Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Erfenis? aflossingsvrije hypotheek.

Mijn ouders zijn op leeftijd (tegen de 80) en hebben een appartement gekocht. Ze hebben een hypotheekvorm gekozen waarbij ze niet aflossen. Hoe zit dat dan straks als ze komen te overlijden? Dan is er toch meteen een probleem als je het huis niet kunt verkopen? Ik heb altijd gedacht dat we (de kinderen) het huis zouden erven en daar dus geld aan over zouden houden. Maar nu ik dit toevallig hoorde schrok ik eigenlijk wel een beetje. Niet dat ik erop zit te azen, ik hoop van harte dat ze nog héél lang zullen leven! Maar ik vraag me wel af hoe dat later moet. De erfenis niet accepteren? Maar hoe moet het dan met de klok van oma? Weet iemand meer? Alvast bedankt voor jullie reactie!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Over praten

Ik zou het daar maar eens over hebben met de brussen en de ouders en misschien ook nog met een belastingspecialist. Er is geen man overboord als die hypotheek onder de executiewaarde van het appartement zit. Het hangt er ook een beetje van af hoeveel geld vader en moeder nog hebben. Bij overlijden kan de hypotheek misschien (deels) worden afgelost met spaargeld? Hoe dan ook: wat sommetjes maken is wel interessant. Want als jullie dat huis erven, dan moet je over de waarde (woz waarde - hypotheek) ook erfbelasting betalen. Als die aanslag komt voordat het appartement verkocht is, dan zou dat een probleem op kunnen leveren.
Maar zo van een afstandje is helemaal niet te zeggen of dat soort problemen te voorzien zijn.
Praat erover met vader, moeder en de brussen. Reken het uit. Dan weten jullie wat je te doen staat als het zover komt.
Groet,
Miriam Lavell

milette

milette

10-09-2011 om 22:20 Topicstarter

P & miriam

Bedankt voor jullie snelle reacties! P: Ze hebben wel eerder een koophuis gehad. Miriam: erover praten durf ik eigenlijk niet. Ik vind het vervelend om me hiermee bezig te houden, net of ik op een erfenis zit te wachten en het ze niet gun dat ze hun geld uitgeven. Ik denk dat vooral mijn vader het zeker niet op prijs zal stellen als hij iets over zijn financiële situatie met zijn kinderen moet delen. Hij is daar eigenlijk altijd zeer eigengereid in. En dat is natuurlijk ook prima, het is hun geld.

Boekhouder

Kun je het er wel met je brussen over hebben? Anders moet je zelf maar even met een boekhouden een als - dan scenario opzetten. Je kunt overigens wel zelf en helemaal buiten je ouders om opvragen hoeveel hypotheek er op het huis zit. Dat kan bij het kadaster. Daar merken je ouders helemaal niks van.
zie http://www.kadaster.nl/window.html?inhoud=/particulier/default.html%3Finhoud%3D/particulier/index_particulier.html
Groet,
Miriam Lavell

Overigens

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind het altijd erg prettig om vooruit te weten waar ik aan toe ben. Dat is met erfenissen een beetje vervelend, zeker als de erflaters kennelijk een constructie hebben bedacht.
Ik zeg niet dat jouw ouders dat doelbewust hebben gedaan. Ik heb dat met mijn schoonvader al wel meegemaakt. Geheel onverwacht. Hij was niet onwetend geweest over de consequenties van zijn handelen, maar had toch besloten daar niks aan te veranderen. Tja, dan heeft hij het kennelijk zo gewild.
Soit.
Dat heeft wel een vervelende bijsmaak opgeleverd (waarom heeft hij dat allemaal niet gewoond gezegd?). Je krijgt met terugwerkende kracht een ander beeld van iemand en van de hints die hij had gegeven. Het was hierdoor toch net alsof ruzie onder nabestaanden zijn opzet was.
Dat spel hebben we niet gespeeld. We hebben de erfenis geweigerd. Daarmee ging de klok van oma (metafoor, je snapt me wel) inderdaad verloren.
Dat vonden we toch beter dan ruzie maken.
Groet,
Miriam Lavell

milette

milette

10-09-2011 om 22:40 Topicstarter

Hypothecair uittreksel?

