Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

suus36

suus36

05-08-2011 om 12:45

Kan iemand die bij een bank werkt al je gegevens zien?

Hi,

Ik heb al een tijdje een vraag. Een vriendin en de buurman werken bij de bank waar ik bankier. Niet dat ik hele spannende financiële dingen heb. Maar toch vind ik het een raar idee dat iemand dat zou kunnen zien. Het geeft toch veel info over mijn handel en wandel en de gat in mijn hand Ik heb wel eens gevraagd of ze het kunnen zien, maar op de een of andere manier krijg ik dan zo'n vaag antwoord en ik wil er niet te veel over doorgaan. Heb dan het idee dat ik ze door zit te zagen.

Weten jullie het? De een is particulier adviseur voor vermogende klanten (ben ik dus niet). De ander ook zoiets, maar dan kleinzakelijk.

Groetjes,
Suus

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Puck

Puck

05-08-2011 om 13:13

Geen idee

Ik heb geen idee of het überhaupt kan, maar als het zou kunnen dan zijn er vast allerlei regels die het onmogelijk moeten maken om zo maar voor de lol de gegevens van je buurvrouw even op te vragen. ik zou me er geen moment druk om maken eerlijk gezegd.

Yura

Yura

05-08-2011 om 13:22

Denk het wel eigenlijk

Ik denk het wel eerlijk gezegd, maar om het zeker te weten zal een bankmedewerker zich moeten melden. Toen wij jaren geleden (1994) een huis hadden gekocht wist de buurman al lang waar wij werkten. Hij werkte bij de douane en kon ook in de gegevens van de belastingdienst. Nu is er inmiddels wel wat meer aandacht voor privacy gekomen, dus ik denk dat dat niet meer kan. Maar ik denk wel dat iedereen binnen 1 bankkantoor alles kan opvragen over die clienten van dat kantoor.

Brianna F

Brianna F

05-08-2011 om 15:01

Ja hoor

Buurvrouw werkte bij een bank lang geleden en we kregen wel eens op een afschrift te zien: groetjes van X. Ik vond het alleen maar grappig. Heb niks te verbergen.

Brianna

Waaaaat? Groetjes van X op je bankafschrift? Wat ongelooflijk onprofessioneel zeg, van je buurvrouw. Daar gaan echt al mijn haren van overeind staan.

Mijn man is een aantal jaar manager van een bankfiliaal geweest, ik zal eens aan hem vragen hoe dat zit met het inkijken van gegevens. En hem voorleggen hoe hij om zou zijn gegaan met een medewerkster die bankafschriften voorzag van persoonlijke boodschappen.

skik

Yep, dat kan

Ik heb jaren bij een bank gewerkt en je kunt dus als je wil als medewerker gegevens van klanten inzien. Wel teken je voor geheimhouding, en schending kan ontslag betekenen. Maar wat moet je met die gegevens? Die persoonlijke boodschappen op afschriften komt nog uit de tijd dat bankmedewerkers alle acceptgiro's en overschrijvingen zelf zaten in te kloppen. Dat gebeurt al jaren centraal met machines. Maar professioneel is het niet nee.
Toch weet ik dat veel klanten van de bank het fijn vonden om met iemand bekends uit het dorp de zaken te regelen. Vertrouwd enzo. Ik kan me voorstellen dat je het niet zo prettig vind om je buurman een lening te weigeren.
De toegang tot rekeninggegevens zit meestal op het niveau klantenadviseur, en particulier advies. Zeg maar de baliemedewerker. Zit je hoger qua functie, dan kan je assistent er misschien wel in, maar de medewerker zelf niet. Die heeft daar namelijk niks te zoeken.
BKR registraties bekijken wordt trouwens vastgelegd; er is te zien wie wanneer in je gegevens heeft zitten neuzen.

Dorry

suus36

suus36

05-08-2011 om 17:51

O jee

Nou, daar zou ik ook niet echt op zitten te wachten. Ik heb ook niets spannends te verbergen, maar er toch wel moeite mee als bekenden al mijn financiële gegevens inzien. Als je mijn afschriften ziet, kun je per dag/uur zien wat ik gedaan heb, uitgegeven, wat ik verdien, wat ik rood sta etc. Ik pin echt alles. Vind ik een soort van big brother idee. Dan onbekenden dat allemaal zien, dat is nog lekker abstract en anoniem. Maar als bekenden het zien.... ik weet niet. Vind ik niet fijn.

