Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

else

else

10-10-2011 om 11:04

Feestdagen 'inhalen'

Ik werk parttime (donderdag en vrijdag) op een basisschool. Nu hebben ze uitgerekend dat parttimers die op donderdag en vrijdag werken meer roostervrije dagen hebben genoten (hemelvaart, goede vrijdag etc) dan de parttimers die aan het begin van de week zijn ingeroosterd. Ik zou daarom conform mijn contract te weinig uren hebben gewerkt. Ik moet deze uren nu inhalen op de woensdagochtend. Ik ben altijd in de veronderstelling geweest dat je de feestdagen cadeau kreeg (we kunnen trouwens sowieso geen vrije dagen opnemen in het onderwijs). Wie weet hier meer over?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Vic

Vic

10-10-2011 om 11:27

Klopt

Bij ons werkt het (denk ik) hetzelfde. Op fulltime basis heb je een aantal werkbare dagen. Voor parttimers moeten deze dagen gewerkt worden naar rato, zodat iedereen hetzelfde aantal uren heeft en niemand voordeel heeft door zijn specifieke deeltijddag.

Hanne.

Hanne.

10-10-2011 om 13:39

Welke feestdagen dan?

Over het algemeen zou ik zeggen dat het afhangt van of je met een jaaruren systematiek werkt of niet. Als je niet met een jaaruren systematiek werkt zou ik zeggen van nee.

(voorbeeld jaaruren systematiek met fictieve getallen
heel jaar = 105 werkuren - 5 feesturen = 100 werkuren. Een parttime werkt 0.4x100 uur = 40 uur)

Bij een jaaruren systematiek is compensatie logisch, anders niet.

Meer specifiek zou ik eerst eens een overzicht van de feestdagen willen zien. Hemelvaart en goede vrijdag (geen officiele vrije dag) vallen weliswaar op donderdag/vrijdag maar 2e paas en pinksterdag vallen altijd op maandag!

In het schooljaar 2011/2012 zie ik
maandag: 2e paasdag, 2e pinksterdag, en koninginnedag
donderdag: hemelvaart
vrijdag: goede vrijdag

Ben ik toch benieuwd om welke feestdagen het gaat

in 2011 vallen er 3 feestdagen op maandag, 2 op donderdag en 1 op vrijdag

in 2012 vallen er 4 op maandag, 1 op woensdag, 1 op donderdag en 1 op vrijdag

in het schooljaar 2011/2012

Rosase

Rosase

10-10-2011 om 14:05

Werkt bij ons ook ongeveer zo

Ik krijg voor een feestdag naar rato uren terug. Voor een volledige feestdag krijg ik dus geen 8 uur maar 6 uur terug, ongeacht of ik op die dag gewerkt heb.

Omdat ik afwisselend hele en halve dagen werk krijg ik soms dus te veel en soms dus te weinig uren terug. Ik heb het nooit helemaal uitgerekend, maar ik geloof dat het door het jaar heen wel ongeveer uitkomt. Ook omdat ik op maandag maar 4 uur werk en dat is nogal een populaire feestdag.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-10-2011 om 15:49

Gelezen

Ik heb laatst gelezen dat parttimers die altijd hun roostervrije dag op een feestdag hebben, daar juist voor gecompenseerd zouden moeten worden. Ik heb altijd al vrij op Hemelvaart en tweede Paas- en Pinksterdag en dit jaar op tweede kerstddag. Ik heb dat eigenlijk altijd als logisch geaccepteerd, had ik maar moeten werken op die dagen, dan zou ik er ook vrij voor krijgen terwijl het salaris gewoon doorgaat, maar door dit bericht ben ik wel benieuwd wat daar verder uit komt. Bij ons op het werk hoef je niet gewerkte feestdagen niet in te halen en krijg je uiteraard doorbetaald naar het aantal uren wat je die dag zou werken.

+ Brunette +

+ Brunette +

10-10-2011 om 16:07

Tsja, wat zal ik ervan zeggen.

Hmmm, er zijn feestdagen die áltijd op een donderdag of een vrijdag vallen (hemelvaart, goede v.) en feestdagen die áltijd op een maandag vallen (pasen, pinksteren). Dan zijn er nog feestdagen die wisselen (koninginnedag, bevrijdingsdag, kerst, nieuwjaar). De wisselende feestdagen is een kwestie van pech gehad, ik heb ooit parttime gewerkt met de maandagen vrij en behalve pasen en pinksteren vielen een bepaald jaar ook nog 1e kerstdag en nieuwjaarsdag op een maandag. Wel balen maar aangezien je met een parttime baan toch al veel meer vrije tijd hebt, vond ik het nooit zo erg. Je zou de vaste dagen (maandag, donderdag, vrijdag) wél mee kunnen rekenen voor parttimers maar feesten die op een vaste kalenderdag vallen niet.

In Spanje hebben ze tegenwoordig trouwens de regel dat als een feestdag op een zondag valt, de vrije dag wordt verschoven naar de maandag.

