Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Suze

Suze

13-04-2012 om 13:59

Nieuwe baan en zomervakantie

Mijn man is bezig met een nieuwe baan. Contract nog niet rond, maar naar verwachting spoedig. Hoger management positie. Treedt dan al 1 mei in dienst maar dan zijn we de 1e week meteen weg. Weten ze.

Nu vroeg ik of hij het al over de zomervakantie hebben gehad. Hebben we door omstandigheden nog niet geboekt, maar de weken al wel bepaald (n.a.v. mijn beperkte mogelijkheden ivm mijn collega's en mans beschikbaarheid in oude baan).

Vond man echt belachelijk dat ik vond dat hij dat wel even kon bespreken met nieuwe baas. Omdat hij meteen al 1 week weg is. Ik verrast: volgens mij heeft rond deze tijd meer dan de helft van de gezinnen met schoolgaande kinderen al de zomervakantie geboekt. Dus zo gek is het toch niet als je nu zegt "we hebben de zomervakantie gepland (nl. schoolgaande kinderen) van dan tot dan. Is dat een probleem?" Hij wil daar mee wachten tot een "geschikt moment" als hij in dienst is... Ik wil nu nl. wel e.e.a. voor de vakantie gaan uitzoeken en boeken... (anders moet ik mogelijk weer eindeloos wachten - en bovendien: ik ben niet flexibel dus kan niet eens in een andere periode vrij nemen!).

Afijn, ben gewoon benieuwd:
- klopt mijn veronderstelling dat meer dan de helft van de mensen met schoolgaande kinderen de zomervakantie al heeft geboekt, denken jullie?
- vinden jullie het raar dat ik voorstel dat man dat (voor indiensttreding) alvast even afstemt met nieuwe baas of geplande vakantie een probleem is?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Vic

Vic

13-04-2012 om 14:09

Ja en nee

"- klopt mijn veronderstelling dat meer dan de helft van de mensen met schoolgaande kinderen de zomervakantie al heeft geboekt, denken jullie?"
Ja, dat denk ik wel.

"- vinden jullie het raar dat ik voorstel dat man dat (voor indiensttreding) alvast even afstemt met nieuwe baas of geplande vakantie een probleem is?"
Nee, ik zou dat zelf wel doen. Aan de andere kant verwacht ik niet dat ik er een probleem komt, anders had de werkgever het zelf wel aangekaart. Heeft je man bij zijn sollicitatie verteld dat hij kinderen heeft?

Chippie

Chippie

13-04-2012 om 15:13

Suze

Tja, het lijkt mij echt geen ramp. Je had die week meivakantie al geboekt en het is ook niet raar dat je de vakantie al hebt bepaald (het maakt geen drol uit of je wel of niet hebt geboekt, laat staan de rest van NL) Ik zou het niet voorstellen maar gewoon mededelen. Dat tig keer geschikter moment komt er niet...
Een mens heeft ook gewoon vakantie nodig. En voor volgend jaar is het handig om af te stemmen maar dit jaar gaat dat dus niet lukken. Stel dat je man de vakantie zo heeft gepand dat het wel heel beroerd uitkomt dan kun je ook 1 weekje schuiven. Zo verklein je het probleem, laat je je goede wil zien. Maar kom op, niemand is onmisbaar, er gebeuren echt geen wereldrampen als je man er drie weekjes niet is.

Primavera

Primavera

13-04-2012 om 16:16

Hangt er van af

Het hangt denk ik van de omstandigheden af. Sommige bedrijven gaan standaard een aantal weken dicht in de zomervakantie, anderen verdelen de weken tussen mensen met functies die het werk van elkaar over kunnen nemen. Het lijkt me vreemd om ervan uit te gaan dat het niet uitmaakt dat je er plotseling niet bent. Dat zou betekenen dat het werk eigenlijk overbodig is.
Als laatstaangenomende zul je waarschijnlijk wel genoegen moeten nemen met de periode die overgebleven is.
Overleg of die periode handig is zou ik wel zo vroeg mogelijk doen. Als het geen beroerde werkgever is zullen ze je echt wel tegemoet willen komen als dat mogelijk is.
Zeggen dat je de vakantie al geboekt hebt en ahw eisen dat je die periode vrij krijgt werkt alleen als ze je echt heel graag willen hebben. Ik kan me voorstellen dat je man met meteen een week weg en dan ook al een zomervakantie op een bepaalde tijd eisen bang is om over te komen als iemand die teveel noten op z'n zang heeft.
Zou hij de baan laten schieten als hij te horen krijgt dat, jammer maar helaas, hij echt niet de hele gewenste periode kan krijgen? Of zouden jullie dan voor één keer de vakantie aanpassen?

