Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Anders

Anders

31-01-2012 om 14:27

Hoeveel geld nodig voor studie?

Ik hoef geen discussie hoeveel je wel of niet als ouder moet bijdragen aan studie van de kinderen en of je ze daar nu wel of niet financieel zelfstandig mee maakt.

Wij hebben drie kinderen (onder de 10), zoals het er nu naar uit ziet hebben ze de capaciteiten voor VWO en verder. Wij willen in ieder geval studiekosten inclusief boeken en bijdrage levensonderhoud (dat zal afhankelijk zijn van) betalen.

Er zal veel gaan veranderen qua studiebeurs etc. We hebben ooit 30.000 euro apart gezet voor studie kinderen. Dat lijkt veel maar dat is natuurlijk een schijntje. Aan de andere kant; de kinderen kosten ons nu ook veel geld (kinderopvang, muziekles, kleding, boodschappen, etc). Dat bedrag kunnen we dan ook missen.

Meer apart gaan zetten?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Henriette123

Henriette123

31-01-2012 om 14:48

Te weinig

Je hebt 30.000 euro apart gezet ; dus ongeveer 10.000 per kind. Dit is tussen de 2000 en 2500 per kind per jaar.Dit lijkt mij te weinig; reken maar uit: alleen het college geld is nu al bijna 1800 euro, daar komt dan nog boekengeld bij. Je zit dan eigenlijk al aan ruim 2000 euro per jaar.
Je schrijft verder dat je een bijdrage aan levensonderhoud wilt geven, dat klinkt dat je kind op kamers gaat, als je kind dan nog een beurs krijgt, zal het (lang)niet genoeg zijn voor ale kosten.
Verder eet een kind onder de tien minder dan een student, dus extra kosten

OV jaarkaart: je moet maar afwachten of je kinderen dat tegen die tijd nog krijgen.

ziektekosten verzekering: iedereen vanaf 18 jaar moet voor zijn ziektekostenverzekering betalen, je kind krijgt wel zorgtoeslag, maar dat is niet genoeg.Dit zijn maar de grote kostenposten, maar er zijn er nog meer.
Als je het kunt missen zou ik dus meer geld apart zetten.

Hanne.

Hanne.

31-01-2012 om 15:31

Goede basis

Ik vind het een goede basis.

Ik schat in dat je nu per kind al snel 400 euro per kind per maand aan opvang, kleding, eten, vakanties en clubjes kwijt bent. Dat is 4800 euro per jaar.

Dan heb je per kind per jaar 2500+4800=7300 euro beschikbaar. Grofweg genoeg voor het collegegeld + nog 450 euro per kind per maand als bijdrage levensonderhoud.

Dat lijkt mee een hele goede basis. Zal niet alles dekken, maar je komt er een eind mee. Tuurlijk, als ze tegen die tijd geen beurs meer krijgen en ze geen ov meer krijgen en het collegegeld verdubbeld is zal het een druppel op een gloeiende plaat zijn, maar je kan je niet overal voor indekken. (en ik vermoed dat er dan opties komen om het te lenen etc)

Vraag lijkt mij of je nu genoeg marge hebt om extra geld apart te zetten, en of dat rendabel is. Je geld nu wegzetten tegen 2.5 procent rente (en er vervolgens belasting over betalen) is niet voldoende om de inflatie te compenseren. Maw je geld wordt alleen maar minder waard. Kan je misschien beter nu een extra aflossing op je huis doen, en later indien nodig de hypotheek weer ophogen (met als voordeel dat vaste kosten straks lager zijn).

Hanne.

Hanne.

31-01-2012 om 15:33

Aanvulling

>>Kan je misschien beter nu een extra aflossing op je huis doen, en later indien nodig de hypotheek weer ophogen (met als voordeel dat vaste kosten straks lager zijn). < <

Ik bedoel natuurlijk dat als je aflost de vaste kosten lager zijn. Als je weer ophoogt zijn ze uiteraard weer hoger!

