Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Kiki

Kiki

12-04-2010 om 21:05

Zieke zoon, lastige werkgever

Mijn zoontje heeft keelontsteking en moest vanmorgen naar de dokter. Ik moest dringend naar een conferentie en mijn man moest thuisblijven om met hem naar de dokter te gaan.

Nou zei mijn man later, dat zijn werkgever niet zo blij was en ronduit had gevraagd waarom zijn vrouw (ik dus) dat niet deed en dat het hem een vrije ochtend zou kosten

Nou ben ik natuurlijk witheet, ook op man die niet eens protesteerde bij zijn baas (want dat heeft toch geen zin), maar wel zat te zeuren op mij dat hij thuis moest blijven.
Want ik ben eigen baas en ik kan beter schuiven met mijn werktijden. Ja normaal blijf ik ook altijd thuis, maar deze conferentie kon ik niet afzeggen.
Maar ik vind het eigenlijk te zot voor woorden dat het hem een vrije ochtend moest kosten. Je krijgt toch gewoon vrij voor doktersbezoek van je kinderen? Let wel, na het doktersbezoek kwam mijn moeder gewoon, dus het was echt alleen het doktersbezoek.
Ik geef mijn medewerkers altijd vrij voor dat soort noodsituaties.

Maar gewoon ook die opmerking van zijn baas, waarom ik niet met zoon naar de dokter ging, is bij mij zo vreselijk verkeerd gevallen dat ik manlief eigenlijk terug wil sturen naar baas om hem met wetteksten om zijn oren te slaan.
Man zal het waarschijnlijk niet doen, maar dan ben ik in ieder geval van mijn frustratie af.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
rozenstruikje

rozenstruikje

12-04-2010 om 21:33

Hier

krijg ik geen vrij om met kinderen naar huisarts te gaan, ook niet als het spoed of dringend is.
En ook niet voor vooraf geplande zaken als tandartscontrole/ CB/ tienminutengesprek op school.En ook niet als ik plots eerder naar huis moet ivm kind dat ziek is geworden.
Ik krijg overigens wel vrij voor mijn eigen doktersbezoek onder werktijd.

En ik zou ook errug kwaad zijn in jouw geval!

Hopelijk is zoon snel weer beter,

Rozenstruikje

Kan me voorstellen dat je boos bent

Jeetje Kiki, dat is echt een kerel uit een vorig tijdperk. Ik verwacht wel dat mensen vrij nemen voor dit soort dingen, maar als het 1 of 2 uur is, hoeft dat van mij niet.

Het ergste is natuurlijk dat hij vraagt of jij het niet kan doen. Bah. Zo werd mijn man bij een vorige werkgever uitgelachen toen hij voorzichtig begon over ouderschapsverlof. Het zou z'n carriere erg overzichtelijk maken werd gezegd.

We hebben nog veel te doen op emancipatiegebied!

Helen

Helen

12-04-2010 om 22:20

Overheid of marktwerking?

Is goed werkgeverschap iets dat je door de overheid wordt opgelegd? Of heeft het meer te maken met marktwerking? We krijgen te maken met een enorm tekort aan arbeidskrachten en uiteindelijk zijn het de werkgevers die zich star in dit soort zaken opstellen, die uiteindelijk achter het net vissen..

Het hoort er 'gewoon' bij voor werkgevers dat personeel geld kost. Bedrijfsrisico zeg maar.

tonny

tonny

13-04-2010 om 08:12

Als je kinderen hebt

is het heel gewoon dat je om beurten je plaats inneemt als er tijdens werktijd iets met de kinderen is. Je man had gewoon kunnen zeggen: bij calamiteiten neemt een van ons even vrij, vandaag was ik dat, een andere keer zij. Klaar.

Het is niet zo dat een werkgever te allen tijde voor alles opdraait, werknemers hebben een eigen verwantwoordelijkheid en daar is jurisprudentie over, hoor ik net van mijn man; iemand met zwakke knieën moet niet gaan voetballen, bijvoorbeeld.

tonny

marsja

marsja

13-04-2010 om 08:51

Hier

moet ik zelfs vrijnemen om zelf naar de huisarts of tandarts te gaan. Je wordt geacht dat je dat in je eigen tijd doet. Fijne cao aanpassing van een paar jaar geleden Dus ik mag gewoon gaan, maar kost me altijd uren.