Met de rest van het gezin kan ik het er wel over hebben, dat is geen probleem. Ik zal er toch eens over beginnen. Bedoel je trouwens een hypothecair uittreksel? (op de site van het kadaster) Dat is zeker een goede tip!

Ja, die

Dat bedoel ik inderdaad.
Groet,
Miriam Lavell

dynastie

dynastie

10-09-2011 om 23:21

Je kunt altijd

Beneficiair aanvaarden. Dat betekent dat je de nalatenschap alleen aanvaardt voorzover deze positief is. Het houdt wel in dat oma's klok pas kan worden meegenomen zodra duidelijk is dat alle schulden betaald zijn.

Je moet in dit geval ook geen handelingen plegen die kunnen suggereren dat je zuiver aanvaard hebt, zoals het verkopen van spullen uit de boedel.

appeltaart

appeltaart

11-09-2011 om 08:36

Benificiar aanvaarden

Een paar jaar geleden is mijn broer overleden hij bleek flinke schulden te hebben, we hebben de erfenis ook benificiar aanvaard dat was een heel gedoe, via de notaris. Je mocht daarna het huis niet meer in, echt niks betalen. Alles in zijn huis is getaxeerd en verkocht voor de schuldeisers. Een verdrietig en pijnlijke situatie met name voor mijn ouders, die kregen 1 jaar nadat alles geregeld was toch nog steeds aanmaningen en dreigementen van incassobureau's.

Gewoon weigeren kan niet want de schuldeisers gaan gewoon door naar de volgende in lijn voor de erfenis, bv ouders broers zussen, kleinkinderen, neven, nichten etc.

Milette ik zeg niet dat dit van toepassing is op jou ik reageer op dynastie.

appeltaart

Tinus_p

Tinus_p

11-09-2011 om 17:06

Heu

Om te beginnen: 'de mens lijdt het meest...' Vooral als je je druk maakt om situaties terwijl je de details niet kent. Enerzijds praat je niet met je ouders over geld, anderzijds weet je wel dat ze een aflossingsvrije hypotheek hebben. Kortom, wat je weet je nu echt?

"Hoe zit dat dan straks als ze komen te overlijden? Dan is er toch meteen een probleem als je het huis niet kunt verkopen?"
Er is niet 'meteen' een probleem. Problemen ontstaan pas, als je het huis inderdaad niet kunt verkopen, en er tegelijk geen geld is om de vaste lasten te betalen. Maar meestal kun je een huis na verloop van tijd wel verkopen, en tot die tijd de lasten betalen.

Toch wel meteen

Nou ja, er ligt toch wel vrij direct de vraag of de kinderen die erfenis nu wel of niet willen. Problemen ontstaan bovendien al als de belasting erfbelasting komt innen. Als je het geld niet hebt om dat af te rekenen, dan heb je een probleem.
In mijn directe omgeving iemand die een huis heeft geërfd. Dat ding staat inmiddels bijna 2 jaar te koop, is 80.000 in prijs gezakt (en nog te duur), maar de erfbelasting over de woz waarde van 3 jaar geleden is wel geheven en afgedragen. Die waarde lag nog weer 30.000 boven de oorspronkelijke vraagprijs. Zo is er 24.000 euro belasting betaald over waarde die feitelijk niet binnen gaat komen.
Nu lieten deze ouders ook nog genoeg geld na om dat allemaal te betalen. Er was bovendien geen hypotheek. Is er geen (of weinig) geld en wel een hypotheek, dan kun je aan de bedelstaf raken van zo'n erfenis.
Toch wel handig om daar vooraf een beetje een beeld van te hebben. Zeker als er onder de nabestaanden het idee leeft dat er wat te erven valt. Daar krijg je maar ruzie van, als dat tegenvalt.
Groet,
Miriam Lavell

