Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

koentje

koentje

07-07-2012 om 04:32

Woningbouw verkoopt woningen

Het valt mij op dat de huurwoningen bij ons in de buurt die vrijkomen, allemaal in de verkoop worden gedaan door de woningbouw. Wij hebben zelf ook onlangs een aanbod gehad om het huis te kopen. Maar er staan wel een heleboel mensen op de wachtlijst om te huren.
Eigenlijk is het toch raar dat zo'n woningbouw vereniging stom weg huizen gaat proberenb te verkopen. Om maar geen geld meer kwijt te zijn aan renovatie waarschijnlijk...?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Kapitaal voor nieuwbouw

Onder de verkoop van bestaande huurwoningen liggen afspraken tussen woningbouwvereniging en ministerie.
Het is overigens geen nieuw verschijnsel. Ik woon zelf in een woning die ooit gebouwd is als huurwoning, de huurster heeft de woning indertijd gekocht en heel veel later doorverkocht aan mij.In deze wijk wonen ook nog mensen die huren.
Nog verder terug: begin jaren 60 konden mijn ouders hun woning kopen. Ze wilden dat graag, maar fiattering bleef meer dan een jaar uit. De brief met toestemming kwam een week nadat mijn vader overleden was. Mijn moeder durfde het toen niet en woont nu nog gehuurd.
Door bestaande woningen te verkopen krijgt de woningbouwvereniging geld om nieuwe woningen te bouwen. Probleem is dat de woningbouwverenigingen sind seen aantal jaren met dat geld ook de kapitaalmarkt op mogen gaan en daar allerlei rare producten van kunnen kopen, zoals derivaten etc. Producten waar niemand echt verstand van heeft, je koopt alleen mooie beloftes en vergezichten. Die ontwikkeling blijkt in een zeer korte tijd tot rampen te leiden, zie Vestia. Om nu de tekorten aan te vullen moeten woningbouwverenigingen ook weer woningen gaan verkopen, alleen blijft er geen geld meer over voor nieuwbouw. Veel nieuwbouwplannen worden geschrapt.
Overigens: het is een oud gegeven dat een wijk waarin ook koopwoningen staan opknapt. Mensen zijn zuiniger op hun koopwoning en hun omgeving dan huurders. Nadeel is nu wel weer, dat kopers geen geld meer hebben voor onderhoud, waardoor wijken toch dreigen te verloederen.

Tsjor

Toke

Toke

08-07-2012 om 12:04

Te weinig doorstroom

Door huurwoningen te verkopen, dragen woningbouwverenigingen bij aan de oplossing voor 'scheefhuren'. Mensen kregen en krijgen een huurwoning toegewezen (mede) op basis van hun inkomen. Dat inkomen ontwikkelt zich meestal, maar als mensen fijn wonen, gaan ze niet verhuizen. Daardoor komen er te weinig huurwoningen beschikbaar. Door huurwoningen waar weinig doorstroom in zit te koop aan te bieden, kunnen mensen blijven wonen waar ze graag wonen en kan de wbv andere woonruimte creƫren voor mensen die op de wachtlijst staan.
Dat huurwoningen na renovatie terugkomen als koopwoning kan ook te maken hebben met de grootte van de woning. Die sluit misschien niet meer goed aan bij de vraag van de markt. Kleine woning (?) is niet geschikt voor gezinnen op de wachtlijst, terwijl starters op de woningmarkt zo'n woning liever kopen. Of omgekeerd.

Is dat zo?

Ik weet neit goed hoe het nu zit, maar indertijd kon mijn moeder enkele jaren later weer haar huis kopen. Zij had inmiddels een baan en genoeg inkomen om het huis te kunnen kopen. Toen mocht het weer niet omdat ze teveel verdiende. Ik weet niet of er nu nog een inkomensgrens zit bij potentiƫle kopers.

Tsjor

Toke

Toke

08-07-2012 om 20:44

Soms

@tsjor, volgens mij kan dat inderdaad nog steeds. Heel recent was hier op t forum nog een draadje van iemand die niet kon kopen want te hoog/te laag inkomen, maar ook niet vrije sector huren, want te laag/te hoog inkomen. Dus dat suggereert dat er een inkomensgrens is, twee kanten op.
Of elke wbv die toepast is weer wat anders, maar het komt wel voor. Ook komt voor dat je onder bepaalde voorwaarden koopt tot een bepaalde inkomensgrens, en dat je daarboven geen recht hebt op die voorwaarden, bijv terugkoopgarantie of koopsubiside. Maar dat verschilt allemaal per gemeenten en per wbv.

Martine

Martine

09-07-2012 om 20:36

Geld uit de stenen halen

Corporaties staan momenteel onder druk. Geld lenen, wordt lastiger, omdat het fonds dat borg staat voor lenningen van corporaties (WSW) niet meer alle leningen accepteert. Daarnaast willen ook banken niet meer lenen aan corporaties.

De kosten voor corporaties stijgen enorm (meebetalen aan noodlijdende corporaties als Vestia en een bijdrage vanaf volgend jaar voor de huursubsidie). Maar als er niet geleend (of maar tot een bepaad niveau) mag worden voor onderhoud, renovaties en sloop/nieuwbouw, dan moet de corporatie het geld ergens anders vandaan halen. Uit de stenen bijvoorbeeld. Iedere woning die wordt verkocht, levert een bedrag waarvoor een andere woning kan worden onderhouden.

Groetjes,
Martine

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.