Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Hardheidsclausule art. 16

Mijn gemeente heeft meer dan 10 jaar bepaalde stukken groen aan de bewoners gegeven om te "gebruiken" als tuin, zgn. adoptiegroen. Er wordt nu heringericht en alles teruggenomen. Vervolgens kregen we een aanbod het stuk grond nu te huren. Het hoeft niet, als je het niet wil moet je het stuk grond kaal weer inleveren en je tuin terugbrengen tot de oorspronkelijke grootte.

De huurprijzen zijn echter zo hoog, dat kan ik eigenlijk niet betalen. Maar i.v.m. mijn persoonlijke gezinssituatie zou het wel heel prettig zijn als ik het stuk grond kan houden.

Nu is er een mogelijkheid je te beroepen op de hardheidsclausule art. 16.

Heeft iemand wel eens gebruik gemaakt van zo'n clausule en heeft iemand tips in deze??

Double4

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Art 16 van wat?

Elke wet of regeling heeft zijn eigen hardheidsclausule, althans, dat kan. Je zou dus dat bewuste art. 16 moeten opzoeken om te zien wat erin staat en dan kijken of dat op jou van toepassing is/kan zijn.

Toch vind ik het een rare draai van de gemeente. Ofwel ze hebben het weer nodig voor herinrichting en dan nemen ze alles terug, of ze hebben het niet nodig. Maar wel 'nodig hebben' en toch de mogelijkheid van huur openlaten lijkt mij meer een ideetje om extra inkomsten te genereren. Hoe moet dat als om en om de ene buur wel en de andere niet huurt? Zebrapadsgewijze herinrichting?

Ik zou even met andere buren ook praten, misschien een buurtcomitétje en contact met de plaatselijke pers, dat wil ook nog wel eens helpen.

Hier in Amsterdam is er onlangs iets dergelijks geweest, maar daar ging het niet om adoptiegroen maar om het feitelijk gedogen dat mensen een bepaalde strook bij hun tuin trokken. Die situatie bestond heel lang, ook minstens 10 jaar (misschien langer). Gemeente wilde ineens de grond terug. Heeft uiteindelijk na vele protesten bakzeil gehaald.

Succes ermee

Temet

double4

double4

21-10-2010 om 23:12 Topicstarter

Al zover

Hoi Temet,
Het verhaal uit Amsterdam ken ik en het lijkt op de onze. Naar aanleiding van onze protesten is als uitkomst het aanbod wat er nu ligt van de gemeente gekomen.
Uit de papieren begrijp ik dat het volgende bedoeld wordt met deze hardheidsclausule dat wanneer een ieder individueel hard kan maken waarom het aanbod niet redelijk of haalbaar is voor jou persoonlijk, dat de wethouder de bevoegdheid heeft om van de regel af te wijken voor jou.

Vandaar dat ik sterke argumenten zoek om op te voeren zodat ik hard genoeg kan maken waarom dit voor mij onbillijk is, zeg maar. 1 van die argumenten zou wellicht zijn mijn financiele situatie en mijn gezinsomstandigheid, de reden waarom ik het stuk grond mede wil behouden...

(Bizar genoeg heeft de gemeente aan de bewoners van het laatste huis van het blok de grond te koop aangeboden, terwijl we in huurhuizen zitten. Volslagen nonsense natuurlijk. Maar dit terzijde. Voor mij niet van toepassing, want in mijn stuk grond liggen kabels)

Double4

Maar...........

Hoe hoog is de huur werkelijk? Hier hebben we dezelfde situatie gehad. Even zien 25 jaar geleden huizen gebouwd, stroken overtollig groen, die de gemeente per sé wilde houden (i.v.m. mogelijke aanleg weg/fietspad) mochten de bewoners bij de tuin trekken en gebruiken, gemeente gaf toestemming maar zou het elk moment kunnen terugeisen. 10 jaar daarna werd het fietspad+weg aangelegd, de grond die in gebruik was bleek niet nodig. Toen dacht de gemeente...ho,wacht eens even, daar kunnen we ook huur voor vragen. Dus werd er een indexering gedaan en een berekening, die veel te duur was in de ogen van de buurt (was niet zo, commercieel gezien was het een hele faire huurprijs). Buurt kwam in verweer, beroepte zich erop dat ze tot nu toe ook gebruik hadden gehad en dat er ook kabels/leidingen doorliepen dus dat ze ten alle tijden toegang moesten verlenen in geval dat (die laatste is belangrijk dat drukt de huurprijs aanzienlijk!) en weet ik wat (ik woonde toen nog niet hier dus is van horen zeggen). Afijn media erbij, gesprek met wethouder etc. etc. en uiteindelijk de helft van de huurprijs af. Die huurprijs was nog steeds even hoog toen wij hier kwamen wonen.(erg goedkoop.Per jaar te betalen, volgens mij was het 65 euro per jaar en wij hebben/hadden iets van 30 vierkante meter in gebruik). 2 jaar terug begon de gemeente met de herinrichting van het gebied over de weg achter ons...en bedacht dat ze van die grond tussen ons en weg af wilden. Dus wij moesten het kopen, of de buren konden het kopen (als wij het niet wilden) of het zou te koop worden aangeboden aan weet ik wie en wel voor die en die prijs per vierkante meter.
De prijs was belachelijk. Net zoveel per vierkante meter als in de nieuwe woonwijk die op dat moment gebouwd werd. En op onze grond móchten en konden we niet eens bouwen!(denk aan die kabels en leidingen) Zowiezo bouwgrond doet meer dan tuingrond. Véél meer. Er zaten ook nog tal van voorwaarden aan de koop....(alleen met groen bebouwd, geen bebouwing,ten alle tijden toegang verlenen aan, bomen struiken verplicht laten staan...etc.etc.) Weer de buurt in verweer. En veel gesprekken,overleggen etc. later alsnog de krant erbij en uiteindelijk hebben ze (de buurt dus) er 40% afgekregen mits álle buren daarmee accoord gingen (dus geen individuele bezwaarmakers meer). Dat was natuurlijk makkelijker voor de gemeente en ook een soort stok om de rest van de twijfelaars te slaan.
Afijn zo is het gegaan.
We hebben dus allemaal gekocht, bij de notaris,opgetekend in het kadaster etc.
We hebben wel nu een enorme lap tuin...dat dan weer wel.
Een landgoed zegt man wel eens grappend.Maar ja een landgoed waar je niks op kan bouwen, nog geen schuurtje...?
groeten albana

double4

double4

23-10-2010 om 00:10 Topicstarter

Goede argumenten

Albana, dank voor je bericht. Want daar zeg je zowat. Het gaat om tuingrond, geen bouwgrond. En in mijn stuk zitten inderdaad kabels waar ik ze te allen tijden toegang voor moet verlenen. En inderdaad zitten er allerlei beperkingen aan, zoals jij ook noemt. Er mag niets op gebouwd worden, alleen tuin-, gazon- of speelplek zijn. Geen afscheiding d.m.v. schutting enz. Dus veel beperkingen.

Het stuk grond dat aan de andere kant te koop aangeboden wordt gaat voor 100 euro per m2 en voor mijn grond moet ik 511 euro per jaar gaan betalen aan huur en 50 euro eenmalig voor het opstellen van het huurcontract. Die 511 euro vind ik echt exorbitant hoog en eigenlijk heb ik dat helemaal niet even zo elk jaar. Er wordt geclaimd dat het ong. 99 m2 is en de huurprijs is euro 5,15 per m2 per jaar. Maar die 99 m2 lijkt me echt stug, moet ik eens goed nameten, want zelf had ik het op nog niet de helft daarvan geschat.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.