Rosase

Rosase

10-10-2011 om 16:22

Kaaskopje

Dat is dus wat de baas bij ons doet, als de feestdag op je vrije dag valt krijg je daar uren voor terug. Het aantal uren is dan afhankelijk van het percentage dat je werkt.

De andere kant van die medaille is dus dat als je wel had moeten werken dat je de dag dan niet volledig gecompenseerd krijgt, maar dus ook maar het percentage dat je werkt.

Mensen die hun uren evenwichtig verdelen over de 5 werkdagen zijn bij ons dus in het voordeel. Ik ooit eens bedacht om hier bij de OR vragen over te stellen, maar door de indeling van mijn werkweek valt de schade blijkbaar dus wel mee. En heb ik het er dus maar bij laten zitten.

madelief

madelief

10-10-2011 om 17:02

Sja

dat zijn van die dingen in het leven, die zijn zoals ze zijn. Niet over mieren**ken zeg.

Je hebt in het onderwijs toch niet te klagen over het aantal vrije dagen. Tja je kunt niet naar wens zomaar ergens vrij nemen, da's waar, maar ik zie dat ze op school toch best wel eens wat schuiven als iemand eens een lang weekend weg wil of zo. Ruilen met de duopartner.

Het ene schooljaar is ook langer/korter dan het andere, al naar gelang de vakantiespreiding de zomervakantie laat beginnen. Dat wordt toch ook nergens gecompenseerd.

Sancy

Sancy

10-10-2011 om 18:08

Heu

Wat zegt de CAO?

Sancy

Sancy

10-10-2011 om 18:10

En rosase

Het rijtje moet eigenlijk zijn: heu, wat zeggen de wet / de CAO / de OR / de vakbond en de leidinggevende ervan?
Dus ja, dit is bij uitstek een vraag voor de OR. Gewoon doen!

Sancy

Sancy

10-10-2011 om 18:12

hier een uitspraak van de CGB over het uitbetalen van parttimers:
http://www.cnv.nl/blog/blog-post/2011/09/28/parttimers-compenseren-voor-feestdag/

+ Brunette +

+ Brunette +

10-10-2011 om 19:44

Natuurlijk weet ik wel dat in Nederland de meeste feestdagen in schoolvakanties vallen maar dat betekent niet dat er niet gewerkt wordt. Ik neem aan dat niet-onderwijzend personeel gewoon doorwerkt en dat leraren ook weleens moeten vergaderen, ook al zitten de leerlingen thuis.

elsje78

elsje78

10-10-2011 om 20:53

Wat een onzin

volgens mij kan en mag dat niet! Ik zou de mr inschakelen en event. De bond. Wat voor contract heb je dan? Daar staat toch de wtf op? Op je taakbeleid staan de lesgebonden taken en de niet lesgebonden taken, maar een feestdag is geen werkdag volgens de cao.

Wat is je wtf?

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

10-10-2011 om 21:53

Rekensommetje

Ik kan me voorstellen dat ze uitgaan van een aantal uren per jaar. Zoveel contacturen, zoveel vergadering/voorbereiden/oudergesprekken/nascholing/studiedagen enz. En kijk, omdat JIJ aan het eind van de week werkt heb je DUS niet aan je verplichting voldaan van aantal te werken uren. Domme juf.
Tip: hou al je uren bij in excel, maar dan ook echt alle. Wanneer je om acht uur in de klas bent om alles op te starten.De tijd dat de kinderen al binnen zijn maar er nog geen les is. De tijd dat je op het plein staat met een niet-opgehaald kind. De tijd die je gebruikt om over te dragen. De tijd die het je kost om de website bij te houden. Onverwachte oudergesprekken. Inlezen in de problematiek van je zorgkinderen en aanpassingen doen in je klas.Zaken waarvoor je terug moet komen (inloopavond op een niet-werkdag, kerstviering, schoolfoto, teamlunch, verplicht teamuitje, stoeltje passen, afscheid groep 8, avondvierdaagse, voetbaltoernooi op Goede Vrijdag enz.).Die tijd is een bestuur geneigd te vergeten.
Ik neem aan dat je geen aanstelling in dagen hebt maar in uren, klopt dit? Kom je aantoonbaar boven je uren uit dan kun je naar de directie stappen. Of je doet structureel te veel, verhouding hoeveelheid werk en beschibare tijd is zoek, of je werkt niet efficient. In beide gevallen is het de directie die daarna actie moet gaan ondernemen.
Bijhouden is het enige antwoord op een bestuur dat zo rekent.

Vic

Vic

10-10-2011 om 22:07

Wat een commotie

Bij ons is het toch heel normaal dat zo gerekend wordt hoor. Aan het begin van het jaar krijg je gewoon een overzichtje, met aantallen werkbare maan- tot en met vrijdagen. De mensen die op maandag deeltijd hebben werken over het algemeen het meest, omdat veel feestdagen standaard op maandag vallen (die maandag is dan niet werkbaar). Die krijgen dus extra compensatie-uren omdat ze 'teveel' werken. Mensen met deeltijd op bijv. woensdag (weinig feestdagen) moeten het tekort aan uren inhalen of er compensatie/verlofuren voor schrijven.
Nu ik dit zo neerschrijf besef ik dat het bij jou precies andersom is. Dat is wel apart, zo'n compleet andere insteek.

