Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Poor Girl

Poor Girl

08-02-2012 om 12:02

Belasting en spaarcenten van de kinderen

We hebben een belastingschuld, die we wel hopen te kunnen betalen maar mocht dat toch fout gaan, vroeg ik me af of de belasting dan ook beslag kan leggen op het spaargeld van de kinderen? Zij hebben aardig wat bij elkaar gespaard en eigenlijk wilde ik dat zou houden als het kan. We hebben er nooit aan gezeten voor onze eigen dingen.
En als de belasting dat inderdaad zou kunnen, wat zouden we dan het beste kunnen doen? Het geld ergens anders zetten of bij iemand anders of loop je daar ook risico mee?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Kaaskopje

Kaaskopje

08-02-2012 om 13:19

Voor zover mijn kennis gaat

blijft men over het algemeen van bezit van kinderen af. Maar gezien de wijzigingen betreffende uitkeringen, daar moeten werkende kinderen opeens hun salaris bij het gezinsinkomen tellen, ben ik er niet zeker van of de belasting nog steeds buiten de kinderen om rekent.

amk

amk

08-02-2012 om 17:25

Vermogen kinderen

hoort gewoon de ouders toe. Mits de kinden < 18 zijn.
Ook bij de berekening van huurtoeslag of uitkering wordt dit gewoon toegerekend aan de ouders en moet het opgegeten worden tot het maximum totaal niveau.
De belastingdienst zal bij een belastingschuld niet anders handelen.

Roosje77

Roosje77

08-02-2012 om 19:53

Telt mee

Het vermogen van kinderen telt mee met het vermogen van de ouders, in elk geval tot ze 18 zijn. Voor aflossing van schulden wordt vaak alleen gekeken naar het inkomen, maar je bent wel verplicht om, als je vermogen hebt (spaargeld dus) dit op te geven aan de beslaglegger. Overigens vind ik het wel vreemd dat je schulden maakt / hebt terwijl je spaargeld voor de kinderen hebt.

Roosje:

Je schrijft "Overigens vind ik het wel vreemd dat je schulden maakt / hebt terwijl je spaargeld voor de kinderen hebt."

Wat is daar raar aan? Het een hoeft helemaal niets met het ander te maken te hebben. Het spaargeld van de kinderen kan er allang zijn geweest voordat er sprake was van financieel slecht weer. Of wellicht vullen andere familieleden dan de ouders die spaargeld wel aan.

Hadden de ouders dan eerst het spaargeld van de kinderen moeten aanwenden om een faillisement te voorkomen?

Mover

Mover

11-02-2012 om 13:20

Maar

is het niet een beetje gek dat de belastingschuld (of welke dan ook) oploopt terwijl de spaarcenten van je kinderen rente staat te trekken? Terwijl die rente toch echt lager is dan de te betalen rente van je lening of schuld?
Ik begrijp niet dat mensen zaken op afbetaling kopen, of een nieuwe PL afsluiten terwijl er wel spaargeld is voor de kinderen.
Maar OT: TS moet het geld wegsluizen naar een oude sok die nergens staat geregistreerd, als ze het uit handen wil houden van de Belastingdienst. If not, then ben je je geld dus waarschijnlijk kwijt. Leuker kunnen ze het niet maken.

Wisse

Wisse

11-02-2012 om 23:28

Snap het niet: geld van kind is eigendom van ouders?!

Ik snap niet dat het geld van de kinderen, zomaar eigendom van de ouders zou zijn.

Stel, één ouder overlijdt en kind (onder de 18) erft een flink bedrag. Dan moet de andere ouder dit geld, namens/voor dit kind, verstandig beheren. Die ouder mag dit geld toch niet zomaar voor zichzelf opmaken?! Ik zou zeggen: de ouder mag er alleen voor zorgen dat dit geld goed bewaard/beheerd wordt of dat dit nu al ten goede komt aan het kind.

Of heb ik dit niet goed begrepen?

Moreel of juridisch

"Dan moet de andere ouder dit geld, namens/voor dit kind, verstandig beheren. Die ouder mag dit geld toch niet zomaar voor zichzelf opmaken?!"
Moreel niet, maar juridisch wel.
Spaargeld van de kinderen is belastingtechnisch van de ouders. Zij moeten het opgeven bij hun belastingaangifte (er mogelijk belasting over betalen). Het is bovendien juridisch van de ouders: de kinderen zijn formeel handelingsonbekwaam, de ouders zijn de wettelijke vertegenwoordigers en beslissen wat er met het geld gebeurt.
In dit geval: de belasting zal bij het innen van belastingschuld kijken naar al het vermogen dat er is, alsof dat van de ouders is.
Dus ook het spaargeld van de kinderen.
Maar zodra zoon 18 is (verjaardag), is het geld van hem.
Groet,
Miriam Lavell

Ely

Ely

12-02-2012 om 19:01

Toevoeging op joyeux

Indien gescheiden kan een ouder in zijn/haar testament op laten nemen dat een andere volwassene dan de andere ouder (dus dan de exgenoot) de nalatenschap beheert voor het kind als hij/zij komt te overlijden. Dat kan tot diens 18e maar ook langer.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Ely

Ely

13-02-2012 om 20:49

Goh

Vreemd

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.