Suze

Suze

13-04-2012 om 18:00

Vic en primavera

Vic,
Dank voor je reactie.
Ik zal nog eens vragen of hij verteld heeft dat hij (schoolgaande) kinderen heeft.

Primavera,
Bedrijf is volgens mij niets in vaste periode dicht (kan ik me niet voorstellen, heeft hij ook niets van gezien/gehoord). Zoals gezegd, ik kan ivm collega en schoolgaande kinderen hooguit 1 week schuiven.
Natuurlijk zou hij de baan niet laten schieten, maar ze willen hem graag hebben.
Dus het is toch niet gek om gewoon, uitleggend dat je schoolgaande kinderen hebt (en werkende vrouw), je vakantie al gepland hebt en of dat een probleem is?

Als het geen probleem is, weten we dat en kunnen we gaan boeken. Als het wel een probleem is, kijk je hoe dat op te lossen is (week schuiven/korter gaan), maar weten we waar we aan toe zijn.

Het gaat mij erom: de vraag stellen (niet als feit/eis presenteren) zou toch moeten kunnen, zonder dat ze denken dat je alleen maar aan vakantie doet en dus (wellicht) niet gemotiveerd bent? Het gaat om een hoger management positie... (ga ik maar vanuit dat mensen over het algemeen gemotiveerde mensen zijn, misschien heb ik het helemaal mis...).

Zeggik Nie

Zeggik Nie

13-04-2012 om 20:40

Tja

Toen wij afgelopen zomer in dezelfde situatie zaten zijn we niet met het gezin op vakantie geweest. Jammer dan, nieuwe baan na faillisement vorig bedrijf was belangrijker.
Wel ben ik met de kinderen naar een camping gegaan in de buurt van zijn werk (half uurtje van huis) en kwam man na zijn werk naar de camping. Toch een beetje vakantie.
Ik zou me niet te druk maken, wees blij met die week in mei. Vakantie heb je helemaal niet nodig, er zijn zat mensen die nooit gaan. Thuis kun je ook uitrusten, daarvoor hoef je toch niet naar het buitenland?

Suze

Ik snap je man wel, maar vind dat jij gelijk hebt hoor. Het is inderdaad voor iedereen handig als hier zo snel mogelijk duidelijkheid over komt. Je man kan best zeggen 'sorry dat ik erover begin, maar toch, is het mogelijk om in die periode weg te gaan, want dan kunnen we dat meteen regelen. Als het niet mogelijk is hoor ik dat ook graag.'

Zal de werkgever toch ook wel snappen, zou ik menen. natuurlijk niet beginnen met "ik ga dan en dan op vakantie", maar dat is ook jouw idee niet.

Groeten,

Temet

Vragen staat vrij lijkt me...

...en vragen is iets heel anders dan eisen.

Ik kan me niet voorstellen wat er mis is met vragen of je ingeplande familievakantieperiode gehonoreerd kan worden door je werkgever. Zoniet, dan is het een mooie gelegenheid om te laten zien hoe flexibel je bereid bent je op te stellen! gelijk een goede beurt gemaakt. Toch?

Ingrid

Lezer + suze

Lezer: Misschien mis ik iets, maar lees nergens dat Suze's man nu zonder baan zit .

Suze: Ik denk dat typisch iets voor mannen is, vrouwen zijn meestal was assertiever. Ik moet ook altijd 10 x vragen of man de vakanties/ vrije dagen al geregeld heeft.
En inderdaad, vragen staat toch vrij ?!

