Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Medewerker

Medewerker

30-09-2011 om 13:43

Niet meer thuis werken

Ik heb net een e-mail gekregen van mijn leidinggevende waarin staat dat iedereen die achter loopt met zijn planning dit jaar alleen nog op kantoor mag werken en niet meer thuis. Daarbij is het dan ook nog de bedoeling dat je 8,5 uur aanwezig bent (half uur pauze). Aanleiding daarvoor is dat sommige medewerkers momenteel pas op 25% van hun jaarproductie zitten. Ik word door deze maatregel niet getroffen, maar ik vermoed dat de mededeling gaat inslaan als een bom. Veel collega's werken thuis zodat ze kinderen naar school kunnen brengen en halen, of omdat ze 1,5 uur reistijd enkele reis hebben.
Wat vinden jullie van zo'n maatregel?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
koentje

koentje

30-09-2011 om 13:46

Ik vraag me af

of dat zomaar kan terwijl er in het contract iets staat over thuiswerken. maar ja, als mensen de discipline niet hebben om dan ook die uren te werken is het natuurlijk wel logisch dat er maatregelen volgen. Is het trouwens zo dat jij wel goed op het schema van je jaarproductie zit?
Want dat zou betekenen dat het niet te maken heeft met een krappe planning, waardoor het logisch is dat mensen het niet redden.

snap het ook, net als joyeux. Of je kunt het niet aan om thuis te werken, of je krijgt niet voldoende werk af volgens de norm en dan kan leidinggevende op het werk eerder zien wat er aan de hand is en daar sturing aan geven.

dus ja ik begrijp de maatregel wel. Thuis werken is bij veel bedrijven nog geen recht. Als het niet goed gaat kunnen veel bedrijven volgens mij nog verplichten om weer op kantoor te komen. neemt niet weg dat veel werknemers er flink van zullen balen, als ze hun leven hier op hebben ingericht maar ja... gevolgen van hun eigen (niet) werken.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

30-09-2011 om 14:52

Productie

De vraag is natuurlijk of het komt door het thuiswerken dat medewerkers hun productie niet halen. Uit allerlei onderzoeken blijkt nl dat thuiswerkers veel meer werk verzetten dan mensen op kantoor. Ligt het niet gewoon aan de markt dat die productie niet gehaald wordt? En wat is er vooraf afgesproken toen besloten werd dat mensen thuis mochten gaan werken? En waarom komt de baas daar nu pas mee, nu het jaar al driekwart om is? Is hij/zij wel een goeie manager?

amk

amk

30-09-2011 om 15:23

waarom wordt er pas aan het eind van het derde kwartaal actie ondernomen op 75% van het jaar als er nu nog maar 25% van de doelstelling behaald is.

Medewerker

Medewerker

30-09-2011 om 17:25

Waarom in oktober?

Al vanaf mei werden er steeds gesprekken gehouden met collega's die achter liepen. Vorige week moesten we aangeven of we dachten dit jaar de doelstelling te halen en schijnbaar zijn er collega's die nu pas definitief hebben gezegd dat ze het niet gaan redden. Eerlijk gezegd ben ik er blij om dat er nu eens gericht wordt opgetreden. Het zijn namelijk altijd dezelfden die hun werk niet af hebben, en dezelfden die dan extra moeten doen om het tekort te compenseren. Zoiets kan ik op mijn werk niet zeggen, maar hier gelukkig wel.

Puck

Puck

01-10-2011 om 22:32

En hoe zeker is het dat deze achtertstanden door het thuiswerken veroorzaakt worden. Met de huidige economie kan ik me voorstellen dat er heel andere oorzaken voor een lagere productiviteit te vinden zijn.
Eerlijk gezegd vind ik de zaak aan alle kanten rammelen. Nu pas aktie ondernemen is laat en als het werkelijk door het thuiswerken komt dan vraag ik me af wat er voor sfeer onder de werknemers is. Erg veel commitment voor de baas is dan in ieder geval ver te zoeken.

