Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

partner

partner

12-06-2012 om 17:10

Salaris is stopgezet, wat kunnen we zelf doen?

Even een korte intro: mijn partner is al vele maanden thuis en werkt daardoor niet bij zijn baas.
Hij heeft het bijna iedere week wel een keertje geprobeerd, maar het lukt niet.
Hij is onder behandeling. Zijn behandelaars zeggen ook dat hij niet kan/mag werken.
De arbo-arts zegt echter dat hij 3x4 uur kan=moet werken.
Nu is zijn salaris stopgezet, omdat hij niet die uren kan werken.
Zijn werkgever ziet dat het niet lukt, geeft dit ook mondeling toe, maar houdt vast aan de arbo-arts die zegt dat hij wel kan/moet werken.
We hebben deskundigenoordeel aangevraagd bij het UWV, maar dit kan nog een maand duren.
Ook aangeklopt bij werknemersorganisatie (vakbond), maar die zijn nog bezig.
Wat kunnen we nu zelf doen in de tussentijd tot UWV iets doet?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
NaShA

NaShA

12-06-2012 om 19:04

Bel even met juridisch loket

ik meen dat je via een verkorte procedure een voorlopige voorziening kan aanvragen bij de rechter, maar dat weet ik niet zeker. Anders zul je denk ik een WWB moeten aanvragen, alleen moet je die dan wel terugbetalen als je weer salaris over deze maanden gaat krijgen, omdat de rechter heeft geoordeeld dat je man wel ziek was.

Eva

Eva

13-06-2012 om 10:57

Gespecialiseerde advocaat

Partner, vervelende situatie.

Inderdaad snel (nu meteen!) juridisch advies inwinnen. Als het kan gratis bij juridisch loket of iets dergelijks of -als je het hebt - bij een rechtsbijstandsverzekering.

Maar let op: die schepen je soms af met "kansloos" o.i.d. omdat ze er geen tijd en geld in willen steken.

Ik zou daarom zeker rondbellen met een paar advocaten die gespecialiseerd zijn in arbeids- EN sociaalzekerheidsrecht. Je kunt dat misschien al googlend, via linkedin o.i.d. vinden (via de orde van advocaten evt. vragen hoe je een specialist kan vinden) en als je namen vindt, dan checken met de website van het advocatenkantoor of diegene echt gespecialiseerd is, bijv lid is van een vereniging arbeidsrecht/soc. zekerheidsrecht (nl. best specifieke situatie). Een 'huis tuin en keuken'advocaat die van alles en nog wat doet, zal hier geen ervaring mee hebben en zou ik zeker niet inschakelen.

Als je praat met advocaten en er echt een zaak van wilt maken (en je er dus voor moet betalen), wees dan zakelijk: vraag uurtarief (ex /incl BTW), (verwachte) kosten van hun bemoeienis, vraag ze op 75% van die geschatte kosten jou te informeren en leg dit allemaal schriftelijk (in e-mail) vast. Advocaten zijn wel duur, maar een goede kan je vermoedelijk beter helpen dan iemand van een juridisch loket of iemand van een rechtsbijstandverzekering als die er geen zin in heeft of geen tijd in steekt...

Je kan trouwens ook een brief schrijven dat waarin je met argumenten uitlegt dat je partner recht op salarisdoorbetaling heeft, dat je ze aansprakelijk stelt voor alle schade die jullie lijden (extra kosten als je bijv. lening moet afsluiten?) en dat je je alle rechten voorbehoud. Weet niet of het helpt... Misschien eerst maar advocaten bellen...

Partner

Ik vrees dat er weinig aan te doen is. Feitelijk heeft je man twee mogelijkheden: of het werk voor de aangegeven uren hervatten, of het deskundigenoordeel van UWV afwachten. Wat je kan proberen is druk op UWV te zetten door twee keer per week te bellen wanneer die oproep nou eens komt.

