Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Vaste forumgast

Vaste forumgast

23-11-2010 om 10:41

Vragen over schuldsanering en budgetbeheer

Goedemorgen allen,

Een paar vragen over schuldsanering en budgetbeheer, ik hoop dat iemand wat licht op de zaak kan werpen.
Na anderhalf jaar ploeteren en frustraties met de sociale dienst ziet het er nu eindelijk naar uit dat er schot in de zaak komt. Waarom het zo lang moest duren, miscommunicatie binnen de sociale dienst zelf, voor de zoveelste keer een andere contactpersoon die het hele dossier weer moest leren kennen, tegenstrijdige adviezen aan mezelf en ex. Maar alle schuldeisers zijn aangeschreven en het grootste deel heeft gereageerd, dus binnenkort kunnen er eindelijk voorstellen worden gedaan. De twee grootste schuldeisers hadden afgelopen jaar al beslag op mijn inkomen gelegd (nu inmiddels een zw-uitkering) dus ik hoop dat het een beetje wil vlotten nu.

Voor de ervaringskundigen de volgende vragen:
Door prive-omstandigheden is er veel blijven liggen aan administratie en betalingen. Men heeft eindelijk besloten om budgetbeheer te gaan doen, ik krijg binnenkort een uitnodiging voor een gesprek. Duurt budgetbeheer de hele duur van de schuldsanering (of WSNP), of voor een bepaalde tijd?

Het wachten is nog op drie schuldeisers voor de actuele stand van zaken. Als daarna voorstellen worden gedaan, hoe lang heeft men dan om te reageren? Want zeker de twee grootste schuldeisers zullen geen haast hebben, denk ik, omdat zij beslag hebben gelegd op mijn inkomen.

Ik heb ook nog een vraag over zw-uitkering en werk, maar dat in een ander draadje, om het overzichtelijk te houden.

Bij voorbaat dank, Vaste forumgast.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Vaste gast

Begrijp ik dat jij zelf de ´onderhandelingen´ doet met de schuldeisers... Bij ons is dat gedaan door een afdeling van de kredietbank die ook ons budgetbeheer deed-doet. Heb je al contact met de gemeente voor een doorverwijzing naar een kredietbank ´sorry, mijn bijzondere tekens zijn allemaal verhuisd, heb dus geen vraagtekens-uitroeptekens etc. meer.

budgetbeheer geldt bij ons voor de gehele periode, maar er zijn verschillende soorten beheer. Dus dat is even afwachten wat het gesprek oplevert, lijkt me.

sterkte, ik weet hoe moeilijk het is, kijk ook maar in off topic rubriek!

groetjes,
Jons

Kaaskopje

Kaaskopje

24-11-2010 om 01:54

Budgetbeheer

Het is absoluut een voordeel als je budgetbeheer hebt. Daarmee ziet een bewindvoerder meer zekerheid in dat je het met je budget zult redden en dus niet in de problemen zal komen, dan wanneer je het op eigen houtje gaat doen. Op eigen houtje doen zal zeker respect afdwingen, maar gek genoeg zal budgetbeheer dus een voordeel zijn. Bovendien is het lijntje naar hulp als er toch iets aan de hand is klein tussen de bewindvoerder en budgetbeheer. Die weten mekaar ook buiten de spreekuren te vinden en is iets soms sneller geregeld of opgelost. Wij hebben de driehoek Wijzelf-Bewindvoerder-Budgetbeheer als zeer bevredigend ervaren.
Het kan zijn dat de bewindvoerder budgetbeheer als voorwaarde stelt. Als dat niet zo is zul je het ook zelf mogen regelen, maar ik vind dat persoonlijk geen goed idee. Met budgetbeheer is het veel lastiger om de fout in te gaan dan op eigen houtje. Je betaalt voor budgetbeheer. Dat kun je zondegeld vinden, wij vonden dat niet. Sterker nog... we zijn inmiddels precies 3 jaar uit de WSNP en zijn deze maand pas volledig uit budgetbeheer gegaan. Na de WSNP zijn we namelijk vrijwillig in een lichte variant van beheer gebleven, omdat we ons daar veiliger mee voelden. De vaste lasten werden door hun betaald, zoals de huur, energie, water, zorgverzekering. Dat liep dan teminste goed. Maar nu na drie jaar éxtra 'hulp' ben ik er klaar mee
Sterkte ermee en vertel je hoe het verder gaat?
Gek trouwens, ik liep vandaag wat te mijmeren over de WSNP en 'toevallig' dat jij en Jons het er allebei over hebben...

