Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Hilde

Hilde

18-06-2010 om 10:23

Als buitenlander nl auto besturen nl of omgekeerd

Een beetje een cryptische titel, maar ik leg het even uit.
Ik woon in België, mijn vriend woont in Nederland. Ik heb een auto met B nummerplaat, de auto van mijn vriend heeft een NL nummerplaat.
Heel regelmatig is hij in B of ben ik in NL. Als we ergens heen gaan, rijden we in B meestal met mijn auto, in NL met die van hem, maar ook niet altijd. Soms rijdt hij, soms rij ik. Hij is altijd BOB, dus rij ik vaak in het gaan, en hij in het terugkeren. Volgen jullie nog?
Nu kwam ik bij het surfen erop dat ik in B niet met zijn NL auto zou mogen rijden. Als hij bij mij in de auto zit, zou het wel "gedoogd" worden. Om helemaal in orde te zijn voor de wet, zou ik zijn NL auto ook in B moeten laten inschrijven. Hij daarentegen mag in B wel probleemloos met mijn B auto rijden.
Nu vroeg ik me af of dit in NL ook zo is. Dus: mag ik probleemloos met zijn NL auto rijden in NL, maar mag hij niet met mijn B auto rijden in NL?
Volgens mij zijn dit typische regeltjes van de mens is er voor de wet ipv de wet is er voor de mens...

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Klaartje

Klaartje

18-06-2010 om 12:30

Niet zo eenvoudig

Mijn nederlandse zoon ging een tijd terug met belgische vrienden met de auto naar Zweden. De auto was met een belgisch kenteken van een van de vrienden. Ik heb het bij de verzekering nagevraagd en die vertelden dat hij gewoon verzekerd zou zijn. Omdat de vrienden reden heb ik het verder ook niet meer nagevraagd. Ik vond het belangrijk te weten dat in geval van nood hij verzekerd zou zijn als hij moest rijden.
Misschien eens bij de politie navragen? Ik zou eigenlijk niet weten waar je het precies te weten kan komen.
Groet

Klaartje

Klaartje

18-06-2010 om 12:55

Verzekering vs inschrijving

Ik vind het ook ingewikkeld. Mijn auto is vb wel zo verzekerd dat mijn vriend er mee in het buitenland (vb Frankrijk) mag rijden. Ik heb dat vorig jaar expliciet nagevraagd. Maar ik mag blijkbaar niet met zijn auto in België rijden. Dat heeft dat weer met inschrijving van het voertuig te maken, en niet met de verzekering. Leve de eenheid van Europa
Vandaar dat ik me afvroeg of het dan omgekeerd ook zo is: hij met mijn auto in NL.
Ik snap de zin van die wet niet: het voertuig is rechtsgelding ingeschreven in het land van de eigenaar. Die mag ermee naar het buitenland. Maar in datzelfde buitenland mag een ander er niet mee rijden? Maar hij mag wel in dat buitenland met een auto van dat land. hum!
Ik rij wel af en toe met een andere auto (vb bij een lange trip met een vriendin zullen we eens elk om de beurt rijden en dat mag dan weer wel.)

Klaartje

Klaartje

18-06-2010 om 13:25

Hilde

Als mmijn ned zoon met een belgische auto van vrienden mag rijden dan mag jouw ned vriend met jouw belg. auto rijden, toch?? Dit is idd alleen voor de verzekering, misschien maakt dat ook per verzekering uit??
Ik denk dat je zoiets met zoeken op internet niet tegenkomt. Een email sturen naar het RDW en specifiek je vraag stellen? Misschien kom je er zo achter.

Hilde

Hilde

18-06-2010 om 13:52

Foutje

oeps, ik schreef "klaartje" bij afzender ipv mijn eigen naam....

Hilde

Hilde

18-06-2010 om 13:54

Rdw?

"Als mmijn ned zoon met een belgische auto van vrienden mag rijden dan mag jouw ned vriend met jouw belg. auto rijden, toch?? Dit is idd alleen voor de verzekering, misschien maakt dat ook per verzekering uit??"
Als ik het goed gelezen heb, reed jouw zoon in het buitenland (niet B, niet NL). En hoe zit het in NL zelf?

"Ik denk dat je zoiets met zoeken op internet niet tegenkomt. Een email sturen naar het RDW en specifiek je vraag stellen? Misschien kom je er zo achter."
Kan je me vertellen wat RDW is?

