Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Viespeuk?

Viespeuk?

18-06-2013 om 19:18

Hoe vaak een schone handdoek?


Smetvrees

Viespeuk, lijd jij aan smetvrees?

Stenna

Stenna

03-07-2013 om 22:38

Net als genista

Genista, jij zegt exact hetzelfde al mijn man (die ook veel van microbiologie weet): een wasmachine is geen sterilisator. Ook op 90 graden gaan niet alle bacterieen dood, dan zou het x uren op 100 graden moeten ofzoiets (ik heb het niet helemaal onthouden). Hij lachte me vroeger ook uit als ik baby-voedingsdingen "steriliseerde": die waren op die manier die ik geleerd had volgens hem echt niet steriel. Hij vond het sowieso zinloog (een baby-maag is ook niet steriel, behalve voor de geboorte). Maar goed.
Volgens mij (wat ik in de loop der jaren zo van hem opgepikt heb) kun je een staphilokok en andere ziekmakende bacterieen overal oppikken. Sterker nog: we dragen ze veelal al bij ons. Ze zijn dan ook alleen ziekmakend voor mensen met minder weerstand, ook bejaarden wel (die doden als gevolg van een salmonella voedselvergiftiging vallen ook altijd alleen maar in bejaardenhuizen of ziekenhuizen, terwijl wij ze heus ook wel eens oplopen. Uit vieze vaatdoekjes bijv, dat wel).
Dus hoe weet Rafelkap dat die bacterie van haar vader iets met handdoeken te maken had?
De beste plaats om een echt heel ernstige bacterie op te lopen is overigen het ziekenhuis (zegt man dan weer).

Tink

Tink

03-07-2013 om 23:09

Steriel

Thuis is toch gewoon helemaal niks steriel . Babyvoeding niet, de was niet. Al kwam het steriel uit de wasmachine of droger, dan is het dat meteen al niet meer als je het deurtje opendoet en je was weer aanraakt met je handen. En dat geeft ook niks, normaalgesproken word je daar echt niet ziek van.
Zo'n bacterie kan inderdaad toeslaan als je een klein wondje hebt en je weerstand wellicht even wat minder is. Zelf ook wel eens gehad dat een klein operatiewondje ging ontsteken door een of ander lelijk beestje dat we gewoon zelf bij ons dragen. Kuur antibiotica er tegenaan en dat was dat.

In het ziekenhuis dwalen inderdaad veel meer nare beesten rond, van soorten waar je thuis niet aan gewend bent en dus minder weerstand tegen hebt, en bovendien hebben mensen die in het ziekenhuis liggen sowieso vaak al wat minder weerstand (anders lagen ze er in veel gevallen niet). Dus de kans om daar iets op te lopen is best aanwezig.

Stenna

Stenna

03-07-2013 om 23:34

Hotels

Maar die ervaring van viespeuk kan ik ook onderschrijven. Begin jaren 90 in hotels in Rusland en Tsjechie geslapen, daar wil ik niet eens meer aan denken. Plakvloeren, kakkerlakken, haren,...etcetc
Toch heb ik er geen smetvrees van gekregen (wel kakkerlakken-fobie)

neteret mut

neteret mut

03-07-2013 om 23:42

Mijn bijdrage 2 dingen

Over vieze vakanties: een keer overnacht in het vrouwengasthuis bij een monniken klooster in Egypte. De dekens stonden stijf vh vuil, onder de kussens kon je maar beter niet kijken en het geen enkele wastafel was meer te gebruiken. Een aantal van ons vrouwelijke deel vd groep ging naar het mannengastverblijf, daar was het wel redelijk in orde. Die hadden ook gewone bedden in een niet te grote slaapzaal, wij hadden 1 ruimte met een rij stapelbedden tegen elkaar gezet, geen gordijnen of deur die op slot kon en de lamp ging om 22.00 uit en om 4.00 weer aan. Het was gelukkig maar 1 nacht.
Over baby's: volgens mij was het mijn verloskundige die zei dat babu's die thuis geboren werden minder vaak ontstoken oogjes hadden dan die in het ziekenhuis geboren waren.
( en is er niet een theorie over het meer voorkomen van allergieen en reuma, die dat linkt aan het steeds schoner zijn van mensen en kleding ed, dat daardoor het lichaam niet meer weet wanneer het wel moet reageren op "indringers" en wanneer niet)