Mover

Mover

31-01-2012 om 17:15

30.000 euro

Ik vind het een heel mooi bedrag hoor! Wat doe je nu met die 30000? Staat die "gewoon" op een spaarrekening, zit die vast in beleggingen, deposito? En, is die helemaal voor de kinderen, of is het ook een spaarpotje voor achter de hand van jezelf? En bedoel je "studeren" de kosten voor de middelbare schooltijd (12-18) of voor de HBO-UNI tijd? In het ene geval heb je nog 8 jaar, in het andere geval heb je nog een jaar of 3-4 om bij te sparen, dus ik zou die 30 zo zeker mogelijk laten vermeerderen. Dus op een deposito voor x jaar vast. En gegeven het feit dat ze niet allemaal tegelijk gaan studeren, zullen de kosten ook verdeeld op je bordje vallen. Na die x jaar zou ik opnieuw de balans opmaken, en kijken of aanvullend sparen nodig is.
Trouwens, als je nu meer zou kunnen sparen, dan doe je dat toch ook? Alleen is het dan niet voor de studie van de kinderen, maar voor jezelf?! Of ga je nu meer sparen omdat "men" zegt dat het te weinig is?

Brianna F

Brianna F

31-01-2012 om 17:23

Ik mis

De basisbeurs in het rekensommetje, nu zo´n 95 euro per maand thuiswonend en 240 p.m uitwonend meen ik, die je weer van je kosten af kunt trekken.
Mij lijkt het een heel reëel bedrag. Wij zijn met 2 studerende kinderen op de uni 2855 collegeld kwijt, boeken zo´n 300 euro. Meeste 2ehands via MP. Ze wonen thuis, dus daar geen extra kosten.

afgestudeerd

afgestudeerd

31-01-2012 om 19:32

Ervaring

Ik kreeg 200 euro per maand van mijn ouders, en 220 uitwonende beurs. Mijn moeder betaalde mijn zorgpremie. Verder alles zelf betaald, aan het eind halff jaartje 500 per maand bijgeleend, stufi was afgelopen. Ook veel gewerkt in thuiszorg en allerlei baantjes gehad..

En dat ging. Collegeld, huur, eten, boeken enz regelde ik allemaal zelf. Heel leerzaam ik was wel gierig, vond cafeetjes enorm duur haha, dat heb ik later pas leren waarderen.

Je hoeft dus niet alles voor ze te betalen. Maar je kinders geven wat eraf kan, is wel lief..

Henriette123

Henriette123

31-01-2012 om 19:44

Maar

TS wil in ieder geval collegegeld, boeken, en een bijdrage in het levensonderhoud geven. Als je dat allemaal wilt geven, is het denk ik wel te krap. Door rente stijgt het kapitaal, maar de studiekosten zullen ongetwijfeld hoger, mogelijk zelfs veel hoger liggen dan nu.Dit doet niets af aan het feit, dat het genoeg geld is als je je kind meer zelf laat betalen, dit kan, maar wil ts niet.

tonny

tonny

31-01-2012 om 19:45

Mooi begin!

en zoals de anderen al zeggen, je kunt je niet overal op voorbereiden.

Hoe de situatie zich gaat ontwikkelen wat betreft 'gratis' OV-kaart, basisbeurs, lenen - daar is niet zoveel zinnigs over te zeggen, behalve dan dat het allemaal duurder wordt.

Met heimwee denk ik terug aan 'vroeger' toen je zonder al teveel gedoe een volgende studie kon gaan doen. Nu is dat allemaal haast onmogelijk, tenzij je welgestelde ouders hebt, en ik vind het best irritant dat de bewindslieden van nu zelf destijds járen hebben genoten van de ruime voorzieningen terwijl ze nu de kraan flink dichter draaien.
Niet dat er niks verbeterd kan worden aan het hoger onderwijs, maar deze manier van doen is erg vervelend.

Wij betaalden/betalen zorgpremie en collegegeld. De rest betalen/betaalden ze zelf met een bijbaan.

Jongste zoon kreeg voor de laatste twee jaar van zijn studie geen studiefinanciering meer (hij deed een schakeljaar en eenjarige master, volgend op een HBO-opleiding die hij zonder vertraging afrondde) maar gelukkig kon hij die twee jaar zijn bijbaan houden. Studie afgerond zonder schuld, en zelfs na enkele maanden een leuke baan gevonden. Hoera.

