Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Lizelot

Lizelot

16-01-2012 om 13:18

Spaarrekening voor kleinkind

Mijn moeder wil voor ieder kleinkind een spaarrekenig openen.De kinderen mogen dit niet weten,ze wil als ze later op zichzelf gaan een leuk bedrag kunnen geven.Bij de Rabobank is dit echter niet mogelijk.Het kan wel ,maar dan worden de afschriften ook naar de ouders van de kinderen gestuurd en dat is wat mijn moeder niet wil.Weet iemand een bank waar dit wel mogelijk is.Dat mijn moeder 4 rekeningen opent op naam van een kind,maar waar verder niemand van op de hoogte is???

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
sinas

sinas

16-01-2012 om 13:33

Internetbankieren?

En dan een internetspaarrekening? NIBC direct bijv?

In de eigen administratie

Kinderspaarrekeningen zijn een beetje ingewikkeld. Formeel worden kinderen pas eigenaar van hun eigen rekening als ze handelingsbekwaam zijn (18 jaar).
Tot die tijd zijn de ouders de wettelijke vertegenwoordigers. Daarom moeten de ouders geinformeerd worden over de rekening, wat erop staat en wat eraf gaat.
Als je moeder dat niet wil, dan zit er maar één ding op: ze opent zelf op haar eigen naam rekeningen die bestemd zijn voor de kinderen en benoemt die rekeningen in haar administratie en testament als rekeningnummer x voor kind met naam en toenaam.
Dat is de enige manier waarop zij de enige is die ervan weet.
Ik weet niet of je moeder van plan was belastingvrij te schenken aan haar kleinkinderen. Zo ja, dan lijkt me dat toch ingewikkeld worden binnen die constructie.
Groet,
Miriam Lavell

amk

amk

16-01-2012 om 13:54

Naam kind

als het op naam van het kind geopend wordt, dan moet het 'vermogen' dat er op staat worden toegeschreven aan de ouders. En ook opgegeven door de ouders aan de belastingdienst.

Voor het belastingvrijschenken van een rekening op naam van de grootouders zijn via de notaris constructies te bedenken.

Notaris vragen idd

..maar dan blijft het zo dat de ouders het bedrag moeten opgeven bij hun vermogen. Tenzij ze samen onder de ruim 20 mille blijven.

Tinus_p

Tinus_p

16-01-2012 om 14:41

Kan niet

Lizelot:
"Mijn moeder wil voor ieder kleinkind een spaarrekenig openen.De kinderen mogen dit niet weten,ze wil als ze later op zichzelf gaan een leuk bedrag kunnen geven."
Dit kan vziw niet (meer), ivm controle op belasting. De ouders moeten namelijk box3 belasting betalen als het vermogen te hoog oploopt.

Vroeger toen ik nog werkte bij de bank....

Vroeger toen ik nog werkte bij de bank was dit ook al zo. Grootouders willen graag ongemerkt sparen voor de kleinkinderen. Maar het blijft inderdaad zo dat de ouders bekend moeten zijn met de rekening, of de grootouders moeten een rekening op eigen naam openen en dit later pas aan het kleinkind geven. In de tussentijd moeten de grootouders het spaargeld opgeven bij de fiscus.
Meestal resulteerde dat in hele boze grootouders bij de bank, want wij wilden iets niet doen.
Heel vroeger kon je een 'boekje' openen bij de bank op elke naam. Maar dat is bij de wet verboden ivm de wet op vermogen. (belasting)
Kortom; de ouders moeten het weten, of de grootouders sparen op hun eigen rekening. Sommige banken willen nog wel eens een bestemmingsregel opnemen in de tenaamstelling. Maar juridisch stelt dit niets voor. Bij overlijden van de grootouders gaat dit geld dan niet automatisch naar het kleinkind dat vernoemd wordt. Tenzij de grootouders dit weer in het testament opnemen.
Klinkt leuk, maar is dus een heel gedoe....

Dorry

Marie

Marie

16-01-2012 om 16:55

Zonder papieren afschriften?

Hallo
Bij de Rabobank kun je toch ook kiezen voor rekeningen zonder papieren afschriften?
http://www.rabobank.nl/particulieren/producten/betalen/internetbankieren/digitaal_rekeningafschrift/
Maar ik denk dat de rekeningen dan alleen ingezien kunnen worden door de ouders met de digipas? Wellicht dat jullie met je moeder daar afspraken over kunnen maken?
succes

Ouders moeten tekenen

Het probleem zit gewoon in het feit dat dus alleen de wettelijke vertegenwoordigers een rekening op naam van hun kind mogen openen tot het 18e jaar. Dus die ouders gaan hoe dan ook van die rekening af weten. Ze mogen er zelfs over beschikken....

amk

amk

16-01-2012 om 20:05

Niet helemaal dorry

de grootouders mogen de rekening wel openen, maar de ouders moeten meetekenen.
En niet meer als terecht want als de rekening op naam van hun kind staat moeten zij het vermogen meerekenen in box 3.
En als fiscaalpartners mag je daar zo'n 40.000 euro op hebben staan voor er vermogensrendementsheffing geheven gaat worden.

