Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Noodscenario's volgende recessie?

nav het draadje over Griekenland (off topic) waar ik noodscenario's noem als de broekriem nog een stuk verder ingenomen moet worden vraag ik mij af of er meer mensen zijn die noodscenario's aan het overdenken zijn.

Stel dat er nog een flinke recessie komt en de teruggaaf kinderopvang flink gekort wordt, de HRA nu direct verlaagt wordt van bij ons 50 in de hoogste schaal naar 40 %, ziektekosten stijgen en het basispakket versoberd wordt en tal van andere regelingen die geschrapt worden ?

hoe gaan mensen die klap opvangen ? Hier is er wel wat ruimte, 2e baantje erbij (secretaressewerk oid), freelance les geven, een dag kinderopvang er af en regelen met de buren, auto inruilen voor een goedkope, geen zomervakantie in Z-FR maar een weekje kamperen in Nl, schoonmaakster weg, niet verbouwen maar alleen onderhouden, geen nieuwe maar 2e hands kleding.

Maar hoe doen mensen het die die ruimte niet meer hebben, die al elke cent moeten omdraaien ? Hoe gaat NL er dan uit zien ?

Iemand noemde het kijken naar hoe ze het vroeger deden, toen een groot deel moest rondkomen van heel weinig. En kan dat in NL zonder rellen ?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Kaaskopje

Kaaskopje

06-06-2011 om 11:42

Nou...

dan kan er niks meer behalve de basis en dan is het nog knijpen. Dochters zullen dan wel een studielening móeten nemen. Nu twijfel ik daar al over. Dan wordt mijn 4 daagse werkweek te luxe, zal ik bepaalde abonnementen moeten inkrimpen, e.d.. En dan heb ik dus niets te maken met HRA, kinderopvangtoeslag, maken we ons huis altijd al zelf schoon, is een vakantie naar Z-Frankrijk sowieso onbetaalbaar en weet ik nu al niet waar ik het geld vandaan moet halen om de zolder te verbouwen tot slaapkamer (wat heel hard nodig is). Ik accepteer dit en prijs me gelukkig met het huurhuis wat we hebben en ga met álle plezier in Nederland op vakantie. Af en toe voel ik het wel als 'jammer'. Dat zijn momenten waarop ik tegen bepaalde onmogelijkheden oploop. Maar de situatie is nu eenmaal zo. Als het slechter wordt zal het met de acceptatie wel wat lastiger worden vrees ik.

Guinevere

Guinevere

06-06-2011 om 12:11

Hmm

In dat geval kun je het wel vergeten om meer te gaan werken en op die manier je inkomen aan te vullen, niet bij je werkgever maar ook niet erbuiten. De behoefte aan arbeidskrachten zal ongetwijfeld sterk afnemen.

Manda Rijn

Manda Rijn

06-06-2011 om 12:57 Topicstarter

Nou izar

dat is dus maar de vraag of een volgend kabinet dat gaat doen. Deze coalitie is er ook gekomen in een tijd dat het slecht ging economisch en toen heeft NL massaal gekozen voor VVD en PVV.

Die sterkste schouders kunnen wel wat dragen inderdaad, maar of dat voldoende is ? Daar is laatst een draad over geweest, met cijfers hoeveel het nou echt opleverde die beperking van de hra, dan red je het nog niet om alle zorg en onderwijsvoorzieningen in stand te houden.

Misschien paniekzaaien, maar ik denk wel dat het nog niet voorbij is, aangezien de bankensector op dezelfde voet verder gaat kunnen we zo weer een kredietcrisis verwachten met alle gevolgen van dien.

En indd qua werkgelegenheid wordt het minder, inderdaad is de kans dan aanzienlijk dat ik werkloos wordt ipv meer werk kan aannemen.

krin

krin

06-06-2011 om 13:15

Werkgelegenheid

Als straks (binnen nu en vijf jaar) de grote uittocht van de babyboomers begint, zouden er toch redelijk wat plekken moeten vrijkomen? Zeker bij de overheid, waar de grijze hap onevenredig groot is.

Vaste lasten laag houden

Dus altijd een deel van je inkomen opzij zetten, goed uitkijken welke langlopende verplichtingen je aan gaat (leningen, hypotheek maar ook hobbies).

