Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Vic

Vic

25-09-2010 om 22:17

(arbeids)psychologenpraat

Ik heb onlangs een loopbaanonderzoek gedaan (wacht nu op het advies) en heb daarbij ook een arbeidspsycholoog gesproken. Tijdens het gesprek zei ze onder meer dat ik waarschijnlijk beter zou weten wat ik wil als ik 'meer in contact raak met mijn gevoel'. Ook vond ze het heel belangrijk dat ik erachter kom wat mijn passies zijn en van welke activiteiten ik energie krijg.
Met al die begrippen/uitdrukkingen kan ik dus helemaal niets. Wat zijn mijn passies? Tja, geen idee, ik heb geen specifieke talenten. En waar ik energie van krijg? Dat is zo'n fijne uitspraak die ik ook van mijn leidinggevende al hoorde. Toen durfde ik er eigenlijk niets over te zeggen, maar wat moet ik me daarbij voorstellen? Ik krijg eigenlijk alleen maar energie van slapen Alle activiteiten die ik doe kosten energie. Ik kan een enorm leuke dag hebben op mijn werk, met alleen maar dingen die me liggen, maar dan nog ben ik 's avonds echt wel moe. Dus waarin uit zich die energie?
Kan iemand hier wat verheldering in brengen? Hoe kom je in contact met je gevoel? Hoe kom je erachter wat je passies zijn (alleen al van het woord krijg ik groene pukkeltjes, maar goed)? En hoe voelt het als je energie van iets krijgt?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Guinevere

Guinevere

25-09-2010 om 22:26

Blij

Laten we het eenvoudiger zeggen: waar wordt je blij van op je werk?
Ik word bijvoorbeeld blij van veel afwisseling, enig rumoer, contact met mensen en uitzoekwerk, maar niet te veel details. Sinds ik al deze zaken verenigd heb in mijn werk, ga ik er met veel meer plezier naar toe. Dat staat zelfs nog los van je talenten.
En er is een verschil in vermoeidheid. Je kunt lekker vermoeid zijn, omdat je je hebt ingezet voor zaken die je leuk vindt, of vermoeid vermoeid omdat je de hele dag hebt zitten werken omdat het moest.
Voor mij persoonlijk was een MBTI-test een eyeopener. Het leek wel alsof alle puzzelstukjes op hun plek vielen en ik begreep opeens waarom ik een bepaalde rol in een team op me neem en waarom bepaalde soorten werk me niet of juist wel liggen.

Guinevere

Guinevere

25-09-2010 om 22:30

Grr

Weeeeer die domme taalvaut: "wordt je". Grrrrrrrrrr, kan daar niet eens iets voor worden uitgevonden?

Minke

Minke

26-09-2010 om 10:12

Niet realistisch

Zelf heb ik ook een keer zo'n gesprek en test gehad. Ik vond het niet realistisch. Er kwamen allemaal dingen uit die erg leuk zijn maar waar geen droog brood in te verdienen valt of een opleiding waar ik niet voor toegelaten zou worden; piloot met oogsterkte -4.
Werken is vermoeiend alleen als je een hekel hebt aan je werk kost het teveel energie. Het is normaal om 's avonds moe te zijn. Daarom krijg je ook geld voor je werk.
Ik liep helemaal vast met het loopbaanonderzoek en ik werd er ook gefrustreerd van want wat ik wou dat was helemaal niet mogelijk. Ik ben andersom te werk gegaan en gekeken wat er aan aanbodzijde was. Dat was niet veel maar ik heb een keuze gemaakt louter op inschatting of ik een kans zou maken. Uiteindelijk heb ik dus een andere baan gevonden en ik heb het naar mijn zin. Nee het is niet mijn hobby maar ik krijg er geld voor en het is er gezellig.

Ik vind het geen praat

Je hebt in een bureaubaan verschillende typen werkzaamheden. Overleg intern/extern. Stukken opstellen die vrij ingevuld kunnen worden. Formele stukken opstellen. Werk van anderen controleren. Projecten draaien (daarin dan weer verschillende rollen). Voorin het proces zitten. Achterin het proces zitten. Dingen coördineren intern. Processen coördineren met veel contacten extern. Op werkbezoek of overleg naar buiten gaan ("buiten spelen"). Representatief werk. Werk achter de schermen.

Ga zo maar door.

Verreweg de meeste mensen, ik durf te beweren iedereen, waardeert niet al deze onderdelen op dezelfde manier. Het een gaat je makkelijker af dan het andere. Dat is eigenlijk de belangrijkst graadmeter. Het ene type klus neem je graag van een collega over, bij de andere duik je even weg achter je beeldscherm. Als er vrijwilligers voor een bepaalde klus worden gezocht hangt het van het type klus af wie zich meldt.

Nou ja. Je begrijpt wat ik bedoel. In die richting moet je het imho zoeken.

Daarbij komt dat bepaald werk je makkelijk afgaat, bijna vanzelf. Heel veel mensen hebben dus onbewuste voorkeuren, die denken dat het heel normaal is dat ze iets goed kunnen. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Vaak ben je je dus bij uitstek niet bewust van welk werk je het makkelijkst af gaat.

