Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Willem Wever

Willem Wever

02-08-2010 om 11:45

Sollicitatieplicht ww uitkering

Zit er een minimum aan de sollicitatieplicht als je in de ww zit? Minimaal 1x per week solliciteren? Minimaal 1x per maand solliciteren? Wie weet het?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Kaaskopje

Kaaskopje

02-08-2010 om 12:13

Bij mijn weten

maar dat is oude kennis, moet je minstens vier sollicitaties per maand doen.

Gemiddeld 1 per week

Elke maand moet je een werkbriefje invullen; als de maand 4 weken heeft dus 4 sollicitaties, bij 5 weken 5. Je moet invullen op wat voor functie (naam) je solliciteert, bedrijfsnaam, contactpersoon + telefoonnummer, aantal uren van de functie. Het is dus handig bij te houden welke sollicitaties je doet en de relvante gegevens noteren.

Nasha 1st

Nasha 1st

02-08-2010 om 20:08

Geen minimum

de werkcoach van het UWV WERKbedrijf gaat dat met je afspreken, soms kan er zelfs besloten worden dat je op dit moment helemaal niet hoeft te solliciteren....

Vraagje voor nasha

Ik heb wel eens mensen langs zien komen met wie nog geen concrete afspraken gemaakt waren. Soms duurde die situatie zelfs vrij lang. Wat geldt er dan, of geldt er dan niets?

Groeten,

Temet

maan.

maan.

03-08-2010 om 11:51

Twee jaar geleden elke week

Twee jaar geleden was het bedrijf waar mijn vader werkte failliet gegaan, hij had al snel een andere baan maar had ivm opstart van dat bedrijf een maand tussentijd.. hij moest dus in die maand elke week verplicht solliciteren om die maand toch een uitkering te kunnen krijgen.

Norm

ik weet van vrij dichtbij dat de norm echt 1 sollicitatie per week is. En dat je dat ook geacht wordt te hebben gehaald voordat er concrete afspraken met het UWV zijn. Sterker nog, ik meen (maar daar heb ik geen ervaring / documentatie van) dat je al geacht wordt te solliciteren zodra je weet dat je werkloos wordt - dus als nu al weet dat je per 1 oktober a.s. op straat staat: nu al solliciteren.
Bij dit alles ga ik wel uit van een 'normale' situatie: geen ziekte, geen persoon van al 63 jaar bv. Weet niet wat de regels dan zijn.

Soms meer, soms minder

Ga eens uit van één keer per week. En als er geen bijzondere omstandigheden zijn dan vaker.

En je moet bijhouden hoe en waar je gesolliciteerd hebt. Je moet je dossier kunnen overleggen.
Bij onzinsollicitaties kon het nog wel eens zo zijn dat ze moeilijk gaan doen.

Nasha 1st

Nasha 1st

03-08-2010 om 17:05

Uwv site zelf

geeft aan dat je dat met je werkcoach bespreekt, en ja, je begint wel met werk zoeken zodra je weet dat je werkloos wordt, dus er gaat ongetwijfeld naar gevraagd worden. Maar een minimum wordt dus niet genoemd....

Minet

Minet

03-08-2010 om 17:09

Nee caroro

Er is geen norm, al lang niet meer. Er wordt per persoon gekeken naar de realiteit, in mijn beroepsgroep zijn er simpelweg niet wekelijk passende vacatures. Ik mag blij zijn dat ik er 1 per maand tegenkom.
Na een vastgestelde periode WW wordt je wel verplicht ook op andere functies te gaan solliciteren.
Op je werkbriefje hoef je ook niets meer in te vullen over sollicitatie-activiteiten, daar wordt niet eens naar gevraagd. Ik heb de afspraak met mijn UWV-werkcoach dat ik haar eens per maand een mailtje stuur met hoe ik ervoor sta.

