Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Annika

Annika

07-09-2013 om 19:31

Melatonine geven kind 4 jaar?

Zoon van 4 hier kan maar niet in slaap komen. Na het hele ritueel en licht uit ligt hij nog zeker een uur te spelen, te lezen, te zingen en te kletsen. En 's ochtends is het dan wel even vroeg en zwaar als hij wakker moet worden om naar school te gaan..

Ik weet dat melatonine soms door de huisarts wordt voorgeschreven, maar ook dat het vrij verkrijgbaar is (ik gebruik het zelf soms ook).

Mag ik een klein kind van 4 zomaar op eigen houtje melatonine geven? Wat vinden jullie? En hoeveel dan? De huisarts begint met 3 mg las ik, de vrij verkrijgbare is in pilletjes van 0,1 mg... nogal een verschil. En zijn er ook pilletjes in kauwtabletvorm / met smaakje? Anders wordt het nog een lastig verhaal.

Thursday Next

Thursday Next

07-09-2013 om 19:41

ja,

je mag dat ook zelf geven, gewoon met 1 van 0,1 gr beginnen en kijken of het werkt. Waar lees je dat de huisarts met 3 mg begint? Misschien soms wel, maar volgens mij ook lang neit altijd. Onze dochter van 7 krijgt af en toe een 0,1 mg tabletje en dat werkt prima. Het was voor haar het doorbreken van de angst om niet te kunnen slapen.
De pilletjes zijn heel klein en je mag ze kauwen, degenen die ik had smaken licht citroen-achtig.

Dalarna

Dalarna

07-09-2013 om 20:44

Bij ritalin enzo

Volgens mij geeft zo'n huisarts dat als er reden toe is door bepaalde adhd medicijnen, niet zomaar bij een kind van vier wat nog moet wennen aan school. Even doorzetten en kijken of hij aan het ritme gaat wennen, hij moet zijn tijd nog wat verschuiven. Niet meteen aan de melatonine gaan. Doe de gordijnen eerder dicht, maak het wat donkerder voor het naar bed gaan, geen apparaten aan het laatste uur, voorlezen op bed etc.

dat uurtje incalculeren misschien?

Hmmmm, het klinkt alsof hij het best naar zijn zin heeft in dat uurtje. Is het erg als hij zich nog een uurtje alleen vermaakt en zo de dag afbouwt? Mijn kinderen (maar die zijn al 9) klooien ook altijd nog een half uurtje/ uurtje. Ik calculeer dat in.

Ik weet niet hoe laat jouw zoontje naar bed gaat, maar doe hem een half uurtje eerder naar bed, en laat hem gewoon nog even kletsen, zingen, spelen.

Straks wordt het ook weer snel donker. Misschien vat hij de slaap dan sneller.

Persoonlijk zou ik hulpmiddelen bij het slapen gaan zo lang mogelijk uitstellen om gewenning te voorkomen.

groet, Linda

Koolmees

Koolmees

07-09-2013 om 21:23

ik zou het ook niet doen geloof ik

Van mijn kinderen kan niemand snel inslapen. Een uurtje wakker liggen in bed, is hier in huis echt heel erg normaal. Ik lig zelf ook regelmatig nog een uur wakker. Waarom vind je dat problematisch? Vooral omdat hij lekker ligt te ontspannen, dan is dat toch niet erg?
Wij hebben het hier in huis allemaal wel nodig, om in bed de dag te overdenken. Alles afronden en tot rust laten komen in je hoofd. Onze kinderen beginnen daarom redelijk vroeg met het bedritueel. We calculeren dat uurtje dus gewoon in.
Ik weet wel dat melatonine een lichaamseigen stof is en zo, maar het is toch een signaal: 'Slapen is moeilijk, dat kan je niet alleen, daar heb je hulp bij nodig.'

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

07-09-2013 om 23:07

Hier

Krijgt jongste van bijna 5 iedere avond 4x 0,1 mg. Dochter van 11 met ADHD en Ritalin krijgt 1 mg of 10 x 0,1 mg. Net wat voorhanden is, qua werking is er namelijk geen verschil.

Wij bij beide kinderen begonnen met 1 pilletje van 0,1 mg. En hebben dit opgebouwd tot een werkzame dosis.

