Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

petra

petra

26-10-2010 om 12:06

Hypotheek als je schulden hebt?

hallo,
mijn titel zegt het al, wij hebben een huis op het oog (een koopwoning, nu huren we nog) Wij hebben echter schulden (ong 18000) en nu vragen we ons af of het überhaupt verstandig is om een hypotheek aan te vragen en of dat wel kan..Het huis wat we op het oog hebben kost net boven de ton (als je de kosten koper bijrekent) We hebben al een beetje op sites rondgekeken en kunnen met ons inkomen ong 140.000 lenen, ruim genoeg dus. Maar we vinden het ook eng, kan iemand hier op het forum misschien iets van advies geven?? voordat we een afspraak maken bij de bank/ hypotheekverstrekker willen we wel graag een beetje meer weten en op internet kunnen we eigenlijk niet vinden wat we zoeken. De schulden worden trouwens netjes afbetaald, het gaat alleen niet snel uiteraard. En als we een hypotheek kunnen krijgen waarin de schulden mee kunnen worden genomen dan zou dat mooi zijn..

groet,
Petra

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Nasha 1st

Nasha 1st

26-10-2010 om 12:28

Jazeker

de hypotheker. Het kan, en daar kunnen ze je precies vertellen hoe en of het verstandig is het in je hypotheek op te nemen (het kan zijn dat je dan 30 jaar lang je auto (of waar je de lening voor had) nog afbetaald bijv...)...soms is het beter om het niet te doen...

Jaymza

Jaymza

26-10-2010 om 13:37

Ja en nee

Je kunt wel een hypotheek krijgen (mits je inkomen na betaling aan die andere schuld hoog genoeg is), maar die schuld erin meenemen gaat niet. In dat geval wil je nl meer lenen als de waarde van de woning en in deze tijd zitten ze daar niet om te springen. Bovendien heb je voor dat deel geen hypotheekrente aftrek.

Schuld telt mee

Voor je besteedbaar inkomen. Nogal zwaar meen ik. Een keer is de verkoop van een huis van mij niet doorgegaan, omdat de kopers van het huis van mijn kopers (nou ja, zoiets dan) een schuld voor een auto bleken te hebben van 15.000 euro. Die schuld telde zwaar mee in het bepalen van het besteedbaar inkomen. Op grond daarvan krijg je dus veel minder hypotheek. Hoe het precies uitpakt weet je alleen als je bij een bank of zo een berekening laat maken.
Heel erg eventueel zou je kunnen kijken of je je schuld tijdelijk 'weg' kunt werken (zorgen dat het niet meer geregistreerd staat bij de BKR in Tiel).

Tsjor

Ervaringsdeskundige

Ervaringsdeskundige

26-10-2010 om 20:43

Telt mee

Meefinancieren van een schuld krijg je tegenwoordig bijna niet meer gedaan. Je kunt niet boven ca. 112% van de aankoopwaarde lenen. Het is wel nog mogelijk om een hypotheek te krijgen als je al een lening hebt, maar dan wordt ervan uit gegaan dat je die in 4 jaar aflost. Die (fictieve) aflossing drukt dus op het inkomen dat je beschikbaar hebt voor hypotheek en levensonderhoud waardoor je een minder hoge hypotheek kunt krijgen.

Klopt

Toen wij ons huis kochten had mijn vriend een niet misse(studie)schuld van zo'n 150.000 gulden, waarover wij uiteraard al aflossing en rente betaalden.

Het bedrag dat je maximaal voor je huis kunt lenen, kan je ongeveer berekenen door het bedrag van je schuld af te trekken van de maximale hypotheek die je via die sites op basis van jullie inkomen hebt berekend. Ik denk verder dat de geldverstrekker ook jullie betalingsgedrag na zullen gaan. Dus als je altijd netjes je rente en aflossing hebt betaald dan is een hypotheek vast geen probleem.

(Overigens zijn we inmiddels al weer jaren van die studieschuld af hoor!)