Roosje Katoen

Roosje Katoen

13-04-2012 om 22:51

Ik denk ook dat dat een mannending is om zulke onderwerpen niet ter sprake te brengen. Past ook wel in het rijtje niet in deeltijd te kunnen werken omdat 'dat in ons bedrijf niet kan'. Nee in elk geval niet als je het niet vraagt.
Maar goed, los hiervan is er nog een puntje. Met een week vakantie in mei heeft hij waarschijnlijk nog helemaal niet genoeg vakantiedagen opgebouwd om van de zomer weer vakantie op te nemen. Ik ken bedrijven waar ze daar moeilijk over doen, net als zonder afstemming boeken of in een bepaalde periode boeken waarin dat niet mag. Je kunt nog verbaasd zijn over de rare regels over vakantie.
Maar goed, voor hetzelfde geld is er helemaal geen probleem. Maar hij moet er wel naar vragen

liora

liora

13-04-2012 om 23:39

Eens met man

Ik zou even wachten. Die week in mei is al zeer coulant en het maakt geen goede indruk om dan ook meteen over de zomer te beginnen.

Je kunt het toch oplossen zoals eerder beschreven: camping of huisje in de buurt. Of desnoods thuis blijven en vanuit huis uitstapjes.

Ik denk dat er als je begint met een nieuwe baan er wel andere zaken te bespreken zijn dan je vakantie.

Liora

Thursday Next

Thursday Next

14-04-2012 om 00:12

Eens met temet

Gewoon naar informeren. "Mijn vrouw heeft in die weken zomervakantie, kan ik dan ook 2 (of 3) weken vrij krijgen."

Helemaal niet

In de organisatie waar ik werk zou dit absoluut niet gewaardeerd worden, sterker nog, ik denk dat het af zou kunnen ketsen op dit soort 'eisen'. Zeker voor hogere functies. Sorry, maar dan hoor je 24/7 aan het werk te denken. En zoals Roosje al zei: hij heeft die dagen toch helemaal niet in de zomer? Je bouwt dagen op en als je de eerste week vrij neemt, begin je al met een behoorlijke achterstand!
In een ideale wereld zou het anders zijn maar helaas is de realiteit meestal anders, naar mijn ervaring.
Trouwens, ik zou wel op mijn man afgaan in dit soort situaties. Je bent er zelf niet bij en een baan is best belangrijk. Denk je dat hij dit soort dingen niet goed aanvoelt?

andere vakantie opties..

Misschien kun je nadenken over het worst-case scenario.. wat als je man echt niet weg kan?

Wat mensen hier ook al zeggen, weekje camping hier in de buurt? Als er een zwembad is is het voor de kids al gauw vakantie.

Niet een week op vakantie, maar in plaats daarvan 2 of 3 weekendjes weg? oa..center parcs, de Efteling of aan zee?

Op vakantie met kinderen, en ouder/schoonouders (indien gezond en wel)of andere familie/vriendinnen?

amk

amk

14-04-2012 om 10:27

Niet helemaal kraai

je houdt wel het recht om de dagen op te nemen, maar je nieuwe werkgever hoeft de dagen niet uit te betalen, dat moet de oude werkgever doen.

Zie hier onder:
Wat gebeurt er met mijn vakantiedagen als ik van baan verander?
Als u van baan verandert, kunt u uw vakantiedagen in de meeste gevallen nog opnemen voordat u vertrekt. Soms is dat niet mogelijk. Uw werkgever mag van u verlangen dat u tot het einde van de arbeidsovereenkomst blijft werken. Daar moet uw werkgever dan wel zwaarwegende argumenten voor hebben, bijvoorbeeld als er geen vervanging is te regelen.

Uitbetalen en meenemen naar nieuwe werkgever
Als u uw vakantiedagen niet heeft kunnen opnemen, krijgt u deze na afloop uitbetaald. Daarnaast is uw werkgever verplicht u een verklaring te geven waaruit blijkt op hoeveel vakantiedagen u nog recht heeft. Die vakantiedagen kunt u namelijk meenemen naar uw volgende werkgever. Deze is verplicht om de vrije dagen toe te staan, maar hij hoeft die dagen niet uit te betalen.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verlof-en-vakantie/vraag-en-antwoord/wat-gebeurt-er-met-mijn-vakantiedagen-als-ik-van-baan-verander.html

Alleen is de opname periode wel in overleg met de nieuwe werkgever zoals dat voor alle verlofdagen geldt.