Dat deden wij altijd al. Met name vanwege (mijn stokpaardje) de continuiteit die ik mijn kinderen wil bieden. Ik wil dat zij er niets van merken als het een keer minder gaat. Dat wil zeggen dat we in hetzelfde huis kunnen blijven wonen en dat het type vermaak dat wij vooral plegen te zoeken in de vrije tijd geen dikke portemonnee nodig heeft. Ons dagelijks leven moet crisis-bestendig zijn. Daar zijn we al mee begonnen toen we een gezin stichten en dat bevalt ons prima.

Één fout hebben we nu wel gemaakt: man en ik werken in dezelfde branche. Dat is niet zo verstandig. Je kan beter eentje cyclisch en de ander anti of non-cyclisch zitten.

Manda Rijn

Manda Rijn

06-06-2011 om 16:31 Topicstarter

Kinderen

ons dagelijks leven is helemaal niet crisis bestendig, daarvoor hebben we een te duur huis en velen met ons. En dat huis is het laatste wat ik wil opgeven, a kan je niet weg zonder verlies en b ik hou van dit huis.

Bezuinigen op vakanties, in een andere vorm (tent ipv huuracc bijvoorbeeld) en in Nl of Belgie zal mijn dochter niet minder vinden. Het type vermaak wat wij leuk vinden kost sowieso al erg weinig, ik hou doorgaans niet van dingen waar je entree voor moet betalen want dat betekent omheinde drukte.

Ze zullen het wel merken aan de opvang, dan regel ik wat met buren denk ik. Dus ik zie niet zo snel een grote teleurstelling voor de kinderen als de pleuris echt uitbreekt. En het leuke dure paardrijdclubje elke wee op een klein hal uur rijden hier vandaan zal dan ingeruild worden in de hobbelmanege om de week hier op fietsafstand, daar krijgt ze ook niets van.

ik tel mijn zegeningen, er is nog ruimte hier voor een hap uit het budget zonder dat het heel schraal wordt voor de kinderen.

Manda Rijn

Manda Rijn

06-06-2011 om 16:55 Topicstarter

Izar

ik vind dat de banken helemaal niet strak gecontroleerd worden. Dat blijkt uit tal van berichten in het nieuws.

Er zijn geen structurele veranderingen gekomen in het bestuur, de toezicht, de controle.

Fiorucci

Fiorucci

06-06-2011 om 18:31

Manda

Ik deel je zorgen. Alle maatregelen die jij noemt, neem ik al jaren namelijk. Geen dure en slechts een clubje, geen dure merkkleding, niet biologisch eten, geen duur koophuis maar sociaal huren, weinig op vakantie, noem maar op.

Manda Rijn

Manda Rijn

06-06-2011 om 20:58 Topicstarter

Pelle

het gaat niet om de hypotheken die verstrekt worden in dit topic, het gaat om de vrijheid waarmee grote financiele instellingen kapitalen verhandelen, speculeren met geleend geld zonder de garantie van werkelijke faluta er achter.

Anna3

Anna3

06-06-2011 om 22:12

Rodebeuk

"Ik wil dat de kinderen er niets van merken als het een keer minder gaat."
Waarom is dat zo erg? Ok, ik zou er ook zoveel mogelijk voor zorgen dat je niet gedwongen hoeft te verhuizen naar een ander huis in een andere buurt of stad, maar in mijn ogen is het niet zo erg als je moet zeggen: jammer kinderen, maar we doen dit jaar geen abonnement op Artis, of we doen nog maar een sportclubje in plaats van twee, want we hebben niet meer zoveel geld - bijvoorbeeld. Goede tijden slechte tijden, ook financieel, dat is toch het leven?

