Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Onredelijke handeling van baas?

Ik heb half mei mijn opzegbrief aan m'n baas gegeven. Het termijn is 6 weken. Ik neem nog wat vakantiedagen op en dus is mijn laatste werkdag 6 juli.
Ik werk als hotelreceptioniste en heb geen vast rooster. Tot mijn grote verbazing zag ik dat ik deze maand 3 dagen meer werk dan de rest van het team. Antwoord van m'n baas: Dat komt omdat de anderen in juli een paar dagen meer moeten werken omdat jij ons verlaat. Daarom krijgen die nu een paar dagen extra vrij.
Ik ben er eigenlijk woedend om want ik vind dit niet normaal. Op de vraag wanneer onze nieuwe collega gaat beginnen (nog niets over bekend) krijg ik een glimlach en een vage reactie 'oh dat zien we nog' terug.
Weet iemand of mijn baas recht heeft om zelf uit te maken vanaf wanneer 'ie een vervanger laat beginnen? Want als hij dat nou al gedaan had, had ik waarschijnlijk wel nog 1 of 2 dagen kunnen krijgen deze maand. Ik vind het zo oneerlijk, ik heb een gezin met 2 kleine kindjes voor wie ik oppas regel (en betaal) en het huilen staat me elke avond nader dan het lachen, zó moe ben ik. Ik werk nu 8 dagen achter elkaar en ik vind het te veel.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Verkeerde gedachtengang

Natuurlijk mag jouw baas zelf weten wanneer de nieuwe kracht begint. Wat hier het probleem is, is dat jij vind dat je onrechtvaardig behandeld wordt, en dat jouw baas dat expres doet.
Wat staat er in de cao over het maximaal aantal dagen dat je achter elkaar ingeroosterd mag worden? (Misschien mag dat best wel, en heb je geen poot om op te staan)
Als 8 dagen achter elkaar gewoon mag, zou ik overwegen om me dan maar ziek te melden ofzo. Als jij het niet trekt, trek je het niet.

Gr. Poezie.

Lou

Lou

13-06-2010 om 12:07

Zwelgje

Ik ben het eens met Poezie. Jij hebt er niets mee te maken wanneer de vervanger begint. Dus de redenering "Dat komt omdat de anderen in juli een paar dagen meer moeten werken omdat jij ons verlaat." slaat nergens op. Daar heb jij natuurlijk ook niets mee te maken. Jij gaat weg, je houdt je aan de opzegtermijn, je moet gewoon werken zoveel als je moet werken. Niet meer en niet minder.

Iets anders is inderdaad of je het nog wel trekt. Psychisch ziek is ook ziek hè, hou dat in je achterhoofd. Wat niet kan, dat kan niet.

Is er niet een logische weg om erachter te komen wat je rechten zijn en wat je eventueel hiertegen kunt doen? Iemand bij het bedrijf die je deze kwestie kunt voorleggen?

Zwelgje

Zwelgje

13-06-2010 om 13:48 Topicstarter

Klein bedrijf

Het is maar een klein hotel en de General Manager doet ook de personeelszaken. Hij is een krent en stelt zo lang mogelijk de kosten ut. Er is geen persoon aangesteld bij een vakbond waar ik met mijn vraag terecht kan.
Ik vind het gewoon niet MIJN probleem dat de andere collega's in juli meer moeten werken door mijn vertrek. Dan moet de GM maar eerder iemand in dienst nemen zodat 'ie goed ingewerkt is tegen de tijd dat ik weg ga. Dat is míjn redenering. Maar ja, hij zal het wel merken als ik straks een doktersbriefje voorleg..

Jolanda123

Jolanda123

13-06-2010 om 14:59

Werk en rusttijden

Kijk hier eens na. Misschien dat je hier aanknopingspunten vind.

Hoeveel rust moet ik per dag hebben?
De wet verstaat onder een dag elke aaneengesloten periode van 24 uur. Als je dienst begint op maandag 8:00 uur, dan loopt op dinsdag 8:00 uur een periode van 24 uur af.

In elke periode van 24 uur moet je volgens de Arbeidstijdenwet tenminste 11 uur aaneengesloten kunnen rusten. Soms mag dat een kortere rust zijn van minimaal 8 uur, niet vaker dan 1 keer per 7 dagen.

Als je in de nacht werkt dan verplicht de Arbeidstijdenwet een aaneengesloten rust van 14 uur. Nachtdiensten zijn de zwaarste diensten, dus daarvoor gelden hele strenge normen.

Hoeveel rust moet ik per week krijgen?
Volgens de nieuwe Arbeidstijdenwet mag je 11 diensten achter elkaar werken. Daarna heb je recht op 72 uur vrij. De wettelijke regels zijn ingewikkeld. Eerst wordt er gewerkt met een venster van 7 x 24 uur. Zo’n venster start elke keer als jij met een dienst begint. Dus begin je op maandag 09:00 uur te werken, dan eindigt maandag een week later om 09:00 uur zo’n venster. En begin je de volgende dag om 14:00 uur met werken dan loopt een week later weer zo’n venster af op dinsdag om 14:00 uur. In een venster van 7x24 uur moet er 36 uur aaneengesloten rust gepland zijn. Als dat niet lukt dan mag je twee vensters nemen. Dat wordt dus een periode van 14 x 24 uur. In zo’n lange periode moet 72 uur rust gepland zijn. Maar dat hoeft niet aaneengesloten zijn. Je mag die 72 uur ook opknippen, als de opgeknipte rust steeds minimaal 32 uur is. Dus bijvoorbeeld: 32 uur + 40 uur. Of 32+32+32 uur.

bron: http://www.fnvbondgenoten.nl/dossiers/dossier_overzicht/arbeidstijdenwet/veelgestelde_vragen/vragen_pauze_rust_vrije_dagen

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.