Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Centje

Centje

05-09-2010 om 10:13

Financiële ellende, waar heen voor wat hulp?

Hoi allemaal

De titel zegt het al;
het is tijd geworden om iets aan onze financiële sores te doen. Het gekke is; we hebben het niet slecht, verdienen allebei, maar hebben tevens flink hoge lasten aan hypotheek, kinderopvang, auto (veel reistijd woon-werkverkeer) en het geld stroomt als water door onze vingers weg.

Soms snappen we niet eens waaraan, maar feit is dat we elke maand constant honderden euro's rood staan en het ene gat met het andere gedicht moet worden.
Slaap er gewoon slecht van, want onze spaarrekening slinkt ook heel snel (tegenvallers zoals kapotte auto en wasmachine gehad).

Nu zijn we zover dat we erkennen dat we er samen niet meer uitkomen. We zouden eigenlijk graag dat er een neutrale derde naar onze financien kijkt en samen met ons een plan van aanpak bedenkt om alles weer op de rails te krijgen ?
Ik denk nog niet aan iets "zwaars" zoals schuldsanering ofzo, want de enige schuld die we in feite hebben is onze hypotheek. Meer hulp in de zin van; iemand die onze papieren eens goed bekijkt en veel inzicht heeft in overbodige uitgaven e.d.

Waar moet je dan zijn ??? Is er een instantie die zulke hulp verstrekt ?

groet Centje

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
sinas

sinas

05-09-2010 om 11:28

Inzicht

ja, dat is een stap. Maar het heeft mij nog niet geholpen om zuiniger te worden. Het lukt mij maar niet om minder uit te geven, ik snap centje in dat opzicht wel.

je kan een budgetcoach inhuren. http://www.uwbudgetcoach.nl/

dc

dc

05-09-2010 om 11:51

Zeg alle abonnementen op die je hebt, kijk of je je mobiele telefoon echt met abonnement nodig hebt, of dat je het ook met een prepaid kaart af kan.

En verder, koop nooit iets gelijk. Schrijf op wat je hebben wilt en bekijk thuis eerst waar je het geld vandaan moet halen, of dat je nog even kan wachten.

Kijk of je vaker met de fiets kan ipv openbaar vervoer of auto. Scheelt bergen geld. Kan de auto ingeruild worden voor een economischer exemplaar?

Hoe zuinig zijn jullie met electriciteit enzo? Je kunt contact opnemen met het electriciteitsbedrijf voor advies voor bezuinigingen.

En kijk verder eens in de archieven, want er zijn wel meer draadjes over geweest. Jullie zijn echt niet de enigen hoor!

Ja inzicht krijgen

het is een goed idee om eerst eens een maand alles aan afschriften en rekeningen te bewaren. Ook alle pinbonnen. Dan eens terug kijken wat je uit hebt gegeven aan vakanties, kinderclubjes, spulletjes voor in huis.

Dan weet je ongeveer wat je kwijt bent. Wat er binnen komt weet je ook, salaris, hypotheek teruggave kinderopvang en hypo etc.

En dan eens samen door alles heen gaan. Wat waren overbodige uitgaven etc.

Ik heb dit een aantal jaar geleden eens gedaan, we stonden toen elke maand rood en dat kostte dus ook veel rente. Iig hebben we toen een plan gemaakt, abonnementen en verzekeringen stop gezet of overgeschreven, we konden toen zo zonder enige moeite een paar honderd euro per maand besparen. Daarnaast heb ik toen een tijd alles verkocht wat we overbodig op zolder en onder bedden hadden liggen. Iig is toen in vrij korte tijd alle roodstand weggewerkt en hadden we na een tijdje weer spaargeld.

