Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Student

Student

07-01-2011 om 11:46

Tips gevraagd, baas vragen om opleiding

Ik werk in een beleidsfunctie in een zorginstelling en ben daar helemaal klaar mee. Ik heb een universitaire studie economie afgerond (lang geleden).
Ik zie mijzelf mijn pensioen niet halen in het beleids en stafwerk en wil graag de overstap maken naar de zorg. Ik wil mijn baas vragen om deze opleiding te betalen en ben mij nu aan het voorbereiden op dit gesprek. Belang van de baas is dat hij zijn staf moet inkrimpen (bezuinigingen), maar ik ben niet degene die hierdoor op de schopstoel zit.

De afstand tot mijn baas is vrij groot, ik heb komende week een afspraak met hem. Hij is zelf met managementopleidingen opgeklommen van operationeel niveau naar hoger management, maar ik wil de andere kant op.
Ik ben op zoek naar tips over hoe zo'n gesprek aan te pakken. Zeg je in zo'n gesprek dat je ongelukkig bent met je baan? Zeg je dat je je verveelt omdat het je interesse niet heeft? Hoe motiveer je zo'n verzoek zonder je huidige functioneren onderuit te halen?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Student

Nou, ik zou zoiets zeggen als 'baas, mij is ter ore gekomen dat er mensen uit moeten, nu heb ik het hier prima naar mijn zin [oid] maar ik heb gemerkt dat het praktische werk me eigenlijk ook wel trekt en nou zat ik te denken, als ik me laat omscholen hoeft er geen collega gedwongen af te vloeien'

E.e.a. naar smaak opgesierd. De volledige waarheid in al haar gruwelijkheid vertellen is maar zelden zinvol en zou ik ook hier niet doen. Boodschap: je hebt het prima naar je zin maar je denkt ook wel eens over wat anders en ziet dit als een kans om die stap te maken, daarmee gewongen ontslag voor een ander voorkomend.

Kan is aanwezig dat baas dit aanbod opgelucht met beide handen aangrijpt. En zo niet, dan is er nog niks verloren, lijkt me.

Sterkte ermee

Temet

Student

Student

10-01-2011 om 17:15

Helaas onbetaalbaar collegegeld met 500% verhoogd

Temet bedankt voor je reactie. Ik kan er wat mee, alleen verwacht ik niet dat deze opleiding betaald gaat worden.

Helaas is studeren waarschijnlijk geen reëele optie meer. Het huidige kabinet heeft in al haar wijsheid besloten om zogenaamde studiestapelaars tegen te werken. Dit betekent concreet dat als je een nieuwe studie wil doen, terwijl je al een studie hebt je de volle mep moet betalen. Dat is 7.500 euries per jaar. Dit is een verhoging van 500% en geen haan die er naar kraait! In deze tijden van bezuinigen gaat mijn baas dat ook niet ophoesten. En zelf geld lenen voor de studie is niet verantwoord omdat ik na de studie minder ga verdienen en niet meer. Tsja daar sta je met je idealen en sociale instelling.
Met dank aan alle VVD en CDA stemmers!

Rosase

Rosase

10-01-2011 om 21:23

Is er geen andere weg?

Ik weet dat mijn zus (een voormalige juf, die ook overgestapt is naar de zorg) een aantal interne opleidingen heeft gevolgd om zo toch gediplomeerd te raken voor haar nieuwe werk.

Dus niet via Hogescholen en universiteiten...

Puck

Puck

11-01-2011 om 15:20

Tja student

Ik kan me er wat bij voorstellen. Ik heb liever dat ze het beperkte budget investeren in mensen die nog geen studie hebben gedaan dan in mensen die al wel gestudeerd hebben en verder willen groeien. Wat is er nu sociaal aan als jij gaat studeren? Jij wilt gewoon je eigen idealen verwezelijken en als jij daar studiebudget van de overheid voor krijgt dat gaat dat ten koste van een ander die nog helemaal niet gestudeerd heeft.
Als ik studies wil volgen om hogerop te komen of vaardigheden bij te leren dan kan ik dat helemaal niet bij een universiteit maar ben aangewezen op dure particuliere cursussen/opleidingen. Moet ook helemaal zelf betaald worden. Ik kan me voorstellen dat jij ervan baalt de je bevoorrechte posititie verloren gaat, maar noem jezelf niet sociaal.
Overigens zou ik zeker eens kijken naar de andere wegen die naar Rome leiden zoals Rosase voorstelt.

