Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

liesl

liesl

22-01-2011 om 11:20

Sparen voor studie enz.

wij zijn al een tijdje wat aan het sparen voor onze twee dochters. Ik wil als ze 17-18 jaar zijn een bedrag bij elkaar gespaard hebben zodat we hen financieel kunnen steunen als ze willen studeren, en hun rijbewijs willen halen, dat soort dingen.

ik twijfel alleen nog over het bedrag wat ik bij elkaar wil sparen. Aan de ene kant hoog genoeg, ik wil ze kunnen helpen zelfs al wordt de stufi nog minder en de kosten voor een rijbewijs nog hoger. Aan de andere kant niet te hoog want ik kan er zelf ook genoeg leuke dingen mee doen op dit moment.

Hoe veel sparen jullie, wat is de buffer voor als jullie kinderen 18 zijn?

Liesl

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Lou

Lou

22-01-2011 om 13:14

We doen maar wat

Net als Pelle. We sparen wel op een aparte rekening voor onze dochter, maar dat vind ik bij nader inzien niet zo fijn, omdat de rekening op haar naam staat. Ik houd het liever zelf in de hand. Dus dat gaan we nog terugdraaien. Het blijft wel een aparte rekening, geen idee hoeveel erop staat als ze 18 is. Ik denk ongeveer 10.000. Dat is misschien wel veel te weinig maar ach, we hebben zelf ook nog een spaarrekening en ze zal het bedrag toch ook niet ineens nodig hebben op haar 18e verjaardag. Kortom, we doen maar wat en we zien wel.

Lou

Lou

22-01-2011 om 17:04

Zelazny

Die groeirekening heb ik ook. Maar die ga ik dus wel overboeken naar een andere rekening is voordat ze 18 is. Hoe doe jij dat? Krijgt ze gewoon die bankpas en zeg je er dan bij dat het voor haar studie is? Dat lijkt me zo lastig. Ze is dan 18, ze kan er mee doen wat ze wil. Omdat ik liever een studiepotje voor mijn dochter heb dan een algemene smak geld voor haar op haar 18e, heb ik het toch liever op mijn eigen naam staan.

Lou

Lou

22-01-2011 om 21:29

Of of

Zelazny, die groeirekening is dus óf een spaarrekening voor haar om mee te doen wat ze wil, óf een studiepotje. Je kunt niet van haar verwachten dat ze haar vrijgekomen groeirekeninggeld direct verstandig gaat investeren in boeken en collegegeld, zoals je zelf al zegt. Maar als ze het opmaakt en ze wil toch ook nog studeren? Dan zou je haast nóg een spaarrekening moeten laten groeien nu. Of bedoel je tegen haar te zeggen als ze 18 is: "Je mag het opmaken zoals je wil, maar het is wel het geld voor je studie." Dat is toch een beetje een dubbele boodschap, vind ik. Geef dan die bankpas maar liever niet, denk ik dan, en ga haar leuk helpen met het bekostigen van die studie. Nou ja, ik weet het zelf dus ook nog niet zo goed. Ik vraag me ook af waarom iemand van 18 ineens een smak geld moet krijgen, eerlijk gezegd. Ik houd het denk ik toch maar bij een studiepotje op mijn naam.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

22-01-2011 om 22:18

Geen idee

Geen idee hoeveel we precies hebben als de kinderen gaan studeren. We hebben zo'n spaarrekening waar we maandelijks op sparen en pas geld kunnen afhalen als oudste 18 is. Dat zal een leuk bedrag zijn (ik moet eens kijken hoeveel dat is, weet het echt niet meer) en hebben we ook echt 'gereserveerd' voor het studeren.
Voor beide kinderen sparen we ook maandelijks op een groeirekening. We weten inderdaad ook nog niet hoe wel daar mee willen omgaan als ze 18 zijn. Ik denk nu (maar goed, oudste is pas 13) dat wij het geld nog een tijdje in beheer gaan houden. Lijkt mij een leuk bedrag voor hun rijbewijs of een buitenlandse stage ofzo.
Daarnaast sparen we ook gewoon op onze eigen spaarrekening. Het zal van onze carrières afhangen hoeveel daar op staat als de kinderen aan hun studie toe zijn.
En over die kinderbijslag: ik heb echt nog nooit overwogen om dat apart te houden voor de kinderen 'voor later'. Daar is het ook helemaal niet voor bedoeld; het is een bijdrage in de kosten die je nu hebt voor je kinderen.