Jesse_1

Jesse_1

13-04-2010 om 09:38

Vrij nemen ja

Ik vind het normaal om af en toe vrij te NEMEN voor bijv een doktersafspraak van de kinderen. Dit kost dus wel vrije uren.
In ons geval doe ik dat meestal omdat ik
a) graag zelf erbij ben
b) ik makkelijk kan schuiven met mijn werk en de verloren uren dan een andere keer inhaal (zo ook bij plotselinge ziekte, ik neem dan meteen vrij en mijn man neemt later een keer 'gepland' vrij om voor de kinderen te zorgen zodat ik - een gedeelte van - de opgenomen uren kan inhalen.
Jesse

Jesse_1

Jesse_1

13-04-2010 om 09:39

Eigen doktersbezoek (o.t.)

Eigen doktersbezoek is beperkt in werkgevers tijd.
Jesse

Puck

Puck

13-04-2010 om 11:36

Kiki

Ik vind dat je deels onterecht reeageert. Het is niet de schuld van de baas dat jij kinderen hebt, dus waarom zou hij daarvoor op moeten draaien. Het lijkt me niet meer dan normaal dat je als werknemer vrij neemt als je voor je kind thuis moet zijn. Dat jij je werknemers vrij geeft voor dit soort situaties is heel vriendelijk van je, maar geen verplichting.
Neemt niet weg dat de baas van je man wel tamelijk bot reageerde (ook al heeft hioj formeel waarschijnlijk gelijk) maar om daar nu witheet van te worden vind ik overdreven en zonde van je energie.

Nasha 1st

Nasha 1st

13-04-2010 om 11:39

Flexibiliteit werkt naar 2 kanten

zeg ik altijd...als je werkgever zich wat soepeler opstelt in dit soort situaties (joh, kom een uurtje later, haal dat later een keer in), dan ben jij als werknemer ook sneller bereid in te springen (he baas, Piet is ziek, zal ik een dagje extra/uurtje langer enz werken??) Jammer dat veel werkgevers en werknemers dat zelf niet willen begrijpen....

Kari1

Kari1

13-04-2010 om 12:02

Calamiteitenverlof

Vziw is het de bedoeling dat je je dat zo snel mogelijk, dus niet achteraf bij je werkgever aangeeft, en is je werkgever dan min of meer verplicht je dat toe te kennen, zodat het geen ongeoorloofd verzuim wordt.
Wie dat betaalt is vers 2. Het kan zijn dat het ten laste van de werkgever komt, maar het kan ook zijn dat in de CAO of OR daar andere afspraken over zijn gemaakt. B.v. dat het ten laste komt van de bovenwettelijke vakantiedagen. Even nakijken dus.
En, de baas van je man was nogal bot met zijn reactie dat de vrouw des huizes dergelijke zaken maar moet oplossen, maar jij bent denk ik iets te snel witheet dat je mans baas dit niet "uiteraard" volledig vergoed.
Kari

Kiki

Kiki

13-04-2010 om 12:45

Ik was eigenlijk meer kwaad op man en zijn baas

over die assumptie dat ik, als moeder, dit soort dingen maar moest regelen.
Daar kan ik echt laaiend over worden. Ik voelde me al zo schuldig dat ik naar die conferentie moest terwijl hij ziek was, maar daar heb ik me overheen gezet omdat mijn man dat soort dingen net zo goed kan regelen.

Kijk dat het hem een vrije ochtend kost, maar daar was ik niet eens zo nijdig over (hoewel ik dat ook flauw vind hoor)
Mijn man werkt regelmatig langer, wordt regelmatig op zijn vrije dag gebeld over werkdingen. Ik vind dat hij dan wel een soort van wederkerigheid mag verwachten.
Ik zei al tegen man, dat hij in dat geval voortaan maar moet zorgen dat zijn telefoon op zijn vrije dagen uitstaat en dat hij voortaan maar gewoon zijn werk van 9 tot 17.00 moet doen.
Tja en dan krijg je inderdaad de situatie wat Nasha zegt
Dat was hij wel met mij eens, al wordt zijn mening misschien wel gekleurd door een sluimerend slecht geweten naar mij toe. (heel goed)

Enfin, hork van een baas, ik moet me er eigenlijk niet druk om maken. Godzijdank niet mijn baas.