Ik zou beginnen met 1 pilletje van de drogist en eens kijken wat het doet. Bij hogere doses zou ik wel even contact opnemen met een arts, ook voor de backup. Wij kregen namelijk tijdens een ziekenhuisperiode van jongste op een gegeven moment een derdegraads kruisverhoor over het hoe en waarom van die pillen bij jongste. Dan is het toch wel fijn als je dan nonchelant kunt vallen dat je het in overleg met iemand die daarvoor gestudeerd heeft gedaan hebt...

amk

amk

08-09-2013 om 08:23

accepteren

Uur is normaal, hier ook. Al vanaf het moment dat het middagslaapje (2,5) er vanaf ging. Spelen, zingen en later bladeren in een boek en nu gewoon lezen of een muziekje luisteren. Het hoort bij mijn kind. Wakker worden is altijd een probleem geweest het is een marmot die rustig wakker moet worden, maar daarna wel gelijk vrolijk is.
Ik zou niet naar melatonine grijpen.

Rafelkap

Rafelkap

08-09-2013 om 08:59

ritme

Wanneer begonnen de scholen bij jullie? Want hier nog maar een week, en kinderen hebben vaak even nodig om weer in het ritme te komen. Zolang je kind niet veel last heeft van een slaaptekort zou ik geen melatomine geven. Gewoon niet nodig, het ritme van de school en de steeds donkere dagen lossen het probleem dan vanzelf op.

Dalarna

Dalarna

08-09-2013 om 10:11

Aanvulling

Was ik nog vergeten: verschuif in het weekend de tijden zo min mogelijk, dus opstaan rond dezelfde tijd en naar bed gaan rond dezelfde tijd.

Knurf

Knurf

08-09-2013 om 14:21

even vroeg en zwaar?

'En 's ochtends is het dan wel even vroeg en zwaar als hij wakker moet worden om naar school te gaan..'

Als het alleen maar 'even' vroeg en zwaar is, zou ik geen melatonine geven. Je schrijft nergens dat je zoontje overdag te moe is door slaaptekort, dus waarschijnlijk heeft hij gewoon niet zo veel slaap nodig. Melatonine vervroegt het moment van in slaap vallen, maar het zorgt er niet voor dat je langer slaapt. Dus grote kans dat je zoontje met het gebruik van melatonine voortaan om vijf uur 's ochtends al wakker wordt. Lijkt me ook niet handig.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

08-09-2013 om 20:01

Nou knurf

Dat is dus maar de vraag. Hier werd er 'gewoon' eerder ingeslapen. En niks gen om 5 uur al wakker. Gewoon iedere ochtend om kwart voor 8 wakker maken. Maar dan wel een fris en fruitig kind, geen chagrijn met ochtendhumeur...

Knurf

Knurf

09-09-2013 om 18:50

Ginny

'Maar dan wel een fris en fruitig kind, geen chagrijn met ochtendhumeur...'

maar dan heb je het over een kind dat blijkbaar echt slaaptekort had. Dat haal ik niet uit het verhaal van Annika.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

11-09-2013 om 16:34

Nou

Als Annika zegt dat het ' s ochtends vroeg en zwaar is, lees ik daar slaaptekort in.

Maar je hebt wel gelijk dat later slapen op zich geen reden is om melatonine te geven, hoe onschuldig dit middel ook lijkt te zijn. Je hebt kinderen met een verschoven slaapritme en je hebt kinderen die met minder slaap toe kunnen. Beiden vragen om een andere oplossing.

Janna3

Janna3

15-09-2013 om 14:51

In overleg met huisarts

Hier twee kinderen die melatonine krijgen, maar altijd in overleg met onze huisarts. Onze kinderen lagen trouwens niet zomaar een uurtje wakker, maar als ik ze om half 8 naar bed bracht sliepen ze om half 11 nog niet. En op school konden ze soms amper wakker blijven...

Op een gegeven moment zijn we dus maar naar de huisarts gegaan. Die overigens zeker geen 3mg voorschreef! Bij de oudste van toen 11 jaar zijn we begonnen met 1 mg en hebben we de balans nu op 0,5 mg. Bij de jongste van 8 zitten we op 0,2 mg. Onze huisarts vond het belangrijk om te benadrukken dat we, om totale afhankelijk zo veel mogelijk te voorkomen, de melatonine alleen geven op schooldagen. In het weekend en in de vakantie niet dus.

Hoewel bij ons melatonine een heel goed hulpmiddel is, is het geen wondermiddel. De slaaphygiene is net zo belangrijk, als je melatonine geeft en ze vervolgens gewoon voor de tv of computer laat zitten heb je kans dat het niet voldoende werkt. Het is geen 'gemakspilletje'. Wij hebben een heel duidelijk 'naar bed gaan' ritueel: Bad, pyama, tandenpoetsen, verhaaltje voorlezen en dan nog even zelf lezen. Dat werkt goed, maar duurt dus even zo goed een uur... Dus of je er heel veel mee opschiet?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.