Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

kamille

kamille

03-06-2012 om 22:46

Verrekenen inkomen in de wia

Ik was vanavond ergens op visite en raakte aan de praat met een kennis die half in loondienst, half als zelfstandige heeft gewerkt. Hij liep ergens tegenaan en ik heb beloofd hier om informatie te vragen. Ik hoop dat ik de goede termen gebruik in mijn verhaal, want ik ben zelf niet zo thuis hiermee en hij had zelf ook moeite met die termen (had het hardnekkig over WAO en zo). Maar ik heb beloofd dat ik hier zijn vraag neer zal leggen. Bij deze!

Hij werkte deels in loondienst, deels als ZZPer. Bijna 2 jaar geleden is hij door een combinatie van factoren (ongeluk, herseninfarct en daar bovenop een groot verdriet waardoor hij een psychische klap kreeg) uitgevallen. Zijn jaarcontract in loondienst werd niet verlengd, hij noemde dat "ziek uit dienst", en over die periode ontvangt hij ziektegeld/ziekenuitkering. Omdat hij bijna 2 jaar ziek is, gaat hij binnenkort de WIA in. Daar gelden strenge regels voor, zo moet hij alles wat hij doet, ook vrijwilligerswerk en zo, doorgeven. Ik dacht dat dat alleen voor de bijstand gold, maar de WIA is blijkbaar ook zo streng.

Zijn eigen bedrijf is natuurlijk qua inkomen drastisch minder geworden. Omdat hij anders gillend gek werd van het nietsdoen mocht hij zo af en toe nog wel een klusje doen voor oude klanten. Dat was hoogstens een paar uur per week. Hij heeft dat doorgegeven, maar hij kreeg toen formulieren waarop hij inkomen moest invullen waarover hij premies had betaald, en ja, zijn klusjes gaan met een factuur en BTW, en niet met premies (WW, ziekenuitkering en zo). Hij is niet verzekerd geweest tegen arbeidsongeschiktheid omdat zijn bedrijf nog niet lang liep en, volgens eigen zeggen, omdat hij zich niet kon verzekeren omdat hij al niet 100% gezond was (heeft niets met de huidige ziekte te maken).

Het beetje geld wat hij met die paar klussen verdiende, hoogstens een paar honderd euro in de maand, afhankelijk van hoe hij zich voelde, hoefde hij uiteindelijk niet door te geven aan het UWV omdat hij er geen premies over betaalde. Maar als hij eenmaal in de WIA zit zal hij echt alles, ook werk als zelfstandige, wel door moeten geven.

Zijn vraag is: wordt dat in de WIA wel van zijn uitkering afgetrokken, ook al betaalt hij geen premies als zelfstandige? Of willen ze het alleen maar weten om te checken of hij niet teveel bijbeunt en dus gewoon normaal aan het werk zou kunnen?
Het UWV is volgens hem niet in staat een duidelijk antwoord te geven omdat ze hem behandelen alsof hij bij voorbaat de boel al wil flessen, terwijl hij alleen maar wil weten of hij dat beetje verdiensten opzij moet zetten (net als bij de bijstand), of dat hij het mag houden, mits hij het doorgeeft aan het UWV.

Ook wil hij weten hoe veel hij mag bijklussen. Op dit moment is dat volgens hem gemiddeld 5-10 uur per maand, en dat zal niet meer worden voorlopig, maar misschien kan hij binnenkort een gespecialiseerd klusje krijgen dat eenmalig meer geld brengt. Qua uren maakt dat niet uit en het zal hoogstens 100 euro meer dan anders zijn, begreep ik. Het hangt er ook vanaf hoe hij zich voelt.

Ik heb net op de site gekeken, maar word er ook niet veel wijzer van. Ja, je moet alles inderdaad doorgeven, maar dan? Moet je terugbetalen wat je, naast je WIA, verdient? Of is het inderdaad alleen om te controleren of je niet genoeg doet om weer gewoon aan het werk te kunnen? Deze man is de ene dag goed aanspreekbaar, en de andere dag ligt hij uitgeput in bed.