Niet meteen over beginnen

Hij begint al met een week vrij, het dan ook al over de zomervakantie hebben lijkt mij teveel. Alsof je vakantie belangrijker vindt dan je werk.
Dus even wachten met boeken nog maar. En misschien zit een lange gezinsvakantie er dit jaar even niet in. Ga je een weekend met z'n allen. Of je gaat volgend jaar zomer wat luxer dan normaal.

Guinevere

Guinevere

14-04-2012 om 13:02

Geen goede beurt

Ik vind het persoonlijk geen goede beurt om te beginnen met vakantie en bovendien nog 3 (?) weken vrij te vragen in de zomervakantie. Nog los van het feit dat je dan helemaal nog niet zoveel uren hebt opgebouwd.
Ik zou zelf een andere constructie kiezen. Datum indiensttreding na die meivakantie vastleggen. Datum uit dienst bij huidige werkgever evt. opschuiven zodat ie aansluit op nieuwe datum in dienst. Kun je mooi bij het oude bedrijf de vakantieuren opmaken. In de zomervakantie kun je dan vragen om 1, hooguit 2 weken weg te gaan, dat lijkt me redelijk voor iemand die net in dienst komt.
Overigens is een nieuwe baan bij veel annuleringsverzekeringen een geldige reden om een geboekte vakantie te mogen annuleren.
En je vraag: 1. nee, ik heb nog niets geboekt voor de zomervakantie; 2. dat zou ik zelf dus niet doen.

Heel normaal

Het is heel normaal als je van de zomer al iets hebt geboekt en een extra week in mei doen ook heel veel mensen.

Gewoon even vragen en ik zou het van de zotte vinden als het niet werd toegestaan.

Rosase

Rosase

14-04-2012 om 16:13

Ook eens met man...

Ik zou het wel bespreken, maar er dan vooral voor zorgen dat ik me heel informerend en absoluut niet eisend zou opstellen. Qua timing is dit allemaal niet zo handig.

Chippie

Chippie

14-04-2012 om 17:14

Ik vind het helemaal niet raar...

Ik vind het helemaal niet raar om over vakantie te beginnen. 100% van NL met kinderen heeft vakantie in juli/augustus.

Ik weet niet wie het zei "Qua timing is dit allemaal niet zo handig". Van wie dan niet? De dingen lopen zoals ze lopen en er is nooit een handige timing qua wisseling.

Guinevere

Guinevere

14-04-2012 om 18:36

Geen recht en geen krediet opgebouwd

Misschien is het niet raar om over vakantie te beginnen, maar ik vind het wel verstandig om je zeker in het begin bescheiden op te stellen. Je hebt nog geen krediet opgebouwd en iemand die gelijk over zijn vakanties begint kan overkomen als iemand die zijn priveleven boven zijn werkleven stelt. Nou is dat waarschijnlijk bij de meeste mensen wel het geval, maar je kweekt geen goodwill als je dat gelijk zo duidelijk laat blijken. Los van het feit of het verstandig is om bij het starten van een nieuwe baan er gelijk al x weken uit te zijn voor vakantie. Het komt je eigen inwerkproces ook niet ten goede. Verder heb je als je op 1 mei begint ook nog niet veel vakantierechten opgebouwd, kan nooit meer zijn dan 8/12 van het jaarrecht, als je tenminste een contract aangeboden hebt gekregen dat minstens tot 31 december loopt. Met een paar vakanties heb je dat er al doorheen gewerkt en heb je de rest van het jaar geen dagen meer. Of ze moeten erg scheutig zijn met de vakantieuren bij die werkgever?

Hee amk

Dat wist ik niet! Interesting! Maar toch blijf ik erbij dat ik er niet over zou beginnen als ik man van Suze was. Er is niets mis met op je strepen staan maar ik zou zelf eerst liever laten zien dat ik een betrokken, waardevolle werknemer ben.

Ely

Ely

14-04-2012 om 20:56

Normaal? 100%?

