10-03-2010 om 15:11

Amk (ot)

Mss hier?
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_adages_named_after_people

Kijk eens bij Hanlon, Sturgeon, Parkinson en niet te vegeten Peter's Principe

@tinus_p

heel simpel Tinus: als je wérkelijk wil weten wáár je aan toe bent, ga je naar een notaris (bijv. eentje die het eerste half uur een gratis consult heeft) en stel je je vragen.
Dán pas weet je zéker, écht héél zeker wat je rechten en plichten zijn. Daar kan geen forum met leken tegenop.

Verder ot amk

Die van Tinus en deze:

Assume makes an ass out of u and me...

Worden bij ons op het werk erg veel gebruikt.

Mariel

jippa

jippa

11-03-2010 om 11:03

Erfrecht

even googlen op erfrecht en het wordt allemaal keurig uitgelegd.

Tinus_p

Tinus_p

11-03-2010 om 13:48

Duh

Chiquita:
"Dán pas weet je zéker, écht héél zeker wat je rechten en plichten zijn. Daar kan geen forum met leken tegenop."
Duh.
Ondertussen, wij zijn mss leek, maar niet dom. Dus we kunnen er iig over praten. Dat houdt ook de notaris scherp.

Tinus_p

Tinus_p

11-03-2010 om 13:49

Google

jippa:
'even googlen op erfrecht en het wordt allemaal keurig uitgelegd."
Waar bijvoorbeeld??
Adviezen om te googlen zijn wat goedkoop, omdatr niet iedereen hetzlefde bij elkaar googelt en niet alle zoekresultaten even betrouwbaar zijn.

Tinus_p

Tinus_p

12-03-2010 om 20:16

Duh

jippa:
"Bijvoorbeeld: http://www.erfwijzer.nl/erfrecht.html
http://www.postbus51.nl/nl/home/themas/familie-jeugd-en-gezin/overlijden-en-erfenis/erfenis/wat-is-de-wettelijke-verdeling-bij-erfrecht.html"
En waar staat het antwoord op de vraag wat er gebeurt bij een tweetrapstestament de erfgenaam/ouder hertrouwt?

jippa

jippa

12-03-2010 om 22:02

Tweetrapstestament en hertrouwen

Tinus, ik reageerde niet op jouw ingewikkelde vraag en die laat zich ook niet even googlend beantwoorden volgens mij. Notarissen lijken vooral goed in zichzelf aanprijzen als het ingewikkeld wordt. En dan een rekening sturen

Tinus_p

Tinus_p

13-03-2010 om 13:07

Jippa

jippa:
"Tinus, ik reageerde niet op jouw ingewikkelde vraag en die laat zich ook niet even googlend beantwoorden volgens mij."
Nouja, ik ben soms positief verbaasd over wat je googelend kunt vinden. Bovendien, zijn we het er iig over eens dat dit de juiste vraag is?

jippa

jippa

14-03-2010 om 22:14

Ja idd

Zeker, verbaast mij soms ook. Ik denk dat dit ook nog wel te vinden is, maar dan in juridische taal, niet in simpele bewoordingen.
Ik wist niks van erfrecht, heb er in ieder geval weer wat van opgestoken.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.