Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Viespeuk?

Viespeuk?

18-06-2013 om 19:18

Hoe vaak een schone handdoek?


P

P

19-06-2013 om 14:15

Elinde

Ik vraag me af waar je 6 natte handdoeken laat als je ze in de was doet?

Merel

Merel

19-06-2013 om 14:39

Elinde

Elinde, hier neemt iedereen zijn handdoek mee naar zijn/haar slaapkamer. Zoon komt dus met handdoek omgeslagen uit de badkamer en kleed zich op zijn slaapkamer aan. Aan zijn deur hangt een handdoeken stang, daar kan de handdoek mooi aan drogen, idem bij dochter en bij mij, en voor echtgenoot hangt er nog eentje aan de kastdeur. Zo heeft iedereen een eigen droogplek. In de badkamer heb ik een soort rieten matje waar je op kan staan, maar meestal loopt iedereen gewoon meteen naar zijn/haar slaapkamer na even snel zich afgedroogd te hebben. Op de bovenverdieping ligt tapijt (nooit met schoenen naar boven dus) dus die voeten drogen vanzelf wel.

Monique D*

Monique D*

19-06-2013 om 15:12

Vraagjes

Albana, je vertelde dat je jouw was op 70 graden wast. Geldt dat ook voor truitjes en t-shirts die alleen op 30 of 40 graden gewassen moeten worden? Of koop je bewust alleen kleding die 70 graden in de wasmachine kan verdragen?
En is het wel veilig, vaatdoekjes drogen in de magnetron? Ik heb het idee dat ze in de fik kunnen vliegen.. stof koken in de magnetron is wat anders dan eten.

Monique D*

Monique D*

19-06-2013 om 15:21

Hier

Baddoeken vervangen wij na ongeveer drie dagen. Ook hier slaan wij ze om ons lichaam heen en drogen wij ons af in de slaapkamer (kleine badcel).
Bedden afhalen: is wisselend. Dochter (16) verschoont zelf binnen een week haar bed en mijn bed wordt na ongeveer anderhalve week afgehaald. Bij zoon (18) moet ik helaas na anderhalve of twee weken erachteraan zitten dat hij zelf zijn bed verschoont en het beddengoed naar beneden brengt (anders kan hij nog rustig een paar maanden daarvan gebruik maken).
Thee- en handdoeken wisselen wij hier na ongeveer twee à drie dagen.
Onder- en beddengoed en spijkerbroeken worden op 60 graden gewassen en andere kleding op 40 graden.

Vera*

Vera*

19-06-2013 om 15:26

Hier

Minimaal een keer per dag een schoon vaatdoekje op het aanrecht. De vuile gaat op de grond. Douchen en haren wassen doen we ongeveer drie keer per week.
Handdoeken die gebruikt zijn in het zwembad of bij het voetbal gaan daarna direct de was in. Thuis doen we een aantal keer met een handdoek. Ik heb er twee hangen, ik gebruik er ook eentje voor mijn haren. De handdoeken die in de was mogen liggen op de grond en doen nog even dienst als voetenmatje of dweil (als het douchegordijn weer eens niet aansloot).
Het beddegoed gaat bij de pubers een keer in de week in de was, dat stinkt dan en dat moet in het weekend. Ons beddegoed wordt iets minder vaak verschoond.
Wel is het verplicht douchen en haren wassen als het bed verschoond is. Beide pubers sporten op zaterdag dus meestal verschonen ze dan ook hun bed.
De handdoeken hangen op een Leifheit telefix rekje. Dat is een rekje met 8 stangen om wat op te hangen. De vuile washandjes liggen boven het bad in de vensterbank.

Elinde

Elinde

19-06-2013 om 15:39

Nog nooit aan gedacht

om de handdoeken mee naar de slaapkamer te nemen. Dat ga ik hier ook invoeren! Ben wel blij om te lezen dat er bij jullie ook handdoeken en washandjes op de badkamer liggen. Ik meende dat bij anderen de badkamer altijd spic en span was en voelde me wel eens schuldig over de handdoeken, washandjes en volle wasmand.
Ik was overigens elke avond, als iedereen gedoucht heeft, mijn 6 handdoeken op 60 graden.

