Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Jennefer

Jennefer

29-03-2011 om 14:26

Naar de rechter of heeft het geen zin (uwv)

Hoi allemaal,
Om een lang verhaal kort te maken. Ik ben ziek (psychisch), UWV vindt van niet en ook bezwaararts is van mening dat ik kan werken. Huisarts en psycholoog hebben schriftelijk verklaard dat ik op dit moment niet kan werken maar UWV denkt daar anders over.

Nu overweeg ik naar de rechter te stappen (er is geen andere mogelijkheid meer), en moet dan een beroepschrift indienen.

Ik vraag me af of het zin heeft en wat dit grapje me zou gaan kosten? Jullie een idee?

groetjes,

Jennefer

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Ja, ik heb een idee

Nou en of ik een idee heb, want dit is mijn boterham

Als je zelf in beroep gaat, zonder rechtsbijstandsverlener, dan kost het je alleen het griffierecht - 41 euro - en de postzegel voor het beroepschrift.
Als je een advocaat in de arm neemt en je komt in aanmerking voor gefinancierde rechtshulp dan kost het je daarnaast de inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Zie voor meer informatie de site van de Raad voor rechtsbijstand: www.rvr.org

Ben je lid van de vakbond, dan kan de bond rechtshulp leveren, en heb je een rechtsbijstandsverzekering dan kan het ook zijn dat die de kosten dekt.

In het slechtste geval heb je niets van dat alles, dan zou je als je een advocaat in de arm neemt de kosten zelf moeten betalen. Je kan kijken of er bij jou in de buurt iemand is die lid is van de specialisatievereniging voor sociaal zekerheidsrechtadvocaten: www.ssz-advocaten.nl, maar ook buiten die vereniging zijn er genoeg die verstand van zaken hebben.
Een advocaat kost rond de 150 per uur plus BTW, en op een uur of 6,7 moet je toch wel snel rekenen, en het kunnen er ook makkelijk 10 worden. Dat hangt helaas allemaal van de concrete omstandigheden af en daar kan ik dus niets over zeggen.

Wat je in zo'n geval ook kan proberen af te spreken is dat de advocaat het dossier met je doorneemt, je wat tips aan de hand doet, en dat je het dan verder zelf doet. Dan heb je een soort tussenweg tussen helemaal geen hulp en alles overdragen, dat houdt de kosten beperkt.

Heeft het zin? Dat hangt van de zaak af, maar iha kan het zeker zinnig zijn. Er heerst wel eens het idee "van UWV win je toch nooit" en dat is beslist niet waar.

Ik hoop dat dit zo duidelijk is, en als je verder nog vragen hebt hoor ik het wel.

Groeten,

Temet

Jennefer

Jennefer

29-03-2011 om 15:04

Dank je temet

DAt idee heb ik ook, van het UWV win je nooit. Ik kwam met een behoorlijke map 'bewijsstukken' naar het bezwaar maar die werd zo van tafel geveegd. Brieven van artsen, psycholoog etc. maar ZIJ liet duidelijk merken dat ze de baas was en zelf wel kon beslissen. Ik was met de auto, keek haar goed aan en dus ben ik niet ziek. Ik vind het zo oneerlijk en voel me machteloos.

Dus ik zou graag mijn recht halen, heb geen rechtsbijstand en geen geld voor advocaat (krijg immers helemaal niets op dit moment) maar 41 euro gaat wel lukken. Dus dan ga ik met mijn map bewijsstukken naar de rechter..

Jennefer

Jennefer

Een paar dingen

1) klopt het dat je ZW-uitkering is geëindigd? Zo ja, heb je dan nog WW-rechten staan? Dan moet je dat wel opnieuw aanvragen, anders krijg je niks. Ja, dan moet je je beschikbaar houden voor werk, maar dat valt in de praktijk meestal nog wel te regelen. Pro forma sollicitatietje als dat nodig is, en ondertussen gewoon in beroep

2) weet je zeker dat je niet voor gefinancierde rechtshulp in aanmerking komt? Er wordt in principe uitgegaan van je inkomen in 2009 maar als dat te hoog is en je inkomen is nadien gedaald kan ook 'peiljaarverlegging'worden aangevraagd. Het loont de moeite om e.e.a. even te bekijken.

3) je kan ook nog een spoedprocedure beginnen (verzoek voorlopige voorzieningen) als je a) heel sterk staat en b) financieel echt omhoog zit. Dan is het wel handig om iemand in de arm te nemen trouwens, dat hoeft geen advocaat te zijn, maar wel iemand die er een beetje sjoege van heeft. Zo'n verzoek kan je alleen doen als er al een beroep loopt, en je bent dan dus twee keer griffiegeld kwijt.

Groeten,

Temet

Jennefer

Jennefer

29-03-2011 om 15:37

Hoi Temet,

Nee ik heb geen ww-rechten opgebouwd. Ik werk nu een paar uurtjes per week voor het uitzendbureau, zo goed en kwaad als het kan, dus via hun ben ik verzekerd.

