Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Minet

Minet

06-10-2010 om 17:24

Auto gekocht, dealer failliet

Wie heeft er ervaring met hetvolgende?
Vorige week kocht ik een occassion bij mijn oude/vertrouwde dealer, en ruilde mijn huidige auto in. Koopcontract getekend, klaar. Levering binnen 14 dagen.
3 Dagen later was de firma zeer onverwacht failliet, en daar zit ik dan, met een auto die ik graag wilde in ruilen, en een gekochte auto die achter een hek staat.
Wie heeft dit ook eens meegemaakt?
Er is sprake van overnamekandidaten, gaat dan mijn koop gewoon alsnog door? En wat staat me te wachten als de hele zaak wordt leeggehaald omdat er geen overname of doorstart is? Dan wordt de koop gewoon ontbonden en zit ik nog met mijn 'oude' auto?

Even ter verduidelijking: ik heb niets hoeven aanbetalen, inmiddels heb ik ook contact gehad met de curator, maar die kon nog niets zeggen, ik mocht alleen mijn 'verhaal' per mail naar hem toedoen, tzt zou ik dan wel wat horen.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Kan je wel vergeten

je hebt geen financiele schade, je bent dus geen eisende partij en je staat dus niet bovenaan de lijst bij de curator. Tuurlijk zou ik wel dat verhaal doen maar ik zou er niet op hopen. Eerst komt de belastingdienst zijn geld halen, dan alle andere grotere partijen en dan ergens helemaal onderaan sta jij.

Misschien kan je hopen op een veiling en dan kan je die auto wellicht goedkoper kopen dan je was overeengekomen.

Oh en in het ergste geval

komen ze dat geld halen en krijg je die auto maar kan je je oude auto niet inruilen.

MIsschien slim om even je rechtsbijstand op te bellen, als je die hebt, hoe dat eventuele probleem ingecalculeerd zal worden.

Ik zou vooral ook de curator laten weten dat je dat koopcontract wil ontbinden aangezien ik de kans klein schat dat je die oude auto nbg kan inruilen.

Minet

Minet

06-10-2010 om 21:49

Manda

De inruil van mijn oude auto is onderdeel van de koop en staat dus gewoon op de koopovereenkomst.
Daarbij wil ik die auto niet eens meer als er geen dealer is waar ik op terug kan vallen voor garantie ed.

Moeilijk

ik zou toch even gaan nakijken en vragen of je hier gewoon helemaal van af kan. Wat zegt de curator of heb je dit nog niet specifiek gevraagd ? Iig zou ik dit aangeven en snel om een reactie vragen zwart op wit.

Minet

Minet

06-10-2010 om 22:29

Curator

Ik moest mijn verhaal mailen naar de curator, hij is nog aan het inventariseren, en zal tzt schriftelijk reageren. Afwachten dus.

Sascha2

Sascha2

07-10-2010 om 09:41

Minet

Even snel wat gedachtensprongen:
In principe blijft de koopovereekomst in stand en heb jij dus het recht op levering. Uiteraard dien jij je te houden aan jouw verplichtingen, te weten betalen van de koopprijs (gedeelte door geld en gedeelte door inruil). In die zin gaat de overeenkomst gewoon door. Ik denk niet dat het faillissement betekent, dat de failliet in plaats van de inruilauto nu de volledige koopprijs zou kunnen vragen, want dat lijkt mij een eenzijdige verandering van de overeenkomst.
Wat alleen wel vervalt is het beroep op garantie. Daar grijp je dus op mis.
Het kan zijn dat er algemene voorwaarden op de koopovereenkomst van toepassing zijn en dat hierin bijvoorbeeld een annuleringsmogelijkheid staat. Dat betekent dat je de overeenkomst kunt annuleren, maar dat je hiervoor wel een percentage betaalt (in geval van bovagvoorwaarden is dat 15% over de verkoopprijs).

Er is nog een mogelijkheid om de overeenkomst kosteloos te ontbinden en wel als er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Maar dit is zelden het geval. De onvoorziene omstandigheid zou dan het verval van garantie zijn, waar je geen rekening mee hoefde te houden bij het sluiten van de overeenkomst. Let wel, een beroep hierop wordt niet snel gehonoreerd.
Succes, dit zijn vervelende dingen om je mee bezig te moeten houden!

Sascha2

Sascha2

07-10-2010 om 09:55

Ach, ik zeg het verkeerd zie ik

He, ik vergat even in de faillissementswet te kijken. Artikel 37 Fw in het bijzonder. In dat artikel is bepaald (even vertaald naar jouw situatie) dat als een overeenkomst ten tijde van het faillissement door koper en verkoper nog niet is nagekomen, de koper aan de curator schriftelijk een redelijke termijn kan geven om aan te geven of de curator de overeenkomst wil nakomen. Als de termijn is verstreken en de curator heeft zich hierover niet uitgelaten, dan kan de curator geen nakoming meer vorderen en kan de koper tot ontbinding over gaan. Indien de curator binnen de termijn wel aangeeft dat hij nakoming van de overeenkomst wil dan dient hij zekerheid te stellen.
Het uitgangspunt is dat de faillietverklaring geen gevolgen voor de bestaande overeenkomsten heeft. De rechten en de plichten van beide partijen worden niet gewijzigd. Maar het kan zijn dat het doorgaan van de koopovereenkomst niet in het belang van de boedel is en dat de curator zich zal gaan verzetten. Of dat zo is, is nog niet duidelijk. En net daarvoor geldt het bovenstaande artikel: je kunt dus een termijn aan de curator stellen om aan te geven of hij nakoming wil of niet. Je hoeft dit overigens niet te doen, je kunt ook afwachten. Alleen, dan heb je pas over langere tijd duidelijkheid. Wie weet kun je je oude auto elders ook goed inruilen voor een goede nieuwe(re) auto? In dat geval zou ik aansturen op een snelle verklaring van de curator.

Minet

Minet

08-10-2010 om 18:12

Bedankt!

Dank voor alle info, ik hou jullie op de hoogte!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.