Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

verhuizer

verhuizer

31-01-2012 om 16:01

Regio enschede

Wie o wie kan mij iets vertellen over wonen, leven in deze stad/regio?
Komen zelf meer uit midden des lands maar wel vaak verhuisd dus niet gewend lang op 1 plek te wonen. Is er sociaal gezien te integreren, wat voor mensen wonen er zoal, enz?

Alvast bedankt..3

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Anders

Anders

31-01-2012 om 16:29

Tukker

Ik woon met heel veel plezier in Twente. Ik woon in een stad/dorp (25.000 inwoners) tussen de grote steden in (3 keer raden!). Dorp heeft alle belangrijke voorzieningen (bibliotheek, muziekschool, veel sportverenigingen, theaterschool, meerdere scholen, zwembad, HEMA, restaurantjes, mooie kledingzaken) en steden (theaters, shoppen, ijsbaan, etc) liggen op een paar autokilometers. En als het moet zit ik binnen een paar minuten op de A1 en ben ik in no-time in het westen van het land.

Mijn dorp ligt in het groen en daar geniet ik iedere dag van. De ruimte, frisse lucht vind ik nog steeds heerlijk na een paar jaar Randstad (nooit weer!).

Ik vind integreren in Tukkerland makkelijker dan bv in Westen. Wel een beetje 'doe maar gewoon' en men heeft over het algemeen een hekel aan kapsones en zie-mij-eens-geweldig-zijn-of-op-de-strepen-zien-staan, maar ik ervaar Tukkers als een gezellig, behulpzaam, nuchter, tolerant volkje. Het is echt geen achtergebleven gebied (dat idee krijg ik op dit forum altijd een beetje, buiten de Randstad is het een troosteloze bende)

Ik woon nu vier jaar in de nieuwbouwwijk van mijn dorp en ik vind het heerlijk wonen! Ik ervaar geen sociale druk of sociale controle. Maar moet er eerlijk bij zeggen dat ik het anonieme leven in de stad helemaal niets vond. Ik vind het fijn dat ik in nood bij al mijn buren terecht kan, dat mensen meeleven als mijn kind in ziekenhuis ligt, etc. Als ik nu naar AH ga kom ik altijd wel iemand tegen die ik ken van zwangerschapsgym, voetbalclub van kinderen, van school, etc. Praatje maken mag maar hoeft niet. Heerlijk!

vehuizer

vehuizer

31-01-2012 om 19:26

Ariola - anders

Ik was al bang dat het verkeerd zou worden opgevat.. Ik weet natuurlijk dat overal alle soorten mensen, maar regio's hebben toch wel hun eigen sfeer, houding.. In het algemeen.
Dat bedoelde ik..

Anyway, meer verhalen leuk, en bedankt Anders! Klinkt idd heel gemoedelijk. Juist wat sociale laagdrempeligheid lijkt mij wel wat. Maar ook dat heb je natuurlijk overal, je moet alleen net in de goede buurt wonen.

app-sent

Sancy

Sancy

31-01-2012 om 20:17

3 dingen

"ja ja" betekent doorgaans nee.
"dat heb je mooi gedaan" betekent dat je niet slim bezig was.
"een stief kwartiertje" is vaak meer dan 30 minuten.
Ze laten het achterste van hun tong niet snel zien, die Tukkers

elsje78

elsje78

31-01-2012 om 20:39

En anders

Kom je gezellig naar de achterhoek!

Rosase

Rosase

31-01-2012 om 21:59

Ik heb er gestudeerd

En hoewel ik in het begin best moest wennen (vooral aan de dames in de kantine, want die hadden echt geeeen haast) ben ik er toch wel van gaan houden, van die tukkers.