Ik ga nog even nakijken of ik voor gefinancierde rechtshulp in aanmerking kom maar denk het niet, mijn man heeft een normaal inkomen en dat telt ook mee dacht ik.

Er blijft dus alleen over om het alleen te proberen.

Dank voor je tips.

Jennefer

Jennefer

De grens voor gefinancierde rechtshulp ligt bij een verzamelinkomen in 2009 van 34.700. Als jullie een koophuis hebben kan het heel goed zijn dat je eronder zit, zelfs met een redelijk inkomen van je man.

Als je aangifte IB hebt gedaan over 2009 kan je zo bekijken of je verzamelinkomen onder de bewuste grens valt.

Bij dat inkomen hoort dan overigens wel een eigen bijdrage van €757, dus da's ook niet niks. Maar kijk e.e.a even na op rvr.org, misschien valt het reuze mee (de laagste eigen bijdrage is €101)

Groeten,

Temet

streepje

streepje

29-03-2011 om 18:02

Mee

Hoi,

In sommige regio's kun je met psychiatrische klachten ook bij MEE terecht. Die kunnen je ook goed ondersteunen in een bezwaarprocedure tegen het UWV.
Misschien het proberen waard?

groeten

Ziek is niet hetzelfde als arbeidsongeschikt

Let er wel op dat ziek zijn niet altijd hetzelfde is als arbeidsongeschikt zijn. Je huisarts en psycholoog mogen eigenlijk alleen melden wat je beperkingen zijn. Het is aan een verzekeringsarts om te bepalen of je met die beperkingen wel of niet kunt werken.

Gaat het hier om ZW of om WIA? Ben je nog in dienst van een werkgever?

Oh ja

Bij het UWV gaan alle rode lampen branden als je in de ZW wilt na einde van een kort dienstverband zonder recht op WW. Dan moet je echt wel een sterk verhaal hebben.

NaShA

NaShA

29-03-2011 om 22:17

Weinig info inderdaad

had je een baan toen je ziek werd? Werd je ziek toen je in de WW zat? Wat is er precies gebeurd allemaal?

N.a.v. an-ka

"Je huisarts en psycholoog mogen eigenlijk alleen melden wat je beperkingen zijn. Het is aan een verzekeringsarts om te bepalen of je met die beperkingen wel of niet kunt werken. "

Werk je bij UWV ofzo

Dit is inderdaad de redenering van UWV: alleen de verzekeringsartsen zijn deskundig om te bepalen welke werkzaamheden iemand nog wel en niet kan doen met bepaalde beperkingen. Lekker dan, want de gewone burger heeft geen verzekeringsarts en kent geen verzekeringsarts - behalve die van UWV, en daarmee zou in feite het oordeel van UWV onaantastbaar zijn. Zo erg is het gelukkig niet. Als duidelijk is dat de behandelaars er -medisch onderbouwd - heel anders over denken dan de verzekeringsarts (bijvoorbeeld: psychiater: forse depressie, GAF-score 40, verzekeringsarts "geen evidente tekenen van psychopathologie, dythyme stoornis, matig, volledige werkweek mogelijk mits geen veelvuldige deadlines en conflicthantering) dan valt daar bij de rechtbank heus nog wel wat mee te bereiken.

Groeten,

Temet

Inderdaad te weinig info

De arts van UWV gaat in principe uit van de diagnose van de behandelend arts, tenzij er reden is om daaraan te twijfelen.
In dit geval denk ik dat de UWV-arts hele sterke twijfels bij je verhaal heeft. Dat komt doordat je zonder ZW blijkbaar werkloos bent zonder uitkering en dus een meer dan groot belang hebt om ziek verklaart te worden.

Ik kan vanaf hier echt niet beoordelen of je wel of niet te ziek bent om te werken, dus ik heb totaal geen mening of de UWV-arts wel of geen gelijk heeft.

Wat kan er gebeurd zijn bij de UWV-arts waardoor hij je verhaal niet gelooft?
Jij vertelt bijvoorbeeld dat je ernstige concentratiestoornissen hebt én dat je met de auto naar de afspraak gekomen bent. De arts vraagt: wat dat geen probleem? Jij zegt nee. Dan denkt de arts 'tegenstrijdig, want ze heeft blijkbaar nog wel voldoende concentratievermogen om hierheen te rijden'.
Ander voorbeeld wat mogelijk is. Jij vertelt dat je niets aankunt. De arts vraagt: wat is je daginvulling? Vervolgens begin je een heel verhaal over kinderen naar school brengen, bij oma helpen om de was te doen, boodschappen, huishouden, etc. De arts denkt: heeft het te druk om te werken.
Nog iets: veel mensen zeggen iets als 'als ik het thuis maar eerst weer op orde heb, dan komt het werken daarna weer'. Arts: zo zitten de regels niet in elkaar. Eerst werken, daarna privé.

PS @Temet: je hebt me betrapt

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.