Carmen

Carmen

05-09-2010 om 23:53

Vertel eens

Hoeveel ben je kwijt aan gas, licht en abo's? Hoeveel aan boodschappen? Hoeveel aan... Misschien is er een bedrag bij waarvan wij denken dat het veel minder kan.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

06-09-2010 om 00:29

Financiën

Ik sluit me aan bij wat de anderen reeds gezegd hebben: zet eerst alles zwart op wit op een rijtje. Kijk dan waar op bespaard kan worden door ofwel bepaalde dingen (abonnementen, tijdschriften, credit cards) geheel op te zeggen ofwel mbv vergelijkingssites goedkoper kunnen (verzekeringen, telefoon/internet). Wellicht je auto inruilen voor een goedkopere, zuiniger, degelijker model. Of carpoolen/OV. Spaarlampen gebruiken, de thermostaat een graadje lager en 's nachts uit, op een lagere temperatuur wassen etc. Je boodschappen een of hooguit twee keer in de week doen, zelf koken en de rest invriezen. Geen dingen op krediet kopen. Tweedehands kleding ipv nieuwe kleding. Al je overbodige troep verzamelen en op Marktplaats zetten. Het zijn vaak de kleine dingen die het hem doen. De site van het NIBUD is een hele goede om mee te beginnen http://www.nibud.nl/
Als je er dan toch nog zelf niet uitkomt kun je via de gemeente vaak een soort "cursus" volgen voor budgetbeheer- en planning. Maar probeer het eerst zelf. Orden al je paperassen in mappen, gesorteerd op datum en belangrijkheid. Idem met kwitanties/bonnen/facturen. Oh en zet jezelf alvast op een budget waarmee je het in een normale situatie mee zou moeten kunnen redden. Pin een vast bedrag per week en probeer daar alles van te kopen. Laat desnoods het roodstaan blokkeren. Roodstaan is ook een schuld en een hele dure nog wel. Je prioriteit is eerst dat roodstaan inlopen; stop er desnoods nog wat spaargeld in. Echt, het is allemaal niet zo moeilijk maar je moet wel eerlijk zijn en de boel onder ogen zien. Letterlijk. Het heeft mij twee jaar minnelijke schuldhulpverlening en nu 3 jaar WSNP gekost (woensdag de eindzitting) en ik wilde dat ik dit zo eerder had ingezien en gedaan. Succes!

Centje

Centje

07-09-2010 om 10:40

Reactie...

Bedankt voor jullie reakties tot dusver, hier kan ik wel iets mee.

We gaan ALLES opschrijven/bijhouden en goed bekijken wat overbodig is of wellicht goedkoper kan...

Onze grote valkuil is -denk ik- dat wij vooral graag leuke dingen doen die soms nogal duur uitvallen. Met elkaar uit eten, naar een pretpark enz enz.... Hebben we allemaal lol in, maar soms moet je jezelf wel eens een halt toeroepen.

Vanaf onze studententijd mogen wij graag geld uitgeven, wij zijn nooit echte spaarders geweest, maar met een gezin van 3 kinderen zijn de lasten beduidend hoger dan met z'n tweetjes op een studentenflatje...

We gaan aan de slag !!!!!!!

groet Centje

jippa

jippa

07-09-2010 om 11:49

Ook forum

Je kunt je ook aansluiten bij de vrekkenclub van het viva forum. Voor wat steun en inspiratie.

dc

dc

07-09-2010 om 13:07

Goed zo

En wanneer je alle financien op de rails hebt, dan kun je een potje maken voor de pretparken enzo. Maar dan kun je dat tenminste met een gerust hart uitgeven.

Persoonlijk zou ik, nu de zomer is afgelopen, even geen dure uitjes doen totdat je uit de rode cijfers bent, en zo ongeveer 500 euro spaargeld overhoudt per maand (voor nieuwe vaatwasser, wasmachine ed als die stuk gaan).

Je kunt heel leuk uit gaan door zelf broodjes te smeren, wat lekkers en drinken mee (investeer in een koeltas), en gewoon naar een bos gaan ofzo. Vinden de kinderen ook geweldig en kost je veeeeel minder! Van mijn huis uit werd er altijd in een restaurantje enzo gegeten, drinken gekocht, en zo lekker was het meestal niet. Mijn man heeft van huis uit meegekregen dat eten en drinken van huis uit meegaat, en er wordt hooguit een ijsje gekocht. Het scheelt echt bergen met geld en is vaak veel lekkerder! (Mijn man maakt voor uitstapjes vaak pannekoeken met chocoladepasta klaar, jummie).