Het is een apart slag mensen, no nonsense, innovatief en ondernemend en toch heel eigen. En in Enschede wordt gewoon carnaval gevierd. Nou dat beviel mij wel, als zuiderling. En het is natuurlijk niet zo dat alle mensen uit Maaskantje familie van de New kids zijn, en zo is daar ook niet iedereen net als Herman Finkers. Maar het geeft wel een beetje de sfeer weer. Ben er toch aardig wat look-a-likes tegen gekomen. Dus als je van droger dan droge humor houdt, moet je daar zijn.

Anders

Borne ?

Anders

Anders

01-02-2012 om 12:44

Shonagh

Yep!

Anders

Anders

01-02-2012 om 19:30

Niet de verkeerde dingen aan elkaar knopen...

Pelle en Izar, niet de verkeerde dingen aan elkaar knopen. Verhuizer betwijfelt of het moeilijk integreren is in Twente. Er bestaat een beeld van 'de' Tukker als provinciaals, moeilijk contact mee te maken, minder open, etc. Dorpen staan vaak bekend om sociale controle/druk. Tegen die achtergrond schets ik mijn ervaring: ik vind het een gemoedelijk volkje, makkelijk te integreren, geen achtergebleven gebied. Misschien soms wat ' eerst zien, dan geloven'. Bescheiden en no-nonsense (en dat botst met meer arrogant gedrag en te alternatieve toestanden) volk.

En natuurlijk is dat ook in andere gebieden in NL zo, maar Verhuizer vraagt naar ervaringen in Twente. Dan heeft het weinig zin om een nieuwbouwwijk elders erbij te halen. (Daarbij heb ik ook in een nieuwbouwwijk in Randstad gewoond en ik vond het niets: te anoniem, te doods, te ver weg van centrum, files, mensen te druk met zichzelf => mijn ervaring). En omdat sommige mensen al sociale druk ervaren bij een over-de-heg-praatje-met-de-buurman geef ik aan dat dat voor mij geen sociale druk is. Idem met schoolplein-AH-voetbalclub-praatje, ik vind dat prima.

En qua omgeving woon ik hier heel erg graag: goede voorzieningen, goede infrastructuur, veel groen en ruimte, mooi wonen (niet spotgoedkoop!), voldoende cultuur. Het enige wat ik niet dichtbij heb is de zee en water om te zeilen.

mimi

mimi

01-02-2012 om 19:32

De grens over!

Als ik in de buurt van Enschede zou moeten wonen zou ik de grens over gaan, dat doen veel Nederlanders ook. Sommige wijken zijn echt 50-50! En als je graag flink wat grond om je huis hebt zou ik het zeker doen!

Anders

Anders

01-02-2012 om 20:25

Duitsland, ik zou het never nooit niet doen!

Ik zou never nooit niet in Duitsland gaan wonen met kinderen. Huizen zijn goedkoop (boerderij voor 300.000 euro), afwerkingsniveau is wel .. hum.... anders. Maar dan heb je een groot huis misschien maar in een - vergeleken met Twente - troosteloze omgeving. Kinderen naar Duitse school, dat is alleen qua schoolcultuur al heel anders. Een schoolsysteem waar ik mijn kinderen niet naar toe wil doen. Iedere dag op en neer naar NL? Dan moet je wel redelijk dicht bij de grens wonen (en daar zijn de prijzen dus niet zo heel veel lager).