Vic

Ook al is de vraag die de arbeidspsycholoog je stelde voor mij niet zo allergisch geladen als bij jou, toch snap ik dat je er nu niets mee kunt.
Wat hij/zij blijkbaar duidelijk heeft willen maken, is dat als je werk doet wat je leuk vind en waar je interesse ligt, je daar de grootste kans hebt op een fijn werkzaam leven. Wat zijn je hobby's, wat lees je graag, wat doe je in je vakantie, wat vind je interessante onderwerpen op tv/radio of in de actualiteit. Waar ben je goed in?
Ik had al heel vroeg een grote interesse in koken, maar ik vond koken persoonlijk heel beladen 'huisvrouwen-werk'. Nu is koken heel hip en koks zijn grote sterren.
Laat je niet leiden tot daar waar je geld mee kunt verdienen. Mijn man en ik heb allebei een beroep waar er maar enkele van zijn in Nederland. Toch doen we het goed, omdat we uniek zijn en blijkbaar iets goed doen.
Als ik mensen vertel wat we beide doen voor werk krijg ik steevast medelijdende blikken, zo van 'ach, dan zul je het financieel wel heel zwaard hebben'. Mensen die me goed kennen (vrienden en familie) weten wel beter
Als je passie (lees: vind ik leuk) het werken met een microscoop is en het bekijken van, ik noem maar wat, celdelingen, dan kun je denken dat je daar niks mee kunt. Maar misschien ben je daar later zo goed in dat je een genezing voor kanker vind.
Ik heb tien jaar lang werk gedaan waar ik geld mee verdiende. Ik dacht ook dat ik niet kon doen wat ik leuk vond, omdat het geen droog brood op zou leveren. Ik ben persoonlijk heel diep gegaan om er achter te komen dat ik hier doodongelukkig van werd. Nu doe ik dat wat ik het allerliefste doe. Maar ik begrijp o zo goed dat dat heel eng is. Misschien moet je je niet laten leiden door zo'n arbeids psychloog, maar eens in je eigen leven rond te kijken.

Succes!

Dorry

Tihama

Tihama

26-09-2010 om 21:32

Paar manieren

Ik denk dat de vraag van de psycholoog te open is.
Heel vaak rol je van de ene baan in de andere. Je doet dingen omdat een ander je een bepaalde kans geeft. Of je doet iets juist niet omdat een ander je een kans niet geeft "mijn baas laat me die cursus niet doen".
Of je laat bepaalde werkzaamheden liggen omdat je ergens lang geleden geleerd hebt dat dit 'niet hoort'. Of je doet iets juist wel omdat je vindt dat je dit nu eenmaal MOET doen.

Om hierachter te komen kunnen de volgende 3 vragen helpen:
1. WAT wil ik?
2. wat WIL ik?
3 wat wil IK?

Vaak roepen die vragen weer een blokkade op. Dat kan minstens zo confronterend zijn: hoe komt het dat ik niet eens weet wat ik WIL?

Een andere kapstok kan zijn: wat KAN ik en wat WIL ik? Pas als die 2 met elkaar overeenkomen, kom je in de buurt van wat je wil. Het is handig om dan die vraag te gaan beantwoorden met de soort taken die rodebeuk noemt.

Nog een andere manier om de vraag te benaderen:
1. Wat is je droombaan?
2. Waarom is dit je droombaan? Welke elementen vind je er het leukste van?
3. In welke beroepen vind je precies die elementen terug?
4. Wat heb je nodig om die laatste beroepen uit te gaan oefenen?

Tegen de tijd dat je bij stap 3 aangekomen bent, kom je vaak in de realistische beroepen (anders dan piloot).

Over energie: ik merk bij mezelf dat ik met iets bezig ben waar ik energie van krijg als ik het gevoel krijg dat ik vleugels krijg. Ik kan dan nog steeds moe zijn, maar wel intens voldaan.

Tihama

Vic

Vic

27-09-2010 om 11:14

Ach so

Ik zie het dus allemaal te ingewikkeld dan het is. Energie krijgen van iets houdt in dat je het erg prettig vind om die dingen te doen, en passies zijn ook gewoon leuke dingen. Fijn om te weten.
Het advies heb ik inmiddels ook per mail gekregen. Ik vond het allemaal zeer herkenbaar, en er stonden geen grote verrassingen in (tja, wat je erin stopt, komt er ook uit). Wel grappig was het advies voor de soort functie die ik moet zoeken: een positie als 'tweede vrouw' of een coördinerende senior. Die banen zijn er helaas niet zoveel bij mijn werkgever, dus daar moet ik nog wel even heel goed over nadenken (en niet alleen daarover). Als ontwikkelpunt heb ik het varen op onderbuikgevoel, in plaats van het dingen op zijn beloop laten als ik geen vaste grond onder de voeten voel (zoals bij dit traject, waar ik al jaren tegenaan loop te hikken).

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.