Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

benevenanno

benevenanno

20-02-2012 om 16:51

Wat als ik word ontslagen?

Er gaan geruchten dat de hele afdeling van het bedrijf waar ik werk wordt gesloten.Dat betekend dat mijn functie overbodig wordt.Ik heb een vaste aanstelling sinds juli 2011.ik heb een antal vragen: is het slim om naar mijn werkgever te stappen om de geruchten bevestigd te zien? Kan hij mij ( en 4 collega,s) zomaar ontslaan?Moet ik het ontslag aanvechten?Kortom,wie weet waar ik in het geval van ontslag aan toe ben?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Jaymza

Jaymza

20-02-2012 om 19:48

Or?

Bij zulke geruchten mag je dat naturlijk vragen. hoe groot is het bedrijf, is er een ondernemingsraad? Zo ja zou ik daar beginnen.
Jaymza

benevenanno

benevenanno

20-02-2012 om 20:14

Klein

klein bedrijf ,1 eigenaar, 30 personeelsleden,geen OR.Ik word erg onzeker van de geruchten en wil iets dóen,maar weet even niet welke stappen ik moet nemen.

amk

amk

20-02-2012 om 20:46

Vakbond?

ben je lid van een vakbond. Zij kunnen je hier heel goed bij begeleiden.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

20-02-2012 om 20:58

Naar je baas

Eerst maar eens gewoon naar je baas stappen en vragen naar de geruchten. Als een en ander inderdaad waar blijkt te zijn, kun je altijd nog bij de vakbond o.i.d. juridisch advies inwinnen. Maar je werkgever lijkt mij de eerste om opheldering te geven over de plannen.

NaShA

NaShA

20-02-2012 om 21:58

Op een rijtje

1. je hebt een vaste baan, dus je werkgever kan je niet zomaar ontslaan
2. hij heeft daarvoor toestemming van UWV WERKbedrijf nodig, of hij kan een beeindigingsovereenkomst met je afspreken. op www.werk.nl kun je daar meer info over vinden.
3. Bij een procedure via UWV WERKbedrijf vindt er een procedure van hoor een wederhoor plaats: eenvoudig, jij krijgt een kopie van de aanvraag en je mag daarop je zegje doen (evt met een vakbond of rechtsbijstandsverzekering)
4. ontslag hoef je niet perse aan te vechten, zie ook www.werk.nl, een beeindigingsovereenkomst is namelijk met wederzijds goedvinden, en, mits deze aan de voorwaarden voldoet, zul je gewoon je recht op WW behouden.
5. Ik weet niet met hoeveel mensen je bent op jouw functie (bijv: winkel, er zijn 10 verkopers en jij bent er 1 van), maar vaak moet dan het afspiegelingsbeginsel gehanteerd worden. Eenvoudig: werkgever maakt groepjes van functies en leeftijden, alle verkopers bij elkaar en dan in leeftijdsgroepen van 15-25 26-35 36-45 enz. Daarbinnen wordt dan gekeken wie het kortste dienstverband heeft en die zal als 1e in aanmerking komen voor ontslag.

Verder vragen: bel met Arbeidsjuridische Dienst van UWV WERKbedrijf.

benevenanno

benevenanno

21-02-2012 om 08:03

Nasha

dank voor je heldere uitleg,dit was wat ik eigenlijk wilde weten,voor het geval het zover komt.

en overige reacties: ik ben geen lid van de vakbond.

en wat betreft de ontslagen medewerkers: de hele afdeling gaat dicht,dus alle medewerkers in die functie gaan verdwijnen.

in de rest van het bedrijf vallen geen ontslagen ,omdat iedereen een totaal andere functie heeft.

nog een vraag: ik ben geschikt voor een andere functie binnen dit bedrijf,mocht mijn werkgever mij deze aanbieden ,mag ik die dan weigeren?( dat werk ligt mij totaal niet namelijk) of verspeel ik dan de kans op WW?

kastanjet

kastanjet

21-02-2012 om 08:31

Tip

Word nu lid van een vakbond. Ik zat in hetzelfde schuitje en zit nu in de ontslagprocedure van het UWV. Ik word erg goed geholpen door een juridisch medewerker van het FNV.

amk

amk

21-02-2012 om 17:20

Sluit me aan bij kastanjet

nu als de wiedeweerga lid worden van een vakbond. Want voor een aantal diensten moet je al een tijdje lid zijn voor je er gebruik van kunt maken.

