Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op

18 en nog op school, maar geen geld

hallo
ben een vader van een bijna 18 jarige zoon , die op een praktijkschool zit , daar gaat hij in juni stoppen en het enigste dat ie heeft zijn een paar certificaten en een heftruckdiploma.
hij maakt moeilijk contact en kan dus ook niet zomaar ergens binnen stappen, dat is op school ook bevestigd, we hebben wayong aangevraagd , maar daarvoor komt hij niet in aanmerking, nu mijn probleem:
ik heb een uitkering van 1007 per 4 weken, en per april stoppen alle toeslagen in betrekