Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Anders

Anders

04-07-2012 om 19:10

Probleem; leidinggeven aan een ex-leidinggevende

Sinds kort ben ik leidinggevende van circa 17 personen. Sprong in het diepe maar het gaat me goed af. Ik krijg positieve feedback. Een aantal mensen (circa 10) die onder mij vallen hadden hiervoor een andere leidinggevende. Dit ging niet goed en deze persoon is van deze taak afgehaald door haar functie te laten vervallen en ik ben er - op een ander en zwaarder soort leidinggevende functie - voor terug gekomen. Naar buiten is het iets anders gebracht omdat de persoon in kwestie wel bij ons blijft werken in haar oude functie. Zij heeft nooit aan mij leidinggegeven hoewel ik al wel enige tijd bij deze organisatie werk. Volgen jullie het nog?

Ik wil me niet op de borst kloppen maar de zaken gaan beter onder mijn verantwoordelijkheid (dat git niet direct aan mij, maar meer aan haar leidinggevende capaciteiten).

De grootste problemen heb ik met deze ex-leidinggevende. Ze loopt de kantjes er van af, ze komt afspraken niet na (dat is in mijn werk moeilijk te toetsen, maar ik heb een sterk vermoeden), voert allerlei redenen aan waarom zij geen werkrooster kop kan stellen, op iedere simpele vraag komt een enorm lang epistel met bijzonderheden, alles is voor haar plotseling onduidelijk, spant anderen voor haar karretje. Kortom: Kont-tegen-de-krib-gedrag.

Ik had het idee dat ze me zat uit te testen maar daar geloof ik niet meer in. Want ze krijgt het deksel op haar neus en ik laat me niet in emotioneel gedoe meeslepen en houdt het bij feitelijkheden. Ik heb een gesprek met haar gehad waarin ik uitspreek dat ik niet tevreden ben over haar houding, haar inzet. Het boeit haar niet.
Inmiddels heeft ze precies dezelfde problemen met een collega- leidinggevende (haar leidinggevende was destijds ook haar leidinggevende). Ze speelt ons uit. Haar leidinggevende en ik hebben het aangekaart bij hogere leidinggevende, die pakt het op...

Maar wat zouden jullie doen? Zeker ervaring van doorgewinterede leidinggevenden is zeer gewenst.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Issey

Issey

04-07-2012 om 20:27

Dossier aan leggen en

De bal bij haar leggen. Dit soort mensen zijn pulkers. Ze grijpen alles aan om te traineren, slachtoffer te spelen, te stoken en te manipuleren. Het enige dat helpt is heel strak managen en alles wat je afspreekt vastleggen. Zorg er ook voor dat er toehoorders zijn als je concrete afspraken met haar maakt. 1 op 1 maakt je kwetsbaar.
"De grootste problemen heb ik met deze ex-leidinggevende. Ze loopt de kantjes er van af, ze komt afspraken niet na (dat is in mijn werk moeilijk te toetsen, maar ik heb een sterk vermoeden), voert allerlei redenen aan waarom zij geen werkrooster kop kan stellen, op iedere simpele vraag komt een enorm lang epistel met bijzonderheden, alles is voor haar plotseling onduidelijk, spant anderen voor haar karretje. Kortom: Kont-tegen-de-krib-gedrag."
Vraag haar wat zij nodig heeft om een werkrooster op te stellen. Als zij blijft weigeren, vertel dan wie in haar plaats het werkrooster gaat opstellen en dat zij zich daaraan dient te houden.
Vraag haar op welke punten er onduidelijkheden bestaan en wat zij er aan gaat doen om geïnformeerd te raken.
Die lange epistels zijn rookgordijnen. Skippen. Stel vast of je antwoord hebt gekregen op je vraag. Zoniet: vraag opnieuw stellen met daarbij het verzoek om een relevant antwoord. Vertel dat het niet de bedoeling is om antwoord te geven op vragen die niet gesteld zijn.
Maak concreet wat je van haar verwacht, op welke punten je verbetering wil, hoe je die verbetering wilt zien en binnen welke termijn dit gerealiseerd moet zijn. Schrijf dat op en onderteken beiden. Stop in haar dossier.
Sterkte, Issey

Bevestigen

Wat je ook nog kunt doen is haar gevoel bevestigen dat het ook niet echt een fijne positie is om te werken in een situatie waarin je voorheen de leidinggevende was. En dat je je kunt voorstellen dat het haar moeite kost om daar haar houding in te bepalen. En dat je haar daarbij wilt helpen want je wilt haar graag aan boord houden met haar kennis over de organisatie. Maar dat jullie beiden dan wel gaan werken aan een positieve opstelling naar het werk en de collega's toe. Dat is realistisch. Zij is ook niet gebaat bij slepende affaires.

Helemaal eens met annej

Een beetje meer empathie lijkt me hier op de plaats. Het lijkt me een rotsituatie waar ze in zit. Ik kan me voorstellen dat ze gedemotiveerd is. Keihard optreden werkt averechts.

Anders

Anders

05-07-2012 om 17:12

Annej en liat

Ja, ik heb dat benoemd. Dat wimpelt ze ogenschijnlijk stoer af (ze wil zich niet kwetsbaar opstellen, denk ik). Naar buiten brengt ze dat ze haar graag hadden gehad op de nieuwe positie (zwaarder dan haar vorige positie) maar ik weet dat ze juist van die positie is afgehaald omdat het niet goed ging.
Daar sta ik boven.