Een vakbond doet heel erg veel, vaak 'onzichtbaar' werk.
Individuele loopbaanbegeleiding is er 1 van.

benevenanno

benevenanno

21-02-2012 om 17:28

Rechtsbijstand/vakbond?

Ik heb een rechtsbijstandverzekering,zou dat niet voldoende zijn?of zou ik ook nog lid van de bond moeten worden?

amk

amk

21-02-2012 om 18:40

Bond

in dit geval zeker de bond. Zij kunnen namelijk veel meer op andere manieren bereiken dan het advocaten gebeuren.

NaShA

NaShA

21-02-2012 om 19:19

Hoeft niet

als je een rechtsbijstand hebt die ook arbeidszaken dekt, dan hoef je geen lid van de bond te worden. Vaak heb je ook nog een wachttijd, helpen ze je de 1e 6 maanden bijv. niet. En de ene bond is de andere niet. Ik heb in mijn werk prachtige verweren van zowel bonden als verzekeraars gezien, maar ook dramatische van allebei. Dus daar hoeft het niet op te vallen.

Benevenanno, of je je WW verspeelt als je die andere baan niet zou accepteren durf ik niet te zeggen, het zou kunnen, omdat je dus passend werk hebt geweigerd....

Snuggle's

Snuggle's

21-02-2012 om 22:14

Bond

Naast het rechtsbijstandsdeel is de bond ook belangrijk voor veel andere zaken.

benevenanno

benevenanno

22-02-2012 om 07:44

Rechtsbijstand

Mijn rechtsbijstand dekt ook arbeidszaken,dus ik hoop dat dit voldoende is.Ik ben inmiddels ook bij het juridisch loket geweest,en ook daar weer wat wijzer geworden.Ik heb besloten om verder af te wachten wat er gaat gebeuren,ik voel me wat zekerder nu omdat ik weet hoe eén en ander werkt bij eventueel ontslag.Ik hoop dat het niet zo ver komt,maar ik vrees het ergste.Bedankt voor jullie input.

NaShA

NaShA

22-02-2012 om 11:33

Ontslag nooit leuk

of alles daarom heen. Helaas hangt er voor mij, bij het UWV, ook nog van alles in de lucht. Dus ik snap wel een beetje hoe je je voelt. Voordeel voor mij is dan dat ik mijn rechten en plichten op dat gebied al ken Omdat ik al zo lang met dit werk te maken heb.

Ik weet niet bij welke rechtsbijstandsverzekering je zit, DAS en ARAG staan best goed bekend. Ook Unive heeft geen onaardige tak. Dus als je bij 1 van hen zit, dan kun je denk ik wel goede steun verwachten. Let wel, goede steun kan soms ook betekenen dat zij adviseren niet inhoudelijk te reageren. Want soms kunnen zij aan de stukken al zien dat dat weinig zinvol is. Maar goed, blij dat wij en anderen je toch wat geruster hebben kunnen maken en Sterkte in elk geval!

