Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Amélie

Amélie

03-03-2012 om 08:31

Hoeveel spaargeld

Deze dagen heb ik mijn belastingaangifte ingevuld. Het valt me iedere keer weer op dat je maar weinig spaargeld onbelast mag hebben. Voor 2011 is dat 20.785,00 euro of met zijn tweeen 41.570,00 euro. Met een goede baan en een beetje sparen zit je daar al vrij snel overheen en moet je over het teveel 1,2 % belasting betalen.
Wat ik me eigenlijk afvraag is hoeveel men gemiddeld op zijn spaarrekening heeft staan. Vind je een basis (voor noodgevallen) van bijvoorbeeld 5000,00 euro genoeg. Of ben je gewend dat er meestal wel 50.000,00 euro op je spaarrekening moet staan.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
dc

dc

03-03-2012 om 08:44

Uhm

Wij hebben 4000 euro op een spaarrekening staan. Ik heb me nog nooit druk gemaakt om de belasting

Ik vermoed

ik vermoed, Amélie, dat de gemiddelde forummer zich bij jouw bedenkingen weinig kan voorstellen omdat hij/zij niet in de buurt komt van de grens voor de vermogensrendementheffing.

Ik wel trouwens, althans in vroeger jaren, maar nu heb ik fors afgeroomd en ben ik gaan banksparen voor mijn pensioen (ben zelfstandige met een pensioenkrater).

Omdat mijn inkomen nogal wisselt ben ik geneigd forse reserves aan te houden, al is dat misschien niet zo nodig want mijn partner heeft een vaste en behoorlijk betaalde baan.

Zelf denk ik trouwens dat je met 20.000 op de spaarrekening voor een gezin de meeste noodgevallen - ook de grotere - wel de baas kunt, en dat meer eigenlijk normaal gesproken niet nodig is - behalve misschien als je ziet aankomen dat het dak moet worden verrvangen.

Groeten,

Temet

Vic

Vic

03-03-2012 om 10:16

Rekenen

Waarom heb je zoveel spaargeld? Als het voor je pensioen is, zijn er waarschijnlijk manieren om het fiscaal gunstiger weg te zetten. Als buffer heb je natuurlijk geen 40.000 nodig, dus dan zou je het meerdere kunnen gebruiken om je hypotheek af te lossen. Als dat ook al gebeurd is, of je huurt, kun je nog kijken of je gelukkiger zou worden van een nieuwe keuken of badkamer. En anders zou ik denk ik ook wel ophouden met sparen en mijn levensstijl wat verrruimen.
Ik ben een paar jaar geleden met 0 begonnen, dus druk bezig (en zuinig) om weer een spaarpotje te krijgen. Het lijkt mij geen probleem om 20 of 40 duizend euro te hebben.
Wat ik me ineens wel afvraag... een tijdje geleden stond hier een draadje over studiepotjes en daar waren mensen met 20.000 per kind. Die vallen dus ook wel in de categorie van Amélie. Of zijn dat allemaal van die spaarplanachtige constructies?

Elsa

Elsa

03-03-2012 om 11:33

Oeps

wij zitten ver (heel ver) boven Amélies maximum. Maar verdienen (beiden) dan ook (ver) bovenmodaal. Hoeven er ook eerlijk gezegd niets voor te laten. We zijn dus niet representatief.

Ik begrijp het alleen niet als mensen niet veel spaargeld WILLEN hebben (terwijl dat wel mogelijk zou zijn natuurlijk, zoals Anne-Fleur lijkt aan te geven). EUR 5000 lijkt me een erg kleine buffer.

Wat als de koelkast het begeeft en de wasmachine ook, of erger, de auto. En inderdaad, m.n. voor groter uitgaven aan het huis of studie van de kinderen. En wat i.g.v. ontslag? Toen ik ging studeren had ik al 10.000 gulden gespaard van mijn bijbaantjes. Oké, ben van nature geen big spender behalve (tegenwoordig) met vakanties.

Het geeft een heerlijk vrij gevoel om veel reservers achter de hand te hebben. Ziekte, werkloosheid: ons zal (niet snel) iets gebeuren (financieel gezien dan). We zullen om die reden dus niet snel hoeven te verhuizen of onze levensstijl (drastisch) hoeven aan te passen.

