Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Elisa Gemani

Elisa Gemani

06-08-2011 om 19:05

Opleiding doktersassistente

Ik ben net begonnen met een reintegratietraject (IRO) via het UWV. Sinds 10 jaar ben ik werkloos en krijg ik een gedeeltelijke WAO-uitkering + Toeslag.
In mijn vroegere beroep (bibliotheekmedewerker/informatiedienstverlener) zijn er nauwelijks mogelijkheden meer op de arbeidsmarkt. Wel op HBO/WO niveau maar ik heb MBO niveau.
Na uitvoerige gesprekken kwamen we eruit dat omscholing tot doktersassistente een goede optie zou zijn. Ik heb behoorlijk wat ervaring en kennis op medisch gebied (heb oa vroeger een jaar verpleegkunde gestudeerd), vind het leuk om mensen te helpen en hou van zelfstandig werken, ook met mijn handen. En ik zou na een aantal jaar wellicht hogerop willen als praktijkassistent.
De kansen op de arbeidsmarkt zijn in ieder geval hier in de omgeving (Amsterdam) redelijk groot. Stageplekken zijn er ook meer dan genoeg. Ik zou uiteindelijk liever niet bij een huisartsenpraktijk willen werken maar bijv. bij de GGD of op Schiphol oid.
Nu zoon (10,5 en ADHD) naar de middelbare school gaat en ik een aantal zaken in mijn leven eindelijk op orde heb wil ik nu echt iets voor mezelf gaan doen. Ik ben het thuiszitten zat; ik ben meer dan alleen maar moeder en wil weer eens mijn hersenen gebruiken en aan de slag!
De opleiding op zich zou ik qua niveau zonder enig probleem aankunnen. Bij de stage en het werk zou ik nog een tijd begeleiding krijgen van mijn arbeidscoach.
Het liefst zou ik de opleiding bij de LOI willen doen; ik heb eerder een opleiding daar gedaan en dat beviel me uitstekend. Maar het UWV is niet zo genegen om een schriftelijke opleiding te bekostigen. Ik heb al gekeken naar opleidingen in Amsterdam maar de meeste zijn te ver weg (ik heb geen auto en met het OV red ik het niet om 's morgens vroeg op tijd ergens te zijn; in ieder geval niet tot zoon zelfstandig in staat is de deur uit te gaan) of op dagen dat ik niet kan (therapie-dagen van zoon bijv.).
Wie heeft er tips en adviezen? Wijze raad? Andere suggesties? Ervaringsverhalen? Alvast bedankt!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Zelf betalen?

Is de 62,50 die de cursus per maand kost niet door jouzelf op te brengen? Je investeert in je toekomst en je kan studeren wanneer je wilt, je hoeft de deur niet uit en kan je verplichtingen (therapiedagen zoon) blijven doen zonder daar weer van alles voor te regelen. Dat lijkt me allemaal heel wat waard.

skik

Elisa Gemani

Elisa Gemani

06-08-2011 om 19:52

Skik

Nee, dat geld kan ik absoluut niet missen. Ik heb niet eens geld over om te sparen... Daarnaast, waarom zou ikzelf voor een opleiding betalen als het UWV in het kader van het reintegratietraject een opleiding bekostigt? Het is niet gezegd dat ze een schriftelijke opleiding niet vergoeden maar er is meer kans dat ze een (parttime) dagopleiding vergoeden.
Dit is allemaal nieuw voor me vandaar dat ik hoop dat er meer mensen zijn die even met me mee kunnen denken

Henriette123

Henriette123

06-08-2011 om 20:23

Andere dag therapie?

Is het mogelijk dat je zoon op andere dagen/ tijden naar therapie gaat?
Ander vraagje: Heb je er al over nagedacht hoe je zoon en stage gaat combineren? Het klinkt alsof je maar weinig speling in je dagprogramma hebt, en stages zijn vaak vaste tijden waar niet mee geschoven kan worden.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

06-08-2011 om 21:55

Stage

Die stage is pas na 9 maanden tot een jaar. Zoon en ik werken er aan dat hij zsm helemaal zelfstandig van en naar school, voetbaltraining etc. kan gaan. Mocht dat tegen die tijd toch nog niet lukken kan de buurvrouw hem wellicht een handje helpen.
Met therapiedagen kan niet zo gek veel geschoven worden.
Er is een twee-jarige parttime dagopleiding (een dag in de week; BOL leerweg) voor 21 jaar en ouder die wordt gegeven in het nieuwe opleidingscentrum van het VUMC ism het ROC ASA. Die leek me ook wel wat en is op een dag dat ik wel zou kunnen maar helaas moet je daarvoor of reeds werkervaring hebben in de gezondheidszorg of een diploma Verzorgende hebben. Ik ga ze volgende week bellen in hoeverre die eisen heel strikt zijn. Misschien dat dat ene jaar Verpleegkunde en de stage die ik toen gelopen heb mee kan tellen.
Maar goed, het liefst doe ik de opleiding schriftelijk. Ik heb thuis tijd genoeg over; zeker nu zoon steeds zelfstandiger wordt en vaker de deur uit is.
Pelle, jij bent doktersassistente? Bij een praktijk, in een ziekenhuis oid?