Als gescheiden ouder heb je overigens maar recht op de helft van de vrijstelling voor de kinderen. Ik moet nog uitzoeken of ik dan ook maar de helft van het vermogen hoef op te geven en de andere helft aan mijn ex kan doen toekomen.

Lizelot

Lizelot

18-01-2012 om 07:31

Dank jullie wel

Het kan dus niet.Jammer.
M'n moeder zet het geld nu op en aparte rekening en schrijft in een schrifje wat voor welk kind is.Als ze komt te overlijden komt het geld niet bij de kleinkinderen,dat vind ze jammer.Ik zal voorstellen naar de notaris te gaan.Ik weet niet hoeveel dat gaat kosten,het gaat niet om grote bedragen.
Dank julie wel voro de informatie.

Petr@

Petr@

18-01-2012 om 15:41

Dorry

Hoe lang geleden is dat vroeger van jou? Mijn schoonouders hebben 18 en 16 jaar geleden voor onze beide zonen een spaarrekening op kinds naam geopend met adres van henzelf. Toen kon het dus nog wel. Wij hebben daar niet voor getekend. En schoonmoeder stuurt dus de bankafschriften naar ons op.

Lizelot

Lizelot

18-01-2012 om 15:54

Joyeux

Ik kan dit niet heel kort uitleggen.Het is zo dat er financiël nogal verschillen zijn.Mijn broer heeft altijd finaciële problemen.Het is beter dat hij niet op de hoogte is.
Zijn kinderen zijn een stuk ouder dan mijn kinderen, altijd vreselijk verwend door mij en hun opa en oma,sinds ze gelijk getrokken worden met de andere kleinkinderen,voelen ze zich blijkbaar tekortgedaan en laten ze zich niet meer zien.Daardoor juist ook de rekening,mijn moeder wil iedere keer op een verjaardag ,sinterklaas enz geld op een rekening kunnen storten,zodat ze ,als ze misschien later ,als ze weer komen,toch hun 'deel'nog krijgen.
Dit is nu heel kort uitgelegd en komt misschien raar over,maar in onze familie is geld al heel wat jaren een probleem.
Als mijn moeder overlijdt dan weet ze dat het geld nu bij haar zoon blijft,dat hij het niet doorschuift naar zijn kinderen.Dat vindt ze jammer.

Lizelot

Mijn moeder heeft geld nagelaten aan de kleinkinderen. Dat was gunstig omdat ze meer dan 20.000 euro na ging laten per kind. Vanaf dat punt rendeert het om geld aan de kleinkinderen apart na te laten. Ik ken jullie situatie verder niet, misschien toch een keer naar de notaris? Voor een paar 100 euro heb je wel een testament met een paar dingetjes op maat erin. Je kan bijvoorbeeld aan de kleinkinderen schenken en het bedrag laten afhangen van het aantal jaren dat verstreken is, stel ik mij zo voor? Als het bedrag niet zo groot is kan je dat ook als alternatief voor het plan met de bankrekeningen doen, gewoon bij leven schenken op de leeftijd die je moeder wil. Zelf zou ik nooit bij 18 schenken, mijn jongens mogen het geld tot hun 25ste alleen maar voor studie gebruiken, daarna kunnen ze er pas vrij over beschikken.

Ander adres?

Wij hebben via mijn vader een spaarrekening voor de kinderen waar hij jaarlijks met de verjaardagen een bedragje op stort. Ontzettend lief! De kinderen weten het wel maar het speelt geen rol. Het adres op de rekeningen is het adres van mijn vader, hij geeft de afschriften aan mij als we elkaar weer zien en ik bewaar ze. Zo zou het ook gewoon kunnen, toch?

amk

amk

18-01-2012 om 21:19

Het adres maakt niet uit

dat kan elk adres zijn. Alleen als het op naam van de kinderen is moeten de ouders meetekenen bij opening.

Die ouders zijn dan namelijk de 'eigenaren' van het vermogen. Tot de 18e verjaardag van het kind, dan zijn zij de eigenaar en kunnen er mee doen wat ze willen. Tenzij er is gespaart op eigen naam van ouders of grootouders en er een notariele acte is waarin de bestemming vastgelegd is.

Lizelot

Lizelot

18-01-2012 om 21:55

Opgelost

Het gaat om te kleine bedragen om naar de notaris te gaan,het zal 100 euro per jaar zijn ongeveer.En dan wat kleine bedragen als mijn dochter iets extra's tussendoor krijgt.Dat heeft mijn zoon ook niet,dus die heeft ook wat.Ik weet waas mijn moeder het schriftje bewaart en de rekening komt op onze beide naam.Is mam weer gerust.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.