milette

milette

11-09-2011 om 21:39 Topicstarter

Tinus

Beste Tinus,
We praten niet over geld maar mijn moeder heeft wel een keer tussen neus en lippen laten weten dat ze een aflossingsvrije hypotheek hebben. Dat is niet echt rechtstreeks over geld praten vind ik, het gaat in ieder geval niet over concrete bedragen. Dus ik weet niet meer dan de hypotheekvorm.
Wat betreft 'meteen' een probleem: ze wonen in een appartement waarvan er momenteel meerdere te koop staan en al best lang, echt snel verkopen zit er waarschijnlijk niet in. Er worden in hun gemeente nog flink veel nieuwe appartementen gebouwd dus ik verwacht daar geen positieve ontwikkeling in. Extra nadeel zijn de maandelijkse servicekosten die niet gering zijn.
Ik lijd er niet onder en maak me er zeker niet druk over, maar zoals Miriam zegt, het is fijn om te weten waar je aan toe bent.

mirreke

mirreke

12-09-2011 om 07:31

Jammer (niet praten)

Ik herken t wel, dat oudere mensen moeilijker over geld praten. Maar toch zou ik t belangrijk vinden om eea te weten. Als je ouders tegen de 80 lopen is het echt niet irreëel. Je hebt t over servicekosten, die moeten opgehoest worden, ook al staat t jaren te koop, en dat kan honderden euro's per maand zijn.

Heb je al de hypotheek opgevraagd? En wat is de reële waarde van de flat, om de erfbelasting in te kunnen schatten?

In mijn geval heeft t huis van mijn ouders hypotheekvrij nog ruim n jaar te koop gestaan, en is na verkoop pas de belasting afgehandeld. voor kinderen is die erg laag, die belasting, exact percentage weet ik nu niet. Een hoge hypotheek zal erfbelasting ook weer drukken, maar de servicekosten gaan wel door. Hebben je ouders een potje waaruit dat betaald kan worden?
Kortom, ik zou t bespreekbaar maken, subtiel eerst 's bij je moeder. Die wil toch ook niet dat jullie bij eventueel overlijden zwaar komen te zitten?

mirjam

Perceptie

"In mijn geval heeft t huis van mijn ouders hypotheekvrij nog ruim n jaar te koop gestaan, en is na verkoop pas de belasting afgehandeld. "
Ja, dat kan. Je kant het iets oprekken, maximaal tot een jaar na de aanslag.
"voor kinderen is die erg laag, die belasting, exact percentage weet ik nu niet. "
10% over de eerste ca 120.000 euro en 20% over de rest. Het vermogen waarover je betaalt is natuurlijk alles minus de schulden. De hypotheek gaat er dus af. Maar die moet je wel betalen (rente) zolang het huis niet verkocht is.
Bovendien wordt dat huis ingeschat op de woz waarde. Die is vaak veel te hoog door de dalende huizenprijzen en door het feit dat de bejaarde ouders zelden bezwaar hebben gemaakt.
Dat kun je wel zelf doen als erfgenaam (moet je wel snel wezen: Je moet de gemeente om een nieuwe woz beschikking vragen en daartegen bezwaar maken.)
Maar goed: alle stappen die nodig zijn om tot een realistische inschatting van waarde, dus van erfdeel en belasting en kosten te komen, kun je alleen maar doen als je de noodzaak ziet om ze te doen.
In het geval dat ik eerder besprak was de erfgenaam er heilig van overtuig dat dat huis minstens waard was wat op de woz beschikking van de ouders stond én bovendien dat dat huis voor dat geld binnen enkele maanden verkocht zou zijn.
De erfgenaam zag niet de noodzaak om stappen te ondernemen en zag elke hint in die richting zelf al als een belediging naar hem en zijn ouders.
In dat taaie ongerief kun je ook belanden met je brussen, als je niet voor het overlijden al alle neuzen dezelfde kant op hebt.
"Kortom, ik zou t bespreekbaar maken, subtiel eerst \'s bij je moeder. Die wil toch ook niet dat jullie bij eventueel overlijden zwaar komen te zitten?"
Uit mijn ervaring met mijn schoonvader: Ja hoor, dat zou best kunnen. En het heeft geen zin om die wens al voor het overlijden op te rakelen. Waarom zou je ruzie maken? Het heeft wel zin om die mogelijkheid al voor het overlijden te betrekken in het geheel en het overleg met je brussen. Als - dan scenario's kunnen helpen om grote schokken en ruzie te voorkomen.
Groet,
Miriam Lavell