Dus skik....ik ben erg benieuwd of je man het weet.

Groetjes,
Suus

suus36

suus36

05-08-2011 om 18:00

Dorry

Hoi Dorry,

ik zie nu pas je berichtje. Hmm op de een of andere manier krijg ik er toch een unheimisch gevoel bij. Maar goed, ik snap ook wel dat een bank dat niet kan afdichten. Ik zou never nooit niet met mijn buurman het over een lening oid willen hebben. Niet voor mezelf, maar ook niet voor hem. Ik zou privécontacten en bankdingen echt gescheiden willen houden van dit soort dingen. Alleen al als ik zie wat een gedoe we hadden om een hypotheek rond te krijgen omdat mijn man ondernemer is. Als ik bij een bank zou werken zou ik denk ik ook niet met mijn buren zaken willen doen. Zou ik aan mijn collega overlaten.

Weet jij trouwens of je gegevens van je regio kan zien of ook landelijk? Als ik erover nadenk hoeveel mensen ik eigenlijk uiteindelijk ken die bij een bank (mijn bank) werken......

Groetjes
Suus

Puck

Puck

05-08-2011 om 19:40

Ja precies pelle

En zo zijn er toch zat mensen te noemen die privé dingen van je weten vanuit hun professie. Ik heb daar ook diverse mensen van in mijn kennissenkring (o.a. huisarts uit de groepspraktijk, een apothekersassistente). Ik heb daar geen problemen mee en ga ervan uit dat ze zich aan hun beroepsgeheim houden. Het zal mij echt een biet zijn dat zij weten wat er met mij is of welke medicijnen ik gebruik. Ook van een bankmedewerker zal het mij niet veel kunnen boeien dat ze weet hoe vaak ik rood sta, hoe hoog mijn hypotheek is en hoeveel ik waar en wanneer pin. Eigenlijk heb ik met mensen die ik zowel professioneel ken als prive de ongeschreven afspraak dat we in prive-tijd het nooit over werkgerelateerde dingen heb. Ik zal mijn huisarts-vriendin nooit prive even melden dat het medicijn dat ze voorgeschreven heeft zo fantastisch werkt bijv.

Nee

Als het goed is dan zit het banksysteem zo in elkaar dat alleen geautoriseerde personen inzage hebben in uitsluitend de voor het werk van dat moment relevante informatie.
Suus:"De een is particulier adviseur voor vermogende klanten (ben ik dus niet). De ander ook zoiets, maar dan kleinzakelijk. "
Die hoeven niet bij jouw gegevens te kunnen voor hun werk en kunnen dat dus ook niet. Ook van de groep waarmee ze wel werken, kunnen ze alleen relevante deelinformatie zien. Ze kunnen niet elke transactie volgen.
Suus:"Als je mijn afschriften ziet, kun je per dag/uur zien wat ik gedaan heb, uitgegeven, wat ik verdien, wat ik rood sta etc. "
Dat kunnen ze dus niet zien. De bank kan dit soort informatie wel produceren. Voor jou, voor je afschriften/digitale overzicht. Of desnoods voor de politie als er een gerechtelijk onderzoek naar iemand is.
Maar dat soort informatie wordt meestal niet door het lokale bankkantoor verzorgt, maar door de data-organisatie van de bank.
Groet,
Miriam Lavell

Roosje Katoen

Roosje Katoen

05-08-2011 om 21:32

Neuh

Ik kan me er niet druk om maken als een bekende weet waarvoor ik bij de dokter kom of waar ik mijn geld aan uitgeef. Als dat bij hun werk hoort ga ik ervan uit dat ze er discreet mee om gaan, en dat ze wel vreemdere dingen meemaken dan die van mij

Nu pas

Suus:"ik zie nu pas je berichtje. Hmm op de een of andere manier krijg ik er toch een unheimisch gevoel bij. Maar goed, ik snap ook wel dat een bank dat niet kan afdichten."
En ik zie het nu pas
Lees goed wat Dorry schrijft: toegang is beperkt tot bepaalde personen (en dat is dan ook nog beperkte toegang). "De toegang tot rekeninggegevens zit meestal op het niveau klantenadviseur, en particulier advies. Zeg maar de baliemedewerker. Zit je hoger qua functie, dan kan je assistent er misschien wel in, maar de medewerker zelf niet."
Zelf schreef je "De een is particulier adviseur voor vermogende klanten (ben ik dus niet)."
Die heeft toegang tot de gegevens van vermogende klanten, vaak zelfs uitsluitend de aan hem/haar toegewezen klanten.
"De ander ook zoiets, maar dan kleinzakelijk."
Hetzelfde, maar dan het kleinzakelijke (niet de particuliere rekening, alleen de zakelijke).
Ik vind het wel raar dat mensen in dit draadje hier zo laconiek over doen. Je hebt alles te verbergen. Al is het maar om te voorkomen dat een vriendelijke bankmedewerker er met je identiteit vandoor gaat.
Leestip: Cel van Charles den Tex.
Groet,
Miriam Lavell