Als we minder zouden verdienen zou ik nog zeker ernaar streven zeker EUR 20.000 spaargeld te hebben, zo niet meer. En voor studie van de kinderen zouden we sowieso genoeg (dus nog meer) achter de hand willen hebben.

Rosase

Rosase

03-03-2012 om 12:24

Ja, je zult maar belasting moeten betalen

Ik vind het ook een beetje een non-probleem. Als je 50.000 euro bijelkaar gespaard krijg, kun je die 1,2% belasting ook best wel missen.

Persoonlijk zou ik er voor kiezen om niet boven de 42.000 euro spaargeld uit te komen. Hebben we meer, dan moet er een grote vakantie ofzo geboekt worden .... Tis verschrikkelijk, maar het is niet anders

Als je kleine zelfstandige bent, ligt het waarschijnlijk anders. Maar anders ben ik van mening dat 20.000 tot 25.000 euro ruim voldoende is. En mocht dan toevallig in één maand zowel de auto, de wasmachine als de koelkast het loodje leggen? Tja zoveel pech vraagt dan om extreme maatregelen. Dat wordt dan even fietsen of een klein 2e handsje, een kringloopkoelkast en een paar maandjes zuinig leven. De kans dat dit gebeurt is vrij klein en in ons geval ook niet onoverkomenlijk. We hebben 2 auto's, en de 2e auto is voor de luxe en een goed inkomen, en kunnen die nieuwe koelkast dus waarschijnlijk zo wel betalen.

Ik teer liever al fietsend op mooie vakantieherinneringen, dan dat ik belasting betaal over mijn spaargeld

Jonneke

Jonneke

03-03-2012 om 12:37

Oeps2

Hier ook "gewoon" belastingbetalen over het vermogen. Tja, het is luxeprobleem. We laten er helemaal niks voor. Goedkoop huis en auto. Kind binnenkort op kamers. Helpen we leuk op weg. Studie kinderen. Ook fijn. We hebben nu eenmaal geen grote wensen.
We gaan het dus niet uitgeven om het uit te geven, en om zo geen belasting te hoeven te betalen.

Nul

0,0 op dit moment. Nog een jaar of 2 en dan gaan we lekker vet sparen, dan geen kdv meer, geen constante bakken met geld die in het huis moeten.

maar goed, zodra we hier meer dan 5000 euro vrij hebben staan begin ik te denken aan een nieuwe bank, duurdere vakantie, toch wel die dure laarzen en dure zonnebril, nieuwere auto en wat allemaal niet meer. OF toch weer een krot kopen en van voren af aan weer beginnen met verbouwen..

ik ben niet zo'n spaarder, maar dat was al bekend hier

amk

amk

03-03-2012 om 13:53

Wat is nodig en wat is gewenst en wat wil je zelf

kijk eens op de site van het nibud en doe daar de bufferberekenaar. Dan zie je hoeveel zij adviseren dat je minimaal achter de hand hebt in je eigen situatie.
Vervolgens kun je aangeven hoeveel je zelf denkt nodig te hebben.

Ik vond het in mijn situatie verrassend weinig hoeveel ik achter de hand zou moeten hebben. Met dat bedrag voel ik me niet fijn.

https://service.nibud.nl/bufferberekenaar/?__utma=1.107787505.1327060642.1327060642.1330778657.2&__utmb=1.5.10.1330778657&__utmc=1&__utmx=-&__utmz=1.1327060642.1.1.utmcsr=telegraaf.nl|utmccn=(referral)|utmcmd=referral|utmcct=/overgeld/consument/koopkracht/&__utmv=-&__utmk=139459123

Vic

Vic

03-03-2012 om 14:06

B-woord

De berekening van het Nibud geeft alleen aan wat je als b****r moet hebben, eventueel doelsparen valt daar niet onder. Er zat bij mij een verschil van 8000 euro tussen het minimumbedrag en de adviesb****r. Het is me niet helemaal duidelijk waar dan het verschil ligt.

Chippie

Chippie

03-03-2012 om 14:54

Verschillende termen

Er zit nogal verschil in wat je met spaargeld wilt doen.

