Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

NaShA

NaShA

10-02-2011 om 22:25

Wel of niet vertellen over sollicitatie aan je werkgever

Vandaag de 1e uitnodiging voor een gesprek op de mat. Mijn werkgever weet (nog) niet dat ik aan het solliciteren ben en nu valt de afspraak precies op mijn werkdag...ik zit dus met een dilemma. Ga ik het eerlijk vertellen dat ik een gesprek heb, met het risico dat baas niet blij met me is. Of ga ik iets anders bedenken...?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
dc

dc

11-02-2011 om 00:00

Wel doen

Kan je werkgever nog bedenken of hij moeite wil doen om je te houden (opslag enzo)!

Lynna

Lynna

11-02-2011 om 09:57

Iets anders bedenken

Ik zou het zeker niet vertellen.....Niet met al die reorganisaties. Ze hoeven niet te weten dat jij toch al weg wilt.

Wel leuk dat je een uitnodiging hebt!

100%mama

100%mama

11-02-2011 om 10:05

Nee

ik zou het absoluut niet vertellen om een verstoorde relatie hierdoor te vermijden. Voor hetzelfde geld komt er niets uit dat gesprek en is er een volgend gesprek elders pas over 4 maanden ofzo.....je werkgever weet dan dus wel ondertussen al dat je dus eigenlijk weg wilt.

dc

dc

11-02-2011 om 10:09

En?

Ik vind het gezond om ook om je heen te kijken. Ik zou het niet brengen als "ik wil weg", maar als, "ik heb een aanbod gekregen, en wil eens praten om te kijken wat dat precies inhoudt. Ik hou jullie op de hoogte."

Een werkgever snapt heus wel dat je niet met je baan getrouwd bent. En iedere keer met flauwe smoezen komen voor sollicitatiegesprekken, gaat ook opvallen.

Werkdag ruilen

ik zou niet aangeven dat ik een eerste gesprek heb ergens. Je kunt altijd nog aangeven dat je in een sollicitatieronde zit.

Ik zou kijken of ik mijn werkdag kan ruilen. En anders een paar uur vrij nemen. En dan gewoon aangeven dat je iets privé hebt. Desnoods iets van de kinderen, gewoon leugentje om best wil.

Je weet helemaal nog niet waar dit gesprek toe leidt. Voor hetzelfde geld werk je nog langere tijd bij deze werkgever. Slapende honden zou ik nu nog niet wakker maken.

groetjes van Purk

Niet zeggen

Ik ben ook voor 'niet zeggen'om redenen die anderen al noemden.

Als je je sollicitatie wilt gebruiken om je huidige baas iets te ontlokken dan moet je dat pas doen als je ook grote kans maakt op de baan, daarvoor is het nu sowieso te vroeg, nog daargelaten dat je dat misschien al helemaal niet van plan was.

Succes ermee!

Temet

Guinevere

Guinevere

11-02-2011 om 17:01

Ligt eraan

Ik weet niet of jouw baan al op de tocht stond, Nasha. In dat geval kun je opener zijn dan wanneer je een positie hebt waarin ze langdurig op je rekenen.
In elk geval zou ik in een eerste ronde nog niets zeggen. Als je naar de tweede ronde gaat, is het wel het overwegen waard. Het kan ook werken als een soort "wake up call" (euh, moeten daar streepjes tussen???) richting je baas. Bij mij werkte het 2 jaar terug positief toen ik aangaf al verrekte ver te zijn in een sollicitatieronde. Opeens kon ik wél het werk krijgen dat ik eerst niet kreeg. Ze waren zich te pletter geschrokken van de gewaarwording dat ik ook wel eens weg zou kunnen gaan, mét mijn expertise. Dat heeft mij toen (intern) geen windeieren gelegd.
Maar het kan ook precies andersom uitpakken. "Ach, die Nasha, die wil toch weg, die geven we dat project maar niet.". Voor ons onmogelijk in te schatten, voor jou een gok die al dan niet goed kan uitpakken.

NaShA

NaShA

11-02-2011 om 19:04

Geheel tegen mijn natuur in

ga ik toch maar voor "een smoesje" al weet ik nog niet welke precies...

dc -> Als ik bij een commerciele instelling zou werken zou dat misschien een goede strategie zijn, maar de organisatie waar ik werk (stukje semi-overheid zal ik maar zeggen) daar is niet veel buiten de lijnen mogelijk. Je hebt een salarisschaal en that's it. Dus het is geen onderhandelingspositie...

Mijn baan specifiek staat nu nog niet op de tocht, maar onze organisatie is wel speelbal van de overheid, dus de komende jaren moet er flink bezuinigd worden. Dat zal ook ons kunnen treffen...en dus ook mijn baan...

Dag omruilen heb ik ook aan gedacht, maar de vrijdag is qua bezetting een probleem, dus dat zal niet gaan.

Nu nog een goede "smoes" bedenken, iemand ideeen?

Inge M

Inge M

11-02-2011 om 19:17

Waarom heb je een smoes nodig?

Kun je niet gewoon zeggen: ik heb dan een vrije dag.
Als er vragen komen, zeg je: ik heb toevallig zoveel te regelen dat een vrije dat een goed idee was.
Laat je niet verleiden tot meer informatie, zeker niet als niemand erom vraagt. Probeer het maar eens uit, als jij weinig info geeft wordt er ook weinig gevraagd.

NaShA

NaShA

11-02-2011 om 19:24

Inge m

Nee, daar is mijn functie niet naar Dat ik gewoon kan zeggen, dan heb ik een vrije dag...Ik zal dat moeten vragen, en baas zal dan vragen, hoe is de bezetting, en die is but, dat weet ik nu al. En dan krijg ik geen vrij en ben ik dus verder van huis, want alles wat ik dan aandraag wordt meteen doorzien....snappie. Ik bedoel, als ik niks zeg en vrijdag met een giga-hoofdpijn naar huis ga, kraait er geen hond naar. Wel als ik eerst geprobeerd heb vrij te krijgen die dag....