Geen noodscenario's

Ik heb mijn oudste kinderen gekregen toen ik nog studeerde, dat was best armoedig. Alle verworven rijkdom sinds ben ik enorm blij mee (en deel ik graag uit). Ik ben nog steeds dol op boodschappen doen: dat ik niet hoef te kiezen tussen kaas/waspoeder/koffie maar gewoon alle drie kan kopen: pure rijkdom. Ik denk wel net als Manda dat onze kinderen het heel moeilijk gaan krijgen. De oudste studeert nu, dat moet zo snel en efficiënt, ze heeft nauwelijks de kans om te kijken wat haar goed ligt en een klein foutje qua studieplanning heeft enorme financiële consequenties. Dat was "in mijn tijd" wel anders. Ik probeer ze voor te bereiden op een financieel minder rooskleurige toekomst (ze snappen marktplaats en kunnen goedkoop koken en eenvoudige zaken repareren. Minder dan een half uur douchen werken we aan...)
En als ik naar mijn bijna 80-jarige schoonmoeder kijk: op haar 57e met Vut, na een onderwijsbaan van 1 dag per week, samen met schoonvader (directeursfunctie in het onderwijs, met 55 jaar vut). Haar maandelijks inkomen is werkelijk enorm. Dat gaat ons niet lukken (en ook wel terecht). Man is zelfstandige en doet het gelukkig heel goed en buffert flink voor barre tijden. Ik verdien zeer wisselend met mijn dagbesteding. Toeslagen zijn hier kinderbijslag en hypotheekaftrek, zou ik buiten kunnen. Soms heb ik het idee dat onze generatie zichzelf door al die toeslagen financieel heeft laten infantiliseren.

Vic

Vic

06-06-2011 om 23:06

Hmmm

De hra zou ik kunnen missen, maar niet als tegelijkertijd ook de kinderopvangtoeslag, eenouderkorting en kinderbijslag verdwijnen. Van alleen mijn salaris kan ik ongeveer de vaste lasten betalen. Dan moet ik in ieder geval de kinderopvang opzeggen, zodat ik boodschappen kan kopen, en moet het kind maar heel snel zelfstandig worden.

Kiki

Kiki

07-06-2011 om 07:57

Vic, als alle belastingskortingen en toeslagen verdwijnen

zouden we volgens mij allemaal in de problemen komen. Dat zijn er zoveel.

Ik doe het sinds dit jaar zonder kinderopvangtoeslag, maar ik heb het geluk dat mijn ouders en schoonouders kunnen opvangen. Eventuele backupoppassen betaal ik zelf

Kinderbijslag kan ik wel zonder. HRA zou erg moeilijk worden. Onze auto's hebben we helaas nodig. Mijn auto wordt ook gebruikt door mijn collega's en mijn man werkt te ver van zijn werk en heeft geen goed OV naar zijn werk. Als ze dat zouden verbeteren trouwens zou mijn man morgen zijn auto laten staan en zouden we zonder zijn auto kunnen.

Maar ik kan nog meer behoorlijk bezuinigen als het moet op de peuterspeelzaal, de hulp, op de boodschappen, op de krantenabonnementen, op de vakanties en dat soort dingen. Ook wordt er door man en mij veel geld uit gegeven voor kleine dingen. Broodje bij de benzinepomp, flesje drinken, tijdschriften, boeken, dat soort dingen. Dat zou dan niet meer kunnen.

Maar ik geloof niet zo in een toekomstige vrije val van de economie waarin we straks allemaal zonder geld komen te zitten. Dat is bangmakerij van de Telegraaf en consorten. Het nieuws moet snel en flitsend, interessant en vooral niet te lang duren en het is uitermate saai om uit te doeken te doen wat er allemaal achter de schermen wordt gedaan om de banken te controleren en ons te beschermen.

Anna3

Ik dacht dat ik het uitgelegd had:
"Dat wil zeggen dat we in hetzelfde huis kunnen blijven wonen en dat het type vermaak dat wij vooral plegen te zoeken in de vrije tijd geen dikke portemonnee nodig heeft. Ons dagelijks leven moet crisis-bestendig zijn."

En ja, ik heb het uitgelegd!

Ik snap jouw vraag eerlijk gezegd niet zo goed. Ik heb het niet over wel/niet naar Artis. Ik heb het over rust in je bestaan, een voorspelbare omgeving en geen gejaag.

Mijn kinderen komen misschien eens in de drie jaar in een dierentuin. Maar wel regelmatig in de natuur. Of we nou veel of weinig verdienen.

Verder hebben ze inzicht in het gezinsbudget dus idd als er meer of minder geld is weten ze dat ook.

Maar dat was helemaal niet mijn punt. Mijn punt was dat je rust en continuiteit hebt, dat je niet van de hand in de mond leeft en dat je daarmee de kinderen a. rust geeft en b. het goede voorbeeld om je niet gek te laten maken door de consumptiemaatschappij.

Het heeft dus twee kanten: niet al je geld uitgeven en je vermaak niet zoeken in de commercie.