Triple (half ot)

Volgens mij gelden voor studieschulden andere normen, officieel zouden die niet mee mogen tellen.

Hoe kom je trouwens ooit van zo'n schuld af? Of wordt het kwijtgescholden na 15 jaar?

Tsjor

Yta Chalne

Yta Chalne

27-10-2010 om 08:56

Misschien..

..was de vriend van Triple piloot? Anders is het wel een erg hoog bedrag (zeker om allang afgelost te hebben...)

Ligt eraan wat voor lening

Ik weet wel dat een lening voor een auto, inboedel, keuken e.d. je zeer veel problemen kan geven (een persoonlijke lening). Die wordt geregistreerd bij het BKR en dan krijg je geen nationale hypotheekgarantie als ik het goed herinner en de leningverstrekkers zullen je amper lenen. Wij hebben zoiets gehad toen we dit huis kochten. Wij hadden pas een nieuwe auto gekocht en daarbij was 'uitgestelde betaling' mogelijk. Dus de helft het jaar erop, zonder rente of extra's erbij. En waarom nu betalen (we hádden het wel...gewoon op de bank) als het volgend jaar voor hetzelfde geld kan? En als anderen het ook doen? Dan konden we beter nog rente trekken dat jaar toch? Dus zouden we pas volgend jaar betalen. Het bleek een soort lening te zijn die de autoverkoper liet registreren bij het BKR. Dus hadden we opeens een geregistreerde schuld van zo'n 6000 euro! En wij hadden dat niet eens door....toen de hypotheekverstrekker begon over een geregistreerde schuld snapten we eerst niet eens wat ie bedoelde. En wij hadden zo'n 100.000 euro overwaarde die we gewoon vrij konden verbrassen of opnemen en nog spaargeld ook...dus het was niet dat we het niet hadden of zouden kunnen betalen . We zouden door die 'schuld' allerlei toestanden krijgen, geen nationale hypotheekgarantie (=dus meer rente) en amper keus in hypotheekverstrekkers etc. etc.
Dus hebben we het als een haas afgelost. Einde probleem.
En wij kopen dus nooit meer op uitgestelde betaling. Zelfs niet als het goedkoper uitkomt.
groeten albana

muntje

muntje

27-10-2010 om 11:23

Nee

Nee, een doorlopend krediet, van nog geen 10.000 was alhier al reden om geen hypotheek van 2 ton te krijgen. We hebben een modaal inkomen.
Muntje

Biene M.

Biene M.

27-10-2010 om 11:44

Verhuizen kost geld

Verhuizen kost geld, daarom zou ik geen huis kopen als ik nog een schuld had, tenzij het echt niet anders kon (móeten verhuizen). Want aan de ene kant sparen terwijl je aan de andere kant een schuld hebt, is zonde geld, dan kun je beter versneld aflossen.

Chippie

Chippie

27-10-2010 om 11:51

Muntje

Ik weet niet wat een modaal inkomen precies is maar voro een hypotheek van 2 ton moet je ongeveer 50.000 euro aan inkomen hebben. Dat is volgens mij niet direct modaal. Als je in dat bedrag ook nog meer wilt lenen dan het bedrag huis waard is (tophypotheek) én je nog een doorlopend krediet hebt, wordt het lastig. Maar dan ligt het volgens mij niet alleen aan je doorlopende krediet.

muntje

muntje

27-10-2010 om 14:37

Chippie

Hier vindt een hypotheekverstrekker het een heel normale vraag, een eensgezinswoning vindt je hier niet goedkoper namelijk. Zonder het krediet hadden we dan ook een hypotheek gekregen. We zitten rond de 28.000 overigens.
Muntje

O.t. tsjor en yta

Yta slaat de spijker op zijn kop. Schuld is gewoon afgelost door nog een beetje op studentenniveau te leven maar wel met twee goede inkomens!