Hilde

Hilde

Hilde

18-06-2010 om 14:04

en bedankt!
Als er nog anderen zijn met ervaringen hierrond, hoor ik het graag!

Hilde

Hilde

22-06-2010 om 09:31

Het mag dus niet....

Ik heb een en ander gevonden op internet, onder andere dit:
http://www.belastingdienst.nl/variabel/bpm-vrijstelling/

Het is dus een analoge situatie als in België: een Belg mag in B niet met een NL auto rijden, een Nederlander mag in NL niet met een B auto rijden.
Het zou te maken hebben met verkeersbelastingen, maar begrijpen doe ik het niet! We betalen elk belastingen voor onze wagen in ons eigen land en de verzekering is in orde. Wel mogen we die auto's besturen in andere EU-landen, zoals Frankrijk, maar dus niet in ons eigen land.

't is de vraag

ik woon in Spanje, heb (nog) m'n nederlandse (lees: europese rijbewijs) en rijd in m'n auto met spaanse kentekenplaat. Ik ga (voor vakantie) naar nederland en rij daar in de auto van m'n zoon, met nederlandse kentekenplaat. De politie in Nederland heeft zoon ooit aangehouden: hij heeft een spaans (lees: europees) rijbewijs en rijdt dus in een auto met nederlandse kentekenplaat.
Spaanse politie én nederlandse politie beweren dat 't niet mag, maar die zijn dus niet op de hoogte; 't mag wel!
Alles hangt samen of de AUTO verzekerd is en er belasting voor betaald wordt.
Dat e.e.a. onduidelijk is (en ieder voor eigen parochie lees land) preekt, is klip en klaar. Lang leve 1 Europa

Hilde

Hilde

22-06-2010 om 13:52

Chiquita

Chiquita: "Ik woon in Spanje, heb (nog) m\'n nederlandse (lees: europese rijbewijs) en rijd in m\'n auto met spaanse kentekenplaat. Ik ga (voor vakantie) naar nederland en rij daar in de auto van m\'n zoon, met nederlandse kentekenplaat. De politie in Nederland heeft zoon ooit aangehouden: hij heeft een spaans (lees: europees) rijbewijs en rijdt dus in een auto met nederlandse kentekenplaat.
Spaanse politie én nederlandse politie beweren dat \'t niet mag, maar die zijn dus niet op de hoogte; \'t mag wel!
Alles hangt samen of de AUTO verzekerd is en er belasting voor betaald wordt.
Dat e.e.a. onduidelijk is (en ieder voor eigen parochie lees land) preekt, is klip en klaar. Lang leve 1 Europa"
Ik heb nog enkele vraagjes bij jouw bericht. Je schrijft dat je zoon een Spaans rijbewijs heeft, maar wel een auto met NL kentekenplaat. Klopt dat?
Volgens wat mijn verteld werd, is het van belang waar je woont, dus waar je ingeschreven bent. Dus als jij in Spanje woont, zal het wel juist zijn dat jij met je Spaanse auto mag rijden.
En het is idd absurd: ik betaal belastingen voor mijn auto in B en mijn auto is ook verzekerd, mijn vriend doet hetzelfde in NL, maar we mogen dus niet met elkaars auto in ons eigen land rijden. Dan zou ik vb voor zijn auto apart ook belastingen en verzekering moeten betalen. Belachelijk voor die paar dagen per jaar dat het misschien gebeurt! Dus als we op vakantie gaan met mijn auto, moet ik rijden tot aan de B grens en dan mag mijn vriend verder rijden in Frankrijk, Duitsland, of waar dan ook! Eén Europa, inderdaad ....

Is er geen verschil tussen incidenteel rijden en dagelijks rijde

Ik mag geen auto in het buitenland kopen en dan met buitenlands kenteken dagelijks rondrijden in NL. Dan moet dat omgezet worden naar een NLkenteken.
Maar als een buitenlandse vriend incidenteel in mijn nl- auto in NL wil rijden mag dat toch wel zolang de auto maar verzekerd is en de bestuurder een geldig rijbewijs heeft?
Dan zou je vrien ook geen auto mogen huren in andere landen? Want staat op naam van een andere eigenaar.
Heb je bij het informeren duidelijk aangegeven dat het om incidenteel gebruik gaat?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Tinus_p