26 per kind

Het duurt hier nog wel een tijd (oudste 9, jongste 2).

per jaar schat ik in: 2000 collegegeld, 1000 boeken en overig studiemateriaal, 1200 ziektekosten, 1000 excursie= 26.000 per kind.

En dan ga ik er vanuit dat ze een ov kaart hebben, thuis blijven wonen en een baantje hebben om eigen kleding/telefoon/uitgaan te betalen. Een computer krijgen ze ook, zoiets als een goedkope 2e hands fiets kan ik mij ook nog wel voorstellen. Luxe dingetjes zoals rijbewijzen, tja geen idee of we dat gaan betalen voor ze.

Kom je op 52.000 voor mijn 2 kinderen. Ik denk dat zodra de oudste zo ver is we haar pot wel gevuld hebben, dan trek je ook nog rente dus we halen dat wel bij de 2e. Aangezien er 6,5 jaar tussen onze kinderen zitten hebben we er niet 2 tegelijkertijd aan het studeren. Als ze uit huis willen dan zullen ze dat toch gedeeltelijk zelf moeten betalen, misschien gedeeltelijk de huur en de rest (boodschappen etc) zelf.

En het maakt ook volgens mij in kosten uit of ze uni, hbo of mbo doen en wat voort soort studie, zoiets als kunstacademie is veel duurder (materiaal). Als ze ook kunstacademie gaan doen dan moeten we wat zuiniger gaan leven tzt, ik wil niet dat ze hele weekenden werken want dan komt die studie in de knel.

uitgaande van 5 jaar studeren per kind = 26d per kind.

Terpi

Terpi

31-01-2012 om 21:00

Manda

Ze moeten elk jaar voor 1000 euro op excursie?! Ik ben tijdens mijn HBO en postHBO nooit op excursie geweest... nou ja, naar de kroeg hahaha! Enne, die zorgpremie is ook niet realistisch, de kinderen krijgen namelijk zorgtoeslag dus zoveel hoef jij echt niet te betalen voor hun zorgverzekering?
Hier spaar ik genoeg om collegegeld te betalen voor 4 of 5 jaar, de rest mogen ze zelf betalen. Wonen ze thuis dan mogen ze zonder kostgeld bij me wonen, wonen ze op zichzelf dan zal ik ze een kleine financiele bijdrage geven in de leefkosten. That's it, en dat is al bakken meer dan ik kreeg. Ik kreeg namelijk het mooie ronde bedrag van NUL gulden en heb zonder schulden op te bouwen gewoon altijd heel erg had gewerkt om rond te komen. Wel in de kroeg trouwens, dus zo kon ik mijn vrije tijd gebruiken om in de kroeg te hangen en geld te verdienen tegelijk

Anders

Anders

31-01-2012 om 22:57

Lastig

Ik blijf het lastig vinden. Ik heb van anderen geen info of en hoeveel ze sparen voor de studie van de kinderen. Het is dus geen absurd hoog bedrag maar eerder te weinig. Ik denk dat we het gewoon laten staan en dan kunnen we collegegeld / boeken betalen en kunnen we nog zien hoe we de andere zaken op gaan vangen. Ze kosten nu ook geld, er zal ook wel wat gewoon spaargeld zijn, ons salaris stijgt nog steeds terwijl woonlasten gelijk blijven.

Janna3

Janna3

01-02-2012 om 00:04

Laatst uitgerekend

Omdat wij in hetzelfde schuitje zitten met onze drie kinderen zijn wij laatst aan het rekenen geslagen met allerlei lijstjes (wo Nibud). Wij kwamen bij uitwonende kinderen uit op 6000 euro per studiejaar per kind. Uitgaande van de huidige situatie. Over 6 jaar kan het wel weer anders zijn met beurzen en collegegeld.