verhuizergeweest

verhuizergeweest

01-02-2012 om 21:40

Heerlijk

Ik woon sinds 2,5 jaar in Hengelo vanuit het hoge Noorden en ik wil hier nooit meer weg. Waarom? Ik woon in een heerlijke kindvriendelijke wijk met veel voorzieningen. Ik had snel weer een sociaal netwerk opgebouwd en ik vind de mensen hier vriendelijk en toegangelijk. Nu snap ik wat bedoeld wordt met stugge noorderlingen/Friezen. Dat vond ik nooit. Tot ik hier kwam wonen en iedereen zo vriendelijk en behulpzaam vond, ook in winkels enzo. gezellige gemoedelijke sfeer. En dat ik dan hoor dat men soms Twentenaren wat afwachtend vind, snap ik dan weer niet. Mijn moeder komt uit de regio Groningen en vindt iedereen hier ook zo vriendelijk. Grappig is dat. Misschien vergeleken met het Westen, maar die mentaliteit/sfeer spreekt mij niet zo aan. En ik heb er familie ( hele leuke trouwens )wonen en collega's gehad, dus ik heb ervaring . Maar goed, dat is de algemene strekking. Ik voel me hier erg thuis. Ik vind de omgeving ook erg mooi. Persoonlijke woon in liever in Hengelo dan in Enschede. Hengelo is kleiner en heeft toch de voordelen va nde stad en geen last van 'grote stadsproblematiek'. Maar ja, dat is heel persoonlijk. Sowieso hoe je het gaat ervaren natuurlijk.
Maar goed, overal zijn leuke en niet leuke mensen om het maar zo te noemen. Maar de mentaliteit per regio verschilt wel. En dan hangt het er ook nog van af hoe je jezelf opstelt. En wat de één een een pretiige leefomgeving vindt, kan voor een ander vreselijk zijn.
Succes!

achterhoekse

achterhoekse

02-02-2012 om 09:00

Verhuizer

Ik ben geboren en getogen in de het oosten ( net geen tukker) en zou hier absoluut niet weg willen, om alle positieve redenen hierboven genoemd. Maar, ik zou hier niet willen wonen in kleine dorpjes, qua grootte kerk, cafe, buurtsuper en schooltje. Gemeenschapszin is prima, maar niet als het benauwend is.
( een dorp met een kern zo tussen de 10 en 20 duizend inwoners biedt, in mijn ogen, deze sfeer en de meest noodzakelijke voorzieningen. In een plaats als enschede kom ik weer alleen als het moet. Lees : ziekenhuis of winkelmogelijkheden.)
achterhoekse

Anders

Anders

02-02-2012 om 09:19

Achterhoekse

Grappig, hier ook. Ik ben zo'n klein, benauwend dorpje ontvlucht en met de grote stad (Enschede) heb ik niets. In Almelo voel ik me ook niet thuis. Inderdaad een dorp van rond de 20.000 mensen is voor mij niet te groot en niet te klein.

elsje78

elsje78

02-02-2012 om 10:36

Anders en achterhoekse

Helemaal mee eens! Ook ik ben in dit dorp geboren en getogen en ik hoef nooit meer weg! Ben wel nieuwsgierig waar je woont achterhoekse, ik gok in Ei..... Klopt dat?

Ik woon in het dorp met de grote corso

Achterhoekse

Achterhoekse

02-02-2012 om 11:04

Elsje

Ben ik blij dat ik onder een niet herkenbare nick schrijf
Dat heb je helemaal goed...en jouw woonplaats is mijn geboorteplaats.
Achterhoekse

KGO

KGO

02-02-2012 om 13:21

Ook naar t oosten gegaan

Wij zijn naar t oosten (ook Hengelo) verhuisd vanuit het westen. Ik ben in t westen in een dorp opgegroeid vlakbij grote steden.
Mijn man komt hier vandaan. Ik zou ook voor geen goud meer weg willen. Het scheelt wel dat toen ik hier kwam mijn kinderen nog naar school moesten beginnen. En daarom ging integreren best makkelijk.
We hebben alletwee leuk werk gevonden. Dat is in bepaalde sectoren wel makkelijker dan in het westen.
Vanuit de stad ben ik ook zo in t buitengebied om te lopen, fietsen etc. Als ik weer in t westen kom overvalt mij de drukte elke keer weer.
Kaatje

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

elsje78

elsje78

02-02-2012 om 13:22

Grappig

Het is een leuk dorp, waar je woont! Lang leve het oosten haha

mimi

mimi

05-02-2012 om 00:25

@anders waar in dld ben jij geweest?