Maar ik ben een zware consuminderaar, misschien belet dat onze communicatie?

tonny

tonny

07-06-2011 om 14:14

Het lastige is

dat het leven geleidelijk aan zo luxe is geworden. Pas zat ik aan ons foto-archief te werken en dan zie je hoe anders alles 20 jaar terug was. Het is stapje voor stapje veranderd. Er zijn zoveel spullen bij gekomen en we zijn zo gewend dat het allemaal gewoon is.

Brugklassers met een IPhone of Blackberry en dan soort duur speelgoed, daar hadden we vroeger geen idee van. Ik herinner me hoe raar we het vonden toen vriendje van dochter (12 jaar terug nog maar) een gsm kocht - wat moest-ie daar in vredesnaam mee

Twinig, vijfentwintig jaar terug waren er nog nauwelijks 'boodschappenauto's' en moesten kinderen het doen met clubjes op fietsafstand en anders niet.

Hoe de regelingen voor kinderopvang waren, tja daar kan ik geen zinnig woord over zeggen, ik heb in de tijd dat mijn kinderen klein waren niet zo veel gewerkt en regelde opvang via vriendinnen.

oh ja

oh ja

07-06-2011 om 14:27

En wat onze jongvolwassen kinderen betreft

die snappen helemaal dat zij het met minder gaan doen dan de vorige generatie. Zo is het nu eenmaal gegaan. Niets aan te doen,ieder is kind van zijn tijd en ieder heeft andere problemen op te lossen.

Twee van de vier hebben een baan en een huis, allemaal goed gelukt, de volgende twee moeten dat nog veroveren, waarbij wij helpen als dat nodig is.

Anna3

Anna3

07-06-2011 om 14:40

Rodebeuk

Jouw uitgangspunt, continuiteit voor de kinderen, kan ik goed volgen, en ik denk niet dat onze communicatie belet wordt doordat jij een consuminderaar bent, want dat ben (was) ik ook. Als in ons gezin een van de twee inkomens wegvalt dan hoeven we bijvoorbeeld niet in paniek te raken, een grote luxe.
Maar ik vind dat ik (waarschijnlijk door mijn opvoeding) een beetje doorgeschoten ben in mijn consuminderpatroon. Ik wil mezelf daarom wat heropvoeden, we mogen best wat meer genieten van dingen die geld kosten. (Een mooie reis, een schoonheidsbehandeling, goede kapper.)
Dus misschien had ik het meer tegen mezelf dan tegen jou.

Als

als alle toeslagen,belastingkortingen e.d verdwijnen ,dan ga ik gewoon bezuinigen,zo simpel is dat.
ik heb *arme* tijden gekend ,waarin elk dubbeltje 3x moest worden omgedraaid,ik heb *rijke* tijden gekend,waarin alles kon en niets te gek was.
ik heb *modaal* geleefd.
en altijd heb ik me gered met het inkomen wat er op dat moment was.( of niet was)
Dus ik maak me totaal geen zorgen.

liora

liora

07-06-2011 om 21:20

Knurf

Hoezo bereid je je voor op het wegvallen van alleenstaande ouderkorting en combinatiekorting? Ik begin het benauwd te krijgen!

cqcq

cqcq

07-06-2011 om 21:57

Dat laatste valt mee

Staat in het regeerakkoord nog dat de alleenstaande ouderkorting en combinatiekorting straks alleen nog zijn voor alleenstaande ouders met kinderen onder de 12, in de nieuwe plannen wordt de grens 18 en 16.

liora

liora

07-06-2011 om 22:04

Ohh

Nou dat vind ik wel terecht. Tegen die tijd kun je ten eerste meer werken en ten tweede kunnen kinderen zelf ook een baantje nemen voor bepaalde luxe dingen.

Pfeww, schrok echt even heel erg!

Manda Rijn

Manda Rijn

07-06-2011 om 22:23 Topicstarter

Effecten voor de samenleving?

ik noem met buren de opvang regelen. Elkaar helpen met kleding, dan wordt het net zoals vroeger in mijn jeugd toen ik veel kleding van mijn zus en buurmeisjes droeg en zelden iets nieuws kreeg. Samen een auto delen ?

En krijg je dan een nog grotere buitenlanderhaat ? Vast wel, vreselijk !