Nou, dan verschilt het blijkbaar

ik zie mijn man namelijk elke maand een werkbriefje invullen met daarop 4 dan wel 5 verplichte sollicitaties. Gewoon een voorgedrukt formulier. Met hem is verder niks bijzonders aan de hand, en ook hij heeft soms enorm veel moeite om geschikte vacatures te vinden, maar dat maakt voor het UWV niet uit - die sollicitaties moeten erop staan! Dus ja, hij solliciteert soms ook op onzinfuncties aan de andere kant van het land, zodat hij z'n briefje vol krijgt. En dan maar hopen dat je niet wordt uitgenodigd voor een gesprek...
(voor de duidelijkheid: hij heeft een gedeeltelijke uitkering. Heeft een baan voor 20 uur gevonden een tijd geleden, maar moet voor de overige 20 uur uitkering nog net zo hard blijven solliciteren als voor 40 uur. En omdat ik ook een baan heb, is verhuizen naar 200 km verderop geen optie. Om de kritiek alvast voor te zijn)

Nasha 1st

Nasha 1st

03-08-2010 om 18:49

Caroro

en toch, als je man wel een baan vindt op 200 km afstand mag jij hem volgen, je baan opzeggen en krijg jij ook gewoon WW

Rita

Rita

03-08-2010 om 20:16

Bij mij

Een paar jaar geleden had ik ook WW en wilde eigenlijk ook niet meer aan het werk. Ik had 20 jaar gewerkt en ging er uit door een reorganisatie.
Wel moest ik natuurlijk iedere week solliciteren.
Al gauw pakte ik iedere maand mijn werkbriefje en de Gouden Gids. Daar haalde ik bedrijven uit en noteerde ze op mijn briefje. Er heeft nooit een haan naar gekraaid.
Oke misschien vinden jullie dit niet de goede manier. Ik vond toen dat ik recht had op die WW uitkering voor een aantal jaren...

Ja, werkbriefjes

Zo heten ze nog echt ook. Het staat erboven. Dus neem alsjeblieft mijn advies ter harte, en documenteer goed welke sollicitaties je hebt gedaan, met alle relevante, eerder genoemde gegevens erbij - het scheelt je een hoop gedoe en gezoek als het eerste ding op je deurmat valt.

O ja, nog een ding: je krijgt je uitkering in principe met een maand vertraging. Dus werkloos per 1 augustus betekent rond 1 september je eerste werkbriefje over je sollicitaties in de maand augustus invullen, en uitbetaald krijgen eind / rond de 25ste of zo september. Je moet dus een maand zien te overbruggen: of met je eigen spaargeld, of je kunt een voorschot aanvragen. Kun je ook vast rekening mee houden...
Willem, succes met een baan vinden - werkloos zijn is ook wat dit betreft echt niet leuk.

Minet

Minet

04-08-2010 om 08:50

Inkomstenformulier

Ik heb hier geen zogeheten werkbriefje, maar moet per 4 weken een inkomstenformulier invullen.
Ik snap nu het verschil, ik werk nl. een wisselend aantal uren per week als zzp-er.
Het UWV weet dat natuurlijk, dus geef ik steeds achteraf op wat ik heb gewerkt in een periode, en krijg dan over de niet gewerkte uren alsnog ww.

