Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Snuggle's

Snuggle's

08-06-2012 om 19:17

Wel of geen huis kopen nu?

Ik ben gescheiden en zit nu in een tijdelijk huis en ben dus druk op zoek naar een huis. In eerste instantie naar een huurhuis, maar dit gaat zeer lastig worden om te vinden.
Nu begin ik toch te twijfelen om iets te gaan kopen. Er blijkt nog best het een en ander te koop te staan voor rond een ton, wat ik (volgens de sites met reken modellen) zou kunnen kopen.
Maar, misschien kinderachtig, maar ik vind het op de een of andere manier best eng om alleen een huis te kopen. Daarbij ben ik ook niet heel erg handig. Ik kan best gaatjes boren, verven en luxaflex ophangen, maar bij een eigen huis komt natuurlijk wel meer kijken. En het nadeel van zo'n goedkoop huis is natuurlijk dat het niet altijd de beste huizen zijn.
Groot voordeel vind ik dat ik veel meer keus heb, en waarschijnlijk veel sneller een huis.
Maar is het ook met de dalende huizenprijzen en onrust wel handig om een huis te kopen?

Wie denkt mee? Wat is wijsheid?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Vic

Vic

08-06-2012 om 19:27

Ik zou het wel doen

Ik ben wel heel benieuwd waar je nog een huis vindt voor een ton, maar ik zou het wel doen. Bij voorkeur zou ik het dan ook nog dit jaar doen, omdat de kans groot is dat je volgend jaar beperkt bent in je keuze van een hypotheek. Als niet-klusser kun je het beste kiezen voor een appartement. Daar is het groot onderhoud gezamenlijk en dat scheelt een hoop geld, energie en zorgen.

Snuggle's

Kopen in een dalende markt is vooral raadzaam als je iets gaat kopen dat voor langere tijd voldoet (dat je het dus niet over 3 jaar weer voor minder hoeft te verkopen). Het maakt dan niet uit als de prijs zakt, zolang jij de maandlasten goed kunt dragen betaal je dan niet te veel voor je huis (als je de lasten redelijk vindt tenminste).

Verder moet je heeeel goed op de locatie letten. Bedenk goed dat je het huis nog kan veranderen, maar de plek niet. Dus hoe mooi het huis ook is, als de plek je niet bevalt kan je daar nooit meer iets aan veranderen. Juist als je jezelf als niet handig afficheert bestaat het risico dat je ergens het beste huis van een slechte straat koopt.

Terwijl je 10x beter, juist in een dalende markt, voor het slechtste huis in een goede straat kunt gaan. Daar blijf je veel langer happy, en heb je de mogelijkheid om te groeien terwijl je op de plek blijft wonen (dus geen kosten koper en verhuiskosten kwijt om te verbeteren).

Snuggle's

Snuggle's

08-06-2012 om 22:57

Appartement

Het zijn ook allemaal appartementen voor die prijs, geen eengezinswoningen.
Ik ben zeker van plan om er langer te blijven wonen, ik ben de afgelopen jaren zo vaak verhuisd, ben erg toe aan een vaste plek.
Goed kijken naar de plaats waar het huis staat is een goede tip. Ik merk wel een beetje aan mezelf dat ik zo graag uit dit tijdelijke huis wil dat ik misschien te snel wil gaan en het risico loop om te snel te beslissen om hier maar weg te zijn.

Geen snelle beslissing

Bouw toch wat meer veiligheidsremmen in voordat je een snelle beslissing neemt.
Een veiligheidsrem is: ga eens praten met een bank of je wel hypotheek kunt krijgen.
Toen ik alleen een huis kocht en een huis zag dat goedkoper was dan andere huizen (en dus ineens betaalbaar voor mij) maar wel op een 'veemde' manier te koop werd aangeboden heb ik zelf een aankoopmakelaar erbij gehaald. De kosten van zo'n aankoopmakelaar verdient zo iemand vanzelf terug. Bij mij. Ik heb een prijs gekregen die zelfs de huidige waardedaling nog doorstaat. Bovendien kan zo iemand doen wat ik dus neit goed durf: scherp onderhandelen.
Investeren in woningverbetering kun je in de loop van de tijd doen, al naar gelang je het geld ervoor hebt. Een handige klusjesman in je kennissenkring is zeker wel een aanrader! Als je die niet hebt ga je er vanzelf wel naar op zoek.
Kijk of je de bruto-lasten kunt dragen over langere tijd. Als je niet elke maand de belastingteruggave nodig hebt zou ik die zeker niet elke maand laten komen. Dat scheelt zoveel nachtrust bij de huidige discussies.
De uiteindelijke keuze heb ik zelf gedaan, met de kinderen. Ik houd niet van teveel meningen en adviezen. Uiteindelijk met je er zelf wonen.
Nij appartementen is er waarschijnlijk nog een verhaal over VvE's. In het blad van de vereniging eigen wonen staat deze maand een interessant verhaal daarover. Dus ik zou je zeker aanraden om een uurtje naar de bibliotheek te gaan en daar het blad eens door te bladeren.
Als je weet wat je kunt besteden en wat je ongeveer wil kun je gaan kijken. Eventueel kun je dan ook eens kijken op (internet)veilingen. Dat scheelt soms aanzienlijk in de prijs.
Wat betreft de prijzen, eigenlijk is dat heel erg relatief. Hoge prijzen betekenen dat je een huis goed kunt verkopen, maar ook weer duur koopt. Lage prijzen betekenen dat je weinig terugkrijgt, maar ok weinig betaalt voor een andere woning. Het belangrijkste is dat je voor zover je het nu kunt overzien ook kunt betalen. En dat je er inderdaad zo lang mogelijk in kunt blijven wonen.