Rafelkap

Rafelkap

04-07-2013 om 06:57

Stenna

Rateltje ben ik niet hoor
Vorig jaar zaten we in een huisje zonder stofzuiger met vieze kleden. Binnen de kortste keren zat mijn oudste onder het exceem in zijn gezicht en mijn adem piepte hevig 's nachts. Normaal nooit last van. Dus nu een huisje geboekt en goed gekeken op de foto's of er een gladde vloer ligt.
En na dit draadje wil ik wel m'n eigen lakens/beddengoed eroverheen opmaken, dan maar meer bagage.
Lastig is nu wel weer dat wij huisjes moeten hebben met ommuurde en omheinde tuinen en dat dit vaak voor honden is. Ik vrees dan ook weer voor allergieen (dit huisje niet)

Viespeuk?

Viespeuk?

04-07-2013 om 09:37

Chrish

Smetvrees, ikke? Is dat een serieuze vraag aan mij? Heb je de rest van mijn bijdrages wel gelezen? En ken jij uit ervaring de geur van de bedwants? Sommige van de hotels waar ik verbleef zijn met geen pen te beschrijven. Daar wordt beddengoed NOOIT verschoond. Stromend water werkt niet altijd, en mensen doen hun behoeftes dan allemaal bovenop elkaar in de hurk-wc, die ook zelden schoongemaakt wordt. Dat leidt weleens tot verstopping. Plassen doen mensen dan maar in de gemeenschappelijke wastafels. Misschien denken sommige meelezers dat wat de naam 'hotel' draagt in principe gaat over gastenverblijven waar ze je frisse bed komen opmaken en schone handdoeken ophangen. In grote steden in Zuid-Europa zijn hotels huizen vol bedden waar ze zonder veel werk zoveel mogelijk kleine bedragjes verdienen aan backpackers en gelukszoekers. Ik ben jarenlang naar dit soort oorden op vakantie geweest. Er zat natuurlijk ook weleens een frisser hotel tussen, maar iedere vakantie was er wel iets waanzinnig goors bij. Tot halverwege de jaren '90. Toen ineens was het over en uit, ik ging zo verschrikkelijk over mijn nek bij de vakantieherinneringen, ik wilde niet meer. Ben daarna nog wel naar duurdere hotels geweest in 'nettere' landen en ik ben vrijwel altijd tevreden geweest over de hygiëne, maar die ene keer dat ik die bedwantsengeur herkende gingen alle alarmen af.

Ok

Ik snap het. Maar het klinkt nu een beetje alsof je van tolerantie voor onbeschrijflijke goorheid volledig bent doorgeslagen naar de andere kant: alles op 90 graden in de wasmachine. Daar zit volgens mij nog wel wat tussen, vandaar mijn vraag of je hierdoor ook smetvrees hebt ontwikkeld. Maar goed, ik begrijp dat dit niet het geval is.

Viespeuk?

Viespeuk?

04-07-2013 om 10:36

Nee hoor

Ik was veel dingen (in ieder geval handdoeken, beddengoed, ondergoed en soms ook kleding) op 60 graden, maar wacht tot het echt vies is en dat is langer dan de gemiddelde deelnemer in deze draad. Daarnaast draai ik ook 40-gradenwassen. Ik heb met vier personen twee wassen per week. Met smetvrees red je dat niet denk ik. Af en toe doe ik zo'n 60-gradenwas heter, op 95 graden. Ruikt daarna nog lekkerder naar niks.

Stenna

Stenna

04-07-2013 om 14:48

Tent en hotels

Doe maar ook maar 100x liever een tentje met eigen slaapmatje. Verkies echt zand, mieren, graskevers en m'n eigen klamme handdoek boven de al dan niet onzichtbare viezigheid die andere mensen in een hotelbed achterlaten. Helaas verblijf ik voor werk vaak in hotels, al zijn dat meestal hele luxe. Toch zelfs in een Marriot ook al eens kakkerlakken gehad. Hele grote zelfs....

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.