En veel stakingen, onrust, relletjes, stijgende criminaliteit en geweld. En de mensen die het nu al heel zwaar hebben, wat gebeurt daarmee ? Nog langere rijen bij de voedselbank, die voedselbanken schijnen door steeds meer mensen nu al bezocht te worden. Nog meer mensen die niet meer kunnen werken omdat ze een gehandicapte partner of kind hebben die niet meer extern verzorgd kan worden.

Hmm, misschien is emigreren dan nog wel een optie hier. Tot nu toe willen we absoluut niet, maar als het moet dan moet het. DUs ook mensen die emigreren of verhuizen binnen NL om elders een baan te nemen als het in de buurt van de woonplaats niet meer lukt, dat laatste heb ik afgelopen jaren regelmatig gezien hier in mijn omgeving, verhuizen is nooit makkelijk maar als het moet dan doe je dat gewoon.

Ik zit ook te kijken naar de luxe hier, niet verbouwen maar alleen onderhouden. De vakantie, we huren altijd een chalet of stacaravan, ik zie dat we de helft goedkoper uit zijn met een eigen tent en kampeerspullen. DUs ik ga in juli eens kijken hoe dat nachtje in een tentje mij bevalt. Scheelt zo 500 euro op 2 weken, kan dat zo op de spaarrekening.

En ook die kinderopvang, dat wordt volgend jaar nog een klap duurder, wat als het net zo duur wordt als toen de oudste op de creche zat.

Sinds een paar weken ben ik s'avonds wat aan het mijmeren, ik maak mij zorgen, ook over de toekomst van mijn kinderen, hun pensioen en kansen op een koopwoningn worden steeds kleiner.

En die studie, als je nu een keer een trimester niet haalt zit je met een forse extra schuld en ik wil dat ze 4 a 6 jaar de tijd hebben om te studeren, te verdiepen, zonder een schuld.

Ja zorgelijk, ik denk dat ik weer eens een periode de knip zoveel mogelijk dicht ga houden en ga bezuinigen op luxe en wat meer die spaarrekening ga spekken. Grote kans dat we volgend jaar maar 1 dag kinderopvang hebben en met de tent op vakantie gaan.

Manda Rijn

Manda Rijn

07-06-2011 om 22:26 Topicstarter

Jetteke

ik denk dat veel onrust en ontevredenheid nu gericht wordt op de buitenlanders, de PVV zondebok, de marokkanen dus.

Ik denk dat als mensen het nog meer gaan voelen dat wel kan overslaan naar onrust.

Manda Rijn

Manda Rijn

07-06-2011 om 22:27 Topicstarter

Jetteke

ik denk dat veel onrust en ontevredenheid nu gericht wordt op de buitenlanders, de PVV zondebok, de marokkanen dus.

Ik denk dat als mensen het nog meer gaan voelen dat wel kan overslaan naar onrust.

Kiki

Kiki

07-06-2011 om 22:48

Manda,

ik vind je wel erg stressvol reageren, ik hoop dat dit allemaal voor jou ook echt hypothetisch is, want het lijkt me naar om zo'n angst met je mee te torsen. Eerst over een hypothetische bankencrisis, dan naar leven op of onder bestaansminimum en nu in een keer doorgeschoten naar de buitenlanderhaat.

Als er wereldeconomie instort en we allemaal teruggeworpen worden naar het bestaansminimum gaat dan niet gelden dat het niet veel meer uitmaakt dat je niet zoveel hebt. Want niemand heeft veel en iedereen is arm. De solidariteit van de 50-er jaren terug. Dan hoeven we ook niet met een scheef oog te kijken naar de etnische minderheden die onze welvaart inpikken, want er is geen welvaart meer en zij hebben het net zo slecht als de rest van NL.

Verder denk ik niet dat we op de rand van de afgrond balanceren en dat dit ook niet in de nabije toekomst gaat gebeuren. Misschien een andere krant?

Manda Rijn

Manda Rijn

07-06-2011 om 23:06 Topicstarter

Denken jullie dat echt?

dat de buitenlanderhaat niet groter is geworden afgelopen jaren ?

Hm tja dan heeft discussieren niet zo'n zin. Ik heb wel degelijk redenen om kritisch te kijken naar mijn inkomsten en uitgaven. Ik heb een negatief beeld inderdaad, die zekerheid van een stabiele economische situatie zie ik niet positief in.

Ik denk dat dit draadje ook voor mij persoonlijk een punt is in mijn mindset over mijn bestedingspatroon. Ik merk dat als ik wat minder uit geef niet minder geniet en dat vind ik opmerkelijk, dat is echt een verandering voor mij.

