Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Rode agenda

Rode agenda

20-11-2011 om 17:46

Uren-vermindering in het onderwijs

Dag allemaal
Ik post dit even anoniem hoewel ik vast heel erg herkenbaar ben. Ik wil gewoon niet dat het verhaal onder mijn vaste nick komt te staan, en als jullie het herkennen graag niet mijn vaste nick vermelden in de reactie.
Ik zit met het volgende: ik werk nu 15 uren per week op een middelbare school (lesuren) en 4 uur per week geef ik les aan volwassenen 's avonds. Daarnaast moet ik ook nog mijn opleiding (2de graad lesbevoegdheid) afmaken. Tot nu toe heb ik geen tijd gehad om maar 1 keer naar de hogeschool te gaan, ik heb een afspraak volgende week met mijn studiebegeleider daar, maat ik verwacht dat ik flink door de mangel wordt gehaald en mijn studieachterstand besproken wordt. Alleen, hoe ik het wend of keer, zie ik niet hoe ik mijn studie af kan maken met 19 uren les per week.
De lessen aan volwassenen laten vallen wil ik absoluut niet, het is namelijk het leukste wat er is en geeft me weer energie voor een paar dagen. Van de 5 klassen dat ik moet draaien op de middelbaren school zijn er 3 die heel goed gaan en 2 die moeizaam gaan. Ik wil eigenlijk vragen aan mijn rector om van 15 uur naar 12 uur te gaan maar er is eigenlijk niemand op school die me kan vervangen. Een collega van mij is al begin dit schooljaar uitgevallen door een zware ziekte en zal het hele jaar niet aanwezig zijn. Haar 9 uren zijn verdeeld tussen andere collega's. Als ik laat weten ook een klas te willen laten vallen ben ik bang om mijn schepen te verbranden, niet alleen op die ene school waar ik nu werk maar ook bij de overkoepelende organisatie die een grote deel van de scholen in mijn stad/regio beheer.
Aan de andere kant, als mijn huidige werkdruk onveranderd blijf, zie ik niet hoe ik die ene cursus nog kan volgen, mijn portfolio in orde kan maken en alle rapporten kan schrijven.
Wat is wijsheid?
Rode agenda

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Gesprek met de rector

Als mijn zoon problemen heeft op school met leerkrachten, klasgenoten of schoolwerk kan hij een gesprek aanvragen met de mentor.Ze hebben een goed privè gesprek en als het een beetje mee zit zijn er soms eenvoudige oplossingen.

Jij doet je werk met plezier, het is een nieuwe baan en je werkgever stelt het zèèr op prijs als je de benodigde opleiding over een jaar afrondt.Alleen is het erg moeilijk te combineren: werk en opleiding, terwijl het èèn niet zonder het ander kan.
Je wilt het graag beide goed doen en iedereen tevreden houden. Dus, tijd voor overleg. Is je werkgever de rector? Is hij de aangewezen persoon die met je mee kan denken? Is er een andere oplossing? Misschien niet 15 uur verspreidt over een hele werkweek maar de uren in minder dagen proppen? Misschien niet 2 klassen laten vallen, maar wel èèn?
Misschien je bevoegdheid in een langere periode op zak hebben, kan je er een jaartje langer over doen?
Ik zou je probleem op tafel gooien. Als je niets doet en je sukkelt door stel je straks iedereen teleur, inclusief jezelf, omdat je vast loopt.

Lessen voorbereiden

Je lessen voorbereiden kost inderdaad wel heel veel tijd. Is daar ook geen oplossing voor? Ik dacht dat de meeste lessen kant en klare programma`s zijn die meerdere jaren gebruikt worden. Is dit het eerste jaar dat je klassen draait? Heb je kans dat dit werk je over enige tijd minder uren buiten de lessen gaat kosten?

Precies.

Ruilen! Zodat je 3 2e klassen hebt & 2 3e . of zo. (en misschien kom je dan en passant van een van die rotklassen af, wie weet!) Scheelt vast een hele hoop tijd. Dan moeten ze maar even wat goochelen met de roosters. Een overspannen rode agenda, daar zit helemaal niemand op te wachten lijkt me...toch??