Nogmaals, het gaat om simpele klusjes, varierend van 0 tot een paar honderd euro per maand, maar hij wil niet achteraf voor vervelende verrassingen komen te staan en zoals gezegd, het UWV is niet echt behulpzaam aan de telefoon, zegt hij, en kan alleen maar "snauwen" (zijn woorden) "dat hij alles wat hij doet en laat door moet geven, dat ze er toch wel achter komen via de belasting en zijn bedrijfsadministratie en dat hij sancties kan verwachten als hij dingen achter houdt". En hij wil juist eerlijk zijn.

Ik hoop dat ik het zo duidelijk heb weergegeven. De antwoorden verwerk ik in een mail naar hem toe, en hij bedankt jullie alvast voor het meedenken!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Vic

Vic

04-06-2012 om 08:46

Ingewikkeld

Weet hij al zeker of hij afgekeurd gaat worden en een WIA-uitkering krijgt. Zo ja, dan zou ik alle vragen op schrift zetten, opsturen naar de contactpersoon en schriftelijk antwoord vragen. Volgens mij mag je als WAO'er gewoon werken. De uitkering is gebaseerd op het verschil tussen het inkomen dat je verdiende en dat wat je met je beperkingen zou kunnen verdienen. Ik ken WAO'ers die gewoon fulltime werkten, in aangepast werk met lager salaris en aanvulling vanuit de WAO.

Kamille

Jouw bericht is zo lang dat ik het of meer keren zou moeten doorlezen of zou moeten uitprinten, en beide komt me slecht uit. Dus ik hoop dat ik in het navolgende alles aankaart wat jij hebt opgeworpen.

Jouw kennis krijgt ziektewet (ZW) ter vervanging van zijn inkomsten uit loondienst. Daarnaast was hij, voor hij ziek werd, een aantal uren per week werkzaam als ZZPér.

Het WIA-verhaal heeft alleen betrekking op de uren die hij uit loondienst is. Hij ging inderdaad ziek uit dienst (dat jargon had-ie helemaal goed opgepikt), en binnenkort komt de WIA-beoordeling eraan. Dan zijn er twee mogelijkheden: of hij krijgt een WIA-uitkering (WGA of IVA, vermoedelijk het eerste) of hij krijgt geen WIA-uitkering en dan krijgt hij WW.

Inkomsten die hij verdient die in plaats komen van de loondienstverhouding moet hij opgeven. Bij WIA volgt dan een verrekening op basis van het feitelijk genoten inkomen, maar bij WW - en dat is heel vervelend - volgt een verrekening op basis van het aantal gewerkte uren. Elk uur werk kost een uur WW.

Wat er zo te zien lastig is bij jouw kennis is dat hij na zijn ziekte ook zijn ZZP-werkuren heeft teruggeschroefd, en nadien weer meer als zelfstandige is gaan werken. Mijn idee is dat hij als ZZPér kan werken tot aan het aantal uren dat hij ook al werkte als ZZPér voor hij ziek werd. Wat hij daarboven werkt moet hij opgeven voor de WIA/WW.

Veiliger is om alles op te geven, maar hij moet scherp in de gaten houden dat ze geen uren gaan verrekenen die eigenlijk onder de ZZP helft van zijn dienstbetrekking vallen.

Wat er nu gaat gebeuren is het volgende: hij komt eerst voor een beoordeling bij de verzekeringsarts, en naar alle waarschijnlijkheid daarna bij de arbeidsdeskundige. Die zal hem vertellen welk percentage arbeidsongeschiktheid er uit de beoordeling gerold is (de beoordeling is een combinatie van medische en arbeidskundige aspecten). Hij doet er goed aan om zijn vragen over dit hele verhaal - wat moet hij opgeven, hoe gaat het met de verhouding tussen zijn ZZP werk en ander werk - van tevoren op papier te zetten, en dit allemaal voor te leggen aan de arbeidsdeskundige en de antwoorden op te schrijven (nog beter: vraag een schriftelijke bevestiging door de arbeidsdeskundige).