Student

Student

11-01-2011 om 17:46

Puck; dit is een denkfout

Jij maakt dezelfde denkfout als die ten grondslag ligt aan dit beleid, namelijk dat je een studie volgt om hoger op te komen. Bij hogerop komen hoort een hoger salaris, kortom het is verantwoord om daar geld voor te lenen, want je verdiend het terug.
Ik verdien redelijk goed, maar als ik overstap naar de zorg (wat ik zou willen doen) dan ga ik vet minder verdienen. Daarom kan ik die studie niet ook zelf betalen (behalve dat ik al een studie betaal voor een studerend kind).
Er komen in de komende jaren forse tekorten aan personeel in de zorg, dus zou je verwachten dat een overstap naar de zorg voor mensen die daar willen werken terwijl ze in inkomen achteruit gaan gestimuleerd wordt, in plaats van onmogelijk gemaakt.Ik verwacht dat dit astronomisch hoge collegegeld ook voor duale studenten geldt, dus ook dat biedt geen soelaas.
En over studie stapelen gesproken; ik ben 17 jaar geleden afgestudeerd. Als je wilt dat mensen tot hun 67e doorwerken, moet je hen ook de mogelijkheid bieden dat op een zinvolle manier te doen. Niet iedereen kan dik-betaald schitteren aan de top, dus ook verbreden moet mogelijk zijn. Het is een hele kortzichtige redenering dat je alleen studeert om meer te verdienen of hogerop te komen.

En dan zou ik voor het commerciële tarief ook graag een kwaliteit van onderwijs willen zien die gelijk is aan particuliere opleidingen en niet in een klas met pubers zonder werk- of levenservaring gezet worden.

Rosase

Rosase

12-01-2011 om 10:44

Ja en dus

Zullen er omdat er waarschijnlijk een groot tekort aan mensen in de zorg is vast wel meer en meer mogelijkheden gecreëerd worden om het zij-instromers makkelijker te maken om toch nog een opleiding te volgen.

Ik ben absoluut geen aanhanger van dit kabinet, maar ik vind deze maatregel nogwel het minst vervelend.

Ik had ook willen stapelen en heb dit ook gedaan maar dan op een andere wijze (master gedaan). Ik vind dus dat Zelazny wel een punt heeft.

Puck

Puck

12-01-2011 om 11:05

Zelazny, dank

I kzat nog te broeden op een goede posting waarin ik duidelijk maak wat ik bedoel, maar ik kan geloof ik wel goed met jouw posting uit de voeten. Je weet het duidelijk te verwoorden.
Overigens snap ik nu iets niet Student. Kun jij na een extra studie die kennelijk een heel ander werkveld heeft dan je huidige werk bij dezelfde werkgever aan de slag? Anders is het natuurlijk erg onlogisch om aan je werkgever om een vergoeding te vragen.
Ik vind echt dat je alleen uit eigenbelang redeneert, niets mis mee, maar zeg niet dat dat dan oneerlijk is.

Vic

Vic

12-01-2011 om 13:46

Het is wel een probleem

Ik zit al jaren te dubben over of en welke masteropleiding ik wil gaan doen. Inmiddels hoef ik me daar niet meer druk over te maken, het is toch onbetaalbaar. Als je al een bachelor of master hebt, betaal je niet het reguliere collegegeld, maar instellingscollegegeld wat kan oplopen tot meer dan 10.000 euro per jaar. Ik denk niet dat mijn werkgever een dergelijk bedrag gaat vergoeden, en zelf kan ik het ook niet betalen.

Toch laag tarief

Als de tweede studie voor een baan in de zorg of het onderwijs is, dan geldt toch het wettelijk collegegeld.

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wanneer-moet-ik-collegegeld-betalen.html#anker-tweede-studie

En verder: je kunt je studiekosten aftrekken van de belasting. Dus als het collegegeld 10.000 is, dan betaal je netto 5500 (uitgaande van hoogste belastingtarief 42% en 500 drempel).

Vic

Vic

14-01-2011 om 12:42

Nou dat scheelt weer

Jammer alleen dat de zorg of het onderwijs me niet trekt. En dat ik 5500 euro nog steeds een enorme schep geld vind. En dat ik die ruimte helemaal niet heb in mijn belastingaangifte.

Tirza G.

Tirza G.

14-01-2011 om 20:32

En bovendien student

Heb je nu blijkbaar een redelijk betaalde baan, dus zou dat geld voor die studie toch wel op te hoesten moeten zijn? Of in elk geval bij elkaar te sparen?