suus36

suus36

05-08-2011 om 21:57

Miriam bedankt

Hallo Miriam,

Bedankt voor je geruststellende mail. Het was niet iets waar ik wakker van zou liggen, maar ik vond het een raar idee dat mijn buurman en vriendin alles van mij kan zien. Ik zag al dat ze bijv. denken: "poe poe, weer een paar nieuwe laarzen terwijl ze hartstikke rood staat"

Het verbaasde me ook dat een aantal heel relaxt reageerde. Ik dacht al dat het aan mij lag dat ik het niet fijn vind. Ik heb niets te verbergen, maar dat wil niet zeggen dat ik mijn hele hebben en houwen aan de buren wil laten zien.

Groetjes en bedankt!!

Suus

Muisje

Muisje

05-08-2011 om 23:41

Niet zo fijn

Nee ik zou dat ook niet zo fijn vinden, maar ik vrees dat je er niet zo veel aan kan doen. Tenminste, ik neem aan dat de bank er toch wel voor zorgt dat alleen de mensen met een bepaalde functie bij bepaalde gegevens kunnen.
Ik weet zelf van een man die bij een bank werkte een lening had aangevraagd bij een andere bank, puur omdat hij niet wilde dat zijn collega's daar achter kwamen.
Zelf heb ik een tijd bij een instantie gewerkt waar ik ook bij vertrouwelijke gegevens van mensen kon komen, zo ook mijn buren bijvoorbeeld,en ja ik heb best wel eens wat aparte dingen gelezen, maar ja... nooit doorverteld, dat kon niet en mocht niet. Dus ik snap dat het vervelend is, maar de meeste mensen zijn professioneel genoeg om hier verder niets mee te doen lijkt me (en je baan komt op het spel te staan als je dat wel doet)

Ingewikkeld en traceerbaar

Pelle:"k ben niet banger dat die persoon er met mijn gegevens van door zou gaan (miriam), dat kan elke bankmedewerker. "
Dat is dus niet waar. Het mag ook niet en dat allemaal om fouten of misbruik te voorkomen.
Medewerkers die wel toegang hebben, hebben aangewezen (beperkte) toegang. Dat betekent dat ze niet bij alle gegevens van een persoon kunnen, of dat ze alleen bij bepaalde personen bij alle gegevens kunnen, of dat ze wel bij de transacties kunnen maar weer niet kunnen zien om wie het gaat, of andersom.
Het resultaat van dit soort afbakening is dat eventuele fouten of misbruik door een medewerker maar op een beperkte hoeveelheid gegevens en/of personen betrekking kan hebben. Omgekeerd bovendien dat een dader van misbruik makkelijker te vinden is (het zit in die gegevens, dus moeten we het in die hoek van medewerkers zoeken).
Roddel, kijk die suus nou met haar nieuwe laarzen terwijl ze rood staat, is ook misbruik. Op een bankafschrift de groeten schenken ook.
De afbakening van de toegang van gegevens is een wettelijk voorschrift. Ik zou niet durven beweren dat dat altijd perfect verloopt, maar denken dat alle medewerkers van een bank al jouw gegevens kunnen inzien, is naast de waarheid.
En gelukkig maar. Hoe meer mensen toegang tot gegevens hebben, hoe groter de kans dat er een misbruiker tussen zit.
Groet,
Miriam Lavell

Miriam en suus

Het klopt wel dat alleen bepaald personen geautoriseerd zijn om transacties in te kijken. Dat hebben ze nodig voor hun functie. Bijv. een klant belt met de bank om te vragen hoe het kan dat een bepaald bedrag 2x van de rekening is gegaan. Nou, dan zal die medewerker in die rekening moeten kunnen.
Maar elke bank heeft enkele medewerkers die van seconde tot seconde de transacties kan inzien van een rekening. Het is niet zo dat dit door een data afdeling wordt gedaan. Mochten ze op grote schal afschriften moeten reproduceren voor een klant, dan besteden ze dat wel uit ja.
Suus; medewerkers kunnen alleen gegevens inzien van rekeningen van het eigen kantoor (zeg stad, of gefuseerde bankorganisatie) eigenlijk nooit landelijk. En je moet het rekeningnummer weten van die klant...