Wat betreft veel op de werkgevers overhevelen, dat krijg je nou eenmaal als je in een zorgmaatschappij leeft en dat is voor werkgevers alleen maar vervelend als er misbruik van gemaakt wordt. Ik kan mij voorstellen dat je als werkgever niet zo blij wordt van iemand die voor de derde keer zijn enkel breekt door het voetballen.

Ik moet er toch niet aan denken om het Amerikaanse model hier te hebben, dan ben je als werknemer echt de klos.

Nu even niet

Nu even niet

13-04-2010 om 16:41

Calamiteitenverlof en kortdurend zorgverlof

De baas van je man had je man gewoon calamiteitenverlof moeten toekennen, dat mag hij anmelijk niet weigeren. (ik vond dit namelijk wel een redelijk verzoek)
http://home.szw.nl/index.cfm?menu_item_id=13736&hoofdmenu_item_id=1375&rubriek_item=391909&rubriek_id=391817&set_id=2512&doctype_id=6&link_id=73479
Hij had zelfs daarna kortdurend zorgeverlof kunnen/mogen opnemen, maar jullie waren al zo coulant naar je mans werkgever toe om oppas te regelen of je kind aan de oppas toe te vertrouwen dat dat niet nodig was.
Overigens heb ik 2 jaar geleden een conflict met mijn toenmalige werkgever gehad, over de taakverdeling thuis bij een ziek kind.
Dit is redelijk hoog opgelopen, totaan een verstoorde arbeidsverhouding aan toe en een daarbij behorend ontslag.
Onder andere werd mij bij een ziekenhuisopname van mijn kind verweten dat ik in het ziekenhuis zat; dat had ik ook 50-50 met partner kunnen delen.
De rechter gaf mij gelijk; een ziekte van een kind is van zo'n ingrijpende aard op het totale gezin, dat een werkgever niet kan verwachten dat de werknemer in het geval van een partner slechts 50% (of minder) van zijn werktijd verzuimd. Oftewel een werkgever mag dus in een duidelijke situatie zoals ziekenhuisopname niet aan het recht op zorgverlof tornen en daar zijn eigen voorwaarden aan verbinden.Zorgverlof en calamiteitenverlof is voor één ieder een gelijk recht. Op de manier zoals mijn werkgever handelde kreeg je rechtsongelijkheid tussen een alleenstaande ouder met meerdere kinderen en een ouderpaar met slechts 1 kind.
Ik kan overigens hiervan geen uitspraak op rechtspraak.nl vinden, waarschijnlijk staan ontslagzaken daar niet op.
Over zorgverlof overigens nog het volgende:
http://home.szw.nl/index.cfm?menu_item_id=13763&hoofdmenu_item_id=13826&rubriek_item=391842&rubriek_id=391818&set_id=2514&doctype_id=6&link_id=73475
Nu even niet (een tijdelijke nick dus)

vlinder72

vlinder72

14-04-2010 om 09:18

Eens met pelle

Als je met je kind naar de dokter wil gaan dan neem je gewoon vrij. Je kan het op calamiteitenverlof gooien maar dat zou ik in dit geval niet terecht vinden. En misschien heb je er wel recht op maar je moet ook rekening houden met je werkgever. Ik werk zelf op een afdeling met allemaal parttime werkende vrouwen. Stel dat wij allemaal steeds verlof zouden opnemen omdat een van onze kinderen naar logopedie, fysiotherapie, huisarts, tandarts etc. moet dan is er helemaal niemand meer aanwezig. Gewoon vrij nemen dat is beter voor de onderlinge verhoudingen tussen collega's en met je werkgever.

Hanne.

Hanne.

14-04-2010 om 10:40

Deels mee eens

Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die met hun kind naar de dokter 'willen' gaan. Zit vaak toch wel een soort van 'moeten' bij.

