Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

sascha

sascha

31-08-2010 om 12:39

Ontslag onder dwang genomen

Vorige week heb ik onder dwang ontslag moeten nemen. Ze stonden nog net niet met een mes op mijn keel, maar zo voelde het wel. Ik zal jullie de details besparen maar ik ben gedwongen mijn handtekening te zetten, omdat er gedreigd werd met vreselijke dingen.

Wat zijn de regels in dit geval? Maak ik nog een kans op een ww uitkering als ik niet direct elders aan de slag kom?

Ben nu even ten einde raad en vraag me af wat wijsheid is.

Dank,

Sascha

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Handtekening al gezet?

Jakkes wat een raar verhaal, vooral voor jou, natuurlijk!

Heb je al getekend?? Ik herinner me een kennis die niets wilde tekenen voordat haar advocaat (van de rechtsbijstand) ernaar had gekeken.

Dat scheelde haar erg veel (vooral financieel gezien)

Ik zou me voor kunnen stellen dat je zsm contact opneemt met het UWV, maar ik ben niet thuis in de materie, er komt vast nog een Nasha of Temet voorbij

Aangetekende brief schrijven!

Met daarin dit verhaal, en dat je deze beslissing terug wil nemen.
Helaas, als dit niet teruggedraaid kan worden heb je geen recht op w.w.. Dat kan alleen als je ontslag krijgt, óf als je contract afloopt. (En dan nog heb je een brief nodig waarin staat dat je geen verlenging krijgt.)
Ik denk trouwens dat die details er wel toe doen, als het echt dreigementen waren kun je er werk van maken.
Zelf heb ik bijna op dat punt gestaan: ik heb het afgelopen half jaar een burn-out gehad (ben ik nog niet helemaal vanaf), en mijn reïntegratie op mijn werkplek verliep verre van goed. Mijn werkgever probeerde mij die schuld in de schoenen te schuiven, maar ik had van allerlei bewijzen dat het juist andersom was. Volgens de bedrijfsarts (!) en mijn psycholoog had ik echt wel een zaak gehad als ik dat had willen doorzetten. Echter, dat zou wel een enorme weg worden, waarvan ik moest overdenken of ik die in zou willen gaan.
Uiteindelijk heb ik besloten om het niet te doen, en "beter" uit dienst te gaan. (Contract liep per 1 augustus af)
Dus misschien zou je toch de aard van de dwang hier neer willen zetten? Wellicht dat we er dan iets meer mee kunnen.

Gr. Poezie.

Sancy

Sancy

31-08-2010 om 13:27

Sascha

oef, wat een nare situatie! Ik weet in ieder geval uit mijn hoofd het volgende:
De werkgever is verplicht na te gaan of het ontslag door jou ook daadwerkelijk gewild is. Het ontslag mag namelijk niet tot stand zijn gekomen onder invloed van een zogenaamde gebrekkige wilsvorming. Van een gebrekkige wilsvorming is bijvoorbeeld sprake als een ontslagverzoek gedaan is onder invloed van dwang, bedrog, dwaling of misbruik van de omstandigheden. Ook mag het ontslagverzoek niet aan de werknemer worden opgelegd. Het zorgvuldige werkgeverschap brengt namelijk met zich mee dat de werkgever de werknemer dient te informeren dat een ontslag op eigen verzoek consequenties zal hebben voor het recht op een uitkering. In beginsel is er bij een ontslag op eigen verzoek namelijk geen sprake van onvrijwillige werkloosheid en wordt er dus geen WW- en bovenwettelijke uitkering verstrekt.
Beroep je dus via een aangetekende brief (met handtekening retour!) op ontslag onder dwang en schakel direct een jurist in van de vakbond of van je rechtsbijstandverzekering als dat mogelijk is. Vermeld ook dat je bereid bent en blijft om je werkzaamheden uit te voeren en meld je ook gewoon (hoe moeilijk dat ook mag zijn!) op je werkplek.

Klopt

Ik ben het geheel eens met Sancy.

Het enige dat ik daaraan nog heb toe te voegen: mocht je toevallig net ziek zijn, dan moet je niet naar je werkplek gaan maar in je brief zetten dat je je beschikbaar houdt voor controle door de arboarts op de manier zoals dat binnen jullie bedrijf gebruikelijk is.

Als een werknemer terugkomt op een 'vrijwillig' ontslag staat hij iha behoorlijk sterk. Nu maar hopen dat de werkgever een jurist in de arm neemt, dan zal die hem dat meedelen en kan het grote onderhandelen beginnen.

Als je die brief geschreven hebt daarna rechtsbijstand zoeken. Via bond of rechtsbijstandverzekering, en als dat niet kan een advocaat of arbeidsrechtjurist.

