Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

pecas

pecas

23-07-2010 om 11:00

Au pair regels in nederland

Mijn dochter is net 18 geworden, en we wonen in Spanje.

Nu gaat ze voor haar studie begint voor 6 maanden naar Nederland om als au pair bij een familie te werken.

Mijn vraag is: Moet ze zich inschrijven daar bij de gemeente, of kan ze gewoon tijdelijk in Nederland verblijven. Het probleem is dat we hier een gratis ziektekosten stelsel hebben waar ze onder valt, waar ook de ziektekosten in andere EU landen ondervallen, maar dat zal waarschijnlijk vervallen als ze zich hier uit moet laten schrijven.

Zijn er nog andere wetgevingen waar we rekening mee moeten houden als au-pair?

Veel sites geven informatie maar dat is dan vooral voor buitenlanders die naar Nederland komen en omdat ze nederlandse nationaliteit heeft is dat natuurlijk net weer anders.

ALvast bedankt voor informatie als iemand het weet!

Pecas

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Zo heb ik het gedaan

Hoi Pecas,

Ik woon normaal gesproken in Engeland en betaal daar ook belasting (inkomen als ik werk en gemeentelijke altijd want ik heb een eigen huis). Afgelopen jaar ben ik vier maanden in Nederland geweest om te studeren. Ik sta bij mijn eigen gemeente in Engeland ingeschreven en in den Haag in het register van Nederlanders die in het buitenland wonen.

Officieel had ik me in Amsterdam moeten inschrijven terwijl ik daar studeerde. Dat heb ik niet gedaan omdat degene waarbij ik logeerde niet meer gemeente belasting wilde gaan betalen en omdat ik het veel teveel administratieve rompslomp vond.

Engeland verzekert je via een E11 als je in het (EU) buitenland bent. Ik heb gechecked dat ik verzekerd zou blijven ondanks het feit dat ik een aantal maanden niet werkte. Dat was zo maar ik heb uiteindelijk besloten om een doorlopende ziektekosten en reisverzekering voor gap year students af te sluiten omdat dat voor mij de voordeligste manier was om ook reizen buiten Europa dat jaar te dekken.

Het is allemaal een beetje ingewikkeld maar in principe moet je je in Europa altijd inschrijven in de gemeente waar je woont. Er is mij verteld dat je maximaal drie maanden ergens mag zijn zonder je te inschrijven. Mijn ervaring is dat er op de meeste plekken niet gecontroleerd wordt. Ik stond jarenlang per ongeluk in Luxemburg en Engeland ingeschreven terwijl ik nog nooit in Luxemburg gewoond heb.

Overigens vond ik de gemeente den Haag heel erg behulpzaam met vragen over dit soort dingen. Zij hebben een loket speciaal voor Nederlanders die in het buitenland wonen.

Via wie komt je dochter trouwens aan de aupair baan? Als dat via een organisatie is kunnen zij allicht ook helpen.

Mariel

pecas

pecas

25-07-2010 om 11:04

Inschrijven

Dochter komt zowiezo intussen soms naar huis, dus moet maar even wachten met inschrijven, dat komt wel, heb geen idee wat een ziektekostenverzekering voor jongeren kost in NL, hier in Spanje is het gratis voor hele familie en zolang "kinderen" geen werk hebben, als zijn ze 28, vallen ze onder de ouders dus is alles gratis! Als ze eenmaal werk hebben, worden ze individueel ingeschreven en is het dus ook nog gratis, tja, iets goeds moeten we hebben hier!

Hele familie staat inderdaad ingeschreven in Den Haag, moet ze maar eens naar toe.

Pecas

Gratis?

Nou, da's hier wel anders - misschien een van de oorzaken waardoor Spanje nu economisch in zulk zwaar weer zit?
Hier moet iedereen vanaf 18 zelf een ziektenkostenverzekering hebben. Kan wel op de polis van de ouders, maar het is wel degelijk een eigen bedrag. Door de zorgtoeslag is er een tegemoetkoming in de kosten.

Er zijn sowieso niet zoveel kortingsregelingen voor jongeren hier, vergeleken met het buitenland - Mariel schreef ook al dat dat tegenvalt.

Ook ben je in Nederland wat kortingsregelingen (bv bij toeristische dingen) betreft vrij kort kind - al valt dit buiten je vraagstelling.

pecas

pecas

26-07-2010 om 09:47

Pelle

In principe worden de ziektekosten betaald via aftrek van een vast bedrag van je salaris en de werkgever betaald ook nog eens een bedrag voor hetzelfde concept. Maar de belastingskosten zijn zeker niet hoger dan in Nederland. Alle consulten zijn gratis en medicijnen die voorgeschreven worden krijg je ook nog eens vrijwel 95% vergoed. Zo neem ik zelf dure medicijnen voor astma die mij normaliter zo'n 120 Euro per maand zouden kosten en waar ik nu misschien 5 euro voor betaal.
Dus inderdaad een ideaal systeem, waar ze inderdaad in de toekomst wel van af zullen moeten stappen, want op dit ogenblik met 20% (!!) werkeloosheid wordt het natuurlijk een dure grap al die mensen gratis ziektezorg te bieden.

Pecas

Info

Het ligt aan de verzekering in Spanje of hij alle ziektekosten dekt in het buitenland. Als dat zo is dan hoef je in NL geen andere zk-verz af te sluiten. Je moet wel verzekerd zijn maar dat kan vaak ook in eigen land.

Je dochter moet als ze in NL arriveert naar dienst burgerzaken in de stad waar ze gaat wonen. Daar kan ze een burger service nummer aanvragen. Dit duurt een week. Ook moet ze zich inschrijven op het woonadres.

Met haar burger service nummer kan ze makkelijk bij de ing bank een rekeningnummer openen.

Tinus_p

Tinus_p

28-07-2010 om 14:54

Wat dingen

Lisa:
"Het ligt aan de verzekering in Spanje of hij alle ziektekosten dekt in het buitenland. Als dat zo is dan hoef je in NL geen andere zk-verz af te sluiten."
Volgens mij is naar EU recht alles gedekt (muv niet spoedeisende ziekenhuisopnames) -maar wel op de Spaanse voorwaarden. Vooral als Nl zorg duurder is dan de Spaanse, kan dat verrassingen opleveren.

De vraag is, of het mag. Formeel moet je je in NL inschrijven, omdat je (voor 6 maanden) in NL woont.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.