Want ik herken echt helemaal niets van wat je beweert. Het afwerkingsniveau van de huizen is prima. De Duitse bouwvoorschriften zijn best streng. De omgeving is helemaal niet troosteloos en de kinderen die ik ken die daar naar school gaan krijgen prima en leuk onderwijs.

mirreke

mirreke

05-02-2012 om 13:00

Nou, over duitsland

Wij wonen in duitsland. Huizen zijn prima, bouwvoorschriften zijn veel strenger dan in nld, en t is goedkoper dan in nld, nog wel. Huizenprijzen in dld zijn 20% gestegen trouwens. Maar niet veel nldse banken verstrekken nog een buitenlandhypotheek. geeft niet, je kunt ook n duitse bank nemen. De Rente is dan veel lager, maar je moet wel een flink stuk eigen geld meenemen.
Duits onderwijs daarentegen vind ik vreselijk. Missch dat je het leuk vind als je niets anders gewend bent, maar als je uit een nldse school komt is t verschil torenhoog. Het is echt niet leuk, ouderwets, naar streng, en ook niet goed. Bovendien heeft bv NRW het slechtste onderwijs v heel Duitsland. Vergeet niet, als je naast nld woont, woon je dus aan de rand v Duitsland, een boeren-, veelal nogal gesloten gemeenschap.
Dan zou ik idd kids in nld op school doen.

mirjam

Wonen in duitsland

Heeft nog nadelen en voordelen. Onder die nadelen zitten ook dingen als a.o.w. waar je minder recht op hebt, ziektekosten verz.,pensioen etc.etc. Zie hier:
http://www.verhuis.de/start/index.html
Wij wonen in een gemeente waar veel kinderen van geëmigreerde ned. van vlak over de grens naar school gaan(of weer naar school want beviel niet die school in D.). En daardoor worden scholen schijnbaar benadeeld in hun financieën. Hoe het precies zit weet ik niet...(was voor ons niet meer interessant want kinderen zijn basisschool af) Maar het was belangrijk genoeg voor de gemeenteraad om er meerdere malen een vergadering aan te wijden....In ieder geval worden ned. scholen niet zo blij van kinderen die in Duitsland wonen, dus of je ze geplaatst krijgt is nog maar de vraag. Eerder was dat geen punt, maar ondertussen is de mening dus enigzins veranderd.
groeten albana

mirreke

mirreke

06-02-2012 om 07:37

Dat is nog wel zo

Kinderen mogen niet geweigerd worden, albana. Is europese regel. Ik heb onlangs nog een belronde gedaan, maar alle basisscholen in onze omgeving rond Nijmegen nemen nog steeds kinderen aan die in dld wonen.
Geld is idd een probleem. Voor kinderen uit dld krijgen scholen geen geld vd gemeente. Dit is iets wat imho door de overheid moet worden geregeld. Duitsland spaart dat geld nml weer uit, dus lijkt mij dat zij dan hun geld aan nldse gemeente zouden moeten doorsluizen. Dit is echter niet geregeld.

mirjam

Mogen niet?

Nou ik weet dat 1 school hier echt weigert. Dat is de dichtsbijzijnde school bij de grens zeg maar qua afstand. Is trouwens geen openbare school.....Daar was de verhouding Duitslandkinderen/Ned.kinderen een beetje uit de hand gelopen. Meer dan 25% was uit D. afkomstig. Gevolg van een nieuwe wijk vlak over de grens die op fietsafstand lag van deze school.
Dat was de aanleiding dus voor dat vergader van de gemeente. Want een school heeft een écht probleem als je voor zoveel kinderen geen geld krijgt.
Hoe het nu is opgelost en of het wel is opgelost is me ontgaan..dan zou ik het op moeten zoeken. Ik weet wel dat scholen hier próberen te weigeren....Er in ieder geval niet blij van worden. En andere ouders ook niet, die voelen zich benadeeld en hebben het gevoel dat het geld bestemd voor hún kinderen moet worden gedeeld met die Duitse kinderen.
De gemeente heeft geprobeerd om geld los te peuteren uit speciale fondsen om grensuitwisselingen te financieren te krijgen. Lijkt me ook niet geweldig als kind/ouder zijnde dat je enigzins 'scheef' wordt aangekeken door de rest van de school omdat je meelift op financieën van anderen.
De nieuwbouwwijk loopt trouwens al weer leeg hoorde ik pas nog. Veel ned. bevalt het niet of ze verdwalen in het oerwoud van regelgeving. 1 Collega van mij woonde er en is al weer terugverhuist toen haar kinderen naar het v.o. moesten. Enorm gedoe om de kinderen op school te krijgen. Omdat bussen/treinen de grens niet overrijden.
groeten albana

