Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Xis

Xis

02-02-2012 om 12:05

Niet sparen voor studie kind?

Ik lees het bovenstaande draadje met verbazing en wil dat niet vervuilen maar toch niet iedereen heeft de mogelijkheid om te sparen voor de kinderen?
Onze oudste is 11 en ja ik hoop dat ze ook gaat studeren. Maar redt ze het niet als ik geen 10.000 euro klaar heb staan?
Wie heeft er ervaring mee als er niet gespaard is?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Kaaskopje

Kaaskopje

02-02-2012 om 12:23

Wij hebben er ook niet voor gespaard. Als je een redelijk inkomen hebt, kun je de klap aardig opvangen, maar als je net als wij niet echt riant verdient, dan is het toch even slikken hoor in de maanden dat je de studiekosten moet betalen. Zeker als je er meer boven de 18 hebt. Nu is het nog zo dat je kinderen er een tegemoetkoming voor kunnen aanvragen. Ze hebben bij een lager inkomen sowieso recht op een basis vergoeding en kunnen een aanvulling krijgen als pa en ma écht niet rijk zijn. Mijn dochters hebben die aanvullende studiekosten eindelijk aangevraagd dit jaar en kregen zelfs met terugwerkende kracht nog aardig wat terug. Maar ik heb begrepen dat de studiefinanciering mogelijk op de schop gaat. Hopelijk niet met als resultaat dat studeren een probleem wordt voor studenten zonder goed verdienende ouders.
Dus áls je de mogelijkheid hebt om er iets voor opzij te leggen is het wel verstandig. Ik kan niet anders zeggen. Die 10.000 euro per jaar halen wij op dit moment trouwens ook niet, bij lange na niet, maar mijn kinderen zitten op het mbo en niet op een hbo of universiteit. Als het goed is gaat de oudste volgend jaar naar het hbo en ik ben benieuwd wat het dan gaat worden.

Kaaskopje

Kaaskopje

02-02-2012 om 12:26

Oh...

10000 euro is niet per jaar geloof ik Over de jaren heen kan het best op zo'n bedrag uitkomen.

Brianna F

Brianna F

02-02-2012 om 14:50

Niet gespaard

Maar het grote geluk dat we de studie van 2 studerende kinderen gewoon van de lopende rekening kunnen betalen. dat is niet voor iedereen weggelegd, wij hebben nooit kunnen sparen voor de studie, pas toen de oudste 18 werd kreeg meneer F een goede baan. Anders hadden ze gewoon moeten lenen.

joer

joer

02-02-2012 om 16:02

Niet gespaard

Ook wij hebben het geluk van een hoog inkomen. Was dus niet nodig om te sparen.

Maar kan me goed voorstellen dat ouders die het niet breed hebben alvast een spaarcentje vastleggen voor de studies van de kinderen.

JOER

Massi Nissa

Massi Nissa

02-02-2012 om 16:26

Niet specifiek

Wij leggen voor beide kinderen zolang het nog kan de kinderbijslag opzij. Wordt dit jaar al wel hangen en wurgen, dus ik heb geen idee of we het volhouden, maar als het lukt, hebben ze een leuk bedrag als ze achttien zijn. Ik heb het overigens wel zo geregeld dat wij als ouders zeggenschap blijven houden over het spaargeld.
Mijn ouders hadden ook niet voor ons gespaard, teveel kinderen en te weinig inkomsten, en ik heb het ook gewoon gered met veel werken en wat lenen. Het is in mijn ogen niet noodzakelijk, maar ik vrees wel dat studeren in de toekomst heel wat duurder zal worden. Dan wordt het wel een belangrijke kwestie hoeveel je kind dan redelijkerwijze moet lenen en hoeveel de ouders zelf kunnen bijdragen.
Ik vind het trouwens absurd dat er ouders zijn die alles betalen: kamerhuur, boeken, collegegeld, alles. Kom op, zeg, je kind is achttien. Werken met die hap.
Groetjes
Massi

Limi

Limi

02-02-2012 om 16:30

Zelf betaald

Mijn ouders wilden niet bijdragen en ik heb alles zelf betaald. Dat was in de jaren 90, dus waarschijnlijk zou je er nu meer bij moeten werken of lenen.
Het is ook nog mogelijk om na school een jaar te werken en zo voor te sparen voor een studie waarbij moeilijk gewerkt kan worden. Al heb je natuurlijk altijd de zomer ook nog. In het begin werkte ik alleen in de vakanties. Ik ging dan niet weg.