Het is ook verstandig om iemand mee te nemen, gewoon omdat 2 meer horen dan 1 (het kan trouwens ook handig zijn om iemand mee te nemen naar de arts, maar dat terzijde).

Wat dat vrijwilligerswerk betreft: op zichzelf wordt die soep niet zo heet gegeten als hij lijkt te worden opgediend. Het probleem zit m erin dat soms "vrijwilligerswerk" wordt verricht dat in alles lijkt op een gewone arbeidsovereenkomst, en dan mag er een loonwaarde aan worden toegekend en dat heeft dan weer invloed op het recht op uitkering. Vandaar dat opgeven. Maar wie oude kranten ophaalt voor de harmonie of twee keer per week met een bejaarde uit wandelen gaat hoeft zich vziw helemaal nergens druk om te maken. Ook daarover kan hij echter vragen stellen aan die arbeidsdeskundige.

Samengevat: dit komt waarschijnlijk allemaal wel goed, maar hij moet goed opletten dat UWV geen rekenfouten maakt, en hij moet zich van tevoren goed laten informeren door de arbeidsdeskundige, die hij toch al te zien krijgt ivm de WIA-beoordeling.

Groeten,

Temet

kamille

kamille

04-06-2012 om 15:45

Vic en temet

Bedankt voor jullie reactie! Voor mij is het allemaal "rocket science" maar deze man had er veel aan, mailde hij me net. Het is hem een stuk duidelijker geworden!

Hij heeft de gesprekken al gehad en komt in de WIA, is hem toegezegd, hij weet nog niet voor hoeveel procent maar het is hem toegezegd en er is een brief onderweg met de details.
Tijdens de gesprekken heeft hij zijn vraag ook al gesteld maar het antwoord was naar zijn zeggen vaag en kwam op hem nogal nors over. Ook heeft hij een algeeen 0800-nummer gebeld met hetzelfde resultaat. Of dat werkelijk zo nors is gegaan, of dat dat zijn beleving was, dat kan ik natuurlijk van een afstand niet oordelen.
Hij had ook niemand meegenomen ("dat kan ik wel alleen").
Ik heb hem n.a.v. jullie reacties aangeraden om alsnog een aanvullend gesprek aan te vragen met de arbeidsdeskundige (klopt dat?) en iemand mee te nemen of het gesprek op te nemen, en dan echt zwart op wit de afspraken m.b.t. zijn eventuele klusjes ( "op therapeutische basis", noemt hij dat ) te krijgen.
En nog een vraag die bij mij zelf opkwam: is een factuur (eventueel de kwartaalaangiften) i.p.v. een loonstrookje niet voldoende om te bewijzen dat het ZZP-werk is i.p.v. loondienstwerk? Of ligt dat ingewikkelder?

Kamille

Zowel werk in loondienst als werkzaamheden als ZZP-er kunnen invloed hebben op het recht op WIA.

Even een voorbeeld, om het hopelijk inzichtelijker te maken. Marie werkt 3 dagen per week in loondienst, een totaal van 24 uur, en 2 dagen als ZZPér, een totaal van 16 uur. Ze valt uit uit het werk in loondienst en komt in de WIA. Als haar ZZP-werk binnen die oorspronkelijke 16 uur blijft dan heeft het volgend mij geen invloed op de WIA. Maar als ze meer uren werkt dan ze voorheen als ZZP-er deed, dan heeft dat meerdere wel invloed op de WIA-uitkering, en dan maakt het niet uit of dat 17e, 18e etc uur in loondienst of als ZZP-er werden gewerkt.

Dat is nog best een lastig verhaal, omdat het werk als zelfstandige normaal gesproken in omvang fluctueert.

Een aanvullend gesprek met een arbeidsdeskundige is geen gek idee.

En dat hij op een algemeen nummer geen duidelijk antwoord krijgt verbaast me niks, dit is denk ik een tikje ingewikkeld en dan kom je bij dat call center in een eerste gesprek ook niet echt ver.