Sterkte ermee

Temet

Sancy

Sancy

31-08-2010 om 13:37

En poezie

om nog even op jouw bericht in te gaan, je schrijft:
"Helaas, als dit niet teruggedraaid kan worden heb je geen recht op w.w.. Dat kan alleen als je ontslag krijgt, óf als je contract afloopt. (En dan nog heb je een brief nodig waarin staat dat je geen verlenging krijgt.)"
Nou, dat géén recht op WW ligt dus iets genuanceerder. Dat geldt alleen als de werkgever zich als een goed werkgever gedraagt en de werknemer op de consequenties van zijn besluit heeft gewezen, en er geen sprake is van gebrekkige wilsvorming aan de kant van de werknemer. Vziw zijn rechters daar redelijk strikt in: er wordt bijvoorbeeld over het algemeen verwacht dat als een werknemer ontslag op staande voet neemt, de werkgever dit niet klakkeloos accepteert maar bijvoorbeeld enkele dagen later nog eens met die werknemer gaat praten om te zien of het werkelijk de bedoeling was ontslag op staande voet te nemen.
Dat je een brief nodig hebt waarin staat dat je geen verlenging krijgt van een contract voor bepaalde tijd klopt ook niet helemaal. Dat is wel makkelijk voor de uitkeringsinstantie, maar omdat een contract voor bepaalde tijd van rechtswege eindigt is het niet per se noodzakelijk.

Ww-of of redenering

Sancy, het risico bestaat dat als iemand in Sachas situatie een WW-uitkering aanvraagt die wordt afgewezen met de mededeling: ofwel het was vrijwillig ontslag en dan heb je geen recht op WW, of het is terug te draaien en dan moet je dat maar doen.

Vergelijk de of-ofredenering bij ontslag op staande voet: of het was terecht en dan is het ontslag verwijtbaar en heb je dus geen recht op WW, of het was niet terecht en dan is het ontslag nietig en heb je dus ook geen recht op WW (maar op loon).

Sascha, niet naar UWV, gewoon dat ontslag terugdraaien.

En wat betreft die vreselijke dingen waarmee gedreigd is: als het iets is in de trant van aangifte bij de politie, gewoon afwachten. Zelfs als het ervan komt is het maar de vraag of er uiteindelijk een serieus onderzoek volgt.

Sterkte ermee

Temet

Sancy

Sancy

31-08-2010 om 14:31

Klopt

dat klopt Temet. Ik zei het een beetje krom, ik had het voorbeeld niet moeten geven. Wat ik bedoelde was dat als je ontslag neemt en je je kunt beroepen op gebrekkige wilsvorming, dat je dan niet volledig verstoken hoeft te blijven van een inkomen (als de werkgever verplicht wordt je loon door te betalen). Maar dat is andere koek.
Uiteindelijk komt het in die gevallen dan toch vaak op neer dat er een beëindigingsovereenkomst wordt opgesteld en je alsnog in aanmerking komt voor ww.
Maar laten we de zaken niet ingewikkelder maken dan ze al zijn. We vergeten dat stukje maar even

Nasha 1st

Nasha 1st

31-08-2010 om 21:29

Sluit me aan

bij voorgaande sprekers, als de sodemieter herroepen, liefst met behulp van een rechtshulpverlener. Ben je niet lid van een vakbond of heb je geen rechtsbijstandverzekering voor arbeidszaken zou je het juridisch loket kunnen kontakten!!

En zelf ontslag nemen (verwijtbaar werkloos dus) is inderdaad een reden om een WW te weigeren.

Sascha?

Wil je nog wat van je laten horen?

Gr. Poezie.

Sancy

Sancy

02-09-2010 om 19:08

Ja inderdaad!

Ik ben ook benieuwd hoe de stand van zaken nu is, Sascha? Wil je dat vertellen?

Sascha2

Sascha2

03-09-2010 om 14:46

Ben ook benieuwd

Heb je nog stappen ondernomen of hulp ingeschakeld? Ben benieuwd naar hoe het met je gaat.

Nasha 1st

Nasha 1st

04-09-2010 om 22:18

Hallo? sascha?

laat je nog even wat horen?

Sascha

Sascha

05-09-2010 om 08:30

Stand van zaken

Beste allemaal,

Een late reactie, jullie kunnen je voorstellen dat het een vreselijke week is geweest waarin ik verslagen was. Het is onvoorstelbaar wat zoiets met je doet, zo hard en met zoveel plezier gewerkt altijd en dan dit...

Inmiddels heb ik besloten om geen negatieve energie te stoppen in deze hele situatie, geen gevecht, geen advocaten, de ervaring leert dat het geen zin heeft (ik ben niet de eerste bij wie ze dit flikken) en ik wordt er alleen zelf heel ongelukkig van.