Het moet zeker kunnen zonder dat je ouders gespaard hebben, maar dan heb je misschien een lening of geen vakanties. Het is maar wat je belangrijk vindt natuurlijk. En het lijkt me ook lastig voor een kind om op een klein budget losgelaten te worden als je het daarvoor altijd verwend hebt.

Fransien

Fransien

02-02-2012 om 17:03

Wel sparen

Mijn ouders hadden flink wat opzij gelegd voor onze studie, al hebben ze ons niet in de watten gelegd. We hoefden niet te werken en 1 sport zagen ze ook nog wel zitten, maar uitgaan etc moest gewoon zelf betaald worden, en als je niet zuinig was met je boodschappen had je aan het eind van de maand een probleem.
Wij sparen ook voor onze kinderen, ik reken er niet op dat de studiefinanciering tegen die tijd nog bestaat. Bij ons gaat het op een deposito en blijft het op onze naam. Het geld blijft van ons, en mocht er echt iets gebeuren (ontslag, ongeluk, etc), dan is het jammer van het spaarpotje voor de studie van de kinderen, maar dan gaat het naar kunnen blijven wonen en kunnen blijven eten, ook heel belangrijk voor de kinderen.

Werken met die hap

Ik vind het trouwens absurd dat er ouders zijn die alles betalen: kamerhuur, boeken, collegegeld, alles. Kom op, zeg, je kind is achttien. Werken met die hap.

En wat als je kind lucht-en ruimtevaarttechniek doet, en 40 uur per week colleges, werkgroepen en practica heeft?

Of psychologie doet, en negens wil halen omdat er ieder jaar nog een kleine duizend mededingers afstuderen?

Studie komt eerst, werken kan nog genoeg!

Fiorucci

Fiorucci

02-02-2012 om 17:52

Xis

Ja, ik heb ervaring. Mijn zoon heeft zelf zijn eerste studiejaar bij elkaar gewerkt, tijdens zijn studie. Zijn boeken kon hij overnemen van een vriend. Collegegeld kun je in termijnen betalen en hij woont thuis. Door zijn gezondheid lukt dat bijwerken nu even niet, dus nu betalen wij mee.

Fiorucci

Fiorucci

02-02-2012 om 17:54

En inderdaad, dat gaat ten koste van onze vakantie, maar ja, dit gaat voor.

Maylise

Maylise

02-02-2012 om 18:00

Niet noodzakelijk

Ik heb helemaal zelf mijn studie betaald maar dat was wel in een andere tijd dus dat is misschien niet helemaal te vergelijken. Ik heb toen ook geld geleend.

Voor de kinderen heb ik wel gespaard maar niet per kind. We hebben een algemene spaarrekening en ons streven is om in elk geval het college geld te betalen. Deels van die spaarrekening, deels uit lopende inkomsten.

Ik zou overigens met liefde alles betalen, studie, boeken, kamer huur, stages overal ter wereld... Lijkt me heerlijk als dat kan. Een goede vriendin van mij heeft twee studerende kinderen en zij betaald dus echt alles. Ik vind het best jammer dat ik dat niet kan doen. Voor ons is dat financieel onmogelijk.

Wij zijn vorig jaar naar Frankrijk verhuisd en studeren is hier een stuk goedkoper. Ik hoop dat mijn jongste drie kinderen hier gaan studeren. Ik zal ze niet tegenhouden als ze naar Nederland willen maar financieel is het wel voordeliger als ze hier gaan studeren. Willen ze naar een land waar het duurder is dan Nederland zullen ze voor een beurs of lening moeten zorgen.

Ik heb op dit moment twee studerende kinderen, een hier en een in Nederland. Voor die in Nederland zijn we best wat kwijt. Niet alleen collegegeld. Ze doet een tijdsintensieve studie dus niet zo heel veel tijd om te werken. Ze woont gedwongen op kamers omdat wij uit Nederland weggingen. Dus daarom betalen we ook een groot deel van haar huur. Dat hadden we anders niet gedaan. Dit is dus best een flinke uitgave elke maand. Ze leent zelf ook iets bij en werkt daarnaast.