Dat die meneer zelf het werk therapeutisch vindt kan best, maar als UWV daar anders over blijkt te denken krijgt hij een bak narigheid over zich heen als hij het niet heeft opgegeven. Duidelijkheid vooraf kan dus een hoop ellende schelen.

Groeten

Temet

Vic

Vic

04-06-2012 om 16:50

Is dat zo?

Volgens mij was het vroeger zo dat je je belastbaarheid in beginsel moest inzetten voor betaalde arbeid (dus in loondienst). Net als wanneer je niet kon werken maar wel je huishouden kon doen en voor de kinderen kon zorgen, de uitkeringsinstantie redeneerde dat je die energie/belastbaarheid zou moeten steken in werk i.p.v. privéwerkzaamheden. Ik kan me voorstellen dat de regels alleen maar strenger zijn geworden en niet soepeler, en voordat je allerlei ZZP-activiteiten verricht kun je beter zwart-op-wit hebben wat voor gevolgen dit heeft voor je uitkering.

Vic

De regels die jij aanhaalt zijn de regels die gelden om de verdiencapaciteit te berekenen en daarmee het arbeidsongeschiktheidspercentage. Maar die wordt berekend aan de hand van het aantal uren van het dienstverband waaruit je uitviel. Als je dus uitviel uit een dienstverband van 32 uur, dan word je in principe ook alleen gekeurd op banen van 32 uur. En als je dan zegt "ja, maar ik kan geen 32 uur p/w werken want dan is mijn huis een puinhoop" dan gaat op wat jij zegt.

Als dat arbeidsongeschiktheidspercentage eenmaal is vastgesteld dan wordt voor de verrekening vervolgens uitsluitend gekeken naar wat je feitelijk verdient, of hoeveel uren je feitelijk werkt.

Maar het is wel lastig in dit specifieke geval, waarbij zowel de ZZP-werkzaamheden als de loondienstwerkzaamheden zijn teruggeschroefd/weggevallen. Is een toename van ZZP-werk dan een toename binnen het al eerder bestaande ZZP-deel van het werk, of moet je het toerekenen aan die afgelopen loondienstverhouding? Ik weet het ook niet precies, er zijn regels voor, maar die ken ik ook niet uit het hoofd. En op de site van UWV - waar ik net even gekeken had - kwam ik er ook niet uit (maar ik heb altijd ruzie met die site). Een vervolgafspraak met een arbeidsdeskundige lijkt me dan ook geen gek plan, mag die het even haarfijn uitleggen.

Groeten,

Temet

kamille

kamille

04-06-2012 om 19:57

Ook dat geef ik door!

Die extra afspraak met de arbeidsdeskundige lijkt me echt een absolute must voor hem. Wat is dat ingewikkeld, zeg... Die man is afgekeurd voor zijn werk in het onderhoud van computers van zijn oude bedrijf, omdat hij nogal eens uitvalt als hij weer een slechte dag heeft en erg traag is geworden, zowel met zijn handen als met zijn hoofd. Enkele oude klantjes uit zijn ZZP-klantenbestand accepteren het wel dat een klus die voor dinsdag is afgesproken, ook wel eens woensdag, donderdag, of als het tegenzit vrijdag kan worden afgeleverd. Een werkgever accepteert zo'n vorm van "onbetrouwbaarheid" helaas niet. En die oude klantjes vormen nog maar een schijntje van zijn inkomen/werk.
Eigenlijk heb ik wel bewondering voor die man, die voor de arbeidsmarkt in mijn ogen kansloos is geworden (want traag en valt regelmatig uit), maar toch probeert om toch nog zelf iets te verdienen, boven op zijn uitkering wegens zijn loondienstwerk, wat volgens mij ook al niet bepaald modaal is (integendeel). En wat hij zelf verdient is ook maar een schijntje. Ik hoop echt dat hij daar met die arbeidsdeskundige uit kan komen!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.