Goh, ik ben echt een beetje verbaasd over uitspraken dat 100% van NL met schoolgaande kinderen op vakantie gaat in de zomervakantie. ik denk toch echt dat dat niet helemaal juist is. En ik vind het ook niet 'normaal' (in de zin van het meest gebruikelijk) om drie weken aansluitend weg te gaan. Ik denk toch zeker dat de helft van de mensen die ik ken minder lang weggaan.
Ik leef ook in de veronderstelling dat je vakantiedagen opbouwt met de duur dat je in dienst bent. Mij is ook weleens door een werkgever verteld dat ik mocht uitrekenen hoelang ik weg kon.
Daarnaast vind ik het ongepast om in een hoger management positie te trutten over vakanties voor aanvang van je dienstverband. Ik ben bang dat je in veel organisaties de wenkbrauwen richting haargrens zult zien gaan. In dat soort posities wordt (meestal) een bepaalde inzet en motivatie verwacht en zo leg je de balans verkeerd. Je legt teveel nadruk op de verkeerde dingen.
Dat neemt niet weg dat je man wellicht ergens bij het koffiezetapparaat voorzichtig kan peilen bij iemand hoe dit soort zaken geregeld worden intern. Maar het lijkt mij zeker geen goed idee als onderdeel van de procedure.
Maar goed, misschien heb ik een erg gekleurde bril, man en ik werken allebei graag en veel (vaak bv na bedtijd van de kinderen). Vakantie is leuk en belangrijk maar geen heilig huisje. Vakantie is een middel, geen doel op zich. En zoals eerder in het draadje gezegd zijn er ook andere manieren om het in te vullen.

Chippie

Chippie

15-04-2012 om 01:21

Ely, goed lezen

"Goh, ik ben echt een beetje verbaasd over uitspraken dat 100% van NL met schoolgaande kinderen op vakantie gaat in de zomervakantie"

Ik zeg niet dat iedereen op vakantie GAAT, maar dat iedereen met kinderen vakantie HEEFT.

"Daarnaast vind ik het ongepast om in een hoger management positie te trutten over vakanties voor aanvang van je dienstverband. Ik ben bang dat je in veel organisaties de wenkbrauwen richting haargrens zult zien gaan. In dat soort posities wordt (meestal) een bepaalde inzet en motivatie verwacht en zo leg je de balans verkeerd. Je legt teveel nadruk op de verkeerde dingen."

Man en ik hebben allebei een hogere management positie. Ik herken helemaal niets wat je zegt. Het enige wat wij allebei belangrijk vinden is voorbeeldgedrag. Als de afspraak is dat men niet langer dan 3 weken vrij neemt, dan moet je dat zelf ook niet doen.

"Bepaalde inzet en motivatie" Wat is je punt? MT leden zijn meer gemotiveerd? Kom op zeg, het zijn gewoon mensen. Hoger management betekent delegeren; als het betekent dat je niet op vakantie kunt of je taken niet in een gewone werkweek passen, doe je iets niet goed.

"Je legt teveel nadruk op de verkeerde dingen" Nee hoor, ook als leidinggevende vind ik het juist belangrijk dat mensen privé-werk goed in balans hebben en dat ouders met hun kinderen op vakantie kunnen. Het behouden van goede werknemers is ook een kunst; dan moet je niet teveel mieren over oa vakanties. Want die vakantiedagen worden toch opgebouwd en zullen toch opgenomen moeten worden.

"man en ik werken allebei graag en veel (vaak bv na bedtijd van de kinderen). Vakantie is leuk en belangrijk maar geen heilig huisje. Vakantie is een middel, geen doel op zich" Vakantie is hier absoluut een doel op zich; werken is ook leuk maar vakantie wil ik echt niet missen. Maar in jouw overtuiging werkt een goede werknemer/management veel 's avonds en gaat niet op vakantie? Laat me niet lachen...

"En zoals eerder in het draadje gezegd zijn er ook andere manieren om het in te vullen." Fijn, dat papa na zijn werkdag op de camping kan komen maar vakantie betekent voor mij en veel anderen ook gewoon vakantie met het HELE gezin.