Onze zoon die hier studeert zijn we in verhouding bijna niks aan kwijt. Collegegeld + ziektekosten verzekering samen is rond de 800 euro per jaar. Boeken hoeft hij niet veel te kopen (hier lenen studenten meer boeken uit de bibliotheek) maar misschien dat we daar een paar honderd euro extra nog aan kwijt zijn. Hij woont thuis, werkt voor zijn persoonlijke uitgaven en dergelijke. Geen grote zorg dus financieel gezien.

Maar zonder hulp van ouders/spaargeld redden ze het ook wel. Als je niet veel inkomsten hebt krijgen ze ook een aanvullende beurs en ik ken meerdere studenten die met de basisbeurs, aanvullende beurs en wat bij werken prima rondkomen.

Misschien ben ik een mietje, maar..

Ik zou dat zelf niet volhouden.

Een jaar lang 50 uur per week aan de studie, en als het gekkenhuis voorbij is, één weekendje vrij en dan 6 weken de kassen in, en daarna begint het allemaal weer opnieuw?

Met een zware studie, zonder de gelegenheid om een paar weekjes niks te doen, zou ik overspannen raken, echt waar. Misschien is studeren dan ook niet voor me weggelegd.

Zuinig aan doen kan ik wel, ik kon rondkomen van 650 euro per maand.

Een beetje

Wij hadden voor ieder kind bij aanvang van studie zo'n 7-8000 Euro per kind beschikbaar. De gewone studiekosten en een maandelijkse toelage hebben we gewoon van de lopende rekening kunnen betalen. Kinderen bleven thuis wonen, overheid betaalt hier 4 jaar collegegeld, maar verder geen studiebeursen of OV jaarkaart.
Oudste heeft 5 jaar gestudeerd, dus 1 jaar collegeld van het spaarpotje, laptop gekocht en na zijn derde rijexamen extra rijlessen en nog 2 rijexamens betaald en de rest meegekregen toen hij uit huis ging.
Middelste heeft ervan een jaar in Amerika gestudeerd, veel gereisd en de pot is leeg.
Voor de jongste staat het er nog, wordt waarschijnlijk ook voor een jaar "abroad" gebruikt.

tonny

tonny

02-02-2012 om 22:12

Mis, mis...

'Wat is er mis met werken in vakantie en niet op vakantie gaan, niet uitgaan en alle andere uitgaven tot het minimum beperken.'

Nou, ik denk dat de meeste mensen dat toch niet zien als 'een leuke jeugd'. Geen vakantie, niet uitgaan, geen extraatjes en wel hard studeren. Daar mag je het moreel dan in de voorgaande jaren wel hard op trainen

Hanne.

Hanne.

02-02-2012 om 22:27

Keuzes maken

Een 'leuke jeugd' hangt toch niet helemaal af of je in die 4 of 5 jaar dat je studeert op vakantie kan of kan gaan stappen.

Ik heb mijn studie gefinancieerd door alle vakanties fulltime te werken (en daar buiten ook nog) en ik heb dat nooit als vervelend ervaren. Ben denk ik van mijn 16e tot mijn 23e niet op vakantie geweest. En uitgaan ook maar sporadisch (maar dat lag ook aan de persoon). Als je je in't weekend klem zuipt weet je toch de volgende dag niet meer wat er gebeurd is .

Vertier vond ik wel op andere manieren. En vaak ook nog gratis. Bv veel vrijwilligerswerk gedaan. Soms zal je keuzes moeten maken. Of je studie of vakantie.

Het voordeel is wel dat ik nu makkelijker mijn hypotheek kan betalen en nu meer geld over heb om met mijn kinderen leuke dingen te doen. Is me ook heel wat waard.

Anders

Anders

02-02-2012 om 22:55

Hanne

Ik sluit me bij Tonny aan. Ik heb niet zo'n leuke studententijd gehad (moeder ernstig ziek en overleden, vader stond niet achter studeren, minder te besteden en niets willen lenen). Ik vind het jammer dat ik niet gewoon wel een klein bedrag per maand heb geleend of extra had gekregen van mijn vader om een bv een leukere kamer te huren in leukere buurt.