Tinus_p

23-06-2010 om 21:06

Bpm etc

Hilde:
Nu kwam ik bij het surfen erop dat ik in B niet met zijn NL auto zou mogen rijden. Als hij bij mij in de auto zit, zou het wel "gedoogd" worden. Om helemaal in orde te zijn voor de wet, zou ik zijn NL auto ook in B moeten laten inschrijven. Hij daarentegen mag in B wel probleemloos met mijn B auto rijden."
Dit is één van de restanten uit de tijd dat er nog geen EU bestond. Voor 1992 was het simpel: Als je met een auto de grens overging, voerde je die auto in een ander land in, en moest je invoerrechten, wegenbelasting, BTW en BPM (of vergelijkbaar) betalen. Je was daarvan vrijgesteld als die auto alleen voor eigen gebruik was, maar je mocht die auto dus niet uitlenen. dat zou dan een manier zijn om al die belastingen te ontduiken.
Veel van dit soort regels en belastingen zijn in 1992 afgeschaft, maar de BPM etc NIET. Dat was voor sommige landen (mn Nederland, waar de BPM erg hoog is), een groot probleem. Daardoor geldt in feite nog steeds de oude situatie. Een Nederlander mag in NL niet in een Belgische auto rijden, omdat dat een sluiproute is om onder de BPM uit te komen. In principe kun je, als je betrapt wordt, nog steeds een naheffing BPM krijgen, en die is makkelijk een paar duizend euro.

Voor huurauto's (die niet van jezelf zijn, maar slechts voor tijdelijk gebruik) is de situatie ietsje anders.

Hilde:
"Volgens mij zijn dit typische regeltjes van de mens is er voor de wet ipv de wet is er voor de mens..."
Nee. Het gaat namelijk om (veel) geld.

Hilde

Hilde

24-06-2010 om 00:01

Tinus

Tinus,
je hebt vast wel gelijk dat het over veel geld gaat en dat dat de reden is. Blijkbaar vinden B en NL elkaar hier dan wel weer, want de regels zijn in beide landen hetzelfde.
Ik blijf het belachelijk vinden.
En wat nog meer is: ik wist dit helemaal niet, en een hoop van mijn vrienden en kennissen ook niet.
Pfff!! Hoe ingewikkeld kunnen we het maken!

Hilde

Hilde

24-06-2010 om 00:03

Ekeim

Ekeim: "Maar als een buitenlandse vriend incidenteel in mijn nl- auto in NL wil rijden mag dat toch wel zolang de auto maar verzekerd is en de bestuurder een geldig rijbewijs heeft?"
Jazeker, dat mag wel. Omgekeerd mag niet: jij mag niet in NL in de buitenlandse auto van je buitenlandse vriend rijden, ook niet incidenteel.

Tinus_p

Tinus_p

24-06-2010 om 10:44

Simpel juist

HIlde:
"Pfff!! Hoe ingewikkeld kunnen we het maken!"
Het is niet ingewikkeld, het is juist heel simpel.

"Blijkbaar vinden B en NL elkaar hier dan wel weer, want de regels zijn in beide landen hetzelfde."
je redeneert vanaf de verkeede kant. B en NL hebben erlkaar niet speciala gevonden, ze passen allebei een simpel principe toe. Als je een auto invoert uit land X naar land Y (en invoeren = met de auto de grens over rijden), mag je die niet gebruiken in land Y, behalve als je invoerrechten en BPM voor land Y betaalt. Er is één belangrijke uitzondering; als je inwoner bent van land X, en met je auto uit land X tijdelijk op bezoek bent in land Y. Dan krijg je ontheffing van de plicht tot het betalen van invoerrechten.

Net zoals je vroeger, als je de grens overstak, maar een beperkte hoeveelheid eten, alcohol, sigaretten etc bij je mocht hebben. Je mocht niks zomaar invoeren, behalve een beperkt aantal spullen voor eigen gebruik tijdns je tijdelijke bezoek -over de rest moest je invoerrechten betalen. Dit soort regels gelden nog steeds, als je buiten de EU eist.

mevrouw jansen

mevrouw jansen

25-06-2010 om 09:09

Aha

Tinus ik snap het volgens mij helemaal met jouw uitleg. Het heeft niets te maken met rijbewijzen of verzekeringen maar met invoerrechten.
In Nederland zijn auto's duur vooral vanwege de hoge belasting. Daarom gaan mensen soms een auto kopen in zeg Duitsland en voeren hem dan in in Nederland. Zelfs met de bij de invoer te betalen belasting kan het dan nog goedkoper zijn.
Maar invoeren zonder die belasting te betalen mag natuurlijk niet. Dan zou er in Nederland geen auto meer verkocht worden en ging iedereen er een halen in Duitsland, België of van nog verder en goedkoper. En daarom mag je als inwoner van een land niet zomaar met een auto met een buitenlands kenteken rijden, maar kan het worden gedoogd als de buitenlandse eigenaar van die buitenlandse auto ernaast zit.
Klopt 't?