Ja maar chippie

Je kent het bedrijf toch niet waar de man van Suze mogelijk gaat werken? Wat is er op tegen om het aan de man van Suze zelf over te laten wat hij een geschikt moment vindt om over de zomervakantie te beginnen? Dan loopt het dit jaar anders dan anders. Volgend jaar zal de zomervakantie heus wel "gewoon" doorgaan.

Chippie

Chippie

15-04-2012 om 13:08

Fay

Ja, dat snap ik wel maar er wordt nu uitgegaan van een situatie dat er niets mogelijk is. En dat geloof ik niet.

Daarbij verwacht ik juist van 'hoger management' dat je duidelijk en standvastig bent, dat je ook een negatieve boodschap kunt inkleden, dat je zelfverzekerd bent, kunt onderhandelen, etc.

Ik zou het dus nu aangeven en je enigszins flexibel opstellen maar waarbij je doel wel is om minimaal twee weken met je gezin vakantie te hebben.

joer

joer

15-04-2012 om 14:44

Ook eens met man..

Ik zou het niet doen. Direct over de zomervakantie beginnen als het contract nog niet binnen is. En ook niet als het contract net getekend is.

Ik zou 1 of 2 weken even afwachten en dan informeren over het beleid binnen de organisatie t.a.v. planning zomervakantie. Als je dit duidelijk hebt kun je natuurlijk op dat moment aangeven wat jij graag zou willen en of dat mogelijk is.

JOER.

Tijgeroog

Tijgeroog

16-04-2012 om 11:47

Anders vragen

Op het moment dat de afspraken rond zijn zou ik eens informeren wat de mogelijkheden voor de zomervakantie zijn. Hoe dat werkt binnen het bedrijf. Dan stelt hij zich niet eisend op, maar merkt hij vanzelf wat er mogelijk is.

ik zou oo even wachten totdat er een collega over begint en dan vragen naar de roosters en dan kan hij dus net als andere medewerkers gaan bekijken wanneer hij weg kan.

ik denk dat de helft al wel een vakantie gepland heeft, iig de vrije dagen heeft doorgegeven aan collega'.s

Ely

Ely

16-04-2012 om 14:11

Chippie laten lachen

""Goh, ik ben echt een beetje verbaasd over uitspraken dat 100% van NL met schoolgaande kinderen op vakantie gaat in de zomervakantie"

Ik zeg niet dat iedereen op vakantie GAAT, maar dat iedereen met kinderen vakantie HEEFT."

-> Dan nog; dat de kinderen schoolvakantie hebben betekent toch niet automatisch dat beide ouders ook vakantie op moeten nemen? Natuurlijk is het fijn als en komt het voor dat een deel van die periode gezamenlijk wordt doorgebracht (zeker in de zomervakantie een deel) maar dat is toch geen automatisme voor de volledige periode?

""Daarnaast vind ik het ongepast om in een hoger management positie te trutten over vakanties voor aanvang van je dienstverband. Ik ben bang dat je in veel organisaties de wenkbrauwen richting haargrens zult zien gaan. In dat soort posities wordt (meestal) een bepaalde inzet en motivatie verwacht en zo leg je de balans verkeerd. Je legt teveel nadruk op de verkeerde dingen."

Man en ik hebben allebei een hogere management positie. Ik herken helemaal niets wat je zegt. Het enige wat wij allebei belangrijk vinden is voorbeeldgedrag. Als de afspraak is dat men niet langer dan 3 weken vrij neemt, dan moet je dat zelf ook niet doen."
-> Dat zegt iets over de organisaties (of bedrijven?) waar jullie werken over hoe jullie zelf invulling geven aan je rol. Da's heel interessant om te weten maar daarmee vertegenwoordig je niet de algemeen heersende opvatting. Het bevestigt alleen maar mijn punt dat het nuttig is om eerst in de organisatie te peilen wat gebruikelijk is. Mocht je erachter komen dat dat niet strookt met jouw opvattingen kun je daar -als je eenmaal in dienst bent en de achtergronden begrijpt- altijd nog wat aan veranderen. Maar om te beginnen zou ik eerst meegaan in de huidige gang van zaken.

