Alles Digitaal Alles Digitaal

Alles Digitaal

Educatieve App voor kleuters

Ik ben kort geleden getipt over een game genaamd Egels Avontuur en wilde dit graag ook met dit forum delen.

Egels Avontuur is een geweldig leuk en leerzaam spel voor kleuters. Het is ontwikkeld door een kinderpsychologe met meer dan tien jaar ervaring in de kinderpsychologie.

De speler kan ervoor kiezen om het verhaal van Egel te volgen of om de losse spelletjes afzonderlijk te spelen. Alle spelletjes die in Egels Avontuur voorkomen helpen bij de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden van uw kind.

Vaardigheden die onderandere getraind worden zijn het analytisch vermogen, logisch redeneren, visuele ordening, visuele herkenning, ruimtelijke waarneming en concentratie.

Egels Avontuur is beschikbaar voor Android, iPhone, iPad, Mac en Windows.

De betreffende download locaties zijn als volgt:
Android Gratis: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hedgehogacademy.hedgehogsadventureslite

Android Betaald: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hedgehogacademy.hedgehogsadventures

iOS Gratis: https://itunes.apple.com/us/app/hedgehogs-adventures-lite/id735909469

iOS Betaald: https://itunes.apple.com/us/app/hedgehogs-adventures-interactive/id720187396

Mac: https://itunes.apple.com/us/app/hedgehogs-adventures-interactive/id735909500

Windows kan rechtstreeks bij de makers website worden gedownload:
http://www.hedgehogacademy.com/hedgehogsadventures.php#!/~/

Henk Boeke (redactie Ouders Online)

Henk Boeke (redactie Ouders Online)

07-02-2014 om 10:26

Geen reclame

Sommige forumgebruikers vroegen zich af of de bovenstaande posting eigenlijk geen reclame was. We hebben het nagevraagd en dat bleek niet het geval te zijn.

Deze vader was oprecht enthousiast. Hij had de app bij vrienden gezien en vond hem echt leuk. Alleen vond hij de vertaling nogal slecht. Daarop heeft hij bij de makers zijn diensten aangeboden om de vertaling te verbeteren. Dat bleek echter niet nodig te zijn omdat er inmiddels een verbeterde versie is uitgebracht.

Richtlijnen van Justine Pardoen

http://www.ouders.nl/artikelen/nieuwe-inzichten-over-kinderen-en-beeldschermgebruik
Justine Pardoen is hoofdredacteur van Ouders Online.

Hoe zien jullie dit in de praktijk eigenlijk, als een kleuter van 4-5 max. 10-15 min. per keer op een beeldscherm mag per dag.
En max. 1 uur op alle beeldschermen Comp./TV/tab.
Dan is het spel nog maar net opgestart, zitten ze net in het spel, moet het weer in de kast.

Henk Boeke (redactie Ouders Online)

Henk Boeke (redactie Ouders Online)

07-02-2014 om 11:55

Richtlijnen voor beeldschermgebruik

@Jasam: goed punt. Maar het artikel dat je noemde, stamt uit 2011. Dat is dus al weer 3 jaar geleden, en toen waren tablets - en dus apps - nog niet zo populair als nu. Het artikel houdt daar nog geen rekening mee, en gaat alleen over de klassieke beeldschermen. (In 2012 steeg het tablet-bezit naar 1 op de 3 gezinnen, en in 2013 steeg het door naar 2 op de 3 gezinnen. Zó hard is het gegaan.)

Hier wreekt zich het ontbreken van duidelijke datum-aanduidingen bij de artikelen. Het spijt ons dat dit nog steeds niet goed geregeld is. Maar er wordt aan gewerkt!

Binnenkort zullen we ook met herziene vuistregels komen, waarin het gebruik van tablets en smartphones verwerkt is.

Interessant

Hé, dat vind ik nou zo interessant aan al die onderzoeken.

Een paar jaar geleden vindt men in een onderzoek dat er "iets" schadelijk is voor kinderen. Er komen richtlijnen voor ouders, want je mag je kinderen toch niet verzieken met "te-veel-beeld"

(Fabels als, als je te dicht bij de TV zit, krijg je vierkante ogen)

Als ik het dus goed begrijp, is de schermtijd in 3 jaar tijd aangepast, niet omdat het meer of minder schadelijk zou zijn, maar omdat er tegenwoordig meer schermmogelijkheden zijn.

Justine Pardoen (Ouders Online)

Justine Pardoen (Ouders Online)

07-02-2014 om 16:53

Beeldschermtijd

Er is nooit onderzoek geweest op grond waarvan richtlijnen over beeldschermtijd gegeven zijn. Zulke adviezen komen tot stand op basis van kennis over (jonge) kinderen: wat hebben ze nodig om zich goed te ontwikkelen? En op basis van een praktijk. Als in alle gezinnen een tv staat, is het onzin om te zeggen dat jonge kinderen beter af zijn zonder tv: dat is gewoon niet realistisch. Dan ga je schipperen: liever zou je zeggen helemaal geen tv onder de twee, maar als kinderen nu eenmaal toch allemaal kijken, kun je beter aansluiten bij die praktijk, en zeggen dat áls ze tv kijken, niet langer dan 10 minuten per keer.