Lou

Lou

22-01-2011 om 23:04

Pelle

"Op het moment dat ze 18 wordt is het toch vroeg genoeg om te bedenken of en hoe ze het geld krijgt?"

Nee, dan is het precies te laat want dan is zij de enige die erbij kan. Maar tot die tijd kunnen juist alleen de ouders erbij. Dus totdat ze 18 is kun je als ouders de rekening leeghalen en ergens anders onderbrengen, daarna niet meer.

Kinderbijslag vind ik overigens ook niet dochters geld. Ik vind het gewoon ons geld.

Marieke

Marieke

22-01-2011 om 23:13

Ontaarde ouders; wij sparen niet

Ik verbaasde mij al over ouders die hun kind een rijbewijs geven als ze 18 worden, maar hier verbaas ik mij nog meer over spaargeld dat kinderen ter beschikking krijgen op hun 18e verjaardag.
Ben ik de enige die niet spaart voor haar kinders? Wat ook niet helpt is dat we er 4 hebben en het meteen om vier rijbewijzen zou gaan. De kinderbijslag gaat hier gewoon op de grote hoop.
Ik heb zelf nooit iets in de schoot geworpen gekregen en had gewoon een bijbaantje om mijn studieboeken, collegegeld en kamerhuur te betalen. Ik had voor mijn kinderen eigenlijk ook iets dergelijks in gedachten

Ervaring

Ook wij zijn jaren geleden begonnen met spaarrekeningen voor de kinderen, wel op hun naam, maar ze wisten er lange tijd niets van. Niet met een speciaal doel, want je weet helemaal niet of ze gaan studeren. We zijn ge-emigreerd dus de omstandigheden zijn wel veranderd. Oudste heeft er de laatste rijlessen/ 2 examens van betaald, na 3 x keer te zijn gezakt hield onze sponsoring op. Hij heeft een studiejaar overgedaan, dus de extra kosten kwamen van de spaarrekening en hij heeft er een laptop van gekocht. Na het afstuderen deze zomer heeft hij (toen 22) het behoorlijke restant gekregen.
Dochter is haar 3e studiejaar (nu) in Amerika en gebruikt dit spaarpotje als aanvuliing op haar eigen spaargeld en ouderlijke bijdrage voor de leuke dingen en ik denk dat de bodem bij terugkomst wel in zicht is.
Jongste weet dus nu wel van dit potje en heeft plannen om er een auto van te kopen :o) Maar met nog minimaal 3,5 studiejaren te gaan, houden wij dit geld nog maar even in beheer.

Hibiscus

Hibiscus

22-01-2011 om 23:38

Sparen wel

Hoeveel het is tegen de tijd dat ze achttien zijn weet ik niet, maar het zal zeker niet genoeg zijn vrees ik. Mijn ouders hadden voor mij geen potje, maar dat was ook niet nodig. In mijn tijd kreeg ik nog zo'n 800 gulden per maand aan beurzen en had ik een volledige OV jaarkaart. (aan het einde van mijn studie niet meer, maar de gouden jaren heb ik meegemaakt ) Collegegeld was ook niet zo hoog.

Ik denk dat over 10 jaar collegegeld veel hoger zal zijn dan nu, beurzen zullen er nauwelijks zijn. Dan krijg je dus bijna Amerikaanse toestanden waarbij studenten na hun afstuderen een studieschuld van ruim een ton hebben. Daar kan ik nu echt niet tegenop sparen hoor!