""Bepaalde inzet en motivatie" Wat is je punt? MT leden zijn meer gemotiveerd? Kom op zeg, het zijn gewoon mensen. Hoger management betekent delegeren; als het betekent dat je niet op vakantie kunt of je taken niet in een gewone werkweek passen, doe je iets niet goed."
-> Blijkbaar verschillende we op meer punten over inzicht wat hoger management betekent, ik zie het niet als delegeren, volgens mij ligt de essentie meestal op het vlak van visie en strategie, monitoren, inspireren, aan- en bijsturen en anticiperen. Delegeren is daar een middel bij, dat ben ik met je eens. Ik heb het niet over 'meer gemotiveerd' zijn maar ik denk dat er andere factoren zijn in die motivatie. Gemotiveerd zijn voor een rol als receptioniste vraagt een andere motivatie dan als directeur, althans ik zie daar graag onderscheid in om het gesprek te vergemakkelijken. Daar hangt geen waardeoordeel of hoeveelheid aan. Het is gewoon anders. En de invulling is anders, meestal dan.

""Je legt teveel nadruk op de verkeerde dingen" Nee hoor, ook als leidinggevende vind ik het juist belangrijk dat mensen privé-werk goed in balans hebben en dat ouders met hun kinderen op vakantie kunnen. Het behouden van goede werknemers is ook een kunst; dan moet je niet teveel mieren over oa vakanties. Want die vakantiedagen worden toch opgebouwd en zullen toch opgenomen moeten worden."
-> ik bedoel tijdens de onderhandelingen. Als je in deze fase van de samenwerking het gesprek stuurt naar de invulling van de vakantiedagen leg je daar dus nadruk op. Het aantal vakantiedagen is een standaard onderdeel van de onderhandelingen, de invulling daarvan is in deze secundair (in de meeste gevallen). Zeker omdat er nog niet geboekt is zou ik er niet voor kiezen om me in dit stadium te profileren als iemand die hier zoveel nadruk oplegt. Dat een gezonde balans voor iedereen belangrijk is staat dat niets in de weg.

""man en ik werken allebei graag en veel (vaak bv na bedtijd van de kinderen). Vakantie is leuk en belangrijk maar geen heilig huisje. Vakantie is een middel, geen doel op zich" Vakantie is hier absoluut een doel op zich; werken is ook leuk maar vakantie wil ik echt niet missen. Maar in jouw overtuiging werkt een goede werknemer/management veel 's avonds en gaat niet op vakantie? Laat me niet lachen..."
-> Nee sorry dat ik je de kans ontneem om te lachen ( ) maar dat is beslist niet wat ik bedoel te zeggen. Ik bedoel te zeggen dat een goede werk prive balans op vele manieren ingevuld kan worden en dat je best hard kunt werken zonder de kinderen tekort te doen. (Daarmee zeg ik niet dat het iedereen lukt, er zijn altijd omstandigheden te bedenken die dat belemmeren). Ik bedoel daarmee ook te zeggen dat drie weken zomervakantie wat mij betreft geen heilige voorwaarde is voor een gezonde balans, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

""En zoals eerder in het draadje gezegd zijn er ook andere manieren om het in te vullen." Fijn, dat papa na zijn werkdag op de camping kan komen maar vakantie betekent voor mij en veel anderen ook gewoon vakantie met het HELE gezin."
-> Het gaat hier toch niet om een structurele verandering? Het gaat om 1 vakantie! Meestal heb je als hoger management een bepaald salaris en bepaalde vrijheden, het lijkt mij terecht dat daar ook iets tegenover mag staan, zeker op incidentele basis en onder speciale omstandigheden. Dat vind ik eigenlijk niet eens alleen maar terecht naar de werkgever maar ook naar de medewerkers toe, maar dat is mijn mening.

Doet me trouwens denken aan vakantie die wij als kinderen hebben gehad met onze moeder, vader kon door werk niet mee maar kwam idd paar keer naar vakantieoord. Het was een memorabele vakantie omdat het anders was, we zowel mijn moeder als mijn vader anders leerden kennen. En het jaar daarop (jaja wij gingen maar 1x jaar op vakantie) zijn we weer gewoon met de hele bubs gegaan en hebben daarvan genoten.

Goed, ik ga maar weer eens aan het werk, anders moet ik vanavond zoveel doen

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.