Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Flora B

Flora B

21-02-2012 om 11:14

Ouderschapsverlof

de zoekfunoptie doet het nu niet op de site, vandaar dat ik misschien wel een bekende vraag stel.
Maar hoe zit het nu ook al weer met ouderschapsverlof..mijn man werkt in het voortgezet onderwijs, heeft dit jaar 1 dag verlof (verdeeld over 2 werkdagen) Normaal werkt hij fulltime, is het zo dat hij dit 2 jaar kan? Ik dacht altijd 1 jaar, maar een vriendin opperde dat het 2 jaar kan als je fulltime werkt??

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

26 x wekelijkse arbeidsduur

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verlof-voor-ouders/ouderschapsverlof

26 x 40 urige werkweek = 1040 uur verlof.
1040 verlofuren : 8 urige werkdag = 130 dagen
1 dag per week vrij = ongeveer 2,5 jaar ouderschapsverlof

skik

liora

liora

21-02-2012 om 14:39

Afhankelijk van cao

Wij mogen bijv n
De uren niet over een langere periode verdelen dan 1 jaar.

Sascha2

Sascha2

21-02-2012 om 15:49

Liora, klopt niet

Je schrijft, dat het afhankelijk is van de tekst van de cao. Maar dat is niet in alle mogelijke ouderschapsverlofsoorten het geval. Sterker nog: indien een werknemer zijn of haar totale pot met uren wil uitsmeren over een periode langer dan een jaar, dan mag de cao dat niet tegenhouden. Alleen bedrijfseconomische redenen kunnen worden aangevoerd om het uitsmeren over een langere periode dan een jaar tegen te gaan, maar die bedrijfseconomische redenen zijn niet snel aan de orde. Een cao mag niet afwijken van de dwingendwettelijke bepaling, dat ouderschapsverlof ook over een langere periode mag worden uitgesmeerd. Jullie cao klopt dus niet op dat punt.
Voor de liefhebber: artikel 6:2 lid 4 sub a wazo (wet arbeid en zorg) bepaalt dat de werknemer kan verzoeken om verlof voor een langere periode dan twaalf maanden. Artikel 6:8 en 6:9 Wazo bepalen voorts in welke gevallen er bij cao van de wettelijke bepalingen kan worden afgeweken en voor artikel 6:2 lid 4 sub a wazo geldt, dat deze wettelijke bepaling dwingendrechtelijk is en dat er niet bij cao vanaf geweken mag worden.

Sascha2

Sascha2

21-02-2012 om 15:52

Florab

Hier kun je wat info vinden: http://www.arbeidsrechter.nl/Aanvraag-recht-op-ouderschapsverlof-werknemer en dan in hoofdstuk 2.4.5. Let wel dat de cao voortgezet onderwijs in bepaalde gevallen kan afwijken van deze bepalingen, zie daarvoor in ieder geval artikel 6:8 en 6:9 wazo en de tekst van de cao.
Hoeveel uren is fulltime in het voortgezet onderwijs? Je pakt het totaal aantal uren per week en vermenigvuldigt dat met 26. Dat is de totale pot uren die je man kan opnemen. Vervolgens deel je die pot door het gewenste aantal uren en je ziet de lengte van het verlof.
Ik werk bijvoorbeeld 32 uur, heb dus een pot van 832 uur. Ik neem 4 uur per week op en kan dat gedurende 208 weken (=4 jaar) doen voor zover mijn kind nog geen acht jaar oud is. Mijn werkgever was er ook niet blij mee, maar leuker kan ik het niet maken

NaShA

NaShA

21-02-2012 om 19:22

Klopt

en ik heb daar ook nog een grappig verhaal over. Mijn man wilde ook ouderschapsverlof opnemen. Maar inderdaad, 1 dag per week en dus voor langere tijd. Zijn baas zei, kan niet, wij (als werkgever) hebben 2 opties, of 3 maanden volledig, of 6 maanden de helft van je arbeidstijd. En toen zei ik, dat kan niet.
Het heeft wat tijd en moeite gekost, maar inmiddels heeft de werkgever van mijn man een 3e variant, de Nashamanregeling genaamd )) (maar dan onze echte achternaam).

jds

jds

21-02-2012 om 20:11

In mijn geval

Ik heb, met een werkweek van 36 uur, ouderschap voor de duur van 2 jaar opgenomen (dus werk nu 27 uur). Het eerste jr was dit gesubsidieerd (ik hield nog een behoorlijk salaris over), het tweede jaar kost het mezelf geld en vakantiedagen (niet gesubsidieerd; dwz dat de uren dat ik niet werk ook belast zijn met bijv pensioenpremie etc).
2 jaar is volgens mij ook het maximum.

Sascha2

Sascha2

21-02-2012 om 22:48

Nee, en nasha

Er is geen maximum, althans niet vooraf gesteld. Het maximum wordt gevormd door de pot met uren en het aantal op te nemen uren. Zo heb ik dus vier jaar ouderschapsverlof. Let er wel op, dat als je meer dan 18 maanden ouderschapsverlof hebt, dit invloed heeft op de hoogte van een ww-uitkering. Tot 18 maanden blijft het contractueel overeengekomen aantal uren basis voor ww, na 18 maanden aaneengesloten ouderschapsverlof wordt de ww berekend over het daadwerkelijk gewerkte aantal uren. Althans, zo begrijp ik de wet. Nasha kan dat misschien nog toelichten.

NaShA

NaShA

21-02-2012 om 23:15

Sascha, helaas

ken ik de WW-wet niet voldoende...Het zou kunnen dat ze inderdaad na een bepaalde tijd naar het werkelijk aantal gewerkte uren kijken, ik zou me er eens in moeten verdiepen dan....

Sascha2

Sascha2

21-02-2012 om 23:26

Nasha

Ik vond een verwijzing in de wet onbetaald verlof en sociale verzekeringen, die 18 maanden lijkt het omslagpunt te zijn.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.