Elisa Gemani

Elisa Gemani

08-09-2010 om 12:14

Uitstapjes

Je weet het dus wel zonder dat je daarbij de hulp van een budgetcoach nodig hebt Dat soort dingen hakt er aardig in; ben het met de rest eens dat je ontzettend kunt besparen op uitjes door zelf eten en drinken mee te nemen. Zoek ook op aanbiedingen waarbij je flinke korting kan krijgen op toegangskaartjes voor pretparken etc. Het zijn al die beetjes die enorm schelen in de uitgaven. Feitelijk is dit trouwens geen geldprobleem, maar een luxeprobleem. Een geldprobleem heb je als je ondanks een goed financieel inzicht & beleid nauwelijks geld overhoudt voor de noodzakelijke eerste levensbehoeften en niet eens kan sparen. Dat is iets heeel anders...

Centje

Centje

13-09-2010 om 19:49

Ben nu druk bezig..

om alles op te schrijven en bij te houden.

Doen we heel secuur, maar we zijn er uiteraard nog lang niet.

Waar ik echter wel benieuwd naar ben; voor diegenen die er ook mee te maken hadden..

Waar gaf jij dan te veel geld aan uit en waar heb je uiteindelijk op bespaard ?

Om even een DUUR voorbeeld te noemen; manlief en ik zijn beiden lid van een sportschool. Voor 2x per week sporten kost ons dit € 30,- per maand per persoon. Niet goedkoop dus, alhoewel ik ook duurdere sportscholen ken.

Ik slik bij de gedachte om dit op te moeten zeggen. Waarom ? Omdat we er allebei zo vreselijk veel plezier van hebben. Ben dus benieuwd of dit nu dingen zijn die jullie zouden schrappen onder de noemer "te duur"...

groet Centje

Goeie vraag

Tip 1. Ga naar nibud.nl en kijk waar mensen met een vergelijkbaar inkomen hun geld aan uitgeven. Dat krijg je echt op de euro nauwkeurig.
http://www.nibud.nl/omgaan-met-geld/overzicht-houden/persoonlijk-budgetadvies.html

Tip 2. Besef dat veel besparingen in het kleine, vaak terugkerende liggen. Dat zijn namelijk min of meer gedachteloze uitgaven. Daar zit vaak niet je hart in. Daardoor kun je die makkelijk vervangen door goedkopere alternatieven of zelfs weglaten. Denk aan het broodje bij de tank, de reserve zomerjas voor je kind (niet nodig maar een leuke kleur voor erbij), spullen bij de Ikea/Blokker/Hema/V&D waar je niet voor gekomen was.

Tip 3. Bedenk dat het voor jou niet maatgevend hoeft te zijn wat anderen doen. Als je de ruimte wint die ik je voorspiegel bij tip 2 kun je doelbewust keuzes maken voor de dingen die voor jullie belangrijk zijn. Dan hoef je die sportschool echt niet te skippen hoor.

Ps nog even antwoord waar ik op bezuinigd heb in het verleden. Boeken en CD's, kleding, uit eten, kinderkleding, kapper, eten (verschillende winkels bezoeken en heel bewust seizoensproducten kopen)...

Weet je, de gein is dat je als je het goed doet niet het gevoel hebt dat je bezuinigt. Had ik tenminste. Ik wist waar ik het voor deed, ik wist dat er altijd geld was voor de dingen die ik echt belangrijk vond. Dus het voelde niet als bezuinigen. Het voelde als bewuste keuzes. Prioriteiten stellen. Daarmee komen sommige dingen boven aan de lijst, andere juist onderaan. Als ik dan iets bewust niet koopt doe ik dat om iets anders belangrijkers wel te kunnen kopen.

Ik denk dat je het bezuinigen noemt als je boven je stand hebt geleefd (niet vervelend bedoeld) en dan terug moet gaan. Dat voelt als beknibbelen, inleveren. Daar moet je even doorheen.

Katrien

Katrien

13-09-2010 om 23:44

Hier

Wij hebben onze variabele kosten (eten, drinken, uitgaan, ontspanning, kleding, schoenen, abonnementen, benzine, dokter, apotheek, ...) met meer dan de helft verminderd.