Toen was het trouwens nog te doen met basisbeurs en aanvullende beurs en bijbaantje 1 dag per week). Maar nu en straks zeker niet meer. Ik ken de bedragen niet, maar van 90 euro per maand doe je weinig.

Ik gun mijn kinderen een leuke, onbezorgde studententijd. Dat betekent niet dat ik zomaar klakkeloos alles ga betalen. Maar we hebben het goed, zo goed dat we een leuk bedragen kunnen sparen, en ik gun ze een onbezorgde studententijd, het liefst zonder grote schulden na afloop. Ik ga het niet betalen maar voor mij hoort daar ook een avondje stappen, een bioscoopje en af en toe een vakantie en eventueel buitenlandse stage bij. Collegegeld wil ik ze graag geven als cadeau, bijdrage levensonderhoud ook omdat ik graag zie dat ze zich niets meer kunnen veroorloven en/of grote schulden opbouwen.

Jij geniet van het feit dat je zonder studieschuld nu meer leuke dingen kunt gaan doen met je kinderen. Prima, bedoelen we dan niet hetzelfde? Of doe jij nu wel leuke dingen met je kinderen en moet het straks een werken-studeren-slapen-regime worden?

Los van het geld en de leuke dingen..

Is er nog een reden om je kind niet teveel aan het werk te zetten.

Tegenwoordig studeren er zoveel mensen af, dat een diploma alleen niet genoeg is. De werkgever kijkt ook of mensen zich naast de studie ontplooid hebben. Studenten die niet hoeven werken van hun ouders, hebben daar tijd voor. Studenten die dan achter de bar moeten staan komen wellicht op een achterstand.

Een oplossing kan een studie-gerelateerde bijbaan zijn. Maar die liggen niet voor het oprapen.

Ik vind 40 uur per week nuttig bezig

Al die 5 jaar nooit langer dan een week vrij gehad? Hoe houd je dat vol? Ik zou dat niet kunnen. Wat voor studie deed je?

Ik vind 40 uur per week nuttig bezig een goede maatstaaf. Daarbuiten nog 20 uur bezig, dat kunnen sommigen, maar dat kan je niet standaard vanuit gaan.

Anders zou je het minimumloon ook af kunnen schaffen. Kom je dan niet rond? Dan ga je toch lekker in het weekend aan de slag. Maar dat doen we niet. Ik zie niet in waarom je dat van studenten wel mag eisen.

Fiorucci

Fiorucci

03-02-2012 om 07:09

Henk

Ik ken zat mensen die naast hun baan in de avonduren wat bijverdienen. Maar dat terzijde. Met de meeste studies ben je geen 40-50 uur per week tijd kwijt. Mijn zoon zit relatief vaak op school, en had desondanks tijd om 12 uur per week te werken en had ook tijd voor zichzelf. Niet op vakantie kunnen is niet zielig, er zijn genoeg mensen die zelden op vakantie kunnen gaan. Wat betreft je opmerking over het soort werk: werkgevers kijken op je cv niet naar wat je hebt gedaan, al is een studiegerelateerde baan natuurlijk mooi meegenomen. Maar mijn zoon heeft post gelopen en op een callcentre gewerkt en kreeg vaak de opmerking: Fijn, je bent niet te beroerd om te werken. Het feit dat je werkt is van groter belang dan het werk wat je doet. En als je tomaten plukken volhoudt ben je niet te beroerd om te werken, geloof me..

Hanne.

Hanne.

03-02-2012 om 09:52

Vakantie als rechtt?

@ Anders
Ik studeerde in Amsterdam, daar waren zaken als 'een leukere kamer' niet aan de orde. Je was al blij als je een dak boven je hoofd had. De buitenlandse stage heb ik gewoon gelopen (beurs aanvragen), een avondje stappen ook (maar niet vaak) idem met de bios. Maar ik heb ook heel vaak met vrienden met een flesje wijn in he vondelpark gezeten of bij iemand thuis een filmmarathon georganiseerd.