Maar...als het om (vermoeden van) keelontsteking gaat denk ik ook wel, moest het dan per se die ochtend? Had het niet een dagje later gekund, of had oma niet met het kind kunnen gaan.

Calamiteiten lijkt me hiervoor dan ook lichtelijk overdreven. Calamiteitenverlof is voor noodsituaties, keelpijn valt daar (meestal) toch niet onder. In dat geval denk ik dat het heel reeel is dat je vrij neemt. Dat Kiki als werkgever haar werknemers vrij geeft om met kinderen naar de dokter te gaan vind ik lovenswaardig, maar zeker niet standaard.

Waarmee ik niet wil zeggen dat ik de reactie van de werkgever van Kikiman goedkeur. De werkgever heeft zich verre te houden van de beslissing over wie er met een kind mee gaat naar de dokter.

Jade

Jade

14-04-2010 om 12:29

Eens....

....met het feit dat ik dit ook niet onder ´calamiteitenverlof´ vind vallen.

De reactie van de werkgever vind ik belachelijk (en dan over het feit dat Kiki maar had moeten gaan). Dat het hem een vrije ochtend kost vind ik niet meer dan logisch.

Bij mij op het werk is het ook al een paar keer gebeurd dat ik met mijn dochter naar de huisarts moest. Ik heb de uren later weer ingehaald. Flexibiliteit van 2 kanten werkt erg goed

Kiki

Kiki

14-04-2010 om 20:39

Maar we gingen niet naar de dokter

omdat hij al twee dagen keelpijn had. We gingen naar de dokter omdat hij naast die keelpijn niet meer dronk en die keelpijn steeds erger werd. Maar goed, ik zit nu toch ook te twijfelen of we niet te snel naar de huisarts zijn gegaan.
Maar goed, maakt niet uit voor het draadje natuurlijk.

Maar goed, ondertussen is mijn man naar zijn manager gestapt en heeft aangegeven dat hij het niet correct vindt dat het hem een vrije ochtend kost. Dat het waarschijnlijk wettelijk wel juist is, maar dat hij erg teleurgesteld was dat zijn flexibiliteit en bereikbaarheid op zijn vrije dagen en het vrijwillige overwerk wat hij zeer regelmatig doet niet voldoende is voor flexibiliteit terug. En dat hij daarom niet meer gestoord wilt worden op zijn vrije dagen.

Nasha 1st

Nasha 1st

14-04-2010 om 20:45

dat krijg je dan dus.....wat ik al zei, flexibiliteit werkt twee kanten op....Ik weet niet hoe hij het gebracht heeft, maar hopelijk nog wel op een toon die nog opent tot praten

Puck

Puck

14-04-2010 om 22:15

Je man net zo bot als zijn baas

Tja, als je man het echt zo gebracht heeft als jij neerschrijft is hij net zo flexibel en bot als zijn chef. De volgende keer krijgt hij dus sowieso geen vrij. Ik denk dat ik wel naar mijn chef was gegaan om er over te praten of het niet terug gedraaid kan worden omdat hij ook flexibel is en dat dan eigenlijk fijn vindt dat het van twee kanten komt. Om nu gelijk te zeggen dat je dan maar stopt met je overwerk, extraatjes op vrije dagen. Sorry hoor, de baas staat in zijn recht om een vrije ochtend af te schrijven en dan is de reaktie van jullie daarop erg kinderachtig. Echt zo van: als jij dat niet voor mij doet, doe ik dat ook lekker niet meer voor jou....

Kiki

Kiki

14-04-2010 om 22:52

Ik vind van niet, ik vind het zeker niet bot

Ik weet niet of dat de exacte woordkeus van mijn man was hoor.

Maar het is gewoon heel simpel, mijn man werkt over en heeft altijd zijn telefoon aan staan. Ook op zijn vrije dagen. Dit doet hij vrijwillig, overwerk is niet uitbetaald en er is geen tijd voor tijd.
Dat is puur eigen inzet.

Op het moment dat er dan zo'n situatie ontstaat is alle flexibiliteit van de kant van de werkgever ineens weg.