Viespeuk?

Viespeuk?

19-06-2013 om 15:48

Wauw elinde

Iedere dag een schoon badlaken én wassen op 60 graden. Ik wilde juist intypen dat ik de indruk had dat er een spectrum is dat loopt van aan de ene kant de mensen die een handdoek een keer gebruiken en dan lauw wassen, en helemaal aan de andere kant de mensen die zich er zo lang mogelijk mee blijven afdrogen en hem daarna zo heet mogelijk wassen. Maar jij zit dus aan beide kanten van het spectrum.

Over die vaatdoekjes: ik spoel het doekje uit en leg het nat in de magnetron. 2 minuten vol vermogen er overheen en dan met een vork uit de magnetron oppakken (bloedheet namelijk). Een zoëven nog goor gestonken hebbend doekje ruikt daarna wonderlijk neutraal. Spectaculair. Het ontsmette doekje hang ik daarna uit om te drogen. Daarna gebruik ik het nog een keer of het gaat in de was. Ik kreeg deze tip ooit van een collega, ik vind het echt geweldig handig.

Merel

Merel

19-06-2013 om 16:35

Nieuwe

Hmm ik zou nooit zoveel moeite doen met een vaatdoekje. Ik pak dan liever een nieuwe en hang de andere te drogen over de rand van de wasmand (die staat een meter verderop in de bijkeuken) ik heb iets van 20 vaatdoekjes. Soms een keer per dag, soms om de dag, soms 3 op een dag, het ligt er maar net aan wat ik ermee doe/gedaan heb.

dorle

dorle

19-06-2013 om 16:38

Handdoek maar 1x?

Dat lijkt me overdreven om een handdoek al na een keer gebruiken in de was te gooien. Zou mij niks lijken, veel te veel was. Hier een week met een badhanddoek, soms iets vaker. Thee en keukendoek 2x in de week, handdoek op wc 2 a 3 x per week. Vaatdoek elke dag een schone.Oh ja, beddegoed om de paar weken....

Douchen, handdoeken en de was

Hier doucht man elke dag en gebruikt elke douchebeurt een nieuwe handdoek wat ik niet nodig vind. Zelf douche ik om de dag incl haren wassen. Doe zelf 2x met de handdoek.

Kinderen (5 en 9 jr) douchen ongeveer 3x per week (ik vraag me ook wel eens af of dat te weinig is en iedereen dat stom vindt en elke dag de kinderen laat douchen). Doen meestal 1 a 2x met 1 handdoek. Voor het douchen gebruiken we handdoeken van 50x100 en dat is groot zat vind ik.

Alle was gaat op 30 graden, wel zwart/donker apart en wit apart. Beddegoed doe ik op 60 graden omdat heet wassen zo goed voor de wasmachine schijnt te zijn. Wat kan gaat in de droger, wat daarvoor niet wenselijk is hang ik op.

Christel

Christel

19-06-2013 om 17:12

Anneke

Jij zegt: Hier douchen we iedere dag. Zonder zeep. We wassen wel iedere dag onze haren. We doen twee keer met een handdoek. Maar we hebben geen eigen handdoek.

Bedoel je nou dat jullie elkaars handdoek gebruiken?

nolly

nolly

19-06-2013 om 17:18

Hier

Ik douche meestal 3x per week.
Zoon iedere dag.
Man en dochter weet ik niet. Dat mogen ze zelf bijhouden. Hebben ook geen vaste dagen ofzo, dus dat weet ik niet.
We pakken voor iedere douchebeurt een schone handdoek.
Voor m'n haar heb ik zo'n "haarwrap-handdoek".

Vaatdoekje probeer ik iedere dag te verschonen.
Theedoek/keukendoek; verschillend. Soms wel 2 keukendoeken op een dag nodig.