Prijs je maar gelukkig in Nederland met de gratis middelbare scholen. Wij staan straks voor de keuze om oudste naar een zeer middelmatige openbare school te sturen of een geweldige prive school. Kosten ruim 15000 euro per jaar. Zonder goede middelbare opleiding gaat hij niet eens studeren, zijn we daar ook meteen vanaf

Hibiscus

anne

anne

23-01-2011 om 08:49

2 spaarrekeningen voor de kinderen

In eerste instantie stonden ze beiden op hun naam. 1 waarop we geld storten die ze cadeau kregen van opa en oma en wij verdubbelden dat. Bedoeld voor rijlessen en beschikbaar op 18e verjaardag. De andere rekeningen hebben we vlak voor de 18e verjaardag van oudste opgeheven en op 1 rekening gezet op mijn naam. Voor elke kind 25.000, bedoeld als studiefonds. Oudste krijgt elk maand 400 euro en in een gedeeld excelsheet in google docs kan ie zien hoeveel er nog beschikbaar is voor zijn studie. Als hij stopt met studeren vervalt zijn studiefonds. Door van te voren duidelijk te maken wat er beschikbaar is, weten zowel wij als de kinderen waar we aan toe zijn.

liesl

liesl

23-01-2011 om 09:20

Sparen

mijn ouders hadden vier kinderen die alle vier gingen studeren, en mijn vader verdiende weinig. Ik heb zelf mijn studie betaald, oa door 's avonds en op zaterdag te werken. Om me heen had ik studenten die het hele weekend (en door de week) in het cafe hingen, tijdens tentamens rustig op skivakantie gingen, alles betaald door ouders. Deze twee extremen wil ik voorkomen bij mijn kinderen.

Wat de ouders van mijn man hebben gedaan is het collegegeld, de boeken en overig studiemateriaal betalen en de rest moest hij zelf regelen (kleding, huur, eten, vakanties, ...). ik vond dat een hele goede regeling, en wil het liefst dat ook bij mijn kinderen doen. Ik spaar op een rekening op mijn naam en ga zelf bepalen waar ik hen financieel mee ondersteun.

Alleen is het moeilijk om nu te zeggen hoe het over 10 jaar zal zijn. Als het Amerikaanse toestanden worden, zoals hierboven gezegd, dan is er niet tegenop te sparen.

zelf zat ik te denken aan 15.000 euro per kind. dan kunnen ze 5 jaar studeren * 3000 euro...dan moet ik toch al een heel eind komen: zo'n 2000 euro collegegeld en 1000 euro aan boeken en overige kosten (mits de bedragen enigszins blijven zoals ze nu zijn).

Kari1

Kari1

23-01-2011 om 10:45

Spaarrekening op naam

Of je een spaarrekening op naam van het kind nog kunt overzetten naar je eigen naam voordat het kind 18 is hangt af van de soort rekening. Bij een gewone spaarrekening zal dat geen probleem zijn, bij speciale groei-constructies kan dat niet altijd. Die kunnen gewoon geblokkerd zijn (alleen iets erop, niet eraf) tot het kind 18 is. Je kunt er als ouders nooit meer bij als ze eenmaal afgesloten zijn.
Wij hebben gespaard op onze eigen naam, zoveel als we "over" hadden. Dat verschilde dus wel eens, we hebben ons eigen leven er niet om gelaten. Maar wel met in het achterhoofd dat een deel ook voor later voor de kinderen bedoeld is. Tegen de tijd dat de kinderen geld nodig hadden/hebben voor studie, rijbewijs etc. bekijken we hoeveel er door ons bijgedragen kan worden.
Kari

Maar je hoeft het geld toch niet op hun 18de te geven, ook al staat het op hun naam. Ik ben blij dat wij het geld nog even in beheer hebben, anders hadden we hier nu een "prachtige pooierbak" voor de deur staan

Gewoon sparen

en tzt bekijken hoe je dat spaargeld inzet. Alles is meegenomen, maak een verstandige afweging.