Elisa Gemani

Elisa Gemani

24-11-2010 om 13:22

Schuldsanering

Ik ben net sinds een maand officieel uit de WSNP en daarvoor zat ik ook nog bijna twee jaar in het minnelijk traject. Afschuwelijk zware jaren en ik zit nu knetteroverspannen en ziek thuis omdat de ellende met oa. de Belastingdienst nog niet afgelopen is (zit nu nog steeds ver onder bijstandsniveau en het wordt een rechtszaak) maar he, ik ben tenminste schuldenvrij!!
Budgetbeheer is in principe voor de duur van het gehele traject. Kijk voor meer informatie over de WSNP op http://www.wsnp.rvr.org/
Hier is een WSNP-forum (maar ook voor al je vragen mbt het minnelijk traject)http://www.wsnpforum.messageboard.nl/
Sterkte en veel succes iedereen!

Vaste forumgast

Vaste forumgast

24-11-2010 om 13:47

Jons

Nee, ik doe de onderhandelingen met de schuldeisers niet zelf, dat doet mijn contactpersoon bij de sociale dienst - afdeling schuldhulpverlening. Ik zit dus bij de gemeente, en de afdeling budgetbeheer van de sociale dienst zou contact met me opnemen voor een afspraak. Wat dat betreft word ik daar soms horendol van, ik bel steeds zelf maar terugbellen doet men maar soms. Toppunt was mijn vorige contactpersoon (dit is mijn derde inmiddels), die ik in twee weken tijd een keer of zes gebeld heb in verband met een dreigende energieafsluiting. Na twee weken belde ze eindelijk een keer terug, ze had maar één terugbelverzoek gehad. En oh ja, toen kon ze me niet meer helpen omdat ze naar een andere afdeling ging, ik moest na een week of twee maar weer bellen. Gelukkig is dat toen op het nippertje goed afgelopen.

Ik heb het een en ander gelezen over je situatie, begrijp ik nou goed dat je er al drie jaar op hebt zitten en dat je nu weer de schuldhulpverlening ingaat? Wat een vreselijk drama lijkt me dat...

Vaste forumgast

Vaste forumgast

24-11-2010 om 13:53

Kaaskopje

Ik ben eind vorig jaar al begonnen over budgetbeheer, met de vraag of ik daar hulp in kon krijgen. Want bij andere hulpverlenende instanties (ik heb een tijd thuishulp gehad) kon ik niet terecht. Men vond dat bij de sociale dienst nergens voor nodig, want ik was toch slim en mondig genoeg. Ik moest ze nota bene zelf dingen vertellen over de belastingdienst die men zelf niet wist, ik heb bij een belastingadvieskantoor gewerkt.
Maar ik kwam in een cirkel van post niet openmaken, door medicatie (destijds) out op de bank liggen, kwam nauwelijks aan huishouden toe. En nu ben ik blij dat mijn huidige contactpersoon me wel serieus neemt en mijn dossier heeft doorgespeeld aan de afdeling budgetbeheer. Kost dat bij de gemeente ook geld? Ik neem aan dat ze er wel rekening mee houden dat je op het minimum leeft, of gaat dat gewoon van je vrije bedrag af?

Vaste forumgast

Vaste forumgast

24-11-2010 om 13:54

Elisa

Dank je voor de links, ik ga kijken.
Sterkte voor jou, met wat je nog op je dak krijgt, maar heerlijk dat je schuldenvrij bent!

Elisa Gemani

Elisa Gemani

24-11-2010 om 14:10

Budgetbeheer

Dank je wel; het is even zuur dat dit muisje een enorme staart blijkt te hebben maar ook dit komt heus wel weer goed.
En jij ook sterkte; en budgetbeheer is eigenlijk wel prettig want een hoop rompslomp wordt je dan uit handen genomen. Ik had dat niet (wist niet eens dat dat mogelijk was) en achteraf gezien had ik graag budgetbeheer gehad... Maar ook jij bent straks schuldenvrij!!

Kaaskopje

Kaaskopje

24-11-2010 om 21:33

Ja kost geld bij de gemeente

Ik weet niet wat de tarieven nu precies zijn maar voor volledig budgetbeheer betaal je bij ons ergens tussen de 60 en 70 euro per maand. Dat lijkt veel, maar wij hadden het er absoluut voor over.