Dorry

Tirza G.

Tirza G.

06-08-2011 om 12:27

Pelle - niet alles

Een doktersassistente weet niet alles van mij; in elk geval niet mijn financiele handel en wandel. Maar hoezo de assistente? Mijn kinderen zaten op school bij de kinderen van zowel huis- als tandarts. Ze kwamen daar zelfs over de vloer, ocherm......

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

06-08-2011 om 12:35

Suus

Dat van minuut tot minuut volgen, dat heet bij ons thuis *een ... doen* - waar dan bij de puntjes de naam van een familielid staat. Hij doet dat dus als zijn vrouw gaat winkelen. Hij zet dan de internet-bankrekening openen en ververst elke 10 minuten. En als ze dan thuis komt, hahhahaha hilarisch, dan roept hij bij het binnenkomen al: kleren miss Etam 89 eu, schoenen Manfield 109 eu, smeersteltjes DA 39 eu.........Ik zou terstond een echtscheiding aanvragen denk ik. En dat is dan je man.

Tirza

Inzage

Volgens mijn man kunnen alle baliemedewerkers (of klantadviseurs zoals het tegenwoordig vaak heet)van alle klanten binnen het kantoor/regio de gegevens bekijken. Met de nadruk op kunnen, want ze mogen alleen in de gegevens kijken als ze iets voor die klant moeten doen. Je mag als bankmedewerker dus niet zomaar rondsnuffelen in willekeurige rekeningen (van bekenden bijvoorbeeld). Wat natuurlijk niet wil zeggen dat het niet gebeurt. Zoals Dorry al zegt: je tekent voor geheimhouding en er staan ook bepalingen in wat je wel en niet mag. Om groetjes doen via een rekeningafschrift kan je ontslagen worden.

Een klantadviseur particulier vermogensbeheer heeft trouwens ook toegang op gewone betaal- en spaarrekeningen, ook van klanten die geen particulier vermogensbeheer laten doen. En ook daar mag het dus niet, zomaar op een rekening kijken van iemand die geen klant van die adviseur is.

Mijn man doet tegenwoordig financieringen grootbedrijf en kan daarbij ook privérekeningen inzien van de eigenaren van het bedrijf. Maar nogmaals: als daar geen relevante noodzaak voor is, heeft hij daar niets te zoeken.

Veel bankmedewerkers kunnen veel meer inzien dan wat ze mogen inzien. Hoe gecontroleerd wordt of iedereen zich netjes aan de regels houdt weet ik niet. Het systeem is zo sterk als de zelfbeheersing of integriteit van de bankmedewerker denk ik.

Eigenlijk lijkt je bankrekening wel een beetje op het EPD.

Wij nemen altijd betaal- en spaarrekeningen bij een andere bank dan waar man werkt.

skik

Tirza G.

Tirza G.

06-08-2011 om 16:24

Pelle

Omdat jij zegt: een doktersassistente weet alles van je. Nou, dat is niet waar. Ze weet niet eens waar je werkt als je dat niet vertelt. Een bankmedewerker die je bankgegevens in kan zien, weet waar je werkt, wat je verdient en hoeveel je aan wat precies uitgeeft. Een bankmedewerker kan weten dat je elke week 100 euro naar de slijter brengt, de doktersassistente zal niet eens weten dat je alcohol gebruikt als je dat niet vertelt - terwijl de bankmedewerker wel kan zien bij welke specialist je onder behandeling bent adhv de nota's die je betaalt.
Ik denk dat de vergelijking bankdirecteur-huisarts niet opgaat. Een bankdirecteur is (denk ik) juist maar zelden op klantniveau bezig. Een beetje directeur weet niet eens hoe een computer werkt

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

06-08-2011 om 18:45

Meer info dan nodig

Wat ik wil bedoelen, is dat een d.ass. niet meer info over je heeft dan medische info en hetgeen je zelf vertelt. Medische info is relevant voor een d.ass.
Een bankmedewerker kan dingen van jou inzien/weten die niets met jouw bank-gedoetjes (sparen, beleggen, hypotheek) te maken hebben.

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.