Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Truus

Truus

27-01-2012 om 16:46

Gedoe met collega

Sinds een tijdje moet ik samenwerken met een collega waar het niet zo lekker mee loopt. Hij is een half jaar afwezig geweest (ziek, bored-out, arbeidsconflict) en nu met nieuwe afspraken weer aan het werk. Vooraf had mijn leidinggevende al tegen me gezegd dat ik het moest komen melden als er problemen waren. Daar was ik eigenlijk niet zo blij mee, want het gaat al snel op klikken lijken.
We hebben nu twee incidenten gehad waarbij ik me voor het blok gezet voelde en niet gesteund door mijn collega. De eerste keer had hij, zonder met mij te overleggen, toegezegd dat ik (extern) een bepaalde presentatie zou geven. Sta je daar onvoorbereid ;-( Tweede incident was van de week, en dat was objectief gezien gewoon een steek in de rug (heb het besproken met een andere collega die het een 'h**renstreek' noemde). Natuurlijk heb ik het aangekaart bij mijn collega, maar die meldde dat als ik kwam om mijn gelijk te halen ik beter kon vertrekken.
Wat moet je daar nu mee? Eigenlijk wil ik niet meer met hem samenwerken. Moet ik dan toch naar mijn leidinggevende stappen of het toch weer proberen te bespreken?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Naar leidinggevende

Naar je leidinggevende. Je hebt het besproken, hij luistert niet. Jij moet dit nu melden, niet alleen omdat het een expliciet verzoek van je leidinggevende was, maar ook omdat dit a) negatief op jou kan afstralen als jij dingen minder goed lijkt te doen door zijn streken en b) omdat het anders lijkt alsof hij het wel goed doet. En ondertussen blijft hij je streken flikken. En weer. En weer. Tot het moment dat je er niet meer tegen kan, hem met zijn hoofd tegen de koffieautomaat aansmijt, en iedereen verbaasd aan je vraagt "meid, waarom kom je daar nou pas mee?"

Niet laten oplopen tot je ontploft, nu melden en op het bordje van je leidinggevende leggen.

Sterkte ermee

Temet

koentje

koentje

27-01-2012 om 17:44

Tjonge

wat is hier zo moeilijk aan? Je ;leidinggevende vraagt je expliciet te komen als er iets is. Waar twijfel je dan aan?

Hanny61

Hanny61

27-01-2012 om 17:49

Nou, koentje

Ik snap wel wat er moeilijk aan is. Truus is in eerste instantie loyaal aan haar collega. Ze geeft het al aan: ze wil liever niet klikken. Helaas is deze collega haar loyaliteit niet waard, dus Truus kan het advies van Temet ter harte nemen. Ik ben het helemaal eens met dit advies.
Ik denk overigens, dat de leidinggevende deze vraag niet voor niets heeft gesteld, ook gezien een eerder arbeidsconflict. Misschien is dit wel een heel onaangenaam persoon.

Truus

Truus

27-01-2012 om 17:55

Cultuur

Er wordt bij ons niet zo aardig gedaan tegen verklikkers. Maar ik weet ook niet hoe ik het anders op moet lossen. Ik ben van de week al inwendig ontploft want ik voelde tijdens het gesprek al mijn hoofd rood worden en al mijn energie ophopen. De tranen zaten hoog (woede en frustratie), en zijn er ook wel uit gekomen daarna ;-(

Ely

Ely

27-01-2012 om 20:28

Klikken?