Tinus_p

Tinus_p

25-06-2010 om 09:27

Klopt

mw jansen:
"Klopt 't? "
Helemaal. Volgens mij dan, mss weet iemand anders het beter

notje

notje

28-06-2010 om 10:55

Ja klopt

Ik mag niet in de auto van mijn ouders (duits kenteken)in Nederland (mijn woonplaats) rijden vanwege het invoerrechten verhaal.Als ik met hen in Frankrijk ben mag dat wel.Het klinkt raar maar is wel zo.
groet Notje

Hilde

Hilde

29-06-2010 om 11:22

Wel duidelijk, tinus

Tinus: "je redeneert vanaf de verkeerde kant. B en NL hebben erlkaar niet speciall gevonden, ze passen allebei een simpel principe toe."
Ja, weet ik natuurlijk wel, ik maakte enkel een grapje.
Neemt niet weg dat ik het een beetje stom blijf vinden. Het lijkt alsof er steeds vanuit gegaan wordt dat je de boel wil beduvelen, quod non.
Tinus:"Er is één belangrijke uitzondering; als je inwoner bent van land X, en met je auto uit land X tijdelijk op bezoek bent in land Y. Dan krijg je ontheffing van de plicht tot het betalen van invoerrechten."
Maar dan nog snap ik niet zo goed waarom je als inwoner van X niet met de auto uit land Y in land X mag rijden.

Tinus_p

Tinus_p

29-06-2010 om 11:55

Daarom

Hilde:
"Maar dan nog snap ik niet zo goed waarom je als inwoner van X niet met de auto uit land Y in land X mag rijden."
Omdat je dan invoerrechten moet betalen. Het valt niet onder vrijstelling die ik noemde.

Hilde

Hilde

29-06-2010 om 13:16

En toch ...

Tinus: "Omdat je dan invoerrechten moet betalen. Het valt niet onder vrijstelling die ik noemde."
Zou ik dan blond zijn dat ik het toch niet snap?
Immers, men gaat er blijkbaar vanuit dat wie met de auto rijdt de invoerrechten moet betalen, maar dat geldt toch enkel voor de eigenaar van de auto?
Iemand anders (familielid, vriend, ...) mag ook met mijn auto rondrijden in mijn land, ook al betalen die geen taksen.
Nou ja, dura lex, sed lex!

Tinus_p

Tinus_p

29-06-2010 om 14:38

Basis

Hilde:
"Immers, men gaat er blijkbaar vanuit dat wie met de auto rijdt de invoerrechten moet betalen, maar dat geldt toch enkel voor de eigenaar van de auto?"
Daar gaat het niet om. Zodra de B auto van je B vriend in NL is, moet hij (als eigenaar) invoerrechten betalen. Behalve, als hij vrijstelling heeft, en die vrijstelling geldt, als hij er als eigenaar zelf in rijdt. In alle andere gevallen moet hij invoerrechten betalen.
Denk vanuit de basis: B auto in NL => invoerrechten en bpm betalen.

Hilde

Hilde

29-06-2010 om 21:16

Tinus

Ik begin het te snappen, maar ik blijf het stom vinden, hardleers als ik ben

Trouwens, beetje OT, ik heb dit eerder toevallig ontdekt, en niemand aan wie ik het vroeg, had hierover al gehoord. Jij wist het blijkbaar wel?

Bedankt voor je geduldige uitleg!

Tinus_p

Tinus_p

30-06-2010 om 13:20

Database

Hilde:
"Jij wist het blijkbaar wel?"
Ik heb t jaren geleden een keer ergens gelezen. Het zit in die grote hersendatabase met 'waanzinnig om te weten'.

Hilde

Hilde

30-06-2010 om 15:46

Tinus' database (ot)

Tinus: "Het zit in die grote hersendatabase met "waanzinnig om te weten"."
Hoe herkenbaar )Verbazingwekkend wat een mens daar allemaal in opslaat, vaak onbewust.
Bedankt om je database af en toe open te stellen voor het publiek!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.