Wat hebben wij gedaan:

- Sterk bespaard op eten en drinken: ik maak een weekmenu op waarbij ik rekening houd met seizoensprodukten, maar ook probeer goedkope, gezonde maaltijden te maken. Daarnaast beperken we de variatie wat betreft broodbeleg (max. 3 soorten tegelijk in huis), wat betreft drank (Koffie, melk, spuitwater en appelsiensap, meer keuze is er standaard niet in huis, extraatjes enkel voor speciale gelegenheden) en wat betreft koek/snoep (ook weer beter voor de lijn).

- Ik heb al meer dan een jaar geen nieuwe kleding gekocht, idem voor echtgenoot. Dochter heeft het afgelopen jaar een regenjas gekregen, een paar laarzen, een sportbroek (voor school) en een badpak (ook voor school). We hadden tweedehands kleding gekregen waar we hopelijk nog tot na de winter mee toekomen, ik maak al eens iets en oma koopt af en toe ook eens iets nieuws.

- Als iets in huis stuk gaat, wordt het alleen maar vervangen indien het nodig is. Strijkijzer en stofzuiger werden bijvoorbeeld vervangen (door goedkopere exemplaren dan de stukgegane exemplaren), blender en koffiezet niet.

- Geen impulsaankopen meer. Dat was het moeilijkste, maar ondertussen is dat al zo een gewoonte geworden dat ik me niet meer kan voorstellen dat ik iets koop, zomaar, zonder dat het echt nodig is.

- Verkopen van overbodige spullen. Heeft me het afgelopen jaar toch al meer dan 500 euro opgebracht en ik heb nog heel wat te verkopen.

Ik vond het erg moeilijk in het begin en vond mezelf soms zelfs een beetje zielig als ik anderen hoorde vertellen over hun nieuwe aanwinsten. Maar ondertussen vind ik mezelf helemaal niet zielig meer en is het echt een gewoonte geworden.

Katrien

Katrien

Tijgeroog

Tijgeroog

14-09-2010 om 08:04

Sportschool

Je zult keuzes moeten maken. Als je nu te veel geld uitgeeft moet je minder geld uit gaan geven en dat moet ergens vandaan komen. Je kunt prima je sportabbo houden, als je dat graag wil blijven doen (gezondheid is ook wat waard), maar dan moet je wel ergens anders op besparen.
Ga eens kijken bij een goedkoper sportschool of je het daar ook zo leuk vindt, probeer anders op andere dingen genoeg te bezuinigen zodat je hier kunt blijven sporten.
Maar je moet keuzes maken, ergens moet het geld vandaan komen...

Guinevere

Guinevere

14-09-2010 om 12:58

Bibliotheek, hmm

Als je een abo bij de bibliotheek neemt, breng dan wel je boeken op tijd terug, of verleng ze tijdig! Als je dat niet kunt/doet (zoals ik), wordt het een bodemloze boekenput. Ik ben gestopt met de bieb en haal nu vooral boeken bij de kringloop. Zitten prachtige exemplaren tussen en dat voor een fractie van het boetebedrag dat ik steeds mag ophoesten.

Guinevere

Guinevere

14-09-2010 om 13:40

Ik weet het, ik weet alles, maar er zijn echt van die hopeloze figuren die zelfs mét een kalender overal een puinhoopje van maken. En raad eens! Ik ben er zoeentje! (Lees het ADD-draadje nog maar eens door...)
Mijn kringloopwinkel is eigenlijk best goed gesorteerd op boekengebied. Maar ze hebben weer geen fietsen.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