Vaste forumgast

Vaste forumgast

25-11-2010 om 08:34

Budgetbeheer

Gister er nog maar eens een telefoontje aan gewaagd. Ik ontdekte namelijk dat men achterliep met het doorstorten van mijn uitkering (dat gaat al wel via de sociale dienst). Dat levert problemen op omdat ik nu mijn vaste lasten niet kan betalen. Toevallig kreeg ik de man aan de lijn die mijn dossier in beheer had bij budgetbeheer. Meteen een afspraak gemaakt, vanmiddag kan ik er al terecht! Fijn!

Vaste forumgast

Vaste forumgast

27-11-2010 om 20:43

Gesprek budgetbeheer

Man die ik sprak gaat voor me aan de slag, gaat berekenen wat ik uiteindelijk per week krijg, en gaat alle vaste lasten overnemen. Ik wacht nog op een briefje van hem met alle gemaakte afspraken. Het voelt als alles uit handen geven, terwijl ik zelf controle wil houden. Maar het gaat hier al zo;n tijd mis, het is wel beter zo.
Overigens is hier budgetbeheer gratis en niet perse de gehele duur van schuldsanering of WSNP. Alleen als de rechter zegt dat het moet, duurt budgetbeheer de hele periode. Als je daarna ook nog budgetbeheer wilt, gaat dat via andere instanties en dan schijn je het wel te moeten betalen.
En hopen dat ze nu heel snel mijn uitkering doorstorten van de laatste drie weken, dan kan ik tenminste mijn vaste lasten voor een deel betalen .

Kaaskopje

Kaaskopje

27-11-2010 om 21:55

Er gebeurt nu tenminste wat

Die controle krijg je wel weer terug. Je hebt deze stap gezet en is heel dapper en verstandig geweest.
Bij jou gaat het dus weer anders dan bij ons. Er zou eigenlijk gewoon eens standaardprocedure en begeleiding moeten zijn. Ik hoor nu zoveel verschillende ervaringen.
Ik hoop met je mee dat je je geld snel krijgt!

Vaste forumgast

Vaste forumgast

02-12-2010 om 10:53

Een lange adem

Voorlopig krijg ik geen geld. Er heeft iemand 'zitten rommelen in mijn dossier op de computer' en daardoor wordt nu mijn uitkering niet doorgestort. Dat moet men uitzoeken en ik moet vanmiddag bellen om ze er aan te herinneren dat ze ernaar moeten kijken.
Wat heeft een mens hier een lange adem voor nodig. Er wordt nu wel wat geld gestort zodat ik de nodige boodschappen kan doen, maar dat is het probleem niet: ik moet mijn vaste lasten betalen en met inmiddels 4 weken geld tegoed gaat dat nu niet lukken! Na al de zoveelste blunder daar denk ik eraan het hogerop te gaan zoeken. Maar wat kan je beginnen tegen zo'n log apparaat als de Sociale Dienst? En ik zal best de enige niet zijn. Ik vind het al lastig om de controle uit handen te geven, maar als ze er dan ook nog eens zo'n troep van maken.
Zucht.

Kaaskopje

Kaaskopje

02-12-2010 om 11:57

Vaste forumgast

Wat een ellende. Juist hierdoor zak je nog verder weg in de geldput.
Ik heb het al vaker genoemd, maar misschien zou je maatschappelijk werk er eens over kunnen benaderen. Wij waren dat in het begin verplicht. We moesten gesprekken hebben over hoe we ons geld uitgaven. Dat gold voor iedereen, dus we zijn braaf een keer gegaan. We kregen toen als tip dat we van een vrijwilligersorganisatie hulp zouden kunnen krijgen. Deze vrijwilligersorganisatie bemiddelde tussen 'de kerk' en mensen in financiële nood. Via die weg hebben we een bedrag gekregen om de eerste kosten mee te kunnen betalen, zoals de huur, zodat we van die kant in ieder geval even lucht kregen. Ik zou niet weten hoe je bij zo'n instantie terecht moet komen in een andere woonplaats, dus daarom mijn voorstel om bij maatschappelijk werk te rade te gaan. Dat geld is overigens geen gift, je moet het uiteindelijk wel terugbetalen. In ons geval werd het in de vorm van bijzondere bijstand bij de gemeente gestald, wat in afbetalingsvorm moest worden weggewerkt. Bij ons werd het in de praktijk bij de schuld waarmee we de WSNP ingingen opgeteld.

