Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Truus

Truus

16-03-2012 om 12:58

Assessment

Ik heb onder het motto 'wie niet waagt wie niet wint' gesolliciteerd op een functie als afdelingsmanager. En zonder ook maar een klein beetje leidinggevende ervaring, ben ik het geworden van alle interne kandidaten. Het is ook niet zo dat ik het ben geworden omdat ik al zo'n staat van dienst heb. Ik werk hier nog maar een half jaar!
En nu slaat de twijfel toe. Volgende week heb ik een zeer uitgebreid asessment (geen idee hoe ik het schrijf). Mijn gedachten vliegen alle kanten op. Ga je zonder leidinggevende ervaring e/o kennis niet vreselijk onderuit? Meestal vertrouw ik op mijn gezonde verstand maar ik krijg nu toch wel weer de kriebels (vooral omdat ik weet dat je in een assistent vaak van die onmogelijke opdrachten krijgt)

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Sancy

Sancy

16-03-2012 om 13:19

Wat leesvoer

kun je hier vinden: http://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/onderzoeken/psychologisch/assessment
En maak je niet te sappel! Je hebt geen aantoonbare leidinggevende ervaring schrijf je, maar blijkbaar wordt die capaciteit wel in jou gezien. Dat je nog niet lang in dienst bent is misschien juist in je voordeel: je bent ingewerkt maar nog niet zo erg 'incrowd' dat je collega's straks het maar 'raar' vinden dat jouw positie van 'directe collega' naar 'leidinggevende collega' verandert.
Zie de assessment niet als een test waarvoor je kunt zakken of slagen maar als een kans om meer duidelijkheid te krijgen over wat je al kunt/hebt, en waar je nog iets kunt bijleren voor de functie.
Ik hoop dat dit je wat helpt?

JansjeRommy

JansjeRommy

17-03-2012 om 12:01

Assessment

Ik heb ooit hetzelfde gehad, maar bij mij heette het ontwikkelassesment en dat was weer wat anders dan een sessie waarop je geselecteerd wordt. Is daar iets over gezegd?
Maak je idd niet te sappel, het gaat meer over je persoon en capaciteiten dan over je ervaring. Mijn tip zou zijn bereid je wel geestelijk voor op de rollenspellen. Stippel een paar lijnen uit zodat je niet al tezeer wordt meegesleept door de acteurs ( als dat onderdeel erbij zit).
Bij mij vond ik het een flturapport eigenlijk, waarin ze heel veel herhaalden wat ik in het gesprek aan het begin zelf had gezegd. Als ik dat geweten had was ik daarin ook wat strategischer geweest. En het gold als een vooraanstaand bureau in deze tak van sport.

Stel je positief op en vol vertrouwen dat je het kunt, laat ook merken dat je bij wilt leren op die punten waar je nog weinig ervaring hebt. Zie het als een mooie uitdaging, dat is het toch?

Biene M.

Biene M.

17-03-2012 om 12:56

Tips

Oefen vooraf wat intelligentietests, als je weet wat je kunt verwachten kan dat je scores positief beïnvloeden.

Waarschijnlijk moet je iets als een postbak-opdracht doen. Schiet niet in de stress als je die niet af krijgt, want dat is doorgaans de bedoeling (alhoewel er natuurlijk wel naar de hoeveelheid output gekeken wordt). Geef goed aan hoe je prioriteert, je mag ook best wat delegeren (maar maak je er niet te makkelijk van af).

De meeste mensen vinden het rollenspel het spannendst. Als het goed is, heb je daarbij niet het gevoel dat je zelf ook een rol speelt. Pak het aan alsof jij echt in die functie zit en dat gesprek moet voeren. Zet bij het voorbereiden een strategie uit, maar houd er rekening mee dat je tegenspelers met onverwachte dingen kunnen komen en dan moet je daar natuurlijk wel op in gaan.

Bij een rollenspel kun je natuurlijk best de plank mis slaan, maar voor veel aspecten is er geen goed of fout. De assessor kan er iets uit aflezen over jouw stijl van leidinggeven.

Verder kun je nog een persoonlijkheidsvragenlijst krijgen. Dit is geen beoordelingsinstrument en wordt doorgaans gebruikt om in het interview op terug te grijpen. Toch zou ik je aanraden niet al te neurotisch of onnauwkeurig over te komen (zo je dat al mocht zijn).

Verder: zorg dat je uitgerust bent.

Succes!

Truus

Truus

17-03-2012 om 13:13

Reacties

Ik probeer me niet te sappel maken, maar inderdaad Biene, zo'n rollenspel. Jakkes!

Die IQ test zie ik wel vol vertrouwen tegemoet, zo'n postbakdinges komt ook we goed. Ik ben me een beetje aan het voorbereiden op de twee casussen: slecht nieuws gesprek en een klager (iemand nog tips hoe je omgaat met notoire klagers?).

Het is een assessment na twee gesprekken. Ik ga er van uit dat bij positief gevolg ik de baan krijg. Maar het zal tzt ook dienen als ontwikkeldingetje.

Toke

Toke

18-03-2012 om 12:05

Voordeel uit halen

Ik heb ook een paar keer een assessment gehad en vond het eigenlijk nooit vervelend. Gespannen was ik natuurlijk wel, zenuwachtig zoals je kunt zijn voor een wedstrijd of optreden. Maar op het moment dat het begint is dat weg.
Het helpt inderdaad om je in te prenten dat het niet een spel is, maar een reële situatie. Handel zoals je zou doen als het je morgen in die nieuwe functie zou overkomen. Probeer vooraf of in het begin van het gesprek te bedenken wat jouw doel met dat gesprek is en hou daar aan vast, tenzij de andere partij met overtuigende argumenten komt. Niks zo erg een leidinggevende die alle kanten op zwalkt in zo'n gesprek.
Wat ik zelf eigenlijk wel prettig vond aan zo'n assessment is dat je er echt wel wat uit kunt halen waar je zelf mee verder kunt. Ik had heel recent een sollicitatiegesprek waar klassiek gevraagd werd naar sterke/zwakke punten. Daar kon ik iets noemen wat vijf jaar geleden uit een assessment kwam, wat ik nooit goed zelf had kunnen bedenken.
Jouw vraag: omgaan met klagende collega's: hou het zo concreet mogelijk, ga niet mee in emoties, zeg alleen dat je die emotie van de ander begrijpt. Verwijs terug als klager over collega's klaagt met wie hij nog niet heeft gesproken en biedt eventueel een gesprek aan in jouw aanwezigheid. Spreek vooral geen oordeel uit over de beklaagde. Gaat het over iemand over wie al heel vaak is geklaagd, geef dan aan dat je het zelf met de beklaagde gaat bespreken, teneinde de situatie te verbeteren. En: geef niet te veel ruimte aan klager om er steeds meer bij te halen. Vat op enig moment samen wat precies de klachten zijn en hoe jij of hij daarmee aan de slag gaat.
Maar bovenal: vertrouw op jezelf en je vaardigheden. Blijkbaar zien zij iets in jou waar je zelf niet zo zeker van bent, maar he: als zij het hebben gezien, dan zal het er toch wel zijn?! Dus... wees jezelf.
Veel succes!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.