Tsjor

Vergelijken met huur

Appartementen hebben in de prijsdaling die er geweest is, al de grootste klap gehad. Dat komt vooral omdat er een VVE moet zijn die het onderhoud regelt. Dat betekent dat je geconfronteerd wordt met extra maandlasten (bijdrage vve). Daar zit nog een extra onzekerheid in: onvoorziene onderhoudskosten worden ook per eigenaar omgeslagen. De vve bijdrag kan dus plotseling stijgen.
Bel aan bij de buren, vraag wat zij van de vve vinden en van het onderhoud. Gaat dat goed? Zijn er klachten? Is er ruzie over het beheer?
Het voordeel van een vve is dat het onderhoud gedaan wordt (je hoeft niet zelf op een ladder) en dat de kosten ervan gespreid zijn (je betaalt per maand en niet ineens een grote smak als de buitenboel geschilderd moet worden). Het megavoordeel van een goed onderhouden appartement: lage stookkosten.
"Maar is het ook met de dalende huizenprijzen en onrust wel handig om een huis te kopen?"
Dat kun je afzetten tegen de huurprijs.
Als je een huis koopt dan zijn er aanschafkosten die je voorlopig in ieder geval niet terug ziet in de waarde van het huis: Kostenkoper, afsluitprovisie, inrichtingskosten.
Als je 100% moet lenen, dan moet je als kosten ook de extra prijsdaling tellen. Ook als je keurig aflost (3% per jaar). Een prijsdaling betekent dan namelijk dat je dat aflosgeld niet terug krijgt, maar kwijt bent. Alsof het huur is. Als je niet of minder aflost dan de feitelijke prijsdaling, dan bouw je een stilzwijgende schuld op die uiteindelijk ook betaald moet worden. Daar moet je dan voor sparen en dat kost ook geld.
Daar komen dan nog de netto-rentekosten bij en de bijdrage VVE en overige eigenaarslasten.
Of dat duurder is dan huren, hangt af van de huurklasse waar je in zit. Het hangt vooral ook af van het soort appartement, de bijdrage vve (soms wel 600 euro per maand!) en de grootte van het appartement: Je kunt er vergif op innemen dat appartementen < 55m2 nog verder in prijs zullen dalen. Er zijn zelfs hypotheekverstrekkers die op dat soort appartementen geen hypotheek meer willen verschaffen.
Wat betaal je nu aan huur?
Groet,
Miriam Lavell

Jaymza

Jaymza

09-06-2012 om 13:37

Vve

600 euro is wel erg hoog, dan heb je niet het appartementje van 55 m2, maar eerder een van 300 m2 en zit je in een andere prijsklasse als een ton. Geen hypotheek voor appartementen < 55 m2? dan zijn heel wat appartementen in Amsterdam onverkoopbaar, dus daar geloof ik niet in.
Miriam gooit wat niet bij elkaar horende zaken op een hoop en trekt daar conclusies uit.

Jaymza

Niet verwarrend maken

Jaymza, je gooit wat dingen op een hoop die niet bijelkaar horen en dat maakt het verwarrend.
Ik weet niet in welke regio Snuggle zoekt, dus vergeet Amsterdam. Ik weet niet naar welk oppervlak ze op zoek is, dus vergeet het verband tussen een klein oppervlak en hoge servicekosten. Ik heb dat verband niet gelegd.
Ik neem aan dat Snuggles snugger genoeg is om binnen haar wensen (regio en oppervlak) te zoeken naar kosten (vve) en financierbaarheid.
Overigens is het helemaal waar dat flink wat woningen in Amsterdam onverkoopbaar zijn omdat geen hypotheekverstrekker wil financieren. Te klein, erfpacht, te groot achterstallig onderhoud en meer van die dingen. Maar Amsterdam valt geloof ik nog mee in dat opzicht.
Groet,
Miriam Lavell

Gedwongen aflossen

Vic:"Bij voorkeur zou ik het dan ook nog dit jaar doen, omdat de kans groot is dat je volgend jaar beperkt bent in je keuze van een hypotheek."
Dat lijkt een voordeel, maar dat is het mogelijk niet, zie http://www.iex.nl/Column/77764/Hertaxeren.aspx
Als je hypotheek hoger is dan de waarde van je huis, wat al snel zo is in een dalende markt, dan kan de bank je dwingen om verplicht af te lossen. Die termen zijn een stuk dwingender dan bij aanvang al een hypotheek nemen waarop je aflost.
Wie nu een huis koopt, doet er goed aan om dat te doen onder de droomcondities: netjes aflossen in minimaal 30 jaar. Dat biedt de meeste zekerheid over de maandlasten.
Groet,
Miriam Lavell

+ Brunette +

+ Brunette +

09-06-2012 om 16:12

Waag de gok.