14-09-2010 om 13:56

Centje

Op de site van het Nibud vind je talloze tips en adviezen. Het gaat om keuzes maken; bijna alles kan goedkoper en sommige dingen heb je gewoon niet nodig. Dat keuzes maken is zelfs veel lastiger als je wel een goed inkomen hebt en gewend bent naar dat inkomen te leven. Als je uberhaupt geen geld hebt kan je die keuzes niet maken. Sportschool? Tuurlijk als jullie er zoveel plezier van hebben, maar dan zal je op iets anders moeten besparen. Dat is dan de consequentie van die keuze. In de zomervakantie drie weken naar het buitenland? Als je je dat kan veroorloven en je wilt het graag, doen. Maar dan niet bijvoorbeeld ook nog eens in de kerstvakantie op vakantie gaan of het bijvoorbeeld bij een dagje pretpark in Nederland houden (met eigen brood en drinken en mbv een kortingsbon). Kijk wat je echt nodig hebt; kijk waar dat soort zaken zo goedkoop mogelijk zijn/hoe die dingen zo goedkoop mogelijk kunnen. Kijk dan naar de "extra's" en maak daar weloverwogen keuzes in.
Je bent echt niet de enige; veel tweeverdieners denken dat ze een riant inkomen hebben tov de vaste lasten en komen er uiteindelijk achter dat ze toch niet grif geld kunnen uitgeven aan al die leuke dingen. Maar komen er dan bijvoorbeeld achter dat de winkelwagen volladen bij de Albert Heijn, iedere week uit eten en drie keer per jaar op vakantie gaan gewoonweg niet kan. Het leven is duur en of je nu veel geld te besteden hebt of niet; tenzij je miljonair bent moet je voor jezelf goed op een rijtje zetten en hebben welke euro waar naar toe gaat. Inzicht hebben in je financiele situatie is een 'must' voor bijna iedereen; veel geld of weinig geld. Succes!

Tijgeroog

Tijgeroog

14-09-2010 om 15:16

Guinevere (ot)

Bij onze bied heb je met een XL-abonnement (waar ik meer dan genoeg voor lees) tegenwoordig een uitleentermijn van 6 weken ipv 3 weken. Dus heb ik nog maar de helfte van de boetes van vroeger.
Via internet mag je hier trouwens tot middernacht verlengen, dus ik zit nog wel eens om 5 voor 12 in bed m'n boeken te verlengen.

Centje

Centje

14-09-2010 om 17:55

Beetje inzicht aan het krijgen...

Bedankt voor alle tips, ben er grif mee aan de slag gegaan.

Wat me al opviel/opvalt:

-we pinnen tussendoor erg veel, meestal aan overbodige dingetjes. Zovan; je loopt langs de Hema, bedenkt dat je tandpasta moet hebben en al rondlopend vind je leuke sokken, neem je ook nog eens batterijen mee en een pak lekkere koeken. En dat dus niet alleen bij de Hema, maar in elke winkel waar ik even iets ga kopen.
- We doen boodschappen bij een vrij dure supermarkt omdat ie praktisch tegenover ons huis zit. Ook zeer verleidelijk voor de kleine vergeten boodschapjes. Pakje thee gaat dan vergezeld van ineens een hoop lekkere andere hapjes/drankjes.
- Brood halen we van een dure (wel goeie) bakker, kan ook goedkoper. Supermarkt van daarnet dus ook, maar wel ietsjes verder weg.
- We wonen in een grote stad met een heel gezellig centrum. Op zaterdag naar de markt gaat dan eveneens vergezeld van een leuke broek bij de H & M voor de kids of schoenen die ergens in de aanbieding zijn.

Ik ga steeds meer het idee krijgen dat we te impulsief allemaal leuke/lekkere dingen kopen die in wezen niet echt nodig zijn. Hand op de pinpas dus en wellicht even niet meer naar het centrum ??

Supermarkt/brood kan zeker elders goedkoper. We gaan al naar een goedkope kapper. Kleding halen we alleen bij zaken als H & M (naar mijn idee geen dure winkel), heb een abonnement op de bieb (lees heel veel en boeken zijn bij mij nooit te laat, hihi). Wat we op de fiets kunnen doen doen we. Auto kan niet weg ivm woon-werkverkeer (40 km verderop).
Ook de leuke uitstapjes moeten minder en het gauw gezellig ergens eten dus idd. zelf hapje/drankje meenemen.

Vaste lasten zijn redelijk normaal, we hebben geen overdreven hoge hypotheek en een zuinig huis qua energie.

Besef dat we een mobiel abonnement hebben, ga ik me ook nog even in verdiepen.

