Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Ilona

Ilona

13-06-2011 om 09:26

Testament vraagje


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Mark van Abcoud

Mark van Abcoud

15-06-2011 om 18:00

Volkomen normaal

Ik dacht dat dit soort regelingen gewoon standaard was in een testament. Je moet het ook niet als onterfen zien, volgens mij zijn de natuurlijke erfgenamen van een ouder altijd de eigen kinderen en niet de aangetrouwde. Mijn ouders hadden dit ook gedaan en die hadden toch niet veel geld en ik kan me niet herinneren dat daar moeilijk over werd gedaan door de schoonzoons alsof zij onterfd zouden zijn. Mijn jongste zus is gescheiden kort nadat mijn moeder overleed en het zou echt zuur zijn als mijn ex-zwager toen de helft van mijn zus' erfenis had opgestreken. Ik snap je verontwaardiging dan ook niet, het is het volste recht van je schoonouders om dit te doen, ik zou het zelf zo regelen en het iedereen ook aanraden. Als jij niet wilt dat andersom de helft van jouw erfenis van jouw ouders bij je man terecht komt, moet je diteens aanhangig maken bij jouw ouders, kunnen ze dat gelijk regelen.

Ilona

Ik was drammerig in reactie op Pelle, even voor de duidelijkheid.

En nog even over wat je zegt:"scheef ook dat ouders wel mogen nadenken over, regelen van hun erfenis en dat kinderen daar niet op mogen anticiperen".

Dat heeft te maken met het feit dat het gaat over het vermogen van de ouders, niet over het vermogen van de kinderen.
Voor jezelf kan je gewoon onder huwelijkse voorwaarden je vermogens gescheiden houden, daar heb je je ouders niet voor nodig.
Voor je ouders kan je niets bepalen vanwege het principe van de vrijheid van de erflater: die heeft een heel belangrijke waarde in ons wettelijk systeem. De enige uitzondering daarop is de legitieme portie; voor een gedeelte van de erfenis die kinderen zouden krijgen wanneer er geen testament zou zijn, mogen ze niet onterfd worden.
Verder mogen de ouders het helemaal zelf weten.

Oplossing voor jou zou dus zijn om je vermogens te scheiden. Geen gemeenschap van goederen meer. Kost een paar 1000 euro om staande je huwelijk je huwelijksgoederenregime te wijzigen, helaas.

Rosase

Rosase

15-06-2011 om 22:56

Niet tevreden zijn en nooit genoeg hebben

Dat is een mooie en dat klopt in mijn ogen zeer zeker.

Toch is dat niet waar het mij hier om gaat.

Zoals ik al zei begrijp ik de keuze van mijn schoonouders prima. En bovendien gun ik mijn man zijn evt. erfenis van harte. Hij heeft al genoeg meegemaakt door op relatief jonge leeftijd zijn moeder te verliezen aan een rotziekte. En bovenal gun ik hem vooral dat het nog heel lang duurt voordat die erfenis er komt.

Aan de andere kant ga ik ervan uit dat hij mij mijn evt. erfenis ook van harte gunt. En ook pas over een hele lange tijd en nadat mijn ouders alles eruit gehaald hebben wat erin zit.

Bovendien delen wij altijd samen, en geeft mijn schoonvader jaarlijks een gedeelte met de warme hand.

Antischoonzoonbeding is dus echt geen issue wat mij betreft. En weet ik vrij zeker dat mijn ouders mijn man ook bewust de helft gunnen en dat de kans vrij groot is dat de erfenis van mijn kant van de familie hoger zal zijn. Tot zover dus ook echt geen probleem wat mij betreft.

Het is meer dat ik me dit gewoon nooit gerealiseerd heb en dat ik me afvraag wat we daar nu mee moeten. De beste optie is natuurlijk om gewoon bij elkaar te blijven en alles lekker samen op te maken.

Ik voel dus geen verongelijktheid, snap de keuze van mijn schoonouders prima en verwacht ook eigenlijk dat het helemaal geen issue zal zijn.

Het is meer een soort vingeroefening van hoe hier mee om te gaan en wat mogelijkheden en wettellijke beperkingen zijn. Zou het bijvoorbeeld een optie kunnen zijn om alles in een huis te stoppen en dit fictief in gedeeltes aan onze kinderen te schenken. Of door van zijn erfdeel een mooie auto te kopen die ik dan voor mijn verjaardag krijg ofzo? Verder zouden we er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om van mans efdeel lekker met zijn allen te gaan reizen en van mijn erfdeel een mooi huis te kopen. Ik kan me namelijk ook wel voorstellen dat het heel zuur is om in een rotechtscheiding ook nog de helft van je geld te moeten afstaan en/of dat dit tot spanningen in een huwelijk kan leiden.

Ik ben dus eigenlijk gewoon benieuwd wat de notaris Ilona gaat vertellen.

Vic

Vic

15-06-2011 om 23:08

Blijft dat bedrag dan niet staan?

Rosase heeft het over het 'opmaken' van het erfdeel van haar man, en dat van haar verstandig te investeren. Is het dan niet zo dat de waarde van dat erfdeel bij evt. scheiding gewoon buiten de boedel wordt gehouden, dus dan toch nog apart is? Dus stel een van de partners erft 50.000 met zo'n schoonzoonbeding, en bij scheiding blijkt het totale vermogen 150.000, dat dan eerst die 50.000 naar de rechthebbende moet gaan? Ook al heb je een jaar eerder voor 50.000 een wereldreis gemaakt?

Kari1

Kari1

16-06-2011 om 08:18

Nou vic

dat is precies wat ik me ook zat af te vragen. Is dat geld geoormerkt? Dat lijkt me dan ook vreemde situaties opleveren. Stel de een erft 50.000 en besluit om daar samen met partner een tijdje de bloemetjes van buiten te zetten. Dure vakanties, sterrenrestaurants, en dan is het op maar het was een leuke tijd. Enige jaren daarna volgt toch een scheiding. Zeg het totale vermogen is 20.000, 10 voor ieder dus. Of moet degene die ooit geërfd had dan eruit kunnen stappen met 60.000? Daarmee zijn (ex)partner met een flinke schuld opzadelend? Kan het me niet voorstellen.
Dat zou betekenen dat het geld alleen buiten de boedel valt als het op een aparte rekening staat op naam. Is het probleem misschien heel simpel op te lossen door het op de en/of rekening te zetten. Hoe zou het zitten? (Juristen?)
Overigens schijnt er een wet te liggen die per 2012 in moet gaan en die het makkelijker, sneller en goedkoper gaat maken om tijdens het huwelijk van GG naar HV te gaan.
Kari

Kari1

Kari1

16-06-2011 om 08:25

de rekensom wordt dan: vermogen is 20.000. Maar de een moet nog 50.000 krijgen, totale vermogen wordt -30, dus -15 voor elk. De een stapt uit met +35, de ander met -15.
Kari

Ilona

gewoon doen wat jij wil en die notaris eens bellen voor een adviesgesprek.

Rosase

Rosase

16-06-2011 om 23:37

Ja dat vraag ik me dus ook af

En dan inderdaar vooral of je je dan alsnog flink in de schulden moet gaan steken, als je gaat scheiden en tijdens je huwelijk samen met je partner flink genoten hebt van diens erfdeel.

Ilona

Ilona

17-06-2011 om 15:47

Dat bedoel ik...

Rosase, je schrijft het precies op zoals ik het ook bedoel. Bedankt....

Zodra ik van de notaris meer weet laat ik het jullie horen.

Ilona

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.