Ik weet niet hoe oud je kinderen nu zijn, maar er is weinig over te zeggen hoe de prijzen en vergoedingen over pakweg 15 jaar liggen.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

23-01-2011 om 11:49

Marieke

"Ik verbaasde mij al over ouders die hun kind een rijbewijs geven als ze 18 worden, maar hier verbaas ik mij nog meer over spaargeld dat kinderen ter beschikking krijgen op hun 18e verjaardag."
Nou... volgens mij zeggen de meesten hier juist dat ze het niet op de 18e verjaardag zomaar over de schutting kieperen. Het feit dat wij sparen, betekent overigens niet dat dat geld dan ook maar moet worden uitgegeven. Maar ik vind het een prettig vooruitzicht dat er een buffer is tegen de tijd dat ze gaan studeren. Dan is dát in ieder geval geen belemmering. De huidige situatie is natuurlijk niet meer vergelijkbaar met die van 20 jaar geleden. De student anno nu krijgt echt minder van de overheid, waardoor het steeds lastiger wordt zonder serieuze bijdrage van je ouders. Sla de kranten er maar eens op na

Lou

Lou

23-01-2011 om 11:51

Zelazny

"En als het geld op is en ze wil toch gaan studeren, betaal ik die studie dus. [...] Maar die studie vind ik zo belangrijk dat ik daar graag voor \'krom\' lig."

Hm, nu je het zo zegt zou je het misschien beter om kunnen draaien: het grote bedrag van de groeirekening apart houden voor haar studie, en een kleiner bij elkaar gespaard bedrag geven op haar 18e verjaardag om mee te doen wat ze wil?

Lou

Lou

23-01-2011 om 11:54

Groeirekening leeghalen

Ik denk dat het nog wel kan (Kari) want ik heb het helaas al eens gedaan, in een tijd van acute financiële nood toen dit het enige potje was wat we nog hadden. Het voelde niet prettig om het studiefonds van dochter op te maken voor boodschappen, maar het kon dus wel.

Maylise

Maylise

23-01-2011 om 12:19

Sparen

Ik heb een spaarrekening bedoeld voor studiekosten die op mijn naam staat. Een paar van mijn kinderen zijn al klaar met studeren, een paar studeren nu en een paar gaan nog studeren. Andere omstandigheden per kind en andere studies, zelfs andere landen. Onze omstandigheden veranderen ook. Ik vind het dus makkelijker om het in eigen beheer te houden en te betalen naar behoefte dan iedereen op hun 18de hetzelfde bedrag te geven. In principe is het geld voor hun studie bedoeld maar zou een van de kinderen niet gaan studeren dan financier ik voor dat kind misschien wat anders. Dat zien we dan wel weer. Ze hebben dus niet allemaal hetzelfde bedrag gekregen maar dat is niet zo erg want de oudste kinderen hebben de studies gedaan die ze wilden doen en dat lijkt me belangrijker dan dat ze op de cent evenveel geld krijgen.

Maylise

Pelle

De spaarrekeningen zijn door Oma geopend bij hun geboorte op hun naam. Als ik het over zou doen, zou ik ze wel op mijn naam zetten. Hier is het geen probleem gebleken, ze hebben het geld niet "opge-eisd" toen ze 18 werden. In ons geval staan de rekeningen in NL, dus voor hen wat lastiger aan te komen.

joer

joer

23-01-2011 om 12:34

Sparen ook niet

Wij sparen ook niet voor onze jongens. Hebben een spaarrekening waar behoorlijk wat op staat. Veel eigen geld zullen we maar zeggen.

We zouden alles voor ze kunnen betalen maar doen dat zeker niet. Studie betalen we gewoon maar een rijbewijs, nieuwe mobiel of dure laptop moeten ze zeker ook zelf een groot gedeelte aan bijdragen.

Zal voor oudste zoon moeilijk worden. Heeft een behoorlijke gat in zijn hand. Houden zijn financien ook scherp in de gaten.

Zal straks moeizaam gaan als hij 18 is en dan zelf geld gaat ontvangen.

Groeten Joer.