Weer

Weer

02-10-2011 om 18:51

He!?!?!?

Geloof m'n ogen niet. mensen werken thuis, krijgen in mei een gesprek met baas over productivitieit en nu is het schuld van baas dat ze op 25 %van target zitten!? Nou. Blij dat dit mijn collega's niet zijn, en dat geldt ook voor mensen die het schuld van baas vinden!

Medewerker

Medewerker

02-10-2011 om 21:49

Belangen

Ik denk niet dat er collega's zijn die thuis lopen te niksen (althans dat hoop ik), maar ze kunnen waarschijnlijk wel wat begeleiding gebruiken op het gebied van efficient werken. Probleem is alleen dat veel collega's geen kinderopvang hebben en niet om half 4 op het schoolplein kunnen staan als ze naar kantoor moeten. Moet een werkgever daar rekening mee houden?

Contract

Het lijkt me dat het aan het contract ligt, als het thuiswerken geen "recht" is, dan zal de werknemer toch echt zelf voor de oplossing moeten zoeken. Maar ik begrijp het niet, je zegt dat er 8 uur per dag moet worden gewerkt en er lijkt geen BSO beschikbaar, dan moeten werknemers structureel iedere avond ( als de kinderen in bed liggen/ andere ouder thuis is) ook nog werken. Dat vraagt wel veel discipline.

Rosase

Rosase

03-10-2011 om 09:49

Nee

Daar hoeft een werkgever geen rekening mee te houden. Het is wel netjes als hij zijn personeel wat tijd geeft om het een en ander te regelen.

Maar we hebben het hier dus wel over een achterstand van een half jaar. Dan speelt er volgens mij toch echt meer dan niet zo efficient werken. Over hoeveel thuiswerken hebben we het hier eigenlijk?

Ik zou trouwens denk ik, in deze situatie gauw mijn mond houden en hopen dat ik nog niet alle krediet bij de baas verspeeld zou hebben. Hoe durf je jezelf nog in de ogen te kijken als de zaken er zo voorstaan?

Medewerker

Medewerker

03-10-2011 om 09:54

Langlopend

Gezien de aard van het werk, kan het dat je een paar maanden achterstand oploopt (in het afronden) die je daarna binnen een maand weer inhaalt. In dit geval gaat het helaas om achterstanden waar mensen in verzopen zijn o.i.d. Met wat begeleiding krijgen we die wel weer op de rit hoop ik. De meesten werkten 3 a 4 dagen per week thuis en dat is dus veel te veel gebleken. Het gaat trouwens niet om alle medewerkers hoor, ik schat 15/20%.

8,5 uur

En wat is er zo schokkend aan dat er 8,5 uur aanwezigheid wordt geëist? Een normale werkdag is toch ook 8 uur plus half uur pauze hier in nederland?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

Hanne.

Hanne.

04-10-2011 om 14:52

Moeilijk

Ik vind het moeijk.

Is het thuiswerken bij jullie officieel geregeld (contract) of wordt het gewoon getollereerd. In dat laatste geval kan ik me nl voorstellen dat het bij tegenvallende prestaties niet meer getollereerd wordt.

Die aanwezigheid van 8.5 uur vind ik op zich niet raar, maar snap wel dat het, in combinatie met een reistijd van 3 uur per dag problematisch is. Een kinderdagverblijf is vaak nieteens zo lang open. Denk dat het de werkgever dan ook siert als hij zijn werknemers de gelegenheid geeft om hier iets voor te regelen.

Overigens snap ik ook niet goed hoe mensen kunnen werken én om 15.30 bij school kunnen staan. Tenzij ze parttime werken (maar dan bijvoorbeeld 5x6 uur). Als dat laatste het geval is lijkt het me niet kunnen om te verwachten dat ze 8.5 uur aanwezig zijn. Zes lijkt me dan het maximum.