Tirza

Geen student

Geen student

14-01-2011 om 22:16

Simpel gedacht zelazny

Mijn keus op dit moment is mijn ideaal achterna; werk dat er echt toe doet (in de zorg) of de dikbetaalde managementbaan (sollicitatie is de deur uit). In baan 2 verdien ik letterlijk 2 keer zoveel als in scenario 1 de baan in de zorg. Stel ik volg dit laatste scenario, dan ga ik flink verdienen en niet meer uitgeven en zorg ik dat ik spaar en zo snel mogelijk met werken kan stoppen. Met een beetje mazzel is dat met 60. Kortom mij vet laten betalen, werken puur voor de poen en daar zo snel mogelijk mee stoppen.
Het alternatief is doen waar je hart ligt, werk dat er toe doet en dus wel doorwerken tot 67 jaar, omdat je je werk belangrijk vindt. Het is wel degelijk een maatschappelijk belang om mensen gemotiveerd te houden om door te werken tot hun 67e. De mensen zijn simpelweg nodig om het werk te doen.
Ik ga ervan uit dat ik niet bijzonder ben en mijn keuzes niet uniek, dus er zullen meer mensen zijn die het sommetje maken en besluiten dat hun idealen onbetaalbaar zijn.

Ik heb overigens nergens geschreven dat salarissen voor zij-instromers omhoog moeten en dit is ook niet mijn mening. Ik vind wel dat er enige balans moet zijn tussen salaris en te verwachten eigen investering (in bijvoorbeeld opleiding). Bovendien brengt een zij instromer veel andersoortige werkervaring mee en staat die niet gelijk aan een 21 jarige collega vers van het HBO. Maar mijn punt gaat niet over de hoogte van het salaris, maar de kosten van de opleiding.
Ik doe inmiddels zo'n 7 jaar vrijwilligers werk in de instelling waar ik (later) als beleidsmedewerker ben komen te werken. Ook als beleidsmedewerker verdien ik minder dan ik in een andere branche zou verdienen. Tirza stelt voor dat ik van mijn huidige salaris ga sparen om de peperdure opleiding te betalen om dan voor een nog veel lager salaris te gaan werken. Ik heb 3 kinderen waarvan de eerste studeert en de anderen nog moet beginnen met studeren. Ik kan het dus simpelweg niet betalen om deze overstap te maken. Ik heb de tijd ook niet om eerst 10 jaar te gaan sparen, want dan ben ik te oud en hiervoor was ik te druk met kleine kinderen om ergens over na te denken.
Ik vind het schrijnend omdat ik weet hoe belangrijk het is dat het werk gedaan wordt. Ik vind het ook schrijnend dat je met veel makkelijker en minder inspannend werk met meer status veel meer geld kunt verdienen. Maar ik prijs mijzelf gelukkig dat ik een keus heb.
"Mijn" tak van zorg (3e lijns en forensische GGZ) heeft een grote behoefte aan medewerkers die stevig in hun schoenen staan en met levenservaring. Zij trekt traditioneel veel zij-instromers aan en relatief weinig jonkies, want het is taai werk. Ik verwacht dat het voor de hele branche een probleem wordt als deze route voor instroom van nieuw personeel wordt afgesloten.

Meike

Meike

15-01-2011 om 10:01

Duaal of bbl

Je hoeft toch geen studiegeld te betalen als je een leer-werkenovereenkomst sluit? BBL of Duaal, kan allebei in de zorg. Je gaat wel terug naar een leerlingensalaris maar daar staat tegenover dat je weer een nieuwe uitdaging hebt.

Geen student

Geen student

15-01-2011 om 11:04

Zelfontplooiing, bevrediging en andere rare zaken

Zelazny, behalve domweg brood op de plank vind ik het prettig dat ik aan het eind van de werkdag het gevoel dat wat ik gedaan heb er toe doet.
Dit heb ik nu eenmaal meer in het werken met (moeilijke) mensen dan in het schrijven van de zoveelste nota voor het archief. Noem het een raar verzinsel, maar voor mij is het net zo echt als mijn loonstrook

Het schrijnende van je AOW argument is dat het alleen geldt voor de mensen die geen dik salaris hebben. Dat dikke salaris heeft vaak meer te maken met de status van het werk dan met het economische belang (of waarde) van het werk.
Meike ik ga de komende week is uitzoeken wat dit betekent voor duaal of BBL en of er in die richting nog mogelijkheden zijn.

dc

dc

15-01-2011 om 17:29

Zelfontplooing enzo

"Zelazny, behalve domweg brood op de plank vind ik het prettig dat ik aan het eind van de werkdag het gevoel dat wat ik gedaan heb er toe doet. "

Natuurlijk. Maar het zal de regering zo'n zorg zijn of je bevrediging vindt in je werk. Mensen die vroeger stoppen met werken moeten dat zelf bekostigen. Die krijgen van de staat niets voor de officiële pensioenleeftijd. Hoe bevredigend of maatschappelijk nuttig je werk ook is.