Je kan ook nog betogen dat, nu hij slechts voor een deel van de uren arbeidsgeschikt wordt gevonden, hij sowieso recht heeft op het loon voor de rest van zijn uren. Maar daarover zijn de meningen verdeeld. Er zijn juristen die deze redenering aanhangen, en er zijn ook werkgevers die het zo doen, maar als je de tekst en de bedoeling van de wet in het oog houdt denk ik dat het andere kamp gelijk heeft en dat de werkgever de bevoegdheid heeft het hele loon op te schorten.

Je kan misschien wel proberen het met de werkgever te bespreken. Nu je man zonder meer voor een deel van zijn tijd arbeidsongeschikt wordt geacht ga ik ervan uit dat dat deel van het loon door de verzekeraar aan de werkgever wordt vergoed. Dat kan hij dus in principe gewoon betalen zonder dat het hem geld kost.

Verder: als je zou kunnen bewijzen dat de werkgever zelf erkent dat je man ziek is en ook niet gedeeltelijk kan werken dan kan een loonvordering wel kans van slagen hebben, omdat je dan kan aanvoeren dat er eigenlijk helemaal geen meningsverschil is over de vraag of hij ziek is. Maar de werkgever stelt zich officieel op hetzelfde standpunt als de arboarts.

Samenvattend: ik denk dat er drie reële mogelijkheden zijn
1) niet werken, en UWV achter de vodden zitten
2) als 1, maar daarbij met de baas sjacheren om in elk geval het loon doorbetaald te krijgen over de uren dat je man sowieso ziek wordt gevonden
3) weer aan het werk, zodat het loon weer wordt hervat (ondertussen wel die UWV second opinion doorzetten voor de periode waarover niet wordt betaald) en dan nadien weer toegenomen ziekmelden.

Een voorlopige voorzieningprocedure tegen de werkgever heeft in deze omstandigheden geen zin. Dat is een soor snelle loonvorderingsprocedure maar in zo'n procedure wordt je niet-ontvankelijk verklaard als je de uitslag van de second opinion niet kan overleggen. Daar schiet je dus geen biet mee op.

Sterkte ermee

Temet

partner

partner

14-06-2012 om 12:11

Reactie

Bedankt voor jullie reacties.

Partner krijgt loon voor de uren dat hij ziek 'mag' zijn.
Hij heeft UWV alweer gebeld deze week, en zal dat vrijdag weer doen. We weten al dat het voor onze zomervakantie is.
Gaan werken heeft geen zin, want dat lukt juist niet. Hij houdt die gevraagde 4 uur niet vol. Het is maximaal 2 uur wat hij redt.
Nu toch onverwachts een oproep van de huidige arbo-arts, benieuwd wat dat gaat brengen.

Pliesje

Pliesje

16-06-2012 om 16:55

Heb niet alles gelezen...

Ik heb niet alles gelezen, maar wat gebeurt er na 2 uur op het werk met je man? Het moment waarop hij niet meer kan? Misschien moet hij dat eens laten zien. Naar huis gaan met de mededeling, ik kan niet meer, kan soms voor onbegrip zorgen.

Ik heb ooit ook in een discussie wel/niet ziek gezeten met mijn werk en ben toen regelmatig van de pijn op de grond liggen. Nou, ze wisten niet hoe snel ze me daar vanaf moesten krijgen. Laat zien, dat je echt heel veel last/pijn hebt. En laat je niet leiden door gedachten als 'ik kan toch moeilijk hier gaan liggen kreunen' of 'ik ga zo flauwvallen en dat doe ik dan wel liever thuis' of ' ik ga niet mijn gezicht vertrekken van de pijn, dat vind ik voor schut'.

Dus; laat het zien wat je klachten met je doen ipv naar huis gaan!

Partner

Partner

16-06-2012 om 18:03

Pliesje e.a.

Wat er na ongeveer 1,5 uur gebeurd: hij valt om van vermoeidheid, en dat niet 1x, maar hoe moeier, hoe vaker. Dit ziet werkgever ook, en zegt dan ook dat hij maar naar huis moet gaan, want het gaat slecht.

