Home » Columns » 28 signalen

28. Signalen

Door:

Enno van der Heijden

Afwisselend beschrijven Emmy de Wit (moeder van twee dochters) en Enno van der Heijden (vader van een zoon en een dochter) de seksuele ontwikkeling van hun tieners, en de manier waarop je daar als ouders mee prutst.

Hormonencircus

Het dragen van sexy kleren, zoals een naveltruitje of een superkort broekje, betekent beslist niet 'ik wil seks', zegt onderzoekster Linda Duits, die gespecialiseerd is in moderne meiden. Het is gewoon mode, en geen speciaal signaal. Maar wat zijn dan wél signalen?

Het is maar goed dat ik niet tot de doelgroep van mijn dochter behoor, want de huidige codes ontgaan mij totaal.

Zoenen bijvoorbeeld. Dat deed ik vroeger, toen ik zo oud was als mijn dochter, met mijn eerste vriendinnetje. Omdat ik haar bijzonder vond, en verliefd op haar was. Mijn dochter doet het anders. Die tongt zich suf, met diverse jongens, soms met meerdere op een avond. En zij niet alleen, haar vriendinnen doen het ook. Het is geen signaal meer, maar een gewoonte. Een groepsgewoonte. Hoe zouden die jongens dat interpreteren?

Of cadeautjes, ook al zo verwarrend. Een vriend van haar vierde zijn verjaardag en ze piekerde zich suf wat ze hem moest geven. Ha! Ze wist het. Een boek met 365 standjes. Voor elke dag een andere. Met attributen en zonder, van voren en van achter, je kon het zo gek niet bedenken. Als dát geen signaal was... Maar nee hoor. Om elke schijn te vermijden (en om de kosten te spreiden) gaf ze het samen met haar beste vriendin. Als ik die jongen was, zou ik geen idéé hebben wat ik daar nou mee aan moest.

Maar wat zijn dan wél signalen? (Zouden ze het zelf eigenlijk wel weten?)

Enno van der Heijden

is een getrouwde vader van een puberzoon en een puberdochter. Enno is werkzaam als uitgever. Ter bescherming van de kinderen zijn alle namen veranderd.

Reacties

Nou zit mijn dochter nog niet

Nou zit mijn dochter nog niet helemaal in de puberteit, maar zomaar met iedereen tongen??? Is dit tegenwoordig normaal? Ojee, ik geloof toch dat ik dat niet goed zou vinden.

En no way dat ze van mij zo'n

En no way dat ze van mij zo'n boek zou mogen geven aan een knul van (ik neem aan) zo rond de 16! Ik ben vast heel ouderwets, maar ik vind dat je best kunt beginnen met seks zonder je druk te maken over elke dag (zou hij elke dag seks hebben? Vast niet!) een ander standje. Ik heb blijkbaar nog een hoop te leren voordat dochter zo ver is (net 11).

dat rondzoenen, daar heb ik

dat rondzoenen, daar heb ik meer van gehoord. Prestatiezucht of zo? Heel apart, en ik geloof niet dat iemand daar relationeel wijzer van wordt, behalve dat de een de techniek beter beheerst dan de ander.
Zo'n boek kwam bij mij de deur niet uit. Ook niet in een papiertje :) Zijn ze nou helemaal dol!!

Ach, wen er maar vast aan dan

Ach, wen er maar vast aan dan: als ze 16 zijn en een cadeautje kopen voor iemand die 17 wordt, dan heb je daar niet veel meer over te zeggen, hoor! Haha...

Dit soort gedrag is beslist

Dit soort gedrag is beslist niet normaal hoor. Sorry, als ik een dochter zou hebben die dit soort boeken wil geven of met allerlei jongens zou zoenen dan zou ik me serieus afvragen waar het mis was gegaan tijdens de opvoeding. Ik zie dit gedrag gelukkig ook niet in mijn omgeving behalve bij enkele nogal ordinaire kinderen.

Fiorucci, dan blijf ik

Fiorucci, dan blijf ik nergens natuurlijk. Maar als ik zou weten dat mijn dochter iedereen aflebberde voor de fun, dan zou ik toch wel laten weten dat ik daar niet voor ben ofzo. En dan ga ik hele enge verhalen vertellen over koortslippen en pfeifer denk ik.

Ik denk dat ze zich daardoor

Ik denk dat ze zich daardoor niet laten weerhouden...op de leeftijd 16/17 jaar is de invloed van de groep waar je mee omgaat groter dan die van ouders. Ik ben ook weleens ergens niet voor, maar heb niet de illusie dat dat altijd afdoende is..:)

Dat rondzoenen deden mijn

Dat rondzoenen deden mijn vriendinnen eind jaren tachtig ook al. Idioot vond ik het toen (en nog) maar het was echt een ding om 'er maar veel gehad te hebben'. Brrr. Maar ik hoop dat mijn dochter dit soort dingen straks in ieder geval aan me verteld, al heb ik natuurlijk ook liever dat ze het niet doet. Maar niks vertellen lijkt me nog vervelender....

Lees verder

Alle columns in de serie Het Hormonencircus