Beddengoed; wanneer ik zin heb (ca 1x per 2 weken??)
Zoon verschoont z'n bed al jaren zelf, zeker nu met vaste vriendin wordt dat zeer regelmatig gedaan.

Viespeuk?

Viespeuk?

19-06-2013 om 17:31

60 graden

http://jankloppenburg.nl/Diversen_bestanden/diversen_b/Koud%20wassen%20slecht%20voor%20jezelf.pdf

Qua milieu lijkt het me wel wenselijk dat we met ons allen minder vaak gaan wassen als we weer teruggaan naar 60 graden.

Ik heb vandaag eens experimenteel een gewone kledingwas, die ik normaal op 40 graden doe, op 60 graden gedaan. Niks is verwassen of gekrompen. Het ruikt wel (veel) frisser dan anders. Wij doen wel een paar dagen met onze kleding. Ik doe volgens mij 2 of 3 wassen per week. Grotendeels kleding, afgewisseld met die hete handdoeken/beddegoed-wassen dus.

ookeenviespeuk

ookeenviespeuk

19-06-2013 om 18:27

Albana

"Blijkbaar doet al dat gewas en geschrob je lichaam weinig goed, ga je er meer van zweten en meer vettig haar krijgen."
Het lijkt me dat het andersom is, mensen met vettig haar en die meer zweten willen zich vaker wassen. Het komt niet door het wassen.
En anders zou je jouw bewering ook op je dochter en jou kunnen toepassen: als je weinig doucht krijg je eczeem. Dat klopt toch ook niet?
Er zijn nou eenmaal mensen met droog haar en een droge huid en mensen met een vette huid en vet haar.

wizzer

wizzer

19-06-2013 om 18:43

Komt wel door het wassen

Mijn ervaring is dat haar zich aanpast aan hoe vaak het gewassen wordt.

Douche ik om de dag dan is dat na een poosje ook echt nodig voor mijn haar (na twee dagen ziet er dan ook echt uit alsof het gewassen moet worden). Voer ik de tijd tussen twee haarwasbeurten op dan wordt mijn haar na verloop van tijd ook minder snel vet.

Lie

Lie

19-06-2013 om 19:07

Zeker door het wassen

Ik had altijd makkelijk vet haar, lang en sluik, dus een beetje vet viel ook meteen op. Maar inmiddels heb ik het wassen zo afgebouwd dat m'n haar helemaal niet meer vet wordt. Ik was het alleen af en toe voor het volume, niet omdat het vies of vet is.

Natuurlijk zijn er ook andere factoren die de vetheid van het haar beïnvloeden, dat zie ik nu duidelijk bij mijn kinderen die vol in de puberteit zitten. Maar wasfrequentie draagt er ook zeker -in grote mate- aan bij!

Vic

Vic

19-06-2013 om 19:30

Anneke (en mijn wasgedrag)

Ik vraag me nu al de hele tijd af of jij bedoelt met 'we hebben geen eigen handdoek' dat iedereen gewoon een willekeurige handdoek van het traphekje pakt? Dus dat bijv. je man zijn gezicht afdroogt met dezelfde handdoek als waarmee jij de dag daarvoor je bilnaad hebt gedroogd?
Ik heb hier in huis trouwens de grootste wasveroorzaker. Mijn oudste zou het liefst 3 handdoeken gebruiken. Een badlaken voor om haar haar, een handdoek voor haar onderlichaam en eentje voor haar gezicht en bovenlichaam. Vam mij mag ze er nu maar 2 gebruiken Ik doe ongeveer 1x per 2 weken een handdoekenwas (incl. vaatdoekjes) en die zit dan propvol. Gaat op 60 graden. De witte handdoeken gaan bij de witte was, op 40 graden omdat er ook shirts tussen zitten. Verder heb ik meestal een donkere en lichte bonte was. Het streven is om op zondagavond de wasmand leeg te hebben (m.u.v. de handdoeken als die niet zijn gewassen).

ijsvogeltje

ijsvogeltje

19-06-2013 om 19:57

Eigen handdoek

Wij pakken ook gewoon willekeurig een handdoek, kan dus best zijn dat een van de anderen 'm een dag eerder heeft gebruikt. Ik kan mij daar dus echt niet druk om maken. We gebruiken de handdoeken immers NA het douchen, en dan zijn we meestal wel schoon hoor
(of zijn wij nu ook viespeuken?)