Vaste forumgast

Misschien trap ik hier een open deur in, maar bij de vaste lasten geldt: blijf in gesprek. En dan vooral, in mijn ervaring (zakelijk, gelukkig niet persoonlijk) met de verhuurder. Praten met het energiebedrijf heeft vaak weinig zin.

In Amsterdam heb ik goede ervaringen met het contact met woningbouwverenigingen als ik de mededeling doorgeef: meneer X kan nu niet betalen omdat zijn uitkering is geblokkeerd/beëindigd, er wordt aan gewerkt, dan-en-dan hoort u meer, gaat u alstublieft niet over tot incassomaatregelen.
Als dat een reeel verhaal is wordt er gewoonlijk inderdaad gewacht, uiteindelijk moet er natuurlijk toch betaald worden maar dan komen er tenminste geen incassokosten bij.

Wat betreft de sociale dienst: er is een kreet "wie belt krijgt geld", dus als je het kunt opbrengen kan vaak bellen soms wel helpen, maar ook niet altijd, helaas. Een klacht indienen kan ook wel degelijk helpen, met name in de hoop dat men dan in de toekomst beter uitkijkt.

Bij echte rare sprongen kan een rechtshulpverlener goede diensten bewijzen, maar dat lijkt me nu nog niet echt aan de orde.

Veel sterkte ermee

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

02-12-2010 om 12:42

Inderdaad

Blijf bellen. Daaraan kunnen instanties zien dat je je betrokken voelt en een oplossing zoekt en wilt.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

02-12-2010 om 14:01

Broodnood

Och hemel, weer zoiets. Ja, je moet idd een hele lange adem hebben en veel blijven bellen en erachteraan gaan! Maak duidelijk hoe hoog de nood is, dat dit niet jouw fout is en maak afspraken met de verhuurder etc. In principe mogen ze je elektra etc. niet afsluiten danwel incasso's sturen of terugvorderen/verrekenen omdat je officieel in een schuldsaneringstraject zit.
Ik heb dit akkefietje meerdere malen meegemaakt met het UWV (meerdere maanden onterecht geen uitkering gestort) waardoor ik hopeloos in de problemen kwam. En het UWV doet niet eens aan "broodnood" en van de Soos kreeg ik ook geen geld omdat zij niet de voorliggende voorziening waren. In dit geval zijn zij dat dus wel en zij kunnen je best een lening oid geven om de eerste periode te overbruggen. Dit wordt later dan wel weer verrekend met je uitkering maar dan kan je nu in ieder geval je vaste lasten en je boodschappen betalen.
Maar je moet er zelf achteraan blijven zitten; bellen totdat ze gek worden of er dagelijks op de stoep staan. En ja, je kan een klacht indienen. Maar ook dan kan je weer weken wachten totdat er iets gebeurt en daar heb je nu niets aan.
Sterkte hoor; ik weet hoe ontzettend naar en frustrerend dit is en hoeveel tijd en energie het kost...

Vaste forumgast

Vaste forumgast

03-12-2010 om 10:42

Schouders ophalen

Dank jullie voor jullie reacties!

Ik krijg thuis ondersteuning via maatschappelijk werk, eens per week. Helaas eindigt dit dit jaar omdat het potje op is (AWBZ als ik het goed heb). Een indicatie heb ik niet dus het is einde verhaal. Die mevrouw ken ik al wat langer en ik heb haar gisterochtend jullie antwoorden laten lezen. Maar ook zij zegt niets te kunnen doen, ik moet hiervoor echt naar de sociale dienst.

Vanmorgen weer gebeld. 15 minuten in de wacht. Contactpersoon is op vakantie. Doorverbonden met collega. Lopen uw vaste uitgaven niet via ons? Nee, ik heb vorige week pas mijn eerste gesprek gehad. Oh. Even kijken. Contactpersoon is gewoon aanwezig hoor. He, die was toch op vakantie? Nee, dat is meneer Pietje Puk (zijn naam lijkt er niet eens op). Weer de zoveelste communicatieblunder. Maar contactpersoon is in gesprek. Weer een terugbelbericht achtergelaten.

Ik haal mijn schouders maar op. Gelukkig heb ik cadeaus voor de kinderen voor dit weekend, dus ik laat het maar even los. Het lijkt wel een slapstick!

In een ander draadje van me had men het over vrijwilligerswerk, positief is wel dat ik er langs ben geweest en dat ze waarschijnlijk iets leuks voor me hebben. Hopen dat dat doorgaat.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.