Sorry, ik vind dat niet kunnen en ik vind het dan logisch dat mijn man dan zijn telefoon uitzet op zijn vrije dagen.
Hij hoeft niet bereikbaar te zijn, hij heeft geen oproepdienst, hij hoeft niet verplicht over te werken, hij hoeft zeker geen werkdingen op te lossen op zijn ouderschapsverlof
Dit deed hij omdat hij een gemotiveerde werknemer is.

Puck

Puck

15-04-2010 om 08:33

Praten

Kiki, ik heb het idee dat de woorden "praten", "in overleg gaan" niet in jouw vocabulaire voorkomen. Bam, gelijk na 1 incident de deur volledig dichtsmijten. Niet zo slim lijkt mij als je een goede verhouding met je werkgever wilt houden en in de toekomst op flexibiliteit van 2 kanten uit wil komen. Is de volgende stap dat je man ontslag neemt omdat er een vrije ochtend is afgeschreven dan? Ik vind dat je erg ver doordraaft en het erg op de spits drijft. En in hoeverre is je man het er mee eens. Hij werkt vrijwillig over etc. en in eerste instantie wilde hij ook niet met zijn baas erover praten. Heb ik het mis als ik denk dat jij hem pusht en hij behoorlijk naar jouw pijpen danst?

Kiki

Kiki

15-04-2010 om 10:36

Valt best mee hoor puck

mijn man is niet zielig en het is niet het eerste incident.
Het is niet op de spits drijven, het is gewoon duidelijk. Ik vind het niet kinderachtig ook, ik vind het een logisch gevolg van gebrek aan flexibiliteit
werkgever.
Jij gaat ook niet overwerken en bereikbaar zijn op je vrije dagen, als er geen wederkerigheid is en als je dat wel doet ben je of een modelwerknemer of een deurmat.

Ik heb het nog eens nagevraagd over hoe hij het gezegd heeft en volgens man was het geen boos gesprek.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

15-04-2010 om 21:29

Eens met kikiman

Ik vind het een logische reactie van de man van Kiki. Ik heb ook eens een werkgever gehad waarbij structureel overwerken normaal was, daar stond geen geld of tijd tegenover. Als ik dan een keer een half uurtje eerder weg moest kreeg ik daar gelijk een opmerking over. Dan is het heel snel over met de loyaliteit naar de baas toe hoor.

Gelukkig heb ik nu een werkgever waar het geen enkel probleem is als je onder werktijd naar de huisarts oid gaat. Collega's nemen dan gewoon de taken even over, een andere keer doe ik dat voor hen.

Ook eens met kikiman

Tenminste, dat denk ik.

Het ligt erg aan het soort baan dat je hebt.

Ik heb zelf jarenlang als hoog opgeleide full time gewerkt voor een 'typisch amerikaans' bedrijf. Je had daar een baan. Geen uren. Het was je eigen verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat je je zaken werktechnisch voor elkaar had. Daarbij werd wel verwacht dat je geen 9-to-5 mentaliteit had. Veel op reis. Avonden/nachten van huis. Doorwerken tot 11 uur 's avonds als er eens paniek was. Bereikbaar zijn als je niet op kantoor was. Zondag in het vliegtuig om maandogochtend god-weet-waar te zijn. Als zo'n werkgever er op zou staan dat ik een halve snipperdag zou opnemen vanwege een incidenteel huisartsbezoekje voor een kind met keelontsteking dan zou ik daar hele grote problemen mee hebben gehad. Tuurlijk zou je zoiets anders regelen op een ochtend dat (om maar iets te noemen) speciaal voor jou een klant uit Italie kwam overvliegen, maar dat lijkt me logisch. Eigen verantwoordelijkheid.

Ingrid

Puck

Puck

16-04-2010 om 16:06

Oke kiki

Je geeft nu meer achtergrondinformatie. Als het idd vaker komt en de commitment alleen van de werknemer moet komen dan is het een heel andere verhaal en is het logisch dat je een keer zegt dat als het niet van 2 kanten komt jij ook niet meer in je vrije tijd voor de baas bereikbaar bent. Jammer dat er zulke bazen zijn en dan ben ik blij dat ik eigenlijk alles zelf kan regelen bij mijn baas/baan en zelf bepaal wanneer ik werk en ook kan schuiven met uren/dagen als me dat beter uitkomt.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.