In de jaren 90 heb ik onder gelijkwaardige omstandigheden als jij (gescheiden, niet aan een betaalbare huurwoning kunnen komen) heel diep ademgehaald en een goedkoop appartement gekocht. Doodeng maar beste beslissing ooit. Voor dit soort huizen is de hypotheek zo laag dat je die ook in de ww nog wel kunt ophoesten, zolang je maar niet in de bijstand komt. Na een paar jaar heb ik het eigendom verkocht en heb daar nog een grijpstuiver aan opengehouden. Dit soort woningen valt in de categorie "starterswoningen" en daar is altijd wel vraag naar. Duurdere huizen zijn veel moeilijker te slijten. Denk maar aan een bakker, die verkoopt meer brood dan taart. Groot onderhoud doet de VvE en voor het vervangen van de verwarmingsketel e.d. moet je een spaarpotje aanleggen. Een lage prijs betekent ook lang niet altijd dat er veel binnenonderhoud nodig is, sommige woningen zijn goedkoop vanwege de buurt of het beperkte aantal vierkante meter maar door de vorige eigenaar al opgeknapt.

Jaymza

Jaymza

09-06-2012 om 20:45

Grappig miriam

Ik vind juist dat jij dingen bijelkaar legt ddie daar niet horen en de zaak daardoor verwarrend maakt.

Jaymza

Vic

Vic

09-06-2012 om 22:12

Vergeleken met huren

Als je (hier) een huurwoning zoekt op korte termijn, ben je aangewezen op de vrije sector. De huren daar zijn vanaf ca. 750 euro. Als je een appartement koopt voor een ton, kom je netto niet boven die 750 euro uit. Als je hoge servicekosten hebt ben je in totaal misschien wat meer kwijt, maar dan hoef je niet meer extra te reserveren voor groot onderhoud.
Mocht je gaan kijken voor een appartement, vraag dan i.i.g. de laatste financiƫle stukken van de VVE op en de notulen van de laatste vergadering. Ook moet iedere VVE een overzicht hebben van gepland onderhoud, zodat je kunt controleren of op termijn een grote eigen bijdrage voor het onderhoud vereist is.

Monet

Monet

10-06-2012 om 13:29

Vergelijk je dan ook de buurt?

Een huurwoning vanaf 750 euro pm staat over het algemeen toch echt in een andersoortige omgeving dan een appartement van 100000.....

Vic

Vic

10-06-2012 om 14:58

Buurt

De buurten waar die huizen staan ken ik niet, maar ik kwam bij het rondkijken wel dit schattige huisje tegen:
http://www.funda.nl/koop/zaandam/huis-47337163-oostzijde-386-b/
Is dat in een achterbuurt?

Snuggle's

Snuggle's

10-06-2012 om 17:30

Randstad

Ik woon in de randstad, en er zijn echt meer woningen dan je zou denken voor rond een ton.
Particuliere huurhuizen starten hier ook zo vanaf 750 euro, en dan zit je echt niet per se in een betere buurt of zelfs maar in een beter huis dan als je iets koopt van rond een ton. Ik vind het particuliere aanbod hier erg tegen vallen. Maar het heeft natuurlijk wel alle voordelen van huren.
Er zijn ook wel particuliere verhuurders met goedkopere huurhuizen, maar dat is dus lastig om tussen te komen. Dat is wel wat ik tot nu toe aan het proberen ben. Een duur particulier huurhuis krijg ik ook niet omdat er meestal inkomens eisen aan vast zitten van vaak 4 keer de huur verdienen.

Bedankt ook voor alle tips over de vve. Ik moet zeggen dat ik in de praktijk hier nog een hoop slapende vve's zie ook al zou dat niet meer mogen. De huizen waar ik naar kijk zijn meestal appartementen met een portiek zeg maar en dan heb je dus een rijtje van drie. Het zijn geen flats.

Een aankoop makelaar zal ik me ook eens in verdiepen. Ik was ook niet van plan om het allemaal zelf te doen denk ik, daarvoor heb ik er te weinig verstand van allemaal.

Ik zal wel proberen om het allemaal wat rustiger aan te doen. Het huis wat ik gezien had en zo leuk vond is verkocht dus dat scheelt al.
Ik vind het moeilijk nog steeds.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.