Buffer is in mijn ogen voor kapotte wasmachine, koelkast, hoge garagerekening, nieuwe auto, dure vakanties. Wij zetten iedere maand bepaald bedrag op deze rekening waarmee we tzt nieuwe auto kunnen kopen maar ook een hoge garagerekening van kunnen betalen. Kapotte wasmachine of koelkast wordt van lopende rekening betaald. Duikt die in de min dan graag aanvullen met buffer. Deze rekening wordt ook gebruikt voor dure vakanties, etc. Ik vind het lekker als er minimaal 10.000 euro op deze rekening staat. Dan kan ik een goede tweedehands auto kopen, ik kan een verre reis maken, ik kan nieuwe keuken kopen, ik kan onbetaald verlof opnemen als een van de kinderen ernstig ziek wordt, etc.

Daarnaast 40.000 euro weggezet voor studie kinderen.

Daarnaast nog een x bedrag dat we gewoon hebben. Hangt nog geen doel aan. We kunnen het huis ermee aflossen maar doen dat niet. Een deel is vastgezet en een deel kunnen we zo bij. Hier zitten we in principe niet aan, omdat de buffer niet ontbuffert. Over dit bedrag betalen we belasting. Het zij zo.

dc

dc

03-03-2012 om 17:32

Elsa

"We zullen om die reden dus niet snel hoeven te verhuizen of onze levensstijl (drastisch) hoeven aan te passen."

Lol! Bij ons gaat het andersom, wij passen om de zoveel jaar drastisch ons leven aan (verhuizing van ene land naar andere) en daar gaat altijd weer ons spaargeld inzitten.

Chippie

Chippie

03-03-2012 om 18:04

Anne-fleur

Op een gegeven ogenblik zit je zo ver over jouw psychologische grens heen dat je tig trpjes kunt boeken naar London. Maar er spelen ook andere grenzen mee: je vakantiedagen, het hele gedoe om met kleine kids een weekendje op stap te gaan maar ook 'wat is het je waard?' En ik merk dat ik wel makkelijker ben geworden in geld (AH ipv Aldi) maar ondanks mijn leuke spaarsaldo en leuke inkomen gooi ik het nog steeds niet over de balk. Ik kijk voor kinderkleding niet meer bij Zeeman (niets mis mee...) maar bij WE en koop maximaal 1 setje merkkleding erbij. Meer Vinginospijkerbroeken zou makkelijk kunnen maar ik blijf het van de zotte vinden om 55 euro uit teven voor een spijkerbroek voor een rouwdouwer.
Idem met vakanties: 1 x per jaar een stedentripje vind ik met kinderen al een hele onderneming (liever niet dus) en er zit ook een max aan je vakantiedagen (die ook worden opgeslurpt door zieke kinderen, stakingsdagen, etc).

mirreke

mirreke

03-03-2012 om 20:37

In mijn omgeving

ken ik maar 1 stel met een echt vette spaarrekening.
Voor mij is dit echt een hypothetische vraag...

mirjam

Anna3

Anna3

03-03-2012 om 20:43

Lekker

Het lekkere van een flinke spaarpot is dat je drop-dead-money hebt. De baas helemaal spuugzat, dan kun je ontslag nemen, bijvoorbeeld.
Het is heel prettig om geen geldstress te hebben. Wij zijn al een tijd op zoek naar een ander huis. Als we dat huis vinden dan hoeven we niet eerst ons oude huis te verkopen, maar kunnen we kopen zonder daarvan wakker te liggen.
Wij hebben dus een flinke spaarpot, mogelijk gemaakt door tamelijk goed betaalde banen en doordat we geen big spenders zijn.
Overigens begrijp ik de mensen ook wel die het jammer vinden om veel spaargeld te hebben, want dan loop je inderdaad het risico dat je overlijdt zonder eerst van je geld te hebben genoten.

Jonneke

Jonneke

03-03-2012 om 21:48

@anna3

Ik vind het helemaal niet jammer dat ik spaargeld heb, hoor. Ik geniet met volle teugen. Zowel van mijn (spaar)geld als van mijn leven

Spaar(leven)hypotheek

twee jaar geleden kwamen wij erachter dat er in het SPAARdeel van onze hypotheekvorm 22000 stond..dat wordt als vermogen gezien, volgens onze belastingmeneer..en tsja, hadden we eindelijk een leuke buffer (ik vloek nog maar even) moeten we belasting betalen..