P

P

19-06-2013 om 20:03

Vet haar

Als je zes weken je haar niet meer met shampoo wast is het niet meer vet. Daar moet je dus wel eerst zes weken doorheen.

Albana ziet het dus niet helemaal goed...

http://www.leerwiki.nl/Je_haar_wassen_zonder_shampoo_met_de_No_Poo_methode

Winnaar

Wij winnen hoor, in deze viespeukencompetitie. Wij hebben in de badkamer namelijk 2 grote handdoeken hangen en daar doen wij een hele week mee MET ZIJN ZESSEN! Man doucht iedere dag, ik 3x per week, oudste 2 kinderen ca. 3x per week (thuis dan, bij hun sport vaker), 3e kind dagelijks (i.v.m. plasongelukjes) en 4e kind ca. 5x per week (want grote viespeuk). Dus dat is -euh- 28x met 2 handdoeken, is 14x per handdoek voor 'ie in de was gaat.
Overigens ook met het idee: we zijn schoon als we die handdoek gebruiken, dus zo vies wordt 'ie er niet van.
En dan gaan ze in de was op 60 graden.
Verder zijn we geloof ik wel redelijk normaal: Vaatdoekjes worden iedere dag vervangen, handdoeken in keuken en wc's 2x per week. Bedden verschonen eens in de 2 a 3 weken.

Tango

Tango

19-06-2013 om 22:02

Nat

Jippox, ik snap dat niet van die 2 handdoeken. Als die zoveel gebruikt worden kunnen ze toch tussendoor niet drogen? Dan droog je je dus af met een vochtige of natte handdoek, brrrr.

ookeenviespeuk

ookeenviespeuk

19-06-2013 om 22:07

Vet haar

Toen ik ging puberen kreeg ik erg vet haar en een vette huid. Ik mocht mijn haar van mijn moeder maar 1 keer per week wassen, omdat "het anders steeds vetter zou worden". Jarenlang is het na 2 dagen na het wassen al zo vet geweest dat ik de rest van de week met hele vette pieken rondliep. Wat heb ik me daar vervelend door gevoeld! Het niet vaak wassen hielp helemaal niets, ook na jaren werd het gewoon na 2 dagen hartstikke vet. Toen ik uiteindelijk op mijn 19e op mijzelf ging wonen, ben ik het toch maar vaker gaan wassen. De vette huid heb ik ook altijd gehouden, (gelukkig geen puistjes)en nu misschien daardoor nog weinig rimpels.
Sommige mensen hebben gewoon een andere talgproductie dan anderen. Anders zouden mensen met erg droog haar het juist vaker moeten gaan wassen, en daardoor meer talg gaan produceren??Dat geloof je toch zelf niet?

Berber.

Berber.

19-06-2013 om 22:15

O dear

Ik moet duidelijk de vaatdoekjes vaker vervangen...

Verder, douchen doe ik iedere dag, haren wassen om de dag. Kinderen gaan 2 a 3 keer per week douchen, de oudste soms wat vaker omdat hij veel sport. Wat mijn vriend doet houd ik niet zo bij. Mocht hij gaat meuren zeg ik er wel wat van maar tot op heden ruikt-ie best fris. Handdoeken: geen systeem, we doen maar wat. Bedden wekelijks.

Sokken, ondergoed, handdoeken, theedoeken, beddengoed gaan op 60 graden, de rest op 40.

Viespeuk?

Viespeuk?