Ingrid

Schoolleiding

Vijf klassen, een volle avond lesgeven en daarnaast nog je bevoegdheid halen is ook veel. Ik denk dat niemand dat raar vindt en je jezelf daar inderdaad een beetje op verkeken hebt.

De meest logische oplossing zou denk ik zijn de uren volwassenenonderwijs te laten vallen, maar dat wil je niet. Je opleiding laten vallen is geen optie, die heb je nodig om je baan te behouden. Dan dus minder uur lesgeven en daarvoor zou ik zo snel mogelijk een afspraak maken met de schoolleiding. Je bent nu heel erg voor anderen aan het denken, je denkt dat niemand jou kan vervangen en dat de schoolleiding dus wel moeilijk zal gaan doen. Probeer het eerst eens! Misschien valt dat wel enorm mee. Zolang je het niet vraagt of probeert, weet je gewoon niet hoe ze zullen reageren. Je bent heel loyaal naar de school toe door het niet aan te willen kaarten, maar is de school ook zo loyaal naar jou als je straks je opleiding niet haalt? Of als je straks overwerkt thuis zit?
Misschien vindt de schoolleiding het wel een prima plan om iemand aan te nemen die een klas van jou overneemt en misschien wat uren terugneemt van de zieke collega die anderen nu hebben overgenomen. Of ze jou of iemand anders betalen voor die uren maakt voor de schoolleiding toch niet zo veel uit?

amk

amk

21-11-2011 om 16:12

Oh (volledig ot)

ben jij het Joyeux.
Eindelijk heb ik ook weer iemand 'terug' gevonden.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

21-11-2011 om 16:29

Wel praten met de rector

Je doet wel een aantal aannames, en daarmee maak je het voor jezelf onoplosbaar. Zo wil je de meest voor de hand liggende stap (praten met je baas) eigenlijk niet zetten omdat hij dan waarschijnlijk boos wordt. Weet je, als de rector boos zou worden omdat jij een dergelijk dilemma met hem deelt, dan is hij als leidinggevende écht geen knip voor zijn neus waard. Ik kan mij dat dan ook nauwelijks voorstellen. Bovendien hoef je hem niet te sparen. Je hoeft de problemen niet op jouw schouders te laten omdat hij het al zo lastig heeft. Jij is wel je baas hoor, hij is aangesteld om dit soort problemen te helpen oplossen! Maar dan moet je ze wel met hem delen. Misschien is de oplossing eenvoudiger en dichterbij dan je denkt.
Succes!

bibi63

bibi63

21-11-2011 om 21:53

2 werkgevers

Wat denk ik het probleem is, is dat je 2 werkgevers hebt. Je baan op het VO is wellicht te combineren met je studie, maar niet met OOK je baan bij het volwassen onderwijs. Ik denk dat je rector dat ook zo zal benaderen. Je rector begrijpt heus dat 15 uur lesgeven, met de voorbereidingen en al, een klus is van heel wat meer uren dan 15. Als je daarnaast studeert (en gezin hebt), dan is dat een ft job. Maar de keuze van jou (hoe leuk en begrijpelijk dan ook) om ook een paar uur volwassen onderwijs te geven (met daarbij ook de uren voorbereiding enz), zijn niet aan hem natuurlijk. En DAARDOOR kom je in de knoop met je tijd. Concreet: je werk en studie combi op het VO is te doen, maar je andere werkzaamheden maken het dus een probleem. Daar moet je toch eens goed over nadenken. Wat is je doel en wat is haalbaar.
Gr. Bibi

Aagje Helderder

Aagje Helderder

23-11-2011 om 09:54

Toch

ben ik het wel met Joyeux en Bibi eens. Je kunt wel willen vasthouden aan je twee banen, maar dat dat niet werkt heb je ondertussen ruimschoots ondervonden. Het feit dat je van te voren de rector hebt geïnformeerd vind ik eigenlijk niet steekhoudend: je kunt verwachten dat iets haalbaar is, maar als dat in de praktijk anders blijkt zul je iets moeten. Natuurlijk kun je hopen dat de rector een leuk idee heeft over hoe jij minder belast kan worden. En als dat zo is, zou het mooi zijn. Maar uiteindelijk gaat het idd over prioriteiten. Waar leg jij de prioriteit? Bij de grote baan en de bijbehorende lesbevoegdheid of bij de leuke baan, die qua uren ver achterblijft bij de andere? En wat volgens mij ook nog een rol speelt: wie betaalt jouw scholing? Als dat de school is, dan kan ik me voorstellen dat hun prioriteit er ligt dat jij je taak uitoefent en je bevoegdheid op zo kort mogelijke termijn.
Succes met afwegen!
Aagje