En volgend jaar gaan we NIET op vakantie, dit jaar wel gedaan terwijl het eigenlijk niet kon. Is dan in wezen ook een nekslag. Kortom, we zijn bezig.....

groet Centje

Katrien

Katrien

14-09-2010 om 18:08

Impulsaankopen

Impulsaankopen zijn zo gemakkelijk. En het is inderdaad zo verleidelijk om rap iets kleins te kopen, want ach, wat kan dat nu maken, het kost toch bijna niks. Maar vele 'bijna-niksen' maken uiteindelijk toch een groot bedrag.

Naar de supermarkt gaat hier als volgt: ik maak mijn boodschappenlijst op in volgorde van de supermarkt. Daardoor moet ik iedere gang maar één keer doen. Wat ik in de kar leg, streep ik door op de lijst. Ik zoek telkens naar het goedkoopste produkt tenzij ik uit ervaring weet dat het echt niet goed is. Als het laatste item doorstreept is (en dan ben ik al in de buurt van de kassa), ga ik (oogkleppen op, bij wijze van spreken) linea recta naar de kassa en reken af.

Het was in het begin moeilijk om niet een paar extraatjes in de kar te leggen. Maar oefening baart kunst. En nu heb ik zelden iets bij dat niet op mijn lijstje stond. Ook omdat ik nu echt alles op mijn lijstje zet en vroeger nogal eens iets vergat.

Ik ga nog zelden gezellig naar de stad om winkels te kijken of wat rond te wandelen of zo. Veel te gevaarlijk. En als ik dan ga, zorg ik dat ik enkel cash geld bij heb, genoeg voor die boodschappen waarvoor ik naar de stad ga (ik ga echt nooit meer zomaar).

Ik vind het persoonlijk veel gemakkelijker om wekelijks een bepaald bedrag af te halen aan de automaat en overal cash te betalen. Dan zie ik het geld echt verdwijnen en dat helpt bij mij.

Katrien

Tip 2

Goh Centje,

Het klinkt alsof je helemaal voldoet aan mijn tip 2. Je vindt werkelijk een enorme hoeveelheid meer of minder gedachteloze aankopen. Dat is een goed begin, goede kans dat je maar weinig hoeft te bezuinigen op de wezenlijke zaken.

Dat brengt me op mijn tip 3: als dat lekkere brood echt lekkerder is, gewoon naar de bakker blijven gaan!

Veel succes.

Tijgeroog

Tijgeroog

14-09-2010 om 19:29

Zaterdag

Wij gingen, voor er kinderen waren, ook vaak op zaterdag nog even de stad in. Nu vind ik het niet handig meer met de kinderen en ga ik liever naar de speeltuin of het bos, en dat bespaart ook wel een hoop geld, terwijl ik het eigenlijk veel leuker vind dan me door al die mensen te worstelen.
En wat betreft het mobiele abonnement: het scheelt al heel veel als je zorgt voor een degelijk telefoontoestel en een sim-only abonnement. Ik betaal 6 euro per maand voor 200 belminuten, maar ik krijg niet elk jaar een nieuw toestel. Geeft niet, die telefoon gaat toch wel een paar jaar mee en voor die tijd is er altijd wel een familielid dat wel elk jaar een nieuw toestel wil en z'n oude aan mij geeft.

dc

dc

14-09-2010 om 19:59

Budget

Wat ik zou doen als ik jullie was is 1 bedrag per maand pinnen voor "kleine uitgaven" (er op letten dat het binnen het budget past), en het daarmee doen. Dan zie je hoeveel al die "kleinigheidjes" kosten!

sportschool zou ik niet opgeven, tenzij je merkt dat je het echt niet kunt betalen. En de "lekkere bakker" kun je er bijvoorbeeld voor zaterdag inhouden. Dat deden we in Frankrijk. Dan hadden we 's ochtends een heel lekker ontbijt met croissantjes en stokbrood, en dat was juist speciaal omdat we het niet dagelijks aten.

"Hand op de pinpas dus en wellicht even niet meer naar het centrum ??"
Voorlopig goed plan. En dan misschien beperken tot 1 keer per maand?