Geen student

Geen student

15-01-2011 om 18:51

Ja en........????

dc

dc

15-01-2011 om 19:25

Dus

"'Het is wel degelijk een maatschappelijk belang om mensen gemotiveerd te houden om door te werken tot hun 67e. De mensen zijn simpelweg nodig om het werk te doen.'"

is dit volgens mij niet waar!

Vic

Vic

16-01-2011 om 14:50

Wat zijn jullie negatief

Ik begrijp niet zo goed waar alle kritiek vandaan komt. Wat heb ik gemist? Het is toch ontzettend vervelend dat het tegenwoordig zo moeilijk is om van richting te veranderen of hogerop te komen. Een investering van duizenden euro's per jaar is niet iets wat iedereen zomaar kan doen.

Geen student

Geen student

16-01-2011 om 14:55

Zelazny

Meid wat scheelt eraan?
Je reacties zijn onredelijk en je schrijft mij dingen toe die ik nooit geschreven heb en geeft daar weer pinnige reacties op. Ik begrijp niet waar ik ooit op je lange tenen heb gestaan, maar ik ben er klaar mee.

lotrgenoot

lotrgenoot

16-01-2011 om 19:16

Hetzelfde

hoi geen student,

Ik loop tegen hetzelfde aan als jij. Ik werk in de zorg als HBO verpleegkundige en ik zou graag als maatschappelijk werker gaan werken.
Ik doe dat werk nu al, maar ik moet hier weg. Ik wil eigenlijk niet terug de zorg in, maar ik kan niet de opleiding MW doen omdat ik al een HBO opleiding heb. De enige mogelijkheid is de NTI, ik overweeg dit nu. Ik kan die opleiding wel zelf betalen en in eigen tijd doen. Ik ben het helemaal met je eens, waarom geen mogelijkheid scheppen om meer de breedte in te gaan? Ik heb vaak nagedacht wat ik wil. Ik ben geen manager, ik ben geen behandelaarstype maar ik heb heel veel met maatschappeljk werk. Ik vind de reacties hier ook ronduit negatief. Ik moet w.s. nog 30 jaar werken, ik wil dat graag in een baan waar ik plezier in heb!
Ik begreep toen dat het wel mogelijk is om eerst MW en dan HBO v te doen!

groeten Duifje

dc

dc

16-01-2011 om 20:36

Verbreding enzo

Tja, misschien ben ik heel erg negatief inderdaad hoor, maar ik heb niets tegen verbreding, en bijscholing en zelfontplooing. Maar de staat kan belastinggeld maar 1 keer uitgeven, en dan heb ik persoonlijk liever dat het gaat naar mensen die geen werk kunnen vinden, of niet in staat zijn te werken. Als je bijscholing wil om vooruit te komen, of iets anders te gaan doen, dan ben je gewoon zelf verantwoordelijk voor de financiën.

lotgenoot

lotgenoot

16-01-2011 om 21:57

Zelazny

"Wat mij ovpalt aan de postings van student, is dat ze zichzelf als een soort halve heilige presenteert die bereid is om haar verworvenheden op te geven voor zoiets sereens als een baan ind e zorg, MITS een ander dan voor de studiekosten opdraait. En het liefst ook nog haar salaris aanvult, wat natuurlijk veel te laag is voor haar.

Ik vind dat je daarmee de verantwoordelijheid voor jouw werkzame leven en de opleidingen die daarbji horen bij de verkeerde neerlegt (namelijk \'de maatschappij\'), en dat je de hardwerkende mensen in de zorg tekort doet.

Overigens was mijn reactie over vier dagen werken en daarnaast vrijwilligerswerk doen, serieus. Het was geen sneer, het was niet pinnig bedoeld, het leek mij echt een zeer goede oplossing."