We hebben nu een oproep van het UWV liggen. Advocaat zegt dat we eerst dat oordeel maar moeten afwachten, omdat de rechter dat ws. toch wil.
Nu dus nog 3 weken geduld voor de uitslag ws. zal komen. Of duurt het lang na een gesprek met de UWV-arts?

kamille

kamille

16-06-2012 om 18:32

Uwv

Ik heb een jaar of wat geleden een tijdje mensen begeleid die om één of andere reden klem kwamen te zitten en een beroep moesten doen op een uitkering, voedselbank, en ook op een deskundigenoordeel van het UWV.
Als ik me goed herinner werd zoiets vaak snel geregeld, binnen een week, hoogstens twee.
Wat ik uit jouw verhaal op maak is dat je man niet goed wordt op zijn werk en dan naar huis wordt gestuurd. Dat is een belangrijk detail! Zou hij zelf vertrekken, dan kan het misschien in zijn nadeel zijn, maar nu hij wordt gestuurd staat hij sterker.
Wat ook meetelt is, dat zijn werkgever hem blijkbaar geen passend werk geeft. Daarmee is zijn werkgever de fout in gegaan.
Ik weet niet of er mogelijkheden zijn om ergens geld te krijgen of een spaarrekening kan aanspreken tot er een uitspraak is. Werkgevers kunnen mensen zo enorm in de tang hebben (ik heb zelf met alleenstaande moeders gewerkt die letterlijk geen droog brood te vreten hadden en nergens terecht konden) dat je eigenlijk geen kant op kan. Voor zover ik weet (maar mijn kennis is alweer een paar jaar oud) is daar geen vangnet voor, maar soms kan je bij de kerk of een culturele vereniging (speciaal voor allochtonen) terecht als je daar bij zit. Al was het alleen maar dat mensen je dagelijks een pan eten komen brengen tot de uitslag er is.
Ik heb bij deze mensen gezien hoe ontzettend ingrijpend dit is, en vaak ook onterecht helaas. Wat een verschrikkelijk gemeen machtsmiddel sommige werkgevers gebruiken om een werknemer tot het uiterste te drijven, en tot mijn stomme verbazing doen arbo-artsen daar aan mee! Ik wist tot dan toe niet dat dat kon, dacht dat die in het belang van de patiënt werkten, maar ik begreep dat die arbodiensten werden ingehuurd door de werkgevers (tegenwoordig hoor je daar ook reclame over op de radio) en dus vooral in het belang van die werkgever werken.

Ik wil niet alle arbodiensten over één kam scheren, ik heb natuurlijk alleen de slechte gevallen meegemaakt en er zullen veel goede instellingen zijn. Maar de mensen die ik heb begeleid zaten allen bij bekende arbodiensten en het kon de arbo-arts niets schelen hoe de werknemer er aan toe was en hoeveel brieven van behandelaars hij mee had. Er was bijvoorbeeld een lijst met "termijnen" (voor dit kwaaltje staat zoveel dagen, voor dat probleem zoveel weken) en daar werd naar gekeken. Ik was echt verbijsterd hoe makkelijk dat ging!

Heel veel sterkte bij het UWV! Het zijn er over het algemeen echt geen boemannen, heb er vertrouwen in!

Partner

Als dat het geval is, dat je partner omvalt van vermoeidheid en de werkgever je man naar huis stuurt. Dan zou ik eisen dat je werkgever daar elke dag een briefje over opstelt en aftekent. En dat als bewijs bij de arbo en de rechter inleveren.

kamille

kamille

16-06-2012 om 21:44

Goed idee, dorry

Dat vergat ik er inderdaad bij te zeggen. Het zal niet voor het eerst zijn dat er achteraf wordt gezegd dat de persoon in kwestie zonder overleg zelf de zaak is uitgelopen. Al kan het UWV daar ook wel doorheen prikken als "het slachtoffer" beroerd genoeg is.
Vergeet ook niet aan dossiervorming te doen. Elke brief, elk telefoongesprek (en met wie), elk mailtje, elk sms-je (desnoods een foto van het schermpje maken), alles!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.