Hanne

je kunt ook in de avonduren werken. Als je maar aan je uren komt.

Hanne.

Hanne.

05-10-2011 om 09:28

Structureel

Natuurlijk kan je ook 's avonds werken, maar ik geloof niet dat er veel mensen zijn die het volhouden om structureel overdag te werken, dan een paar uur aanwezig te zijn voor de kinderen om de rest van de avond weer te werken. Althans ik geloof wel dat er mensen zijn die het zo inplannen, maar niet dat het ook volgehouden wordt. En dat lijkt hier aan de hand. Het werk komt niet af.....

Rosase

Rosase

05-10-2011 om 10:08

Wel hoor hanne

Doen wij regelmatig hier. Is maar net wat je die avond te doen hebt en hoe belangrijk het is dat je werk afkomt die dag.

Overigens werk ik meestal of de hele dag thuis, zonder kinderen over de vloer. Of een halve dag, verdeeld over de dag.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

05-10-2011 om 15:47

Doen wij ook, maar anders

Man neemt op onze gezamelijke werkdagen twee uur vakantie. Dan stopt hij om 15.00 en is om 15.30 bij school. Draait dan toch zijn uren.

Rosa van der Zanden

dc

dc

06-10-2011 om 08:46

Hanne, hier ook

En mijn man neemt er overdags niet eens vrij voor. Hij werkt zeker 3 avonden per week nadat de kinderen in bed liggen nog een paar uur (en ga ik lekker sporten). Verder maakt hij gewone dagen op buro of bij klant van 9 tot 6 met vaak lunch achter de computer.

Het is maar net hoe gemotiveerd je bent en hoe leuk je je werk vindt.

Hanne.

Hanne.

06-10-2011 om 09:55

Uitzondering bevestigt de regel?

Ho ho, ik zeg niet dat niemand dat doet, ik zeg dat er niet veel mensen zijn die het structureel doen en het ook nog volhouden.

Van de 4 mensen die hier reageren geven er 2 aan dat het of niet structureel is ("doen wij ook regelmatig Is maar net wat je die avond te doen hebt en hoe belangrijk het is dat je werk afkomt die dag ' Rosase) danwel dat er vakantie wordt opgenomen (Rosa). Dat vind ik toch een ander verhaal.

Als het voor het werk nodig is werk ik ook best 's avonds nog een aantal uren door. Maar dat is iets anders dan structureel iedere avond werken. Er zullen vast mensen zijn die het doen (en volhouden), maar velen denk ik niet.

+ Brunette +

+ Brunette +

06-10-2011 om 10:50

Recht of gunst? en om wat voor soort productie gaat het?

We weten nog steeds niet of het thuiswerken een recht of een gunst is, dat maakt nogal uit. In alles wat men in dit draadje zegt, zit wel iets, heb er weinig aan toe te voegen, behalve één ding: het avondwerken. In Spanje en andere zuidelijke landen zijn gesplitste werktijden gebruikelijk, dus bijvoorbeeld van 9.00 tot 14.00 uur en dan van 17.00 tot 20.00 uur. Ik verdenk de slechtproduceerders toch van te weinig werkdiscipline. Het klinkt zo mooi, om half negen als de kinders naar school zijn lekker doorwerken totdat ze je moet afhalen, dan zit je bijna al op 7 uur (als je niet uitgebreid gaat zitten lunchen). Zo nu en dan een avondje erbij en voilà, je zit al op je uren.

Verder: om wat voor "productie" gaat het? Alleen als het om verkoop van producten of het werven van klanten gaat, kun je je baas betichten van onrealistische doelen maar bij een ander soort werk niet, tenzij het een enorme slavendrijver zou zijn maar door alles dat Medewerker in dit draadje vertelt heb ik niet de indruk dat dit het geval is.