Meer gewone variant

Nog even over dit:"Die wil toch ook niet dat jullie bij eventueel overlijden zwaar komen te zitten?"
Los van het feit dat dat wel kan, kan er juist ook het totaal omgekeerde aan de had zijn.
De ouders (vader misschien) kunnen juist ook de indruk hebben dat ze alles prima hebben geregeld met hun financieel adviseur. Misschien is die aflossingsvrije hypotheek ze wel aangesmeerd met "dat scheelt uw kinderen weer belasting".
Het zou bovendien heel gewoon zijn als zij zelf het idee hebben dat dat appartement minstens waard is wat op de woz aanslag staat. Je zult de niet bejaarden de kost geven die van die woz waarde nog steeds denken dat het 30% onder de verkoopwaarde ligt.
Wroeten in wat de ouders precies hebben geregeld voor de erfenis, kan als wantrouwen en belediging worden opgevat. Alsof je wil dat ze doodgaan, of alsof je rupsje nooit genoeg bent.
Het kan een pijnlijk onderwerp zijn.
Je kunt trouwens ook niet uitsluiten dat het hier toch perfect geregeld is. Een aflossingsvrije hypotheek op een erfenis, is niet per definitie een ramp (wat is de waarde van het huis, hoe hoog is de hypotheek, is er een levensverzekering, is er nog geld, etc.)
Groet,
Miriam Lavell

milette

milette

12-09-2011 om 10:00 Topicstarter

M'n moeder polsen

Bedankt voor jullie reacties. Ik ga m'n moeder eerst maar eens voorzichtig polsen, kijken wat zij weet. De rollen zijn namelijk vrij traditioneel verdeeld: mijn vader regelt de geldzaken. Mijn moeder zou ons zeker tzt wat geld gunnen.
groet,
Milette

Tinus_p

Tinus_p

12-09-2011 om 10:16

Overigens

Ouders overlijden niet altijd tegelijk -daar zitten soms aardig wat jaartjes tussen. Nou weet ik niet hoe de regels tegenwoordig zijn (vziw erft echtgenoot tegenwoordig standaard bijna alles), maar zodra één van je ouders overlijdt, hoeft enerzijds het appartement niet meteen verkocht, maar ben je wel als erfgenaam betrokken.

mirreke

mirreke

12-09-2011 om 23:35

Mijn ouders toevallig wel

Die stierven negen maanden na elkaar... Het kan dus wel.
Miriam: wat ik er wel weer van 'leer' is dat ik zelf later erg open naar mijn kinderen zal zijn, en eventuele vragen ook niet negatief zal opvatten. Ik vind het namelijk vrij normaal om over dit soort dingen te kunnen praten. Mijn ouders hebben dit wel altijd met mij gedaan, ook over evt. constructies na overlijden.
Milette, het is niet zo dat ik je aanraad je relatie met je ouders te verzieken of zo. Ik denk ook, dat je ouders vast wel een goede reden hadden, of idd denken dat ze alles picobello in orde hebben. Misschien hebben je ouders wel een spaarrekening met daarop het bedrag van de hypotheek (overgehouden uit de verkoop van het eerdere huis).
Maar bij mij gingen wat belletjes rinkelen na het woord servicekosten: zeker met een serviceflat kan het voor erfgenamen een behoorlijk dure business kan worden, die servicekosten. Schandalige constructie eigenlijk... Die kosten zijn vaak buitensporig hoog en staan niet in verhouding tot de geleverde dienst.
I

e.j.

e.j.

13-09-2011 om 13:53

Servicekosten

Het rare en oneerlijke van die constructie met servicekosten is dat die blijkbaar doorlopen, ook al hoeft er helemaal geen service meer geleverd te worden omdat de bewoners er niet meer zijn en het spul leegstaat!

milette

milette

13-09-2011 om 13:59 Topicstarter

Onderhoud

Nou ja, je betaalt ook voor het gezamenlijke onderhoud, schilderen, schoonmaak gemeenschappelijke ruimtes, tuinonderhoud. Dat gaat natuurlijk gewoon door, dus dat snap ik dan wel, toch?

e.j.

e.j.