Ik gun mijn kinderen absoluut een onbezorgde studie tijd, en financieel gezien lijk ik daarbij te kunnen gaan ondersteunen. Maar als er wordt geroepen dat 10.000 euro te weinig is om een basis te leveren en dat op vakantie gaan een must is denk ik dat we doorschieten.

Met 10.000 euro kan je kinderen een basis geven. , en op vakantie gaan is heel leuk, maar wel een extraatje. Kijk eens om je heen hoeveel gezinnen er gewoon geen geld hebben om op vakantie of naar de bios te gaan. En dan zou het voor studenten een recht zijn?

@ Henk: een college jaar duurt 40 weken. Houd je nog 12 weken over waarin je fulltime voor een baas aan de slag kan. (Of 10 als je per se 2 weken vakantie neemt). Ik werk overigens nogsteeds meer dan die 40 uur per week. Deels voor m'n baas, deels onbetaald als vrijwillegerswerk

margje van dijk

margje van dijk

03-02-2012 om 10:00

Studeren vroeger is niet studeren nu

Vroeger kon je gewoon een jaartje langer doorstuderen als je het een keer niet haalde, en dus kon je er wel een baantje bij hebben. Moest je nog een paar vakken van het vorige jaar, deed je die er dit jaar gewoon nog een keer bij en kwam het wel weer goed.

Dat is tegenwoordig echt niet meer hetzelfde. Door maatregelen als de 'harde knip' (100% van de vakken van een fase gehaald hebben voordat je ook maar mag starten met de volgende fase) en studieduurbeperking (4 jaar!!) maken dat studenten die een beetje een serieuze studie volgen alle zeilen bij moeten zetten voor die studie.

Ik geef zelf vakken in zo'n programma: als mijn vak draait kunnen ze er in die periode echt geen baantje bij hebben. Ik zet ze alle uren die er voor staan aan het werk, en dat is gewoon dagvullend. En dat is niet omdat ik daar zelf zo'n genoegen in schep, maar die eisen worden mij weer gesteld vanuit de opleidingscommissie. Dus zo houd je elkaar in de tang.

Ik zie het somber in voor mijn kinderen, ik zie echt niet gebeuren dat die er nog meer dan een paar uur per week naast kunnen werken. Dat is totaal onvergelijkbaar met vroeger. Ook tegenwoordig doen studenten het, omdat ze wel moeten, maar de eisen worden vanaf volgend jaar NOG strenger dan ze tegenwoordig zijn.

Dus ik ga er wel van uit dat wij substantieel moeten bijdragen.

Margje

Niet op vakantie kunne

Ik heb het ook niet over niet op vakantie kunnen, maar nooit eens een week (thuis)vrij.

En ik ga inderdaad uit van 40 uur in de week, ik vind dat een student dat hoort te besteden aan zijn studie...

Dat zou ik dus echt niet volhoude

Sja, dat zou ik dus echt niet volhouden. Ik zit ongeveer 6 dagen per week, 8 a 9 uur aan mijn studie. Als het vakantie is, dan ben ik gewoon echt op.

Niet dat ik 6 weken op mijn gat zit, dat is te lang, maar ik heb even niks doen echt wel nodig. Ik snap niet dat iedereen hier na 6 dagen lang 8 uur in de wiskundeboeken de zevende dag nog even fluitend om 6 uur opstaat om tomaten te plukken.

Ik vind niet dat je standaard meer dan 40 uur per week kan eisen. Dan kan het minimumloon ook wel omlaag.. werken die mensen maar lekker in het weekend bij!

En ik vind niet dat 'op vakantie gaan' een must is, maar eens een weekje niks doen.. ik zou niet zonder kunnen.

Als ik er voor kies niet te werken snap ik volledig dat mijn ouders dan niet bijspringen voor extra's!

Fiorucci

Fiorucci

03-02-2012 om 11:46

Henk

Maar jouw maatstaf is jouw studie kennelijk. Mijn zoon gaat zo'n 20 uur per week naar school, besteed thuis zo'n uur of tien/vijftien aan zijn studie, pakt eens een biosje of gaat wat drinken met een vriend. Hij vindt dat hij vrije tijd zat heeft en die 12 uur per week waren echt wel te doen. Hij werkte op zaterdag vier uur en twee avonden van vier uur per week. Overigens, voor tomaten plukken moet je eerder je bed uit ( ik ben kleindochter van een tomatenkweker)

Dan kan het wel inderdaad

Dan kan het wel inderdaad. In principe horen studies echter 40 uur in de week in beslag te nemen.