En daarnaast, ja ik denk dat het een stuk schraler gaat worden voor ons, ik zie die hra krimpen (en terecht), ik zie in de nabije toekomst de kinderopvang afgebouwt worden voor de hogere inkomens (terecht) en alle andere dingen waar ik voor sta, ook voor sta in het stemhokje zullen ten koste gaan van ons budget. Wij kunnen budgetteren maar de mensen die het al krap hebben, of die niet de luxe hebben zoals ik nu (zoals Fiorucci omschrijft) hebben mi een zwaard van damocles boven zich hangen. Ze redden het wel, maar hoe.

ik vind het naief te denken dat de oorzaken van de kredietcrisis die nu na 3 jaar nog naebat zijn opgelost.

Manda Rijn

Manda Rijn

07-06-2011 om 23:12 Topicstarter

Oh kiki

ik lees zelden kranten. Ik volg wel nieuws en vooral de achtergronden, door het werk van mijn man zie ik ook de wetenschappelijke bronnen erbij en die komen niet in de mainstream media aan bod. Indd hoe meer ik lees hoe somberder ik word.

Ik wil gewoon niet de sukkel zijn die over 2 jaar opeens in paniek raakt, ik denk dat het verstandig is om nu kritisch te kijken naar mijn comfort en te kijken wat ik kan opgeven zodat er meer spaargeld is.

Ot, ik las laast die bufferdraad van een jaar of wat geleden van mij, ik ben afgelopen jaren sinds de jongste er (is het dat) wat aan het veranderen ook op financieel gebied. Ik zie mezelf meer de kant op gaan van Rodebeuk, ook al hou ik veel meer dan zij van spenderen voor het lekkere.

Kiki

Kiki

07-06-2011 om 23:22

Manda, dat zegt niemand

de buitenlanderhaat wordt al tien jaar groter eigenlijk sinds Pim Fortuin, en staat hier mijns inziens los van een ineenstorting van de wereldeconomie.

Ik weet dat de kranten het ons graag willen laten geloven, dat NL op de rand van de afgrond balanceert en dat er geen Nederlander is die normaal over buitenlanders denkt. De meerderheid van NL vindt Wilders weerzinwekkend en een meederheid van Nederland stemt NIET op Wilders.

Maar het gaat niet tien jaar lang almaar slechter en slechter en slechter met Nederland en de Nederlanders, en de toenemende buitenlanderhaat (die god zij dank dus nog altijd door een minderheid bedreven wordt) komt hier echt niet door de recessie (maar was er daarvoor al) en zal bij een fictieve neerwaartse spiraal waarin wij allemaal ons geld kwijtraken en aan de bedelstaf geraken volgens mij echt niet nog groter worden.

Als we allemaal armlastig worden hoeft er niemand meer jaloers naar rijke(re) mensen te kijken en buitenlanders die het beter hebben dan zijzelf. Ze hebben wel andere dingen aan hun hoofd.

Jeetje, we hebben dan wel andere dingen aan ons hoofd, waar vind ik mijn volgende maaltijd, ik moet mijn moestuin oogsten en waar is de dichtstbijzijnde waterput.

Manda Rijn

Manda Rijn

07-06-2011 om 23:25 Topicstarter

Ha kiki

die waterput

de moestuin zit wel in mijn hoofd, nu we flink met de tuin bezig zijn en ik 2 mensen in mijn vriendenkring heb die over enthousiast zijn over 2 zelf gekweekte kroppen sla...

het is een ding voor mij nu, ik ben aan het mijmeren hoe het anders kan als het straks eventueel moet.

Kiki

Kiki

07-06-2011 om 23:31

Kijk, consuminderen is altijd goed

maar doe het dan voor jezelf of voor de wereld, niet omdat je bang bent voor een ineenstorting. Want je maakt jezelf er alleen maar bang op deze manier.

Ik zie het juist veel minder somber in. Ik zie tegenwoordig op straat kinderen van alle kleuren van de regenboog met elkaar optrekken, Ik zie geslaagde allochtonen die met veel plezier (ja dat snap ik dan ook niet) in vinexwijken wonen zonder problemen en zonder lastig gevallen te worden door mensen die ze niet moeten.
We komen er wel, we moeten het alleen de tijd geven. We zitten immers pas in de tweede of derde generatie.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.