Ik ben niet gebaat bij slepende affaires. Eergisteren is er iets gebeurd wat wel degelijk ernstig is. Dat valt niet meer goed te praten met 'moeite om haar houding te bepalen'. Dat kan en gaat ook in haar dossier. Maar met een vast contract op zak lijkt haar niets meer te boeien.

Issey

Issey

05-07-2012 om 21:13

Schadelijk gedrag

Het lijkt erop dat de dame in kwestie niet alleen moeite heeft met te accepteren dat zij haar leidinggevende positie kwijt is. Het ontbreekt haar waarschijnlijk aan zelfinzicht. Ze zal namelijk niet zomaar van haar plek gehaald zijn. Daar gaat een traject aan vooraf waarin zij feedback op haar functioneren gekregen heeft en de kans om daar wat mee te doen.
Het probleem van het gebrek aan zelfinzicht en niet open staan voor feedback is niet opgelost. Daar geven de incidenten blijk van.
Als leidinggevende is het je verantwoordelijkheid om disfunctioneel gedrag aan te pakken. Het is schadelijk voor de sfeer, het kan tot extra belasting van collega's leiden die werk erbij krijgen of over moetne doen. Het is dus slecht voor de organisatie.
Blijf dat dossier opbouwen en ga praten bij P&O over de problemen die zich voordoen. Zij kunnen jou ook vertellen welke stappen er gezet moeten worden als het echt niet langer gaat. Een vast contract is namelijk geen bescherming tegen ontslag. Als iemand blijft disfunctioneren ondanks dat hij/zij passend werk heeft en voldoende begeleiding, dan is dat een reden voor ontslag.
Ik heb helaas met deze situatie te maken gehad. De persoon in kwestie was het niet eens met een bepaalde keuze voor technische infrastructuur. Hij bleef zich verzetten. Ik heb het hele traject van begrip, probeerperiodes, etc. gehad. De afdeling leed onder zijn gedrag en hij probeerde collega's te manipuleren. Toen heb ik hem duidelijk gemaakt dat volharden in ondermijnend gedrag uiteindelijk voor hem vervelende consequenties zou hebben. Het hielp niet. Als senior had hij het idee dat zijn kennis onmisbaar was. Dat was niet zo. Het is op een ontslagzaak bij de rechter uitgedraaid. Hij kreeg wat wettelijk verplicht was en geen cent meer.
Issey

Hanny61

Hanny61

05-07-2012 om 21:56

Naar de rechter

Mocht het zo ver komen dat je in de rechtzaal terecht komt, dan is het goed om te weten dat een rechter op de volgende zaken let: wist de medewerker wat hij moest doen en hoe, heeft de werkgever aangegeven wat er verbeterd moet worden en hoe, en welke faciliteiten heeft de werkgever geboden om de werknemer in staat te stellen zijn werkzaamheden goed te doen.
Uiteraard moet dit allemaal zijn vastgelegd of kunnen worden bewezen.
Ik heb overigens het idee, dat het eerder niet aan deze medewerkster is verteld dat zij haar werk als leidinggevende niet goed deed. Zij doet dit werk toch nog steeds of heb ik dat niet goed begrepen?

Anders

Anders

05-07-2012 om 22:56

Hohoho...

Ik ben niet uit op een rechtszaak of om haar te ontslaan. Ik wil een wijziging in haar gedrag. Ik ga wel dingen vastleggen vanzelfsprekend, als is het alleen om de signaalfunctie.

Het probleem is dat ze deze week voor het eerst echt over een grens is gegaan maar daarvoor kon je niet de vinger er op leggen.

Zij is geen leidinggevende meer. Zij is van haar vorige leiddinggevende functie afgehaald door een nieuwe directeur. Dit is gegoten in een organisatieverandering. Haar functie kwam te vervallen en er kwam een zwaardere leidinggevende functie voor terug (waar ik nu op zit). Zij is terug gegaan in de uitvoering.

Hanny61

Hanny61

05-07-2012 om 23:43

Toch

vastleggen... Je zult niet de eerste (en zeker niet de laatste) zijn, die niet naar de rechter wil en zaken minnelijk willen oplossen. Soms lukt dat niet en zul je blij zijn als je dingen goed hebt vastgelegd, zodat je met een zaak naar de rechter kunt.
Op dit moment is dat natuurlijk veel te vroeg. Het is niet voor niets dat een rechter let op de dingen die ik eerder heb genoemd. Hiermee geef je een medewerker een echte kans om het gedrag te verbeteren.
Ik blijf met het gevoel zitten, dat deze mevrouw nooit eerder heeft gehoord dat zij niet goed beviel. Haar functie is vervallen door een reorganisatie, er is haar (mogelijk) nooit verteld dat zij haar werk niet goed deed. Daarmee word jij wel in een lastige positie gebracht, omdat zij dit dan voor het eerst hoort.
Het is belangrijk om zakelijk en duidelijk te zijn en gesprekken vast te leggen. Afspraken maken en deze ook opvolgen, zowel van jou uit als vanuit de medewerker.
Succes!

Anders

Anders

06-07-2012 om 00:04

Hanny

Ja, ik ga zaken wel vastleggen (maar dan moet ze ook daadwerkelijk over de grenzen gaan, nu zoekt ze de grenzen constant op).

Er is nooit vastgelegd dat zij niet functioneerde inderdaad. Maar... zij heeft nu een andere positie. Hoe ze functioneerde in haar vorige functie lijkt mij nu dan ook niet echt relevant. Ze moet gaan functioneren in haar huidige functie.

Succes!

Het lijkt me dat je een goede kijk op de zaak hebt en het goed aanpakt.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.