Fiorucci

Fiorucci

07-08-2011 om 07:19

Elisa

Weet je wel zeker dat zoon vaker de deur uit is? Mijn zoons op het vo zijn echt vaker thuis dan mijn dochter op de basisschool. Niet om je te ontmoedigen hoor, maar hou daar wel rekeining mee.

Ben je er zelf wel klaar voor?

Als ik dat zo hoor ben je nog niet echt klaar voor studeren en werken. Je wil alleen als je niets anders (zoon, therapie) te doen hebt, en dan niet reizen: geen auto, alleen OV en niet ´s ochtends vroeg ergens zijn..... Dit klinkt niet erg handig allemaal. Je zult echt moeten accepteren dat anderen (UWV, IRO, opleiding, stageplek, werkgever) eisen gaan stellen aan wanneer jij waar bent. En dat kan je niet allemaal op je eigen voorwaarden invullen.
Ennuh: als je zoon het nu niets kan, waarom denk je dan dat hij over 9 maanden opeens alles alleen kan? Dat klinkt mij als iets te veel wensdenken in de oren.
Al met al lijkt het mij een erg onrealistisch plan.

Algebra

Doktersassistente

Doktersassistente

07-08-2011 om 10:20

Leuk, doen!

Ik vind dat je argumenten, je mogelijkheden en je beschikbare tijd wel aansluiten bij de keuze die je maakt. Zoals jij het beschrijft dan he. Je zult best weten dat een doktersassistente 's ochtends om 8 uur op haar werk moet zitten. Ik neem aan dat je hier in je stage en later in je werk wel oplossing voor vindt.

Ik heb zelf deze studie ook gedaan, via NTI. Net als jij kwam me dat in de prive situatie veel beter uit. Prima opleiding, een erkend diploma. Op mijn stage-adressen waren ze zonder uitzondering erg enthousiast over schriftelijk opgeleide (vaak iets oudere) assistentes.

Ik zou je adviseren om het UWV "over te halen" in plaats van zelf naar andere opleidingen te kijken. Laat ze maar met tegenargumenten komen. Als jij bij de LOI gaat studeren is de kans van slagen vele malen groter.

Succes met de studie, goeie keus hoor!

liora

liora

07-08-2011 om 11:28

Leuk!

Wat een goed plan Elisa!

En de reactie van algebra is zo zuur! Niks van aantrekken hoor, jij komt er wel.

Liora

Kosten

Bij een schriftelijke cursus heb je geen reiskosten die je wel hebt als je naar een daglopleiding gaat. En bij die dagopleiding moet je misschien voorzieningen treffen voor je zoon die ook geld kosten. Misschien is een zelfbetaalde schriftelijke cursus uiteindelijk nauwelijks duurder dan een door het UWV betaalde daglopleiding. En het scheelt je een hoop geregel en gedoe.

Is er iemand die je het cursusgeld kan lenen? Met goede kansen op de arbeidsmarkt zou terugbetalen over twee jaar een mogelijkheid moeten zijn. Je investeert in je toekomst.

skik

Elisa Gemani

Elisa Gemani

07-08-2011 om 13:23

Fio

Ja, want de schooldagen zijn langer. Twee dagen in de week kan hij meteen van school naar voetbaltraining. Daarnaast kan hij nu zelfstandig op de fiets van hot naar her zonder dat ik mee moet. Ik hoef hem nu ook niet meer op te vangen als hij thuis komt. In korte tijd is hij opeens een heel stuk zelfstandiger geworden.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

07-08-2011 om 13:35

Opleiding

Uiteraard weet ik dat je om 8.00 moet beginnen in je stage/werk. Maar zover is het nog niet. Tegen die tijd is zoon alweer een stuk verder (het gaat opeens heel hard nu) en anders valt er iets te regelen met de buurvrouw. Dat heeft ze al aangeboden.
Mijn reintegratiecoach en ik gaan zeker het UWV proberen over te halen om een schriftelijke opleiding te vergoeden. Het is ook in hun belang dat ik aan het werk ga en als dit de beste en kortste weg is dan zou het mogelijk moeten zijn. We hebben al berekend dat het qua kosten nauwelijks verschil uitmaakt of het een schriftelijke opleiding/dagopleiding wordt.
Skik, ik heb er net bijna vijf jaar schuldhulpverlening opzitten en mijn inkomen is net onder het sociaal minimum. Ik mag, kan en wil geen geld meer lenen. Nergens voor. Het UWV heeft potjes en regelingen genoeg waar ik aanspraak op kan maken in deze situatie. Het is allang duidelijk dat ik niet via de normale weg weer aan het werk kan komen met mijn beperkingen. Ik ga mezelf beslist niet meer in de schulden steken.

Fiorucci

Fiorucci

07-08-2011 om 16:28

Elisa

Tuurlijk, in theorie zit mijn zoon ook minstens zo lang op school als zijn zus. Maar vergis je niet in de lesuitval,studiedagen, dagen waarop rapportvergaderingen zijn, en de "kort rooster"dagen. Dus zeker met buurvrouw overleggen,inderdaad!

joer

joer

10-08-2011 om 00:09

Ik volg de opleiding..

