Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

ann

ann

04-09-2010 om 10:33

Hoe gaan jullie met je zuurverdiende centjes om?

Een vraag die wellicht wat raar overkomt,maar ik merk dat er heel wat verschillen zitten en mensen vaak onverschillig of onbegripvol zijn voor ieders keuze hierin...


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Asje

Asje

18-09-2010 om 20:29

Manda rijn

Je moet het durven, niet wakker liggen als er zich weer onverwachte kosten of tegenvallen voor doen (of die spanningen wel aankunnen). Je krijgt volgens mij niets voor niets, je haren zullen bij momenten recht staan, maar op langere termijn ga je er waarschijnlijk wel de voordelen van opstrijken
Ik heb op een bepaald moment die microob gekregen, ken ondertussen de moeilijkheden en de voordelen ervan, en kan het niet loslaten (kijk steeds met een half oog naar de immopagina's, ookal heb ik mij reeds enkele keren voorgenomen dat het de laatste grote aankoop zou zijn...en dan denk ik weer hetzelfde als jij ...ben ik nu toch gek als ik dit niet doe'

Asa Torell

Asa Torell

18-09-2010 om 20:37

Buitenland

Volgens mij maakt dat een groot verschil voor de tweede-huizenkoop. Mede dankzij de hypotheekrenteaftrek en de daardoor veel hogere huizenprijzen. Terwijl je een 2e huis niet mag aftrekken en ook niet in box 1 mag zetten.
In duitsland leek van de zomer ook ongeveer iedereen (we hebben eea. aan vrienden en familie bezocht) in het onroerend goed te zitten. Ook allemaal mensen zonder gigantische inkomens.

Ik dacht meteen

... die komt dus uit Vlaanderen.

Op de NL huizenmarkt is dit niet te doen.

Simpel. Omstandigheden zijn te verschillend. Huizenprijzen worden hier opgestuwd door hypotheekrenteaftrek, Randstad is enorm opgeblazen kwa prijs ook los van de aftrek, je kunt hier toptop (dus kostenkoper en bouwdepot) financieren, dat is in andere landen veel lastiger en stuwt ook de prijzen op.

Bovendien is het huurregime in NL zodanig dat het particuliere verhuurders ontmoedigt. Ga maar na, anders dan als "huisjesmelkers" kom je ze niet tegen in de media. En het is veel minder gebruikelijk om van particulieren te huren. Dat is allemaal in handen van corporaties gelegd tijdens de wederopbouw. Eeuwig zonde, maar ja, dat is achteraf praten.

Kortom - dit gaat in NL niet op, vastgoed is hier geen plausibele belegging voor particulieren. Even heel stellig gezegd, er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar buy-to-let zoals in de UK, BRD of Belgie bestaat niet in NL.

Ja precies

daar zit het gat. Ik kan wel allerlei heel leuke ideeen hebben maar ik heb het vermogen niet om zulke risico's te nemen, ik kan er niet eens aan beginnen want het gaat hier in Nl alleen op het inkomen tenzij je dus een flinke bulk echt over hebt.

Dus, nee. Maar ik ken wel wat mensen die het wel hebben gedaan, die een paar keer goed hebben verkocht en dan iets kopen om te verhuren (bedrijfsruimte). Ik ken ook mensen met een enorm huis waarvan ze de zolder (ook enorm) verhuren, zou ik zelf niet aan moeten denken, dat gestommel boven je hoofd etc.

Verder hou ik van consumeren, dus als er al iets te vieren is dan wel op mijn eigen feestje, dus ik zou dan eerder zelf groter gaan wonen.

Maar toch, ik zie dus af en toe iets voorbij komen en dan denk ik, goh als ik rijk was dan zou ik echt veel rijker kunnen worden. Maar goed, tzt zal ik toch echt iets moeten verzinnen, om alles nou op de bank te zetten voor 2 % rente met 2% inflatie lijkt mij ook niet zinnig.

Tinus_p

Tinus_p

19-09-2010 om 16:06

Psies asa (particulier verhuren)

Asa:
"In duitsland leek van de zomer ook ongeveer iedereen (we hebben eea. aan vrienden en familie bezocht) in het onroerend goed te zitten. Ook allemaal mensen zonder gigantische inkomens."
Precies. In Belgie, Frankrijk, etc is het veel normaler dat je, als je een eigen huis bouwt, er meteen een huurwoning aan vastplakt. Dat is dan een soort belegging, tevens onderdeel van je pensioen (belegging/vaste bron van huurinkomsten).

In Nederland gebeurde dat vroeger ook: De meeste Amsterdamse huizen van meer dan een eeuw oud zijn zo gebouwd. De eigenaar woonde op de begane grond (en evt 1-hoog); wat er aan verdiepingen boven zat werd verhuurd.

De HRA en de woningcorporaties hebben dat in NL onaantrekkelijk gemaakt.

Asa Torell

Asa Torell

19-09-2010 om 18:07

Vervelend

vind ik het, zoals het in NL is, in vergelijking met het buitenland. Wat me er op dit moment nog het meest aan stoort is nog niet eens dat ik zelf geen panden kan aanschaffen, maar vooral dat ik niet zo'n lekker groot huis kan huren van een particulier. Grote huurhuizen zijn er gewoon (vrijwel) niet!

Grr politiek

De huur- en koopmarkt zit vast. Kan gebeuren. Maar dat de verschillende partijen elkaar nu al tijden in een houdgreep vasthouden waardoor er ook niets verandert... Zo hadden PvdA en CDA de deal dat PvdA zijn zin zou krijgen dat er niets aan de huren werd gedaan en voor het CDA zou er niets aan de renteaftrek worden gedaan. Dat stond in het regeerakkoord. Er was ook afgesproken dat er verder niet naar oplossingen of analyses gekeken worden tijdens de regeerperiode van het afgelopen kabinet Balkenende.

Terwijl je al deze dingen alleen kunt aanpakken als je het langzaam en gestadig doet.

Oeps we raken van het onderwerp af!

Asa Torell

Asa Torell

20-09-2010 om 17:52

Shannara

die indruk heb ik dus helemaal niet, het is in mijn omgeving echt few and far between wat dat betreft. Er zijn aardig wat huurappartementen, ook wel dure. En er zijn gemeubileerde woningen voor expats. Maar gewone eengezinswoningen zijn bijna altijd koop, en de huurexemplaren zijn het kleinst. Zelfs de corporaties verkopen die dingen in plaats van ze verder te verhuren!
Ik geloof graag dat het niet alleen de 'schuld' is van de aanbodkant, en dat het ook door de vraag wordt gestuurd: doordat mensen inderdaad vanaf een bepaald bedrag liever kopen dan huren, althans tot voor kort toen kopen nog betekende dat je huis na 10 jaar in waarde was verdrievoudigd. Maar goed, dit alles hangt dus met elkaar samen op een manier die de woningmarkt als het even minder gaat aardig op slot zet...

Vic

Vic

20-09-2010 om 19:32

Shannara

Nieuwe nick of niet, immer lekker genuanceerd Vind je het nu heel gek dat sommige mensen een huurhuis voor minimaal 800 euro per maand 'ineens' 'niet goed' vinden?
Voor grote (wat is groot?) corporatiewoningen heb je over het algemeen 12 jaar inschrijfduur nodig. Ook niet echt een reƫle optie dus.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.