Dat had ik me graag eerder beseft..nu nog een constructie bedenken waarmee we wat leuks voor de oude dag hebben (man een pensioentje wat die naam niet eens verdient, zelf dreigend in de wao, dus een vetpot zal het wel niet blijven...)

Maar die spaarpot voelt NU fijn..belasting betalen minder

Vic

Vic

03-03-2012 om 22:48

Eigen woning

Bezit wat te maken heeft met de eigen woning waarin je woont wordt toch niet in box 3 belast? Volgens mij hoort dat spaardeel van je hypotheek daar ook bij (en dus in box 1).

Ely

Ely

04-03-2012 om 01:13

Twee keer ot

Chippie: onze rouwdouwer krijgt Vingino korte broeken en H&M lange . Hij blij, wij blij

En de andere: eigenlijk vind ik het echt niet tof om twee keer belasting te mogen betalen over geld. Successierechten, ook zoiets, grrrr
Maar ja, dat vliegtuig van Bleker dat ff langs Groningen gaat speciaal om hem op te pikken vliegt ook niet voor noppes...

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Guinevere

Guinevere

04-03-2012 om 08:55

Mien

Volgens mij moet jij dringend op zoek naar een ander belastingmannetje. Of neem een echte. Het klopt namelijk absoluut niet dat verhaal over die spaarhypotheek.

Guinevere

Guinevere

04-03-2012 om 09:03

En ik

En ik ben mijn saldo aan het verlagen. Door extra af te lossen op de hypotheek. Ik kan wel een hoge b****r hebben en daar belasting over betalen maar dat lijkt me nogal dom als er nog een forse schuld tegenover staat.

Amélie

Amélie

04-03-2012 om 09:25

Spaardeel hypotheek + box 3

Het is niet altijd zo dat het spaardeel van je hypotheek in box 1 moet aangeven. Deze moet hiervoor aan bepaalde voorwaarde voldoen. Er zijn mensen die er voor gekozen hebben om niet de verplichting te hebben dat bij het einde van de hypotheek zij het gespaarde perse moeten aflossen. Zij mogen dan dus met het geld doen wat zij willen. En dan hoort het gespaarde bedrag in box 3.

Zie hieronder de voorwaarden volgens de belasting.

Als u in aanmerking wilt komen voor de vrijstelling moet uw kapitaalverzekering
eigen woning aan de volgende voorwaarden voldoen:
– U heeft de verzekering afgesloten bij een levensverzekeringsmaatschappij,dus niet bijvoorbeeld bij een eigen bv of bij een particulier.
– In de polis van de verzekering staat dat de uitkering gebruikt zal worden om de eigenwoningschuld van de eigen woning af te lossen.
– De verzekering heeft een looptijd van minimaal 15 jaar of tot het overlijden van de verzekerde.
– De premies worden ieder jaar betaald en de hoogste premie op jaarbasis mag niet meer zijn dan tienmaal de laagste premie op jaarbasis.
– De eigen woning is eigendom van de verzekeringnemer, de echtgenoot of degene met wie de verzekeringnemer duurzaam een gezamenlijke huishouding voert.

amk

amk

04-03-2012 om 10:18

Amelie heeft gelijk

en ook voor eigenaren van appartementen is er zo'n vervelende constructie. Die moeten hun aandeel in het vermogen van de vve aangeven als vermogen.
Leuk als je een heel grote vve hebt met veel vermogen. Waar je zelf niet aan kunt komen, want als je je appartement verkoopt krijg je dat geld niet terug. Niet van de VVE en niet van de kopers.
Je bent wel verplicht mee te betalen aan dat vermogen. En het mag niet afgetrokken worden in box 1.

Tijgeroog

Tijgeroog

04-03-2012 om 10:38

Amelie

En moet je dat geld dan wel ergens opgeven? (waar dan?) Wij kwamen net tot dezelfde conclusie als Mien, vandaar.

amk

amk

04-03-2012 om 10:44

Ja als vermogen in box 3

het is een onderdeel van je vermogen in box 3: sparen / beleggen.
Dat je er niet vrij over kunt beschikken maakt voor de belastingdienst niet uit.