Marieke

Marieke

23-01-2011 om 16:29

Andere methode: tijd sparen

Mijn oudste studeert en sport op niveau. Beiden bezigheden vragen veel tijd en dat betekent dat hij nog thuis woont. Hij heeft de laptop voor zijn studie zelf betaald. Als hij uit huis gaat, zal hij meer geld moeten verdienen en dan zal hij niet meer op dit niveau kunnen sporten. Hij heeft dus zelf gekozen om nog even thuis te blijven. Ik heb niet het idee dat wij een kamer voor hem moeten financieren zodat hij kan blijven sporten en dat verwacht hij ook niet.
Nu onze kinderen ouder worden, kunnen wij weer meer uren werken dan toen ze kleiner waren. Op deze manier kunnen we een inkomen genereren waarbij we collegegeld en boeken kunnen betalen. In de periode die jullie sparen voor je kinderen hebben wij ervoor gekozen om minder te werken (en dus minder geld) zodat we meer bij hen konden zijn.

Anne

Anne

23-01-2011 om 20:18

Marieke

ik snap je opmerking ook niet zo goed.
Wij hebben meteen vanaf geboorte oudste een maandelijks spaarbedrag voor de studie als vaste last beschouwd. Het bedrag wat overblijft na de vaste lasten gebruiken we voor vakantie, boodschappen, inventaris enz.
Voor ons is sparen voor de studie een prioriteit en ik kan me goed voorstellen dat dit niet voor anderen het geval is.
Dat zijn zo van die persoonlijke keuzes.
Overigens werk ik ook onder schooltijden, en meer uren werken is juist nu heel lastig, aangezien man en ik beiden in een sector werken die behoorlijk door de crisis getroffen is.
Ook is het ene kind het andere niet, mijn oudste zou niet goed om kunnen gaan met een groot bedrag ineens, mijn middelste zou het keurig over 5 jaar kunnen verdelen en waarschijnlijk nog geld overhouden ook

Twee rekeningen voor de kinderen

wij hebben een spaarrekening voor de kinderen waar geld op gestort wordt door oma en wat ze geerfd hebben. Dat is geld dat direct voor hen bestemd is. Die staat dus op hun eigen naam en wij beheren deze rekening tot hun 21ste levensjaar.

Daarnaast hebben we een spaarrekening waarop we sparen voor hun studie en eventuele andere kosten waar wij voor komen te staan als ze ouder worden. Aangezien al duidelijk is dat b.v. onze oudste niet zal gaan studeren, sparen we voor hem wel degelijk door. Dat om het mogelijk te maken om hem een goede start te geven als hij ouder is. We denken dan meer aan b.v. een leuke inboedel aanschaffen, misschien net een wat prettiger appartement kunnen huren vanwege een bijdrage van ons...zeg het maar.

groet van Purk

Vic

Vic

23-01-2011 om 21:50

Spaarrekeningen

Mijn kinderen hebben allebei een spaarrekening waarop maandelijks een klein bedrag wordt gestort. Dat geld mogen ze wat mij betreft op hun 18e uitgeven zoals ze willen, al hoop ik dat ze er iets 'verstandigs' mee doen. Het studiepotje dat ik had gespaard bleek helaas nodig om een crisis te bestrijden. Ik ben nu weer goed aan het sparen, zodat ik straks kan bijdragen aan eventuele studies van de kinderen. Dat zullen zeker geen tienduizenden euro's zijn, maar ik was toch al niet van plan om alles voor ze te blijven betalen. Zelf heb ik ook alles zelf moeten betalen, sterker nog, vanaf het moment dat ik een baantje had (15 jaar) heb ik geen zakgeld meer gekregen. Dat vind ik dan ook wel weer wat mager, dus ik denk dat ik misschien collegegeld en boeken ga betalen. En ik wil ook best bijdragen aan rijlessen, dat vind ik toch een onmisbaar iets. Maar dat is dan weer niet zo duur dat je daar een spaarpot voor moet hebben, dat kan ook van de lopende rekening.