anneloes

anneloes

01-02-2012 om 09:13

Niet te beantwoorden denk ik

Er zitten veel te veel variabelen in. Je weet helemaal niet hoe de stufi, het collegegeld en de ov-kaart er over een paar jaar bijhangen, dat kan heel anders zijn dan nu.
En ook nog, het is maar net wat je zelf wilt. Er zijn ouders die collegeld, boeken, ziektekosten enzo allemaal betalen en er zijn er die vinden, uit principe of noodzaak, dat nul vergoeding ook moet kunnen.
Hangt ook nog af van de studie zelf. Er zijn studies waarbij je prima 20 uur of meer per week kunt werken en thuis wonen. Er zijn ook studies die maar op 1 plek in Nederland zijn (dus op kamers meestal) en waar je als student al zo'n 40 uur per week wordt beziggehouden en je zelfleertijd daar nog bij komt, dus weinig bijverdiengelegenheid.
Voor de situatie van nu is er een duidelijke berekening, er wordt in de stufi rekening gehouden met een ouderbijdrage naar inkomen. Die wordt je dus geacht bij te dragen. Voor de rest (buiten stufi) kan je kind werken, lenen, of een hogere ouderbijdrage krijgen. Maar de toekomst? Geen idee.

Te veel variabelen

ik ben het met loes eens; er zijn te veel variabelen om een goede inschatting te kunnen maken.

30.000 klinkt veel, maar 10.000 per kind klinkt niet zo heel erg veel. Collegegeld en boeken dan heb je het geld opgemaakt. maar vergeet niet dat je dan ook nog gewoon geld verdiend en daarvan een bijdrage kunt leveren.

wij sparen per kind zo'n 18.000 euro. het staat nu vast waardoor we hogere rente krijgen. Het lijkt er op dat we twee kinderen hebben die allebei gaan studeren maar het geld staat op onze naam dus wij kunnen zelf gaan bepalen waar we het aan uitgeven. Collegegeld, boeken, of misschien rijbewijs. we zien het wel.

Anders

Anders

01-02-2012 om 12:57

Over een andere boeg...hoeveel sparen jullie?

Hoeveel sparen jullie (of zouden jullie willen sparen?).

Het is niet mogelijk om een perfecte inschatting te maken, maar ik wil toch ergens voor gaan en de rest zien we dan wel. De kinderen kosten nu ook geld maar ik heb geen idee hoeveel (kinderopvang 500 euro, clubjes/muziekles 150 euro, kleding 150 euro pm per drie kinderen (als ik alles meereken) (en dan zit nr 3 nog niet op muziek/sport).
Tuurlijk ook wat boodschappen, cadeaus, energie, nieuwe fiets, benzine, vakantie etc maar dat zal straks niet heel veel minder worden (ook niet als ze op kamers gaan). Laten we zeggen dat de kinderen nu dus circa 1000 euro per maand (wow!). Die circa 1000 euro, is 330 euro per kind per maand, is leuk voor de levensbijdrage (inflatie corrigeert zich vanzelf). Ons studiepotje is dan voor collegegeld en boeken. Misschien gaan we het daar niet helemaal mee redden maar dat zien we dan wel.

Twee kinderen gaan bijna tegelijkertijd studeren, de jongste begint misschien als dde oudste zo'n beetje klaar is. En voor vakanties, uitgaan, etc moeten ze maar een bijbaantje nemen.

Ella2007

Ella2007

02-02-2012 om 11:22

Collegegeld 5 jaar 2 kids

Ik streef naar 20.000 euro: 10.000 per kind. Collegegeld (volgens de huidige normen en een beetje erbij) en evt. nog wat extra's. Als ik mijn spaarschema vol kan houden (doe nu de volledige kinderbijslag) gaat dat lukken.

Opa en oma hebben ook nog een potje als ze 18 worden, ieder rond de 3000 euro. Ter vrije invulling: wereldreis, voor bij de studie of voor een kamerinrichting en computer als ze op kamers gaan. Hangt ook een beetje van de svz van dat moment af; geen beurs, dan gaat het denk ik wel bij de studie.
Dan nog kamerhuur en eten/kleding: als ertegen die tijd nog een basisbeurs is doen we het daarmee, met een aanvulling van een paar honderd euro kom je volgens mij een heel eind. Als de basisbeurs wordt afgeschaft wordt het lenen. Ik kan nu niet veel meer sparen, dus dan houdt het gewoon op, en moeten we het tegen die tijd maar zien. Studeren is armoe !