Zo'n advies van max. 10 minuten heeft te maken met kennis over hoe jonge hersens werken: ze kunnen zich eigenlijk niet langer dan 10 min. concentreren op iets. Maar als je ze steeds bewegende beelden geeft, zullen ze daar wél naar blijven kijken. Niet met begrip van wat ze zien, maar gewoon omdat het aandacht trekt (en dus afhoudt van alle andere dingen om hen heen).

En als ze te veel met beeldschermen aan de gang zijn, doen ze andere dingen minder. We weten dat hun taalontwikkeling daaronder kan lijden bijv. Maar dat is met tablets weer niet het geval als je samen met het kind aan de gang gaat om iets leuks te doen op de tablet en daar dan over praat: dan is het juist weer goed voor de taalontwikkeling.

Vandaar dat we niet graag strakke richtlijnen voor tijdbesteding voor álle beeldschermen geven: zo simpel is het gewoon niet. Maar vaak is het wel wat ouders willen weten.

Justine Pardoen, zie ook www.mediaopvoeding.nl

Arc1

Arc1

09-02-2014 om 04:53 Topicstarter

Richtlijnen WiFi?

Inhakend op veiligheid en tablets/smartphones e.d. Ik heb zelf het gevoel dat er niet heel veel aandacht (meer?) wordt besteed aan hoe schadelijk de straling voor kinderen is.

Het lijkt er op alsof tegenwoordig ieder kind wel een tablet in handen gedrukt krijgt en ik ken genoeg ouders die hun schouders ophalen als ik ze aanspreek op het feit dat signalen als draadloos internet e.d. schadelijk kunnen zijn. Nu heb ik persoonlijk niet heel veel onderzoek gedaan om te kijken of het mogelijk overdreven wordt maar er zijn tal van onderzoeken die de schadelijkheid van dit soort zaken aan het licht proberen te brengen.

Nu wordt apparatuur wel getest op stralingsgevaar maar volgens mij gaat men bij deze testen uit van de invloed die het op volwassenen heeft.

Wat ik me dus eigenlijk af vraag is of ik nu de enige ben die eerst een apparaat (tablet/telefoon) in vliegtuigmodus zet voor het aan een kind te geven en of hier wel genoeg aandacht aan besteed wordt in de media? (Dit laatste zou mij heel goed ontgaan kunnen zijn namelijk.)

Ely

Ely

12-02-2014 om 08:42

WiFi

Volgens mij bereik je er niet veel mee om de tablet oid op vliegtuig modus te zetten want daarmee zet je alleen de ontvanger van het signaal uit, niet de zender. Mijn redenatie hoor...

tja arc1

Maar waarom geef je dan überhaupt een tablet/telefoon aan je kind? In ieder geval tot ze naar de middelbare school gaan, kunnen ze ook prima zonder.

Arc1

Arc1

12-02-2014 om 12:15 Topicstarter

Goed punt Jippox

Eigenlijk ben ik het daar wel helemaal mee eens. Toch is het steeds normaler om zelfs de kleinste kids bezig te houden met je eigen tablet (of zelfs er eentje speciaal voor hun aan te schaffen) puur omdat het gezien wordt als een onschuldig gebruiksvoorwerp.

Ely, de zender vanuit het modem blijft inderdaad doorgaan echter zend de telefoon/tablet zelf ook heel veel data uit en voor zover ik me heb laten wijs maken is het schadelijker om dicht bij de bron te zitten. Toch kan het zeker geen kwaad om bijvoorbeeld 's nachts even de Wi-Fi thuis uit te zetten, de meeste modems hebben daar gewoon een knopje voor dus dan kan het modem zelf rustig aan blijven staan. (Het modem vaak uit zetten kan namelijk ten koste gaan van je internet verbinding)

Er zijn genoeg artikelen hierover te vinden die op gedegen onderzoek gebaseerd zijn in elk geval en voor het zelfde geld zien we over een week ofzo wel gewoon een Postbus 51 waarschuwing hierover en liep ik gewoon een beetje op de zaken vooruit...

Arc1

Arc1

13-02-2014 om 11:04 Topicstarter

Toch nog wat extra leesmateriaal over Wi-Fi veiligheid

Omdat ik het toevallig tegenkwam en dit aansloot bij deze forum topic:

http://www.safeinschool.org/2013/03/health-canadas-wifi-myth.html

Dit artikel geeft een korte duidelijke uitleg hierover.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.