Maylise

Maylise

03-02-2012 om 12:07

Andere activiteiten

Het ondernemen van andere activiteiten naast de studie staat echt goed op je CV inderdaad. Een bijbaan die bij je studie past is een prima aanvulling maar als je elk weekend + de vakanties in de bar staat dan is dat veel minder zinvol. Op veel universiteiten worden veel extra projecten en van alles georganiseerd waar studenten aan mee kunnen doen. Extra vakken doen, een extra certificaat halen, meedoen aan onderzoek... er is heel veel te bedenken. En dat is allemaal heel goed voor zowel de algemene en intellectuele ontwikkeling als voor je CV.
Studenten die alle uren van de week die ze vrij zijn moeten werken missen wat betreft toch echt wat.
Tuurlijk als het niet anders kan dan doe je dat maar het is zeker niet de meest ideale situatie.

Als student kun je best werken voor wat extraatjes

Als de meeste mensen maar 5 weken vrij hebben en de studenten 10, dan zou je inderdaad vijf weekjes kunnen werken. Maar dat zet qua levensonderhoud nauwelijks zoden aan de dijk.

Ik reageerde op iemand die zei dat je als ouder niet én collegegeld én huur én eten moet betalen, de studenten moeten maar werken om zichzelf te onderhouden.

Dat is meteen ook mijn punt. Als student kun je best werken voor wat extraatjes. Maar om voor een deel in het levensonderhoud te voorzien is het te weinig. Dat moet je niet willen, dat houdt een gewoon mens niet vol.

Of je moet een studie doen die eigenlijk te makkelijk voor je is.

Maylise

Maylise

03-02-2012 om 12:14

Hoeveelheid uren

Mijn dochter doet een studie die wat dat betreft redelijk arbeidsintsensief is en daarnaast heeft ze nog een minor in ander vakgebied gedaan tijdens haar doctoraal. Nu is ze bezig met coschappen lopen dus heel veel extra tijd om bij te verdienen is er gewoon niet. Vooral omdat ze ook nog bezig is met wat extra onderzoek en dergelijke. Dat is allemaal heel goed voor de studie maar laat weinig tijd over om te werken.

Mijn zoon doet een studie waarbij het eigenlijk maandag tot en met vrijdag van 9 uur tot 18:00 college heeft. Af en toe wel eens een uur eerder vrij of wat tussen uren maar behoorlijk intensief. Daarnaast moet er thuis ook wel eens wat gedaan worden.

Hij werkt wel in de vakanties en op dit moment zelfs een paar uur op de zaterdag maar veel meer kan echt niet. Ik vind het ook niet teveel gevraagd dat hij af en toe eens wil voetballen of een paar uur wil rondhangen met vrienden.

Maylise

Maylise

03-02-2012 om 12:17

Mijn oudste kinderen deden studies die minder intensief zijn wat betreft studie belasting maar daarom kozen ze er voor om twee studies naast elkaar te doen. Omdat ze thuis woonden konden ze die keuze maken. En het is natuurlijk wel enorm leuk om dat te kunnen doen. En het is heerlijk om niet alleen efficient te hoeven studeren maar ook gewoon de tijd hebben om eindeloos allerlei boeken te lezen over je studie gebied, je in onderwerpen te verdiepen die misschien niet op het tentamen voorkomen maar wel interessant zijn en om eens een keer een extra vak te volgen.

Maylise

Maylise

03-02-2012 om 12:20

Efficient studeren

Je kan natuurlijk heel efficient studeren en je alleen houden bij de vereiste stof voor tentamens en daar gedisciplineerd mee aan de slag gaan. Maar dat is toch ook ontzettend zonde van je studie tijd. Het is juist de ontwikkeling die je doormaakt, de onderzoeksprojecten, de extra vakken, de discussies met mede studenten en docenten en al het extra materiaal wat je bestudeerd wat een studie maakt en doet leven. Hoe meer tijd je er aan kan besteden hoe leuker en interessanter het wordt.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.