Misschien raar maar dat woord was nooit in me opgekomen mbt volwassenen en werken. Ik denk dan aan kinderen

Je mag toch met je leidinggevende bespreken wat je tegenkomt op het werk en onderzoeken of hij/zij je daarbij kan ondersteunen? Daar wordt je leidinggevende toch (ook) voor betaald? Hoe kan iemand een team leiden als hij/zij niet weet wat er speelt? Het klinkt niet zo gezellig, of ligt dat aan mij?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Naar leidinggevende

Ik zou echt naar je leidinggevende gaan. En is het klikken of is het voor jezelf op komen? Klikken is "Juf Pietje heeft iets stouts gedaan." Voor jezelf op komen is "Juf, Pietje heeft dat gedaan, ik heb daar zo op gereageerd maar ik krijg geen contact met Piet." weet je, ik heb zelf 3 jaar met een collega gewerkt waar ik het totaal niet mee kon vinden. ik werk in de zorg, zij liet mij buiten veranderingen waardoor ik bepaalde veranderingen niet uitvoerde. Dit leverde mij steeds conflicten op met woongroepen. zo had zij meer van die eigenaardigheidjes. Echt Truus, doe er iets mee, het kan je erg slopen als je het niet doet. Die collega is nu gelukkig weg, en nu pas merk ik wat voor een gevolg die samenwerking/ tegenwerking voor een input heeft gehad.

Sterkte

groetjes Pham

Geweldloze communicatie

Google eens op de term geweldloze communicatie. Ik denk dat je er veel aan kunt hebben voor je gesprek met je leidinggevende. Want daar moet je echt heen is ook mijn mening. Succes!

ijsvogeltje

ijsvogeltje

28-01-2012 om 09:56

Dit is geen klikken

Echt, klikken is heel wat anders. Klikken is iemand 'verlinken'. Het melden dat iemand een kwartiertje te laat binnen was, een extra stuk taart heeft gepakt, of stiekem een stapel enveloppen in zijn tas heeft gestopt. Dat soort dingen.
Maar hier is sprake van een problematische samenwerking. Niet tussen anderen, maar waar jij zelf onderdeel van uit maakt. Als je daarvoor naar je leidinggevende gaat, is dat geen klikken, maar een probleem oplossen. Doen dus.

Simpel

verwoord de dingen die er zijn in verband met je eigen functioneren. Jij wil je werk goed doen en dat kan niet omdat xyz (niet duidelijk gecommuniceerd wordt, er niet aan de afspraken voldaan worden, jij dus onvoorbereid bent en dan het bedrijf/instelling niet goed kan dienen etc).

Tihama

Tihama

28-01-2012 om 17:35

Precies

wat Manda zegt dus.

Zijn gedrag betekent dat jij jouw werk niet goed kunt doen. Dus je moet dit wel melden, aangezien hij niet reageert.

Ik vermoed overigens dat het niet zomaar is dat je leidinggevende gevraagd heeft om hem/haar in te lichten. Mensen die dit soort gedrag vertonen en vervolgens niet thuis geven als ze aangesproken worden, doen dit meestal vaker. Als manager kun je alleen maar reageren als je het ook weet.

Sterkte.

Tihama

Eigen werkzaamheden

Je kunt ook eerst nog je werkgever verzoeken om de werkzaamheden van jou en je collega te scheiden. En daar houdt je je dan aan. Misschien kun je zelf al een voorzetje geven en een lijst maken waarin je niet overlapt met je collega.

Mari

Mari

29-01-2012 om 11:35

En als je het nu eens opengooit?

Dat je tegen je collega zegt: moet je luisteren ik heb hier een probleem mee maar met jou kom ik er niet uit. Dus ik wil naar Rietje (leidinggevende) om eruit te komen. Niet als dreigement maar gewoon als mededeling.

Dan is het toch geen klikken meer? of is dat erg naief gedacht?

Goed idee mari

Daar zat ik ook aan te denken.
Vraag een soort van werkoverleg aan en gooi dat de dingen die niet lekker lopen op tafel en vraag om een oplossing. Dan zijn beiden op de hoogte en kan er een oplossing worden gezocht.

En als je lg er achteraf iets over zegt tegen je kun je aangeven dat dit voor jou de beste manier was om de situatie werkbaar te houden en zo constructief te werken aan een oplossing.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.