13-09-2011 om 18:03

Ja maar milette

wat jij beschrijft zijn de normale servicekosten die je in ieder appartement aan de vereniging van eigenaren betaalt. Dat zijn meestal niet van die torenhoge bedragen. Die moeten natuurlijk net als de hypotheek gewoon worden doorbetaald tot het appartement verkocht is maar dat is dan voor de erfgenamen niet een extra groot probleem.
In een echte serviceflat voor ouderen zijn de (vaak zeer aanzienlijke) servicekosten ook voor allerlei peroonlijke dingen, en die vallen eigenlijk weg als de bewoner wegvalt.

Rafelkap

Rafelkap

13-09-2011 om 19:45

Ach ja die servicekosten

daar kan ik me nu ook al zorgen over maken en m'n ouders zijn nog niet eens dood. Zij wonen in een serviceflat waar de gemiddelde woning twee jaar leeg staat. Moeten wij later twee jaar flink dokken. Alleen het eten zullen we dan wel niet meer hoeven te betalen. En ik heb ook geen idee hoe het zit als ze naar een verpleegtehuis moeten. Dan moet die woning verkocht worden en niemand wil daar wonen vanwege de hoge servicekosten.. Maargoed, moet ik nu absoluut nog niet over wakker liggen eigenlijk.

Que?

"Dat zijn meestal niet van die torenhoge bedragen. Die moeten natuurlijk net als de hypotheek gewoon worden doorbetaald tot het appartement verkocht is maar dat is dan voor de erfgenamen niet een extra groot probleem. "
Daar begrijp ik helemaal niks van. Waar moet je die paar honderd euro in de maand dan vandaan halen?
Groet,
Miriam Lavell

Suiker-oompje

Wij hebben ooit bijná een huis gekocht voor een prikkie, dat overigens wel een bouwval was geworden door 6 jaar leegstand.( Nou ja, bouwval is een groot woord,maar er moest behoorlijk wat aan gebeuren)
De koop ketste af omdat de erfgenamen het niet eens konden worden over de prijs......4 neven, die verwacht hadden wat meer te erven van hun 'suiker-oompje'.
Die hadden bedacht dat ze zoveel wilden en dan inclusief de afbetaling van de belastingen en hypotheek alle 4 nog flink wat overhouden aan de verkoop dat en dat aan prijs moesten vragen voor het huis. Voor die prijs stond het jaren te koop. Ondertussen was de belasting al betaald.
En ze waren al gezakt in prijs toen wij begonnen te bieden. Dat bieden was 100.000 ónder de gevraagde prijs. Wat voor een huis dat voor 250.000 toén te koop stond best veel verschil was. We boden door tot nog 25.000 meer, maar ze bleven diep beledigd, kwamen zelfs met argumenten dat ze dan nog 'bij' moesten betalen aan de erfenis (so what? het is hún erfenis, niet de onze,toch?).
Dus lieten wij het huis, voor wat het was.
2 jaar later belden ze op, of we het niet álsnog wilden kopen voor de prijs die we 2 jaar geleden hadden geboden. Daar hebben we toen wel over getwijfeld, maar ondertussen waren wij nét in onderhandeling over een huis, dat we mooier vonden, weliswaar duurder maar waar ook amper wat aan moest gebeuren. Dus we hebben hun nogal verlate aanbod afgeslagen.
Daarna hebben ze het huis compleet moeten opknappen (hebben ze wel zelf veel aan gedaan) en alsnog voor dik minder dan ze in gedachten hadden moeten verkopen.
Dat alles 8 of 9 jaar ná het overlijden van hun oom........en nog wel in de 'goede tijd' qua verkoop.
Ik heb die neven nooit meer gesproken, maar weet wel zeker dat ze dik hebben moeten bijleggen op de erfenis van hun suiker-oompje.
groeten albana

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.