19-06-2013 om 22:16

Het nieuwe wassen

Heerlijk Jippox, wat een coming out! Minder vaak maar wel heter is het nieuwe wassen, als je het mij vraagt. Hygiënischer, milieuvriendelijker, minder tijdrovend. En zoooo bevredigend. Dat is pas eer van je werk. Water smaakt pas echt lekker als je dorst hebt, eten idem als je honger hebt. En niets is zo lekker als een heet gewassen schone handdoek na een week met de vorige te hebben gedaan.

Vic

Vic

19-06-2013 om 22:36

Jee!

Ik vind toch niet snel iets vreemd, maar met het hele gezin met een handdoek doen vind ik erger dan dat. Hoe verzin je zoiets?! Heb je dat dan zo van huis uit meegekregen?
En hergebruiken jullie dan ook washandjes?

Anneke

Anneke

19-06-2013 om 22:59

Vic

Er zit bij ons wel een beetje systeem in. De handdoeken van de kinderen gebruik ik de volgende dag. Tja, ik heb niet echt het idee dat zo'n handdoek overloopt van de bacteriën. De door ons gebruikte handdoeken gebruik ik meestal als badmat. Maar het zou me echt niet boeien als ik een handdoek gebruik die al is gebruikt door mijn man. Hij en dus ook die handdoek zijn schoner dan wanneer ik 's nachts tegen hem aankruip.

En ik zal nog iets verklappen. Op die dagen dat mijn kids niet douchen (gemiddeld om de dag, in zomer vaker) ga ik niet aan de slag met washandjes. Ze wassen hun handen (hopelijk) voor het eten en that's it. Voor smerige snoetjes en voetjes gebruik ik washandjes (1 per persoon) maar dat is dus lang niet elke dag.

Trouwens, hoe denk jij bacterietechnisch over sex?

Ik ben wel heel kien op vaatdoekjes. Zodra ik die heb gebruikt voor tafel of vloer, gaan ze de was in. Ik gebruik er dus makkelijk 3 op een dag. Ik was ze niet altijd op 40 graden. Maar na wasmachine en droger geloof ik dat die doekjes ook geen levensgevaarlijke tijdbommen zijn.

Ik ben trouwens ook een enorme pietlut met de wc. Iedere dag maak ik alle (3) wc's schoon (wc-reiniger, doekje over klink, kraan, bril, ander doekje over pot). De hulp doet daarnaast ook iedere week nog een iets grotere wc beurt (vloer, tegels, deur).

Ieder zijn eigen kleur...

Qua wasregime ben ik ook net zo georganiseerd met de handdoeken. Ze gaan in ieder geval iedere week in de was, als de hulp komt, want da's lekker schoonmaken, een badkamer zonder handdoeken, maar tussendoor vaak ook nog wel een keer geloof ik.

Maar over ieder zijn eigen handdoek (of niet.....)

Wij zijn met zijn 5-en thuis, en we hebben ook 5 kleuren handdoeken. En ieder heeft zijn eigen kleur. Ik de witte, man de rode, en de kinderen blauw, oranje en roze.

Niet alleen handig qua hygiene...want iedereen pakt automatisch zijn eigen kleur, maar ook qua opruimen. Ik weet precies wie zijn spullen heeft laten slingeren...

Ingrid

Anneke

Anneke

19-06-2013 om 23:03

Vic

Wekelijks het toilethanddoekje verwisselen lijkt me bacterietechnisch een groter probleem dan samen doen met een handdoek. Via de handen worden de meeste bacterien overgebracht.

Handdoek

die man net heeft gebruikt en dus wat vochtig is, gebruik ik om op te staan als hij eraan toe is, en zoniet, droog ik mijn haar er nog mee af.
En dan gaat ie aan het rekje of als het warn is, buiten aan het droogrek.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Vic

Vic

19-06-2013 om 23:20

Anneke

Tja, ieder zijn ding. Maar ik heb graag elke dag mijn eigen handdoek. Maar goed, er bleek laatst ook dat er mensen zijn die elkaars tandenborstel gebruiken. Dat vind ik dan erger dan de handdoek

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.