Zijn ook uitzonderingen

Ik denk dat het in geval van willem wever wel handig is het bij te houden, maar er bestaan uitzonderingen hierop. Mijn broer is werkloos geworden in mei en hoeft niet te solliciteren.
Door een reorganisatie van het bedrijf. Omdat hun bedrijf zich richt op duitsland en engeland is hij zich gaan bijscholen in spaans en frans zodat hij bij meer bedrijven kans maakt op werk (in woord en op schrift). Dit traject werd al in gang gezet vóór de daadwerkelijke dag van ontslag, dus hij is al in opleiding gegaan in januari ofzo. Doordat er een goed sociaal plan was, was dit mogelijk. Uwv betaald een gedeelte van de opleiding en zijn ex-werkgever een gedeelte en zelf moet hij ook nog wat bijdragen, maar dat gaat af van de oprotpremie die hij kreeg bij zijn ontslag. Door deze opleiding had hij al rond z'n eerste gesprek met zijn werkcoach zicht op een nieuwe baan...want het buurbedrijf naast zijn oude werkgever had al aangegeven dat mocht hij spaans en frans beheersen hij van harte daar welkom was.
Die opleiding was 2 dagen in de week en veel studieuren erbij. Dus heeft zijn werkcoach hem vrijgesteld van sollicitatie. Zodat hij al zijn tijd aan zijn opleiding/studie etc. kan richten om zo zo spoedig mogelijk de boel af te ronden zodat hij meer kans maakt op een andere baan. Ondertussen is hij al gelsaagd voor frans, maar spaans moet nog afgerond worden......omdat hem dat meer moeite kost, gaat hij ook stage lopen 2 dagen in de week bij het bedrijf dat hem eventueel in dienst wil nemen, de stage begint per 1 september. Die stage zal duren tot zijn studie is afgerond en daarna zal het bedrijf hem via een of andere regeling van het uwv in die dienst nemen voor 1 jaar, waarbij het uwv het eerste half jaar een bijdrage doet,zodat hij goedkoper is in arbeidkosten.
Dus of je solliciatieplicht hebt hangt af van je coach bij het uwv. Als die zegt dat je moet solliciteren dan moet het, maar je kan dus ook vrijgesteld worden. Mijn broer heeft nog geen 1 sollicitatie gedaan (is alleen op gesprek geweest bij buurbedrijf, waarvan hij wat mensen kende) en heeft toch al een ww-uitkering sinds 1 mei.
groeten albana

Sancy

Sancy

04-08-2010 om 19:40

Albana

Het klopt dat er uitzonderingen zijn, en het klopt ook dat er door de coach van het UWV vrijstelling van sollicitatieplicht kan worden bepaald. Maar uit jouw blijkt dat jouw broer onder een sociaal plan valt bij het bedrijf dat hem heeft moeten ontslaan vanwege een reorganisatie. In zo'n geval is het zo dat het UWV Werkbedrijf dat gehele sociaal plan getoetst heeft aan het Ontslagbesluit. In zo'n geval heeft een coach wat meer ruimte tot het maken van afwijkende afspraken vanwege de inspanningen tot herplaatsing waartoe de werkgever zich heeft verplicht via dat Sociaal Plan. Die situatie is echter niet op iedereen van toepassing.
Nou ja. Nu lees ik je stuk nog eens en zie even niet meer wat mijn punt nou eigenlijk moest zijn Fijn trouwens dat je broer in staat gesteld wordt om via deze opleiding zijn arbeidsmarktpositie te verbeteren!

Merel78

Merel78

05-08-2010 om 14:34

Inderdaad verschillend

Mijn man is werkeloos en kreeg tot juni een uitkering. Zijn afspraak met het UWV was: inschrijven bij een aantal uitzendbureaus en websites en minimaal 1 sollicitatie per week. Hij hoefde geen werkbriefjes in te vullen maar hij hield wel al zijn sollicitaties en reacties bij in een map (er kon namelijk wel controle komen).
zijn collega die ook ontslag had gekregen, bij hetzelfde uwv, 2 brieven per week, niet inschrijven bij uitzendbureaus en websites. verschilt dus. en we kennen ook iemand die voorlopig vrijstelling heeft gekregen. En dat had ook te maken (zonder sociaal plan overigens) met de toestemming voor een opoleiding volgen en daarmee omscholing. Er wordt dus naar jouw situatie gekeken.

Verder heeft mijn man weinig aan het uwv/ aan zijn coach gehad, helaas, er kwam weinig uit die man en hij leek geen verstand van zaken te hebben.

groetjes, Merel

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.