Aagje Helderder

Aagje Helderder

23-11-2011 om 10:45

Nog even nagevraagd

Bij mijn echtgenoot die schoolleider is. Zijn reactie: werken en studeren als je ouder wordt is lastig en een kwestie van pezen (is ook zijn eigen ervaring, hij is ook als tweede kanser in het mo terecht gekomen en heeft toen zijn eerste graads bevoegdheid gehaald).
Zijn tweede reactie: je moet twee dingen doen. Allereerst idd zelf je prioriteit stellen. Daarna (er voor het gemak van uitgaande dat die bij je grote baan ligt) bij je leidinggevende het probleem bespreken. Hierbij geef je aan waar jouw ruimte zit (lees: waar jij wilt investeren) en vragen waar zij ruimte hebben. Volgens echtgenoot heb je als beginnend docent ws recht op uren (hij dacht iets van 80 op een fulltime aanstelling). Dat zijn uren die je krijgt omdat je extra tijd nodig hebt als beginnend docent: extra lesvoorbereiding, ingroeien in je school etc. Bij hem op school wordt die tijd vaak in mindering gebracht op taaklast. Heb jij er zicht op of die uren al ingezet worden en zo ja, waarvoor?
Zijn laatste reactie: als school het halen van jouw bevoegdheid betaalt, dan zou hij echt not amused zijn als je niet of nauwelijks lessen volgt.
Aagje

Aagje Helderder

Aagje Helderder

23-11-2011 om 14:52

Rode agenda

Het feit dat je t zelf betaalt maakt het idd in zoverre anders dat de school daarmee financieel gezien niet kan eisen dat je opschiet. Voor jezelf kan het wel belangrijk zijn dat je die opleiding afrondt, omdat je de lesbevoegdheid nodig hebt voor n eventueel vaste aanstelling.
Volgens mij komt het dus terug bij n aantal dingen. Allereerst: moet je navragen hoe dat met die uren zit voor n beginnend docent. Met 15 lesuren heb je ws een aanstelling van iets van 0,6, dan zou je recht hebben 0,6 x 80, is wel iets van n uur in de week. Klinkt weinig, maar in jouw situatie is ieder uur meegenomen. Misschien is die tijd ook wel in wat grotere porties op te nemen, zodat je een keer wat meer werk kunt verzetten. Als het meezit willen ze ook nog met je meedenken en hebben ze wat te bieden.
Het lijkt mij ook belangrijk dat je nagaat waarom die studie je nu zo opbreekt. Het klinkt alsof je het grootste deel klaar hebt. Waar zit nu nog het probleem en hoe veel tijd kost het om te doen wat je moet doen? Maak n analyse en denk in oplossingen. En: vraag je af wat het je waard is, dus toch ook prioriteiten stellen.
Aagje

Aagje Helderder

Aagje Helderder

29-11-2011 om 20:17

Rode agenda

Ik was even benieuwd hoe het met je is. Heb je al actie ondernomen, al op school gepraat over jouw probleem. Heb je al duidelijkheid over je uren als beginnend docent. 't Zou fijn zijn als je het traject naar de bevoegdheid kunt afronden en van die druk af bent.
Aagje

Aagje Helderder

Aagje Helderder

30-11-2011 om 19:46

Zo dan,

da's balen, zeg. Maar heb je nog duidelijkheid gevraagd/gekregen over de uren voor beginnend docent? Zou wel een beetje raar zijn als ze die voor zichzelf gebruiken en niet ten gunste van jou. Tenzij ze al ergens in verdisconteerd zijn natuurlijk. Maar dat zou in deze situatie wel errug jammer zijn.
Aagje

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.