Ik ben het niet met je eens, ik vind helemaal niet dat ze alles bij de maatschappij weglegt.
Het is een feit dat er de komende jaren veel mensen in de zorg nodig zijn en dat zorg relatief slecht betaald wordt. Zelfs onderwijzers verdienen meer. Dat wil "geen student"voor lief nemen. Maar een opleiding zonder overheidsbijdrage is echt schreeuwend duur en dat krijg je niet terug verdiend. Ik heb geinformeerd en 6000 euro collega geld per jaar en nog geld voor boeken. Dan praat je voor 3 jaar over 20.000 euro! Dat valt in de zorg echt niet terug te verdienen! Voor geen student zijn er inderdaad misschien andere mogelijkheden, mogelijk geldt deze regel niet OMDAT ze zoveel mensen in de zorg nodig hebben.
Ik ben ook aan het onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn, ik wil daar ook best zelf voor betalen. Dat was ook de vraag voor "geen student." Ik vind je ook erg negatief in je postings.
Eeuweige student, ik hoop werkelijk dat je de switch kunt maken, ik zou zeggen je mag mijn diploma hebben.....(dat is een grapje)

groeten Duifje

Uw reactie:

Geen student

Geen student

16-01-2011 om 22:58

Lotgenoot, waarom uit de verpleging?

Dank je voor de tip van het NTI. Ik kan het haast niet geloven dat het waar is, maar wie weet.
Ik heb inmiddels een (heel positief) gesprek met mijn baas gehad en die heeft mij proberen te overtuigen dat ik toch echt voor de verpleging moest gaan. Ik heb informeel het hoofd opleidingen gesproken en hoop hem van de week uitgebreider te kunnen spreken. Maar mijn belangrijkste wens is om dichter op het primair proces te werken en niet perse een opleiding. Alleen wordt een agogische achtergrond als voorwaarde gesteld om met cliënten te "mogen" werken en 7 jaar ervaring als vrijwilliger telt hierbij niet.
Ik ben heel benieuwd waarom jij de verpleging vaarwel wilt zeggen, misschien wil ik juist wel daar naartoe
Mijn keus voor MDW was deels pragmatisch, omdat ik "alleen" de agogische competenties nog maar hoefde te verwerven; coördineren, regisseren en functioneren in een team en organisatie heb ik inmiddels wel onder de knie.
Maar nu is de rare situatie ontstaan dat ik aan de ene kant een sollicitatie op een managementbaan heb lopen in een heel andere sector, maar ook nog steeds lonk naar de zorg. Bij mijn studiekeuze 28 jaar geleden was mijn belangrijkste motief dat ik brood op de plank moest krijgen voor mijn kinderen (toen alleen nog maar erg gewenst). Nu zoek ik naar de ruimte die ik nog over heb, nadat ik heb gezorgd dat ik mijn huishouden (met kinderen) kan financieren. Ik ben nu 45 jaar en het is belangrijk om het goed uit te zoeken, want hierna ben ik definitief te oud

Roosje Katoen

Roosje Katoen

17-01-2011 om 21:01

Tweede studie in de zorg

Ik weet niet of het al voorbij is gekomen, maar ik las dit weekend in Trouw dat een tweede opleiding in de zorg of in het onderwijs wel voor het normale collegegeld is te volgen, omdat er in die sectoren een groot tekort is/gaat komen.

Student

Student

17-01-2011 om 21:36

Hé dat is goed nieuws!

Dank je Roosje! Dat is nog eens goed nieuws.
Ik had het ook heel vreemd gevonden als dit werkelijk zo definitief was. De opleiding tot verpleegkundig specialist (alleen te volgen na HBO-V plus aantal jaren werkervaring) zou onbetaalbaar zijn, terwijl het (deels) bedacht is om werk weg te halen bij de veel duurdere artsen; mogelijkheid tot bezuinigen dus. Ze zouden zich werkelijk in hun eigen vlees snijden met deze bezuiniging. Maar je weet het niet met deze regering, het zijn natuurlijk wel verschillende ministeries met hun eigen doelstellingen.

lotgenoot

lotgenoot

17-01-2011 om 21:48

Student

ja, ik begreep dat ook wat Roosje mailt.
ik wil je mijn overwegingen wel mailen, maar liever niet op het forum zetten. De kans is groot dat ik de stap toch terug naar de zorg moet maken. Als je een hotmailadres ofzo hebt zal ik je het mailen.

groeten lotgenoot

Wel/niet student

Wel/niet student

21-01-2011 om 21:50

Lidwientje

Het ligt ontzettend voor de hand, maar ik was er nog niet opgekomen. Je kunt natuurlijk onderhandelen over je salaris, ook als leerling. Het is natuurlijk onzin dat je met tig jaar werkervaring en de ervaring van het runnen van een gezin op hetzelfde niveau begint als een 17 jarige leerling groen als gras.
Wat goed dat jij een dergelijke deal hebt kunnen maken.
Heel veel succes.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.