Olijf

Olijf

23-02-2012 om 01:16

Benevenanno

Heb recentelijk een ontslag op bedrijfeconomische redenen achter de rug.
Ontslag was aangevraagd bij het UWV. Voordeel voor werkgever is dat dit de goedkoopste manier is om goedkeuring voor ontslag te krijgen, als het UWV goedkeuring geeft is dit onomkeerbaar én het UWV is geen partij in ontslagvergoedingen dus als het daarop zou moeten uitdraaien dien je als werknemer een procedure op te starten. Werkgevers wordt aangeraden om niets tegen werknemers over ontslagaanvraag te zeggen totdat van het UWV hiervan een ontvangstbevestiging is gekomen. Dit is nml. om te voorkomen dat werknemers zich uit voorzorg gaan ziekmelden omdat voor een zieke werknemer kan geen ontslag worden aangevraagd.
De mogelijkheid is er dus dat jouw werkgever geen open kaart gaat spelen als je zou vragen of er het plan ligt om ontslag aan te vragen.

De financiële gegevens die mijn ex-werkgever via de advocaat aan UWV had overlegd klopte niet met de werkelijkheid. In het verhaal wat de advocaat had opgesteld werd de fin. situatie veel slechter voorgesteld dan het in werkelijkheid was. Mijn ervaring is dat het UWV maar heel globaal kijkt naar de financiële overzichten en het makkelijker vindt om op de stukken van de advocaat af te gaan ipv de dikke stapel met cijfers gedegen door te kijken.
Ik ging ervan uit dat het UWV grondig te werk zou gaan omdat er toch gevraagd wordt om een ww-uitkering te verstrekken voor een x aantal mensen. Valse hoop bleek later, het UWV keurde de ontslagen goed. Zowel de DAS als een later ingeschakelde advocaat arbeidsrecht haalde er meteen uit dat er iets niet klopte toen ze de cijfers uit de overzichten vergeleken met de onderbouwing van de werkgever.
Een maand na het ontslag bleek ook wel dat het paniekvoetbal van ex-werkgever is geweest. Aan de overgebleven werknemers werd aangegeven dat men zich salarisverhogingen best kon veroorloven maar dat men uit principe hiermee nog even wilde wachten. De waarheid is dat ex-werkgever niet wist of de ex-medewerkers een procedure zouden opstarten ivm ontslagvergoeding. Bij een procedure via de kantonrechter wordt de financiële situatie, in tegenstelling tot hoe het UWV kijkt, wel grondig onderzocht. Salarisverhoging aan overgebleven werknemers veroorzaken dan een aardig probleem,om nog maar te zwijgen over de gevolgen als uitkomt dat de cijfers niet volgens waarheid waren weergegeven.
V.w.b. mijn ervaring met DAS, er werd meteen verzocht om zodra het UWV mijn om een weerwoord vroeg, mijn weerwoord op te stellen en dit via DAS te laten verlopen. Begeleiding was in principe goed totdat het UWV toestemming had verleend voor het onslag (duurt enige weken). Toen waren ze blijkbaar klaar met het halen van de targets, een procedure opstarten vonden ze zinloos en wilden hier ook niet aan meewerken. Uit een second opinion bij een onafhankelijk advocaat arbeidsrecht (wordt vergoed via DAS)bleek dat het niet zinloos was en DAS moet dat oordeel volgen.
Ondertussen zijn we zelf gaan onderhandelen met ex-werkgever om een ontslagvergoeding, dit kon ook omdat ex-werkgever het absoluut niet tot een procedure wilde laten komen.

NaShA

NaShA

23-02-2012 om 09:45

Olijf, los van elkaar

een beslissing ontslag te verlenen staat los van de aanvragen WW. Wat ik bedoel, UWV WERKbedrijf, zoals het nu nog heet, heeft niks van doen met nadenken of een beslissing als gevolg heeft dat de mensen WW gaan aanvragen, daar hoeven zij niet op te toetsen. Toetsing gaat puur over bedr.ecnonomische noodzaak voor de werkgever. En ja, het is handig om een jurist in dat geval naar de cijfers te laten kijken, niet iedereen kan jaarstukken goed lezen. Maar daarom zitten er ook in een ontslagcommissie zowel vertegenwoordigers van een werkgeversorganisatie en werknemersorganisatie en die worden geacht de jaarstukken door te nemen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.