Vakanties en uitgaan, ja daar moeten ze zelf maar voor werken (of met ons mee

guera

guera

02-02-2012 om 11:58

Let op de belasting

Als je heel hard doorspaart nu al komt de belasting fijn elk jaar langs om je spaarpot te bekijken. Volgens mij vanaf 40.000 ?
Dus ik zou zeggen voorlopig genoeg en tzt zorgen dat je wat ruimte hebt om dingen op te vangen....

Fransien

Fransien

02-02-2012 om 12:36

Sparen

Je kunt ook een deel van je spaargeld in de aflossing van je huis steken, dan ben je eerder klaar en heb je lagere maandlasten, dus ook meer geld te besteden aan je studerende kind.
En eigenlijk vind ik de belasting op spaargeld belachelijk, je hebt al belasting betaald op het moment dat je je inkomen kreeg, en dan nog eens betalen op wat je opzij zet... Ik doe niet zuinig voor de belastingdienst, ik doe zuinig zodat mijn kinderen (ik heb er 4) kunnen studeren en omdat ik een hekel heb aan geld lenen (alleen die hypotheek, dat krijg ik niet bij elkaar gespaard

Els

Els

03-02-2012 om 10:04

Sparen/lenen

Stel je de volgende situatie eens voor: jouw kind gaat studeren, jij hebt voor je kind een spaarpot gemaakt met de gedachte dat hij of zij dan schuldenvrij kan studeren. Mooi toch? Dit is de theorie. De praktijk van vandaag (die morgen al weer anders kan zijn!): iedere student kan/mag gheel zelfstandig probleemloos lenen, even inloggen op de site van DUO-IB groep; twee muisklikken en klaar. Dat kan oplopen tot 900 euro per maand. Jij maakt elke maand keurig bedrag X over, in de veronderstelling dat 't aan de studie besteed wordt. Gelijktijdig wordt er fors geleend want dat kan: uitgaan, mobiele telefoon, nieuwe computer, kleding, vakantie en wat al niet meer en aan het einde van de studie is jouw geld op en heeft je kind een schuld van heb ik jou daar. Tja. Het kan ook anders: Vraag aan je kind: hoeveel heb je nodig? Dat bedrag bepaal je samen met je kind. Hoeveel stufi krijg je? Dat betekent dat wij bedrag X per maand betalen. Akkoord? Mooi, dat bedrag krijg je nu net maar ga je lenen en als je keurig op tijd klaar bent met je studie, betalen wij bedrag X aan de IB-groep. De rest van de schuld is voor jou. Op deze manier loop je niet het risico dat jouw geld bested wordt aan iets anders en behoed je je kind voor en extreem hoge schuld. En: jij krijgt vier jaar extra de tijd om het bedrag bij elkaar te sparen. Een rekenvoorbeeld: als je bij de geboorte van je kind 1.000 euro op een spaarrekening zet en je krijgt 4% rente, dan heb je na 18 jaar (zonder bijstortingen) bijna 1.950 euro gespaard. Bij 5.000 euro is dat over 18 jaar bijna 10.000 euro. Begin je met 5.000 euro en je spaart elk jaar 1.000 dan heb je na 18 jaar ruim 33.000 euro. Vroeg beginnen dus.

Rosase

Rosase

05-02-2012 om 22:54

Wij doen het nog anders

Wij hebben kinderen met verschillende toekomstperspectieven en om ze allemaal een beetje gelijk in de wereld te zetten mag oudste straks alles wat hij niet via werk en stufi kan betalen renteloos van ons lenen. Terugbetalen mag zeer gespreid en evt. verrekend worden met een evt. toekomstige erfenis.

Bijkomend voordeel is dat er daarmee een beetje druk op de ketel komt. Ken nogal wat lapzwanserige studenten die er lekker op losleven op kosten van pa en ma.

Het is overigens (tussen ons gezegd en gezwegen) niet gezegd dat oudste alles terug moet betalen, maar wat hij geschonken krijg wil ik ook aan middelste schenken. Kan ze wellicht een mooie kapsalon van beginnen

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.