Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

nathalie

nathalie

25-05-2013 om 08:55

Zonnepanelen (tihama?)

Wij zijn aan het denken over zonnepanelen op ons dak maar we vinden het lastig om onbevooroordeelde info te vinden die geen reclame is, en komen er niet goed uit wat een verstandige keus is.
Wat we nu weten is dat er verschillen zijn in panelen en in omvormers. Je hebt blauwe panelen en zwarte panelen, die zijn verschillend in structuur en opbrengst en dus ook in prijs, de zwarte zitten met alles hoger. Wij vinden zwarte ook mooier maar je ziet bijna overal blauwe. Ik denk dan dat dat wel zal komen omdat de hogere opbrengst de meerprijs niet kan waarmaken maar mijn man denkt dat de meeste mensen gewoon simpel voor de laagste aanschafprijs gaan en dat zwarte per saldo niet duurder zijn.
Je hebt omvormers per paneel en omvormers voor alle panelen samen. Laatste is weer goedkoper maar heeft als nadeel dat als er iets mee is het hele systeem plat ligt. Bij ieder paneel zijn eigen omvormer is het rendement hoger omdat ieder paneel apart geregeld wordt en er geen last is van panelen die op een bepaalde tijd wat meer schaduw hebben. Maar is ook weer duurder uiteraard.
Wie kan er iets meer over vertellen, wat is wijsheid, waarom zijn de blauwe panelen zou populair in Nederland?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Anna-

Anna-

25-05-2013 om 20:36

Micro-omvormer gaat langer mee

De kleine omvormers per paneel hebben nog een voordeel, behalve dat ze handig zijn als een deel van je panelen een deel van de dag schaduw vangt: een veel langere levensduur dan de grotere omvormers. Je hebt ze zelfs met 20-25 jaar garantie. Als je dat meerekent in de aanschafprijs valt het erg mee, als je na een jaar of 10 een grote omvormer moet vervangen ben je zo 1000 euro kwijt.
De blauwe panelen van nu zijn diep donkerblauw, bijna zwart. Dit zijn polykristallijne panelen en die zijn inderdaad goedkoper (en dus populairder). Opbrengst scheelt niet heel veel volgens mij, na een aantal jaren loopt zowel bij de poly's als bij de zwarte mono's de opbrengst terug.
Wat is wijsheid? Nu panelen kopen zolang er nog subsidie is en als je ze nog kunt krijgen voor 1,50 per Wp incl. omvormer(s) en installatie.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

26-05-2013 om 15:16

Veh

Ik werd helemaal gék van alle verschillende mogelijkheden en zag door de bomen het bos niet meer. Ik heb toen mee gedaan aan de deal van VeH. Op zich niet heel goed bevallen door warrigheid en slechte communicatie van het gekozen bedrijf. Maar ik was in één keer van alle uitzoekellende af en ik heb sinds de plaatsing begin maart ?95,- bespaard op mijn elektrarekening.

Rosa van der Zanden

nathalie

nathalie

27-05-2013 om 09:42

Dank jullie

Anna, mijn man ziet ook meer in het systeem van ieder paneel zijn eigen omvormer. Dat is gelijk een beetje het lastige van die package-deals zoals van eneco (en veh?) want die werken met 1 omvormer per systeem.
We zullen nog eens goed kijken naar het verschil tussen de blauwe en de zwarte (idd poly of monokristallijn) want wij hebben de info gekregen dat de opbrengst van die zwarte best groter is. Al vraag ik me dus af of dat zoveel is dat het de hogere prijs rechtvaardigt.
Verder hoop ik dat Tihama dit nog weet te vinden, zij is paneelexpert volgens mij.

Tihama

Tihama

28-05-2013 om 22:23

Niet zoveel verschil

Er is wel een klein verschil in de rendementen van mono en poly, maar aangezien er ook een klein prijsverschil is maakt het in praktijk nauwelijks uit.

Mono doet het iets beter bij hogere temperatuur, maar poly net wat beter bij lagere temperatuur. Dat betekent dat bij heel zonnige dagen mono het beter zal doen, maar bij ons klimaat gemiddeld poly het beter doet. Toevallig hebben we nu thuis allebei, precies evenveel vermogen, en we zien geen verschil in gemiddeld rendement....

Micro-inverters zijn vooral handig als je veel rare schaduwen hebt. Als een serie panelen voor 20% schaduw heeft, dan verlies je al 80% vermogen. Het is dus zaak om naar de schaduwen te kijken. Schoorsteen van de buurman, uitbouw, bomen.
Het eenmalig vervangen van de omvormer is niet zo'n probleem.
Voor je CV-ketel hou je er ook rekening mee en deze kosten betaal je dan gewoon uit je jaaropbrengst van de panelen

Er zijn momenteel verschillende collectieve aanbiedingen zoals van Eigen Huis en Zon zoekt Dak. Als je voor een van deze partijen kiest, dan heb je een betrouwbare leverancier en word je ontzorgd. Het is niet goedkoper dan het zelfstandig regelen.

Als je het zelfstandig doet, dan is het raadzaam om wat referenties na te trekken. Er is in Nederland namelijk niet een handig keurmerk waarmee je een leverancier kunt toetsen.

Er zit nu nog 15 miljoen in de landelijke subsidiepot. Geen idee of die subsidie volgend jaar verlengd wordt.

Tihama

Tijgeroog

Tijgeroog

29-05-2013 om 16:47

Subsidiepot

De subsidiepot is zojuist weer een beetje leger geworden.

nathalie

nathalie

30-05-2013 om 07:54

Super tihama

dat is info waar we wat mee kunnen. Goed om te horen dat jullie proefondervindelijk hebben vastgesteld dat de mono en poly variant niet zoveel verschillen in opbrengst, dat zet de hogere prijs van de zwarte platen in een ander licht. Rare schaduwen valt hier wel mee dus zouden microconverters misschien ook hun hogere prijs niet rechtvaaridgen, hoewel dat op termijn door de langere levensduur misschien niet veel zal schelen. Toch ook maar eens kijken naar een package deal dan.
Hoe komt het dat jullie 2 verschillende systemen hebben, beviel het eerst aangelegde toch minder goed en waarom dan?

Tihama

Tihama

30-05-2013 om 16:47

Leverbaarheid

wij wilden per se Japanse panelen. In dit geval van Sharp. En 4 jaar geleden waren er geen poly beschikbaar op het moment dat wij ze wilden.
En nu waren de mono in de maat die we wilden niet leverbaar. Vandaar dat we nu 2 verschillende systemen hebben. De poly omlijsten nu de mono's. Het grappige effect is dat het daardoor nu lijkt alsof ze meer verzonken in het dak liggen.

Ze bevallen allebei overigens prima.

Tihama

nathalie

nathalie

30-05-2013 om 21:18

Aha

dus jullie hebben nu een leuk knutselwerkje op het dak . En met 1 omvormer per systeem begrijp ik. Wil je een naam noemen van een bedrijf waar jullie goede ervaringen mee hadden? Of kan dat niet?

Tihama

Tihama

30-05-2013 om 23:31

Dat was

solarnrg

nathalie

nathalie

01-06-2013 om 12:32

Tnx!

Heb ze gebeld, gepraat met een mevrouw die aardig leek ingevoerd in de materie, fijn. We gaan een offerte aanvragen, zo begint het proces gelukkig een beetje vorm te krijgen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.