Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

hypotheekster

hypotheekster

11-05-2010 om 19:33

Jazeker :) [hypotheek]

een hypotheekvraag dus. Wij hebben een aardige spaarduit die we nu samen met de overwaarde willen gebuiken om in een ander huis te gaan stoppen, zodat de hypotheek ondanks het duurdere huis vrij klein blijft, want lage lasten is altijd leuk. Maar wat ik me bedenk is het volgende.
Stel dat we over zeg 1-2 jaar iets duurs willen doen. Een vakantiehuisje kopen of een eigen boot ofzo. Daar zullen we dan voor moeten lenen, want onze spaarcenten zitten immers in het huis. Daarvoor kan de hypotheek natuurlijk worden opgehoogd, en die lasten kunnen we dan ook best dragen want dan gaan we van hele lage lasten naar gemiddelde lasten. Het jammere is dat de rente dan niet aftrekbaar is, maar ondanks dat is het waarschijnijk nog steeds de goedkoopste manier van lenen.
Maar als we nou eens onze spaarcenten niet in het huis stoppen maar laten staan, en meteen een hogere (dus gewone) hypotheek nemen. De rente daarvan is dan aftrekbaar (zolang we maar wel de overwaarde in het nieuwe huis stoppen natuurlijk - bijleenregeling). Dan kunnen we onze dure wens vervullen en de lening daarvoor, die we dan 'hypotheek' genoemd hebben, wel aftrekken. Dat is eigenlijk raar. Dan kunnen we dus maar beter niet ons spaargeld gebruiken voor het huis maar het lekker bewaren voor iets consumptiefs. Of maak ik een denkfout?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
mover

mover

11-05-2010 om 21:40

Leuker kunnen ze het niet maken

daar bij de belastingdienst.
Volgens mij is er niks mis met je gedachtes. En lijkt het dus idd voordeliger om een hogere hypotheek te nemen en je spaargeld te laten staan waar het staat en bewaren voor grote wensen.
Enkele aantekeningen: over je spaargeld moet je belasting betalen. Modieus woord deze dagen: hypotheekrente-aftrek.
Succes met kiezen.

Een tussenweg

Je kan een hypotheek voor een hoger bedrag laten inschrijven dan dat je feitelijk leent. Dus je leent bijvoorbeeld twee ton, maar je schrijft de hypotheek in voor 250.000. Dat kost een beetje extra (notariskosten) maar zoveel scheelt het niet. Je hebt dan lage lasten zolang je kan, maar als je alsnog wilt lenen is die ruimte er in de hypotheek (er hoeft dan dus niet een nieuwe hyp te worden afgesloten). Alleen zijn die kosten dan inderdaad niet aftrekbaar, maar inderdaad: zolang je spaargeld op de rekening staat betaal je er vermogensrendementheffing over (als je boven de grens zit, maar daar ga ik dan even vanuit). En als je nu je spaargeld niet in de woning steekt zijn de hyp. betalingen wel aftrekbaar, maar jullie moeten toch echt ook zelf betalen.

groeten,

Temet

hypotheekster

hypotheekster

15-05-2010 om 13:34

Reactie

sorry voor de late reactie, had even andere dingen aan mijn hoofd.
Het zal dan inderdaad een kwestie van rekenen worden. Bij spaargeld achter de hand houden betaal je dat bedrag meer aan aftrekbare hypotheekrente maar het levert ook spaarrente min de belasting daarover op. Al met al dus een klein extra bedrag te betalen.
Als het spaargeld meteen het huis in gaat betaal je dat bedrjge minder. Maar als je dan na 1-2 jaar weer een bedrag wilt lenen is dat niet meer aftrekbaar!
Het blijft raar voelen at je in het ene geval wel rente kunt aftrekken voor iets consumptiefs en in het andere geval niet.
Temet, hoger inschrijven van de hypotheek verandert daar niets aan. Het bespaart je wel nieuwe hypotheekaktekosten bij de notaris.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.