Tijgeroog

Tijgeroog

04-03-2012 om 20:10

Amk

En in box 3 heb je dan die vrijstelling van je kapitaalverzekering?
(normaal heb ik geen problemen met m'n belastingaangifte, maar 'k ben nu al een tijd goed ziek en zie alles niet meer zo helder)

amk

amk

04-03-2012 om 20:30

Nee

in box 3 moet je het opgeven als je die vrijstelling niet hebt. Anders valt het onder box 1 en hoef je het niet op te geven.

Je krijgt hierover bericht van je verzekeraar/hypotheekverlener. Daarin staat als het goed is hoe je het moet aangeven. Box 1 of box 3.

Angela67

Angela67

05-03-2012 om 19:14

Voor 1999 afgesloten

Nog even uit m'n helpprogramma van de belastingaangifte dit jaar - dit voor het geval het op iemand ook van toepassing is zoals bij ons (zoekwoord: 'kapitaalverzekering')

"Hebt u 1 of meer kapitaalverzekeringen op of voor 14 september 1999 afgesloten (geen kapitaalverzekering eigen woning)? Is na 13 september 1999 het verzekerd kapitaal niet verhoogd en de looptijd van de verzekering niet verlengd? Dan hoeft u niets aan te geven als de gezamenlijke waarde op een peildatum € 123.428 of lager was. Was de waarde hoger? Dan geeft u alleen de waarde boven € 123.428 aan bij 'Niet-vrijgesteld deel kapitaalverzekeringen'.
Is het verzekerde kapitaal of de premie na 13 september 1999 wel verhoogd? Dan mag u de vrijstelling alleen gebruiken als die verhoging plaatsvond op basis van een clausule die op 13 september 1999 al bestond. De vrijstelling vervalt in ieder geval als de looptijd van de verzekering na 13 september 1999 is verlengd.
Fiscale partner
Had u heel 2011 een fiscale partner? Dan is de vrijstelling voor u samen € 246.856."

En nog een stukje:
"Niet-vrijgesteld deel kapitaalverzekeringen:
Verzekeringen die een kapitaal (een bedrag ineens) uitkeren bij leven of overlijden horen bij uw bezittingen in box 3. Bij de volgende verzekeringen kunt u recht hebben op een vrijstelling:

*een kapitaalverzekering die alleen uitkeert bij overlijden
*een kapitaalverzekering die u op of voor 14 september 1999 hebt afgesloten (da's dus die hierboven)

Welke kapitaalverzekeringen geeft u niet aan in box 3?
De volgende uitkeringen uit een kapitaalverzekering geeft u niet aan in box 3 maar in box 1:

*uitkeringen uit een kapitaalverzekering eigen woning
*periodieke uitkeringen bij invaliditeit, ziekte of een ongeval

Welke bedragen invullen?
Welke bedragen u moet invullen bij box 3, hangt af van uw persoonlijke situatie. Meer informatie hierover vindt u in: Van wie geeft u bezittingen en schulden aan?

Groet,
Angela

Ohhhhhh belastingmannetje...!

dat zou toch wel goed uitkomen!! ik ga nog eens rekenen!
Dank allen!!

spaarder

spaarder

06-03-2012 om 13:25

Meerdere spaarpotjes

Op de algemene rekening bijna € 6.000. Dan nog een autospaarrekening van bijna € 1.000. Nog 2 spaarrekeningen waar ik de kinderbijslag en kledinggeld voor man en mij opzet, staat bijna € 500 op.
Koersplan van de kinderen ging onlangs tot uitkering over (en dat hebben we op een spaarrekening van onszelf gezet) en dat is € 8.500.
Totaal dus bijna € 16.000.
Maar ik verwacht niet dat we dit jaar boven de € 42.000 komen )

Vic

Vic

06-03-2012 om 18:43

Aparte potjes

Dat is op zich wel handig. Ik heb 'maar' 1 spaarrekening waar mijn b****r op staat, maar ook de reservering groot onderhoud, toekomstige auto, nieuwe keuken etc. Eigenlijk is alleen de b****r gemarkeerd (3000) en de rest gewoon een bedrag. Over een jaartje staat er genoeg op voor een nieuwe keuken, maar dat is natuurlijk alleen maar mogelijk als ik dan niet binnen twee jaar een nieuwe auto nodig heb.
Heeft iedereen aparte rekeningen of werkt het ook met een excel spreadsheet?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.