Globaal

Sinds de crisis zijn de banken moeilijker geworden met het verstrekken van een hypotheek en zou je ongeveer 4,5 keer je bruto jaarsalaris mogen lenen.
Maar dan wordt er daarna nog rekening gehouden met lopende schulden.

Ik kan me voorstellen dat een huisje van minder dan een ton goedkoper is in hypotheek (na aftrek) dan een huurhuis en dat het daarom wellicht aantrekkelijk is. Maar misschien moet je je plannen nog even opzij zetten: spaar de kosten koper bij elkaar als je kunt, zodat je niet 110% moet lenen, kijk of je de schulden kunt parkeren of zoveel mogelijk aflossen.

Maar je kunt altijd gaan vragen bij de bank, toch? Het gaat er maar om of de bank het je wil lenen, ongeacht wat wij hier zeggen. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Tsjor

petra

petra

28-10-2010 om 07:27

Bedankt

voor alle reacties! We hebben vanavond een gesprek bij de bank en dan zullen we wel meer te weten komen,

oja, de kosten koper heb ik meeberekend in het totale bedrag. We kunnen (volgens een site) 140.000 lenen, het huis wat wij op het oog hebben zal inclusief de kosten koper nét boven de ton komen, dus de maximale hypotheek zal niet nodig zijn (tenminste, dat denken we maar hebben er totaal geen verstand van..)

met aflossen zijn we druk bezig idd, dat loopt ook allemaal goed trouwens.

we wachten af...
wordt vervolgd

ijsvogeltje

ijsvogeltje

28-10-2010 om 13:38

Onze ervaring

Toen wij ooit ons eerste huis kochten, hadden we ook een flinke schuld (studieschuld, maar wel bij een bank). Veel banken deden daar heel moeilijk over. Aan de Hypotheker (of zo'n andere hypotheekshop) hadden we niets; we pasten niet in het standaard plaatje. Het huis dreigde hierdoor aan onze neus voorbij te gaan, we kregen gewoon geen lening.
Tot we bij een lokale Rabobank kwamen. Rabo-directeuren hebben (toen in ieder geval, weet niet hoe het nu is) veel meer vrijheid dan de hypotheeadviseurs bij veel andere banken, en zitten niet zo gevangen in de regeltjes.
Hij opperde zelf om de studieschuld mee te nemen in de hypotheek. Graag natuurlijk! Dus we kregen én onze hypotheek, een gunstige rente én de studieschuld was 'weg'.
Maar of het in de huidige crisistijd nog steeds zo gaat...

Belastingdienst is het probleem

Ijsvogeltje, ik weet niet wanneer je je huis gekocht hebt, maar de belastingdienst laat je alleen maar hypotheekrente aftrekken over het deel dat besteed is aan het huis (inclusief verbouwing, opknappen, verven, nieuwe gordijnen mag ook nog geloof ik). Alle kosten die hoger zijn dan de aanschafprijs van je huis moet je daarom verantwoorden als deel van de hypotheek waar je de rente van mag aftrekken.
De studieschuld zou nu beschouwd worden als consumptief krediet en daarvan mag je de rente niet meer aftrekken (in het verleden mocht dat nog wel).

Tsjor

ijsvogeltje

ijsvogeltje

28-10-2010 om 22:18

> 12 jaar geleden

Wij konden overigens wel volledige bedrag aftrekken. Ik heb de bedragen niet meer precies in mijn hoofd, weet niet meer hoeveel we boven de aanschafwaarde zaten. Maar al hadden we het niet kunnen aftrekken, dan was het nog gunstig door de flink lagere rente.

Rosase

Rosase

29-10-2010 om 23:11

Tsjor

Dat is geen probleem, dat is gewoon duurder. Want dat betekent alleen maar dat je een klein gedeelte van de rente niet als aftrekpost mag opvoeren. Op maandbasis heb je het dan over tientjes, meer niet.

Daar zal de hypotheek dus meestal niet zo gauw op afketsen. Eerder op de snelheid waarmee deze schuld afbetaald dient te worden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.