En je kunt 1 kee per week naar een goedkope supermarkt, en proberen de duurdere voorlopig te voorkomen. Alle impulsaankopen is gewoon afkicken!! Ik hoef er geen eens moeite meer voor te doen!

Hermiena

Hermiena

15-09-2010 om 11:04

Uitjes tips

Hou in de gaten wanneer de treinbonnen van blokker en kruidvat aflopen. Kijk op marktplaats en ga bieden als het bijna zover is. Het aanbod is enorm, waardoor je heel goedkoop treinkaartjes kan kopen. Zo zijn wij vorige week met 4 personen voor 15 euro naar Amsterdam geweest naar Nemo. En aangezien Nemo tegenwoordig ook bij de museumjaarkaart zit waren we incl. ijsje 20 euro kwijt voor een dagje uit. Ha, ik zie net op marktplaats dat er blijkbaar 8 oktober ook weer AH-kaartjes aflopen, dus dat weekend gaan we vast weer weg...
Ook hangt er nog een bon (4pers) voor slagharen die iemand had gewonnen bij de postocde loterij. Via marktpklaats hebben wij die overgenomen voor 20 euro. Leuk uitje voor de herfstvakantie.

Fransien

Fransien

15-09-2010 om 11:10

Nog een paar tips

Leuke gratis uitjes: kinderboerderij met een pak drinken en een pak koekjes mee. Geocaching (schatzoeken met een gps) met een picknick van lekkere afbakbolletjes met jam en kaas tussendoor, vinden de kinderen minstens zo leuk en gezellig als een eetcafeetje ofzo.
Verder: overtollige spullen op marktplaats. Daar kun je overigens ook prima lego en playmobil scoren, scheelt hopen ten opzichte van de winkel en je hebt vaak veel meer.
Cursus zelf je fiets maken kan vreselijk veel besparen, vooral bij pubers die naar school moeten fietsen. Iedere keer die band zelf plakken is kassa, en een ketting smeren kan iedereen ook goed leren.
Zelf koekjes bakken is heel leuk. Als je er noten en/of zuidvruchten in wilt verwerken, kijk dan eens bij de turkse winkel, daar zijn ze tenminste betaalbaar. Bovendien kun je dan nog eens flink de show stelen met je kookkunsten als er iemand bij jou komt eten.
Wat het hier in huis ook goed doet is zo eens per twee a drie weken een uitgebreid 3-gangen menu op tafel te zetten. Ieder kind mag bij een gang meehelpen met verzinnen en maken. We dekken dan de tafel lekker feestelijk en er is dan voor iedereen iets bijzonders te drinken.
We zijn toen wij eens op gingen tellen wat alles kost, flink gaan besparen op wijn/bier en snacks. Alcohol is erg duur, en als je het bij 1 flesje in het weekend houdt met een lekker knabbeltje erbij is het veel leuker, geniet je er meer van en is het stukken beter voor je lijn.
Wij huren meestal een huisje niet al te ver weg als vakantie en maken van daar uit uitstapjes. Er zijn echt wel betaalbare te vinden, misschien kun je met goed zoeken iets vinden waardoor je er wel uit kunt komende zomervakantie.

Mijd het gezellige winkel(koop!) centrum

en schuif dit steeds voor je uit. Ga liever een rondje door het park fietsen, naar de bieb, naar een museum om de gratis toegang dag (dat hebben sommige musea), naar een vriendin/ familielid maar níet niet niet naar het winkelcentrum.

Het is lastig als zoveel leuke winkels zo dicht onder handbereik zijn, zeker als je graag koopt is de verleiding dan enorm.
Houd jezelf áls je vertrekt uit het winkelcentrum voor wat je allemaal níet hebt gekocht. Een hele overwinning.

Niet bezuinigen op kwaliteit, maar wel op impulsiviteit.

Wat ik een tijd gedaan heb: per week een vast bedrag pinnen. Wat na die week over was, ging in een potje. En na een x-tal weken mocht ik dat potje leuk opmaken

Moet je natuurlijk wel serieus zijn in het pinbedrag, anders werkt het niet.

succes!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.