Ik heb heeeeeeeel veel sollicitaties gestuurd en ben inmiddels alweer elders aangenomen, voorlopig is er brood op de plank en ik solliciteer rustig verder tot ik weer een baan heb helemaal naar mijn zin. Wie weet zeg ik straks dat het ergens goed voor is geweest.

Bedankt voor jullie reacties!

Sascha

Nasha 1st

Nasha 1st

05-09-2010 om 11:23

Ok...

dat is knap, in 1 week tijd...ook al weer een andere baan gevonden, dat is mooi...hou er wel rekening mee dat de manier waarop je bij deze werkgever bent weggegaan, ook later nog gevolgen kan hebben voor je uitkering. Want stel dat het bij je huidige baan niet goed verloopt?

mirreke

mirreke

06-09-2010 om 11:04

Ja maar nasha

Dat geldt toch altijd als je van baan naar baan gaat, lijkt me? Dat je zelf weggaat, bedoel ik. Of is het een slechte zaak als je op staande voet ontslag neemt?

Mirreke

Als je binnen een half jaar werkloos wordt heb je in je nieuwe baan geen zelfstandig recht op WW opgebouwd en werkt een eventueel verwijtbaar ontslag van je vorige baan als het ware door.

Als je vrijwillig overstapt van de ene baan naar de andere dan leidt dat meestal niet tot verwijtbare werkloosheid, en gelukkig maar want anders zou niemand nog van baan durven veranderen.

Ik zat nog te bedenken dat Sascha misschien nog voor de vorm het ontslag kan terugnemen en de nietigheid ervan kan inroepen, dan is ze wat dat betreft gedekt, maar de boel verder laten rusten nu ze toch een andere baan heeft. Mocht ze die baan in de proeftijd kwijtraken - wat natuurlijk altijd kan - dan zou ze kunnen terugvallen op het verweer tegen het eerdere ontslag. Zo hou je denk ik alle opties open.

Groeten,

Temet

mirreke

mirreke

06-09-2010 om 15:38

Verwijtbaar ontslag of zelf genomen?

zoals ik het lees is sascha onder druk gezet om zelf ontslag te nemen. Ze is dus m.i. niet ontslagen. Kan dat dan toch geïnterpreteerd worden als verwijtbaar ontslag en dan effect hebben op een eventuele ww-uitkering bij een volgende baan?
Voor mij meer een academische kwestie, omdat ik als zelfstandige werk, maar ik vraag het me gewoon af.
Oh, en sascha, gefeliciteerd met je nieuwe baan! Goed hoor, zo snel al.

Mirreke

Goeie opmerking. Je hebt een punt. Als het nieuwe dienstverband vrijwel direct volgt op het oude en het is in aard vergelijkbaar (dus zo'n beetje hetzelfde salaris, of misschien zelfs beter, en ook in principe een vast contract) dan kraait er waarschijnlijk inderdaad geen haan naar.
In principe kan men er wel moeilijk over doen trouwens, maar ja, dan moet UWV wel weten waarom Sascha bij de vorige baan wegging.

groeten,

Temet

Nasha 1st

Nasha 1st

06-09-2010 om 19:45

ws zullen ze dat wel gaan vragen. Omdat Sascha niet kan bewijzen dat ze onder druk is gezet (brief, procedure) zou het UWV in principe wel problemen kunnen maken. En ik weet niet of het nieuwe dienstverband op het oude volgt...?

Mirage

Mirage

06-09-2010 om 22:10

Vraag voor de experts

Met mijn boerenverstand zou ik, als ik sascha was, een brief schrijven naar de oude werkgever. Daarin zou ik dan vermelden dat de manier waarop het gegaan is me echt vreselijk dwars zit, dat ik daar zeker bezwaar tegen maak. Dat ik ondertussen ander werk heb en geen toekomst meer zie voor het herstellen van het dienstverband omdat de het vertrouwen ondertussen wel weg is. De brief natuurlijk aangetekend versturen. Zou dat niet helpen bij toekomstige werkeloosheid?

Nasha 1st

Nasha 1st

06-09-2010 om 22:42

Alleen

als je het ook daadwerkelijk herroept, maar aangeeft dat terugkeer niet meer mogelijk is gelet op de verhoudingen en dat je ook genoegen neemt met een schadevergoeding en wel in wilt stemmen met bijvoorbeeld een beeindigingsovereenkomst....dat is dan wel met wederzijds goedvinden, maar, mits de overeenkomst aan de regels voldoet, zal dit geen gevolgen hebben voor je recht op WW...gaat de werkgever daar niet op in, zul je toch naar een rechter moeten...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.