Nogmaals, dit gaat echt volledig tegen mijn gevoel en natuur in....

vlinder72

vlinder72

11-02-2011 om 19:36

Echt niet vertellen

En het is moeilijk. Ik snap dat heel goed maar toevallig is je kies afgebroken en je moet vrijdag naar de tandarts. Heel vervelend maar het kan niet anders.

Ik heb het wel verteld. Ooit heb ik tegen mijn teamleider verteld dat ik interesse had in een andere functie. Niet omdat mijn huidige functie niet meer leuk was maar omdat die andere functie mij ook interessant leek en het was weer eens iets anders. Uiteindelijk heb ik het niet gedaan. Ik werk parttime en dat kon niet. Er moest persé iemand komen voor 32 uur en dat wil ik niet dus hiet ging over.

Maar ik heb echt nog zeker een jaar moeten aanhoren dat ik eigenlijk toch wel wil. Ook heb ik vaak moeten uitleggen waarom dan toch. Op mijn eindbeoordeling kreeg ik het ook nog eens te horen dat ze zo geschrokken was dat ik weg wou.

Mijn conclusie. De volgende keer dat ik interesse heb in een andere functie dan vertel ik het pas als ik ben aangenomen.

En hoewel liegen echt helemaal niets voor mij is, zal ik bij een sollicitatie toch echt iets verzinnen.

Bij ons kan je trouwens ook niet zomaar een dag vrij krijgen dus als ik opeens weg zou moeten dan moet ik ook een goed excuus bedenken.

Inge M

Inge M

11-02-2011 om 19:45

Ik snap het (een beetje)

Wat gebeurt er als je zegt:
Baas, ik heb woensdag (of welke dag dan ook) een vrije dag nodig. Ik weet dat het eigenlijk niet kan gezien de drukte en bezetting. Normaal gezien zou ik dit ook niet vragen.
Maar nu is het gewoon echt nodig. De reden is nogal privé en ik heb niet zoveel zin om daarover uit te weiden.

Mocht je die dag nog niet krijgen, dan zou ik me ziekmelden.

Alternatief is bedrijf bellen waar je de sollicitatie hebt lopen. Ook zij begrijpen dat niet iedereen zich elke dag kan vrijmaken.
Meldt dat je die dag niet kan ivm teveel drukte op het werk en meldt wanneer je wel kan.

Ander alternatief is een deel van de dag afmelden voor het werk ivm prive omstandigheden.

Op het werk melden dat je aan het solliciteren bent, zou ik nooit doen.Zeker niet in dit vroege stadium.

NaShA

NaShA

11-02-2011 om 20:18

Inge m

maar dat bedoel ik dus, als ik baas eerst aan zijn kop gezeurd heb voor vrij op die dag en ik meld me dan ziek, dan is 1 + 1 twee...Dat is gewoon niet verstandig (als ik al niet een spoedcontrole op mijn nek krijg dan....). Dan kan ik beter gewoon "ziek" zijn zonder dat er eerst over vrij gesproken is....je wil niet weten hoeveel mensen ik in mijn werkzame leven al gesproken heb die op staande voet ontslagen zijn vanwege bovenstaande

Alternatief heb ik ook over gedacht, maar ik vermoed dat deze werkgever alles op 1 dag gepland heeft vanwege de bijzondere selectie die ze toepassen...

Inge M

Inge M

11-02-2011 om 21:00

Je wil toch een goede nieuwe werkgever

Een nieuwe werkgever die een sollicitant al in een wurgafspraak zet, is geen betere werkgever dan je nu hebt.
Een goede nieuwe werkgever geeft ruimte aan de werknemers.
En anders moet je daar niet willen werken.

NaShA

NaShA

11-02-2011 om 21:05

Bellen kan altijd

dat is waar

In je voordeel

Het kan in je voordeel zijn om te melden dat je een andere afspraak wilt vanwege verantwoordelijkheden op je huidige werk. Mogelijk dat je zelfs kunt melden dat je in dit stadium nog niet wilt dat je huidige werkgever weet dat je solliciteert en dat je geen behoefte hebt om daar dan een smoes voor te verzinnen om je afweazigheid te forceren. Alleen onervaren kort door de bocht commissieleden zullen dan afhaken want zij zijn natuurlijk belangrijker dan jou huidige baas.

Wat ik zou doen

Aangeven naar de werkgever waar je solliciteert toe dat je, ondanks dat je weg wil bij je huidige werkgever toch je verantwoordelijkheden wil blijven nemen. (Staat goed, dan weten ze dat je in ieder geval een trouwe werknemer bent.) Mochten ze alsnog willen dat je op die dag komt, zou ik aangeven daar vreselijk mijn best voor te doen (gewoon ziek melden op je huidige werk) en dat het je tóch gelukt is! (Je hebt het toch, hoe moeilijk ook, weten te regelen)

Gr. Poezie.

Jesse_1

Jesse_1

12-02-2011 om 15:35

NaShA

NaShA

12-02-2011 om 16:00

Lol...

ja, ik vermoedde al zoiets, kon me zo vaag nog wel wat herinneren en dat ik daarin zelf had aangegeven eerlijk te zijn...en daar sta ik ook nog steeds achter. Daarom vind ik dit ook zo moeilijk. Maar ik zei al, ik ga toch proberen te bellen het gesprek te verzetten, maar ik vrees dat dat niet gaat lukken....

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.