Fransien

Fransien

24-01-2011 om 10:19

Staan voor de beslissing

We hebben 4 kinderen, van de oudste drie kunnen we al zien dat ze best erg slim zijn en dat het waarschijnlijk wel hbo/wo gaat worden, de vierde is nog een baby van net 4 maanden, da's wat lastiger. Wij zitten nu ook te dubben om een spaarrekening voor de studie te openen of niet, en dan automatisch een bepaald bedrag te sparen, of incidenteel, en hoeveel heb je nodig per kind (op het moment is de oudste 6 en ik vind het echt koffiedik kijken). Hoeveel sparen jullie eigenlijk per kind?

Kari1

Kari1

24-01-2011 om 18:04

Purk, beheer

"Die staat dus op hun eigen naam en wij beheren deze rekening tot hun 21ste levensjaar."
Kinderen zijn met 18 jaar financieel zelfstandig, voor een rekening op hun eigen naam betekent dat dat je daar als ouder vanaf die tijd niets meer over te zeggen hebt of er iets kan afhalen.
Beheren tot hun 21e kan volgens mij dus alleen met toestemming van je kind.
Kari

bibi63

bibi63

25-01-2011 om 17:01

Ik zou (en doe) het anders

Wij hebben een eigen spaarrekening (mijn man en ik). Die gebruiken we voor onverwachte kosten, iets achter de hand hebben voor als we eens iets duurders willen kopen, EN voor als onze dochter (we hebben er maar 1, dus overzichtelijker) geld nodig heeft voor een latere studie. Daarbij gaan we ervan uit, dat ook zij haar steentje moet bijdragen in de vorm van werken en/of lening. Dus een deel van de studie zullen wij betalen met ons eigen spaargeld en een deel moet zij zelf regelen. Daarnaast hebben wij een spaarrekening op naam van dochter, waar wij EN grootouders op sparen. Dit geld is meer bedoeld voor haar zelf om naar eigen wens te besteden. Dus bijv. als ze uit huis gaat en spullen moet kopen.
M.a.w. een deel van de evt. studiekosten betalen wij, een deel moet zij zelf regelen. De spaarrekening op haar naam is voor haar zelf en naar eigen goeddunken t.z.t. te besteden.
Gr. Bibi

lennest

lennest

03-02-2011 om 20:51

Sparen, niet speciaal voor je kind

In Nederland mag je eenmaal je kind een heel groot bedrag schenken, het precieze bedrag ken ik niet. Daarom sparen wij op onze naam: wij bepalen dan wanneer wij het bedrag geven. Als we vinden dat dochter op haar 18e nog niet goed met geld om kan gaan, krijgt ze het nog niet. Of we betalen haar studie, rijlessen oid. In onze kennissenkring hebben we nl. gezien dat een 18-jarige binnen een jaar het complete spaarbedrag (en het was niet gering!) er doorheen jaste met een auto, vette vakanties, heftig uitgaan, gewoon met geld smijten. En dat wil ik voorkomen.

Chippie

Chippie

04-02-2011 om 17:37

Ik vind het ook lastig...

We hebben ooit een meevaller gehad van 40.000 euro en dat staat u apart. We zetten het niet op naam van de kinderen. Ik wil rijbewijs en studie betalen. Ik zou het mooi vinden als ze zonder studieschuld en met een bijbaantje hun studie afronden. Maar hoe ziet de toekomst eruit? Ik ga er vanuit dat er helemaal geen stufi meer is tzt. Het collegeld zal flink stijgen, kamerhuur zal duurder worden. Dus hoeveel zet je apart? Aan de andere kant als onze kinderen financieel gezien niet kunnen studeren, wie dag nog wel? Onze salarissen stijgen nog wat, geen kinderopvang meer nodig, tegen die tijd kan ik ook een dag meer gaan werken, misschien komt er nog een kleine erfenis, minder onkosten, etc.

Lou

Lou

04-02-2011 om 20:18

Prima toch chippie

Inderdaad, als je met 40 mille van je ouders achter de hand nog niet kunt studeren, wie dan wel! Ik zou het gewoon doen zoals je nu doet, dus apart houden op je eigen naam en dan maar zien tegen die tijd wat een logische en verantwoorde bijdrage is. Of bedoel je dat je nu al iets apart wil zetten speciaal voor de studies? Dat zou ik dan gewoon niet doen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.