Ik volg de opleiding bij het ID college in Leiden.
Ik ken ook eenzelfde opleiding in Den Haag door het Mondriaan college.

Ik doe de verkorte opleiding van 2 jaar. 3 dagen stage lopen en 1 dag naar school.

In het eerste schooljaar loop je een stage van ong. 7 maanden.
In het tweede jaar 2 stages van ong. 5 maanden elk.

Bij deze opleiding ben je dus 4 dagen per week van huis. Wel ben je in de schoolvakanties en tijdens toetsweken vrij.

Enkele leerlingen die de opleiding bij het LOI deden zijn naar ID college overgestapt omdat zij zelf een stageplaats moesten regelen en dat lukte ze niet (in onze regio een tekort aan stageplaatsen). Het voordeel van het ID college is dat zij de stageplaatsen voor je regelen.

Als je meer wil weten hoor ik het wel.

Succes! Groeten JOER.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

10-08-2011 om 14:17

Joer

Den Haag en Leiden zijn te ver weg voor mij
Hoe vind je de opleiding? Ik zou graag van mensen die de opleiding (in welke vorm dan ook) volgen danwel al werkzaam zijn als doktersassistent willen horen hoe ze het vinden, wat zoal je taken zijn etc. Ik heb al wel gebabbeld met "mijn" doktersassistente en ik kan me een aardig beeld vormen uit de informatie maar ervaringsverhalen uit de praktijk zijn welkom!

Doktersassistente

Doktersassistente

12-08-2011 om 11:28

Mijn ervaring

Bij een schriftelijke cursus moet je wel rekening houden met de praktijkdagen en tentamendagen. In totaal ben ik denk ik zo'n 20x naar Leiden geweest met de trein daarvoor. Die kosten komen er dus nog bij. Maar dat kan dan ook vast wel uit dat potje van het UWV. Even op letten. Of zijn de tentamens inmiddels al digitaal te maken? Dat zou schelen!

Verder is het een leuke cursus. Je leert zowel de admistratieve kant als de medische kant. En op de praktijkdagen oefen je met prikken, bloeddruk meten etc.

En zoals ik al zei, op stage-adressen zijn ze enthousiast. Iemand die op latere leeftijd zelf deze cursus gaat volgen is vaak erg gemotiveerd, leergierig en heeft wat levenservaring.

Ik heb zelf mijn stage geregeld. Ben een brief gaan bezorgen bij alle huisartsenpraktijken bij mij in de stad. Eén assistente pakte hem bij de balie van me aan, keek me met een schuin oog en vriendelijke glimlach aan. Dag later belde ze me al. Vond het zo leuk dat ik de brief persoonlijk kwam brengen en had een goeie indruk bij me. Vanaf daar is het allemaal in sneltreinvaart gegaan. Heb via haar nieuwe kontakten opgedaan in die wereld, kwam zo ook altijd weer aan nieuwe stage/inval-adressen.

Ben nu verbonden aan een werkgroep voor doktersassistentes en heb een leuke vaste baan.

joer

joer

12-08-2011 om 14:52

Elisa

Ik heb nu 1 stage bij een huisartsenpraktijk (solopraktijk) achter de rug. Na de zomervakantie ga ik stage lopen bij een poli in het ziekenhuis. En daarna nogmaals bij een huisartsenpraktijk (hoed)

Je hebt de medische handelingen zoals bijv. bloeddruk meten, oren uitspuiten, hechtingen verwijderen, injecteren, uitstrijkjes maken, wratten aanstippen, vingerprik, urine controleren, wondverzorging.

En de administratieve kant zoals bijv. verwijsbrieven maken, allerlei formulieren invullen, (herhaal)recepten aanmaken, post- en emailverwerking, brieven scannen,inschrijvingen en uitschrijvingen verwerken, voorraadbeheer, contacten met ziekenhuizen en andere hulpverleners.

Heel divers en afwisselend werk dus. Ook zit je veel aan de telefoon. Afspraken inplannen, advies geven.

De opleiding vind ik leuk en goed te doen. Al is het weer wennen want ik ben 44 en heb mijn baan opgezegd om deze opleiding te volgen.

Opeens ben je weer student en stagiaire met alle daarbij horende regeltjes. Dat is niet altijd even leuk. De theorie is goed te doen, al moet ik er wel voor leren en er behoorlijk wat tijd in steken. Spannend om ook weer toetsen en examens te moeten maken.

Maar een leuke opleiding waarbij je veel leert. Zowel theorie als praktijk.

Groeten JOER.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

14-08-2011 om 14:18

Reactie

Klinkt allemaal leuk hoor. Ik krijg er steeds meer zin in! Na de vakantie hebben mijn reintegratiecoach en ik afgesproken dat hij dit plan richting het UWV erdoor probeert te duwen. Lukt dat niet, verzinnen we gewoon wat anders. Bedankt voor jullie reacties!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.