Rosase

Rosase

06-10-2011 om 23:36

Nee hoor hanne: structureel

En dat is dan inderdaad geen volledige werkdag, maar dat komt omdat ik op maandag geen hele dag werk.

Ik geef wel toe dat hele dagen thuiswerken in combi met kinderen over de vloer geen handige combi is. Maar voor een uurtje of twee is dat best te doen, zeker als de kinderen al wat groter zijn. Die komen om half 4 uit school, krijgen even wat te drinken en gaan dan iets doen voor zichzelf en dan is het best te doen om dat nog een uurtje of twee aan het werk te zijn. Dan ben je er niet, maar eigenlijk toch ook weer wel.

Ken eigenlijk wel wat voorbeelden van mensen die dat zo opgelost hebben. En dat werkt wel goed, zover ik dat kan beoordelen.

Ik vind dus dat je nog rap van leer trek met je stellingname.

Medewerker

Medewerker

07-10-2011 om 10:34

Eigen verantwoordelijkheid

We hebben werk dat je erg goed thuis kunt doen maar waarbij je gedeeltelijk wel afhankelijk bent van derden v.w.b. de voortgang. Zelf vind ik het best lastig om thuis gedisciplineerd te blijven werken. Ik werk 1 a twee dagen per week thuis maar heb ook mijn kinderopvang geregeld en neem vrij als ik op het schoolplein wil staan. In mijn contract staat overigens helemaal niets over thuis werken. Volgens mij staat er wel in dat ik kan kiezen hoe ik mijn (40 of 36) uren verdeel, mits dat binnen de wettelijke normen (arbo) valt.

Eens met hanne

Ik denk dat het vies tegenvalt om elke dag structureel thuis te werken en dan 8 uur te maken. Tenminste, als je 3 of zelfs 4 dagen thuis werkt. Bij mij werkte het niet. We wonen 20 min. fietsen van school, dus ze kunnen nog niet alleen. Dus voordat ik aan het werk was, was het 9 uur. (kopje koffie gezet, laptop aan, ontbijt van tafel af): en dan beginnen. En dan neem je al snel ergens een kwartier pauze, en een half uur lunch, en nog een kwartier doe je iets prive tussendoor, dus om kwart over 3 heb je pas 5 uur gewerkt. Dat betekent dat je er nog 3 moet. Van 4 tot 5, als de kinderen thuis zijn voor het eten koken, en dan nog van half 9 tot half 11 als je ze naar bed gebracht hebt.
En het vervelende was bij mij dat er alleen tijd af ging: brengen/halen naar vriendjes en sport, zelf sporten ´s avonds... Voor een keer is het geweldig, en dan maakt 1 gemist uurtje ook niet uit. Dan haal je wel weer een keer in. Maar echt wekelijks zo´n schema: dat werkte bij mij niet. En dus snap ik de twijfels van Hanne, ik denk ook dat er meer mensen zijn bij wie het echt tegenvalt om het elke dag zo te doen.
En ik ben blij voor jullie dat het bij jullie wel werkt!
Ik denk trouwens niet dat Hanne ontkent dat het eigen verantwoordelijkheid i van de medewerker. Dat is en blijft het. Alleen weet niet iedereen waar hij/zij aan begint als hij het belooft! Maar ik vind ook dat als je als medewerker die verantwoordelijkheid niet aankunt, dat je werkgever je daarop aan mag spreken. En maatergelen nemen. En dat dat gebeurt in geval van Medewerker lijkt mij dus terecht.
En tenslotte vind ik het zowiezo dom om een baan te accepteren waarvan je weet dat je het qua reistijd nooit kan halen. Die 3 uur per dag moet je dus reserveren, en het lijkt me te gevaarlijk om dat met thuiswerken op te lossen. je moet altijd naar kantoor kunnen komen, en als je dat niet kan halen, dan moet je een andere baan dichterbij zoeken waar je wel kan komen!

Algebra

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.