Vic

Wat je schrijft, lijkt me heel onlogisch. De parttimers die op maandag werken hebben relatief vaak vrij op die maandag (omdat veel feestdagen standaard op maandag vallen). Zij zouden dan m.i. het teveel aan vrije uren ergens anders moeten inhalen.
Maar de combinatie lijkt me helemaal een goed idee, ga ik 'ns voorstellen op 't werk, alle parttimers extra aan 't werk

Kari1

Kari1

11-10-2011 om 09:49

Myar

Vic bedoelt met "deeltijd hebben" dat iemand vrij is op die dag. Dan is het wel logisch.
Het blijft gerommel met die feestdagen. Bij ons is het nu sinds een aantal jaar zo dat alles in je jaarlijkse verlofuren is opgenomen. Dus vakantie, feestdagen, rouw en trouw etc. Als je volgens weekrooster zou moeten werken op een feestdag dan moet je daarvoor dus verlof schrijven. Als je naar een begrafenis moet ook. Ook dat is niet eerlijk, want sommige mensen houden daardoor meer uren over om aan vakantie te besteden dan anderen. Hoewel het over een jaar of 10 bekeken misschien allemaal weer niet zoveel uitmaakt.
Kari

sinas

sinas

11-10-2011 om 18:38

Bij ons werkt het ook zo

er wordt uitgerekend hoeveel je op jaarbasis hoort te werken volgens je contracturen, Dan voer je in op welke dagen je werkt en hoeveel uur en op het einde zie je dan of je dus teveel of te weinig uren werkt dat jaar, en dat komt inderdaad door de "feestdagen". als je als parttimer dus toevallig op dagen werkt waar veel feestdagen op vallen, zoals de maandag, dan heb je inderdaad pech. En moet je het of met verlof oplossen of extra werken.

Snuggle's

Snuggle's

12-10-2011 om 01:24

Ja maar

Ik zou het dan toch redelijk vinden als je wel kan komen werken op zo'n feestdag en niet verplicht op een andere dag moet.
Ik werk onregelmatig dus dan is het makkelijk, ik had hier nog nooit van gehoord.

Snuggle's

bibi63

bibi63

13-10-2011 om 19:50

Snuggle

Dat gaat natuurlijk niet in het onderwijs: werken op een fesstdag. Hoe wil je werken dan, zonder kinderen in de klas........
Wat betreft onderwijsondersteunend personeel, dan is het simpel: Je werkt op basis van je werktijdfactor een x-aantal uur per jaar. Een feestdag op je werkdag is niet gemaakte uren.
Voor wat betreft onderwijzend personeel: die kunnen zowiezo niet zomaar verlof opnemen en zijn in de reguliere vakanties vrij. Wat betreft feestdagen zal het verschil bij parttimers uiteindelijk nihil zijn: de vaste dagen zoals 2e paasdag en 2e pinksterdag vallen altijd op maandag. Evenals de vaste dagen hemelvaart en goede vrijdag altijd op do en vr. vallen. De overige feestdagen verlopen elk jaar, dus iedereen wordt daar mee geconfronteerd.
Gr. Bibi

Hanne.

Hanne.

13-10-2011 om 22:00

Werken zonder kinderen

Ook in het onderwijs is er genoeg te doen zonder dat er kinderen bij zijn. Een docent staat niet al z'n uren voor de klas.

Op zich zou het dus geen probleem hoeven te zijn.

bibi63

bibi63

13-10-2011 om 23:00

Hanne

Dat is al lang ingecalculeerd in de basisuren per werkdag. Je staat geen 8 uur voor de klas. Maar..... je moet je les voorbereiden, werk nakijken (van simpele sommen, tot 25 werkstukken me alle toeters en bellen), besprekingen/overleg met je teamgenoten is na de lestijden, 10-minuten gesprekken, de voorbereidingen daarop, rapporten samenstellen, gssprekk met ouders, musical voorbereiden, een hele dag weg met schoolreis en de voorbereidingen daarvan enz enz. Dat kan je niet in concrete uren uitdrukken. De norm is dat als een leerkracht 2 dagen werkt, dat hij/zij 8,5 uur 'maakt', daarin is alles ingecalculeerd. De ene feestdag die toevalling wel of niet op jouw werkdag valt is peanuts. Je kunt het niet zo concreet afbakenen als een kantoorbaan. Het is natte vingerwerk.
Gr. Bibi

kaatje43

kaatje43

16-10-2011 om 15:49

Kaaskopje

Interessant. Waar heb je dat gelezen? Ik heb ook mijn vrije dag op maandag

Kaaskopje

Kaaskopje

16-10-2011 om 23:45

Kaatje

Ik zoek me wild, maar kan het niet meer vinden

elsje78

elsje78

18-10-2011 om 23:21

Bond

Ik heb de cao erop nagezocht, maar ik kan niks vinden. Echt, bel de bond, volgens mij mag dit niet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.