mirreke

mirreke

06-02-2012 om 14:14

Officieel mag het niet

Het is Europese regelgeving dat kinderen in elk land vd EU naar school moeten mogen. Ik denk dat je als ouder dan bij het Hof van Europa moet gaan klagen, lijkt mij persoonlijk teveel werk.
De beste oplossing lijkt mij dat de beide landen een soort verdrag over schoolkosten afsluiten. Maar ja, het bureau Duitse zaken is juist weer opgeheven, er is in naam nog wel wat ondergebracht bij de SVB maar het bureau in Nijmegen is opgeheven. Zo zonde, die wisten enorm veel en hadden ook veel en goede contacten.
Ik weet niet precies waar jij zo ongeveer zit, maar hier gaat wel een bus de grens over. De 'Duitse bus' rijdt van Emmerich naar Nijmegen, en is in Nederland gewoon een lijnbus waar je van halte tot halte kunt instappen, dus met een Nldse chipkaart.
Voorheen ging er ook een bus naar Groesbeek, maar die is vanwege teweinig passagiers met ingang van nu gestopt. Wat dus heel erg vervelend is omdat er wel degelijk mensen (Nederlanders ook weer) heen en weer reizen.
De Nijmeegse bus is stampend vol, inmiddels ook al regelmatig zo'n dubbelbus: hele hordes, ook Duitsers, gaan naar Nijmegen voor onderwijs, van VO, ROC, HAN en Universiteit. Het is een hele buscommunity geworden.
In Kleve is er nu een hogeschool gebouwd/aan het gebouwd worden, die ook voor Nederlanders een rol moet gaan vervullen. Schijnbaar wil men hier toch echt een grensregio met grensoverschreidende functies van maken. Nu nog een trein van Kleve naar Nijmegen...
NOg even over kosten: de meeste Nederlanders betalen belasting in Nederland. Dus in feite krijgt Nederland hier echt zijn inkomsten wel voor. De overheid wil graag goede sier maken met de grensregio's, omdat daar enorm veel voor beide kanten winstgevende en interessante ontwikkelingen gaande zijn, maar heel basale dingen zoals deze vergeten ze vaak. Ik kan me er enorm aan ergeren, zoals ook bv. het simpele feit dat de vervoersbedrijven telefonisch niet vanuit het buitenland bereikbaar zijn.
Er wonen nu 40.000 Nederlanders in de grensstreek, en vergeet ook de Duitsers niet die in Nederland werken.
Maar nu zijn we wel heel erg off topic

Anders

Anders

06-02-2012 om 17:01

Mimi

Ik bedoel het grensgebied in de omgeving van Enschede. Want daar gaat het in dit draadje om. Huizen zijn wel goed afgewerkt maar voldoet niet aan onze NL eisen. En ja, ik vind het echt een troosteloze omgeving; iemand zei het al: een gesloten, boeren gemeenschap.

Onderwijs, zie draadjes hieronder. Om een groot, goedkoop huis te kunnen wonen betaal je een hoge prijs qua onderwijs.

Inge M

Inge M

07-02-2012 om 19:46

Over belasting en schoolkosten

De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van de scholen. De bijdrage die ze krijgen van het rijk is afhankelijk van het aantal kinderen dat in de gemeente woont. Als 25% van de kinderen uit een andere gemeente komt, dan moet de school 25% groter zijn zonder dat de gemeente daar een vergoeding voor krijgt. Aan belastinggeld heeft de gemeente dan niets. Dit geldt voor het basisonderwijs. Hoe het met VO zit, weet ik niet meer.
De school krijgt van het rijk een bijdrage op basis van het aantal leerlingen dat ingeschreven staat. Ik weet niet hoe het zit met leerlingen die buiten NL wonen. Een andere woonplaats in NL maakt in ieder geval voor de school niet uit, ook voor het basisonderwijs niet.

mirreke

mirreke

07-02-2012 om 20:26

Belasting

Als je in het buitenland woont maar in
Nederland belasting betaalt betaal
Je oa voor de algemene voorzieningen, waaronder ook onderwijs. Dat is hoe ik t bedoelde. hoe Nederland dat dan weer verdeelt, tja.
Ik vind wel dat eu-landen mbt schoolgaande kinderen in andere landen dan het woonland afspraken moeten maken mbt de gelden daarvoor. Mgoed, dat is nu niet zo.

mirjam

Probleem is

(als ik het allemaal goed gesnapt heb door de nieuwsberichten) volgens mij dat die nieuwe wijk in Duitsland puur gebouwd is door een projectontwikkelaar met het oog die te verkopen aan Nederlanders. Die wijk staat nét over de grens, aan de weg naar Ned. (4,5 km denk ik naar centrum hier) in het 'grensgebied' en midden in de bush,bush, tussen de windmolens en koeien enzo. Met een halve km. zit je aan de grens, waar een kleine dorpskern is ontstaan toen de grens werd opgeheven. Er zijn daar in oude grensgebouwen, 3 woonhuizen onstaan, een chinees en een schnizel-gedoe-restaurant, een sexclub en 1 supermarkt met bezinepomp. Wil je naar het dichtsbijzijnde échte dorp in D. dan ben je zo 10 km verderop. Wil je naar de stad dan moet je zeker 20 km rijden. Geen andere scholen dus in D. dichter dan op 10 km. V.O. op 20 km afstand. Heél slim van die projectontwikkelaar want in Ned. krijg je het niet voor elkaar om midden in de bush, bush nog te bouwen. Dat is allemaal 'beschermd gebied' in D. dus nog wel (is wel al iets van 3 jaar geleden toen het gebouwd werd).
Er zijn hier dus i.v.m. die afstanden tussen de dorpskernen amper grensoverschrijdende projecten. Geen bussen dus en niks. In het grensgebeid heb je met je mobiel niet eens bereik, dat is ook al jaren een probleem.
Als dorpskernen dichter bij elkaar liggen zie je wél projecten. Zo is dat wel in een buurgemeente niet ver hier vandaan, die liggen zo'n beetje náást de stad die voor ons op 20 km afstand is.
Doordat er geen dorpskernen zijn dicht bij elkaar komen we er volgens mij ook niet voor in aanmerking. Behalve voor 'hulpdiensten' die dan weer wél grensoverschrijdend werken en politie enzo.
(ook i.v.m. de afstanden, ned. brandweer is sneller bij een brand vlak over de grens dan de D.)
groeten albana

Wat leuk, het draadje loopt nog steeds, tikje richting buren gelopen
Inmiddels van de sollicitatie afgezien, ook om de functie, maar toch ook.. Omdat jet zo ver weg is.. Als we dan terug in NL komen, willen we toch ons gevoel volgen en dat is: randstad, in een stad of plaats waar we ons goed bij voelen. En niet zo een takkeneind vandaan bij familie en vrienden..

Duitsland zeker niet, want ik mis juist Nl al
En dan net over de grens wonen, zou een kwelling zijn naast dat ik slechte berichten hoor over de scholen.

Dus dat wordt veel betalen voor weinig huis, plus maar hopen dat er een ban langskomt.. En tot doe tijd dan maar genieten van de plek waar we nu wonen..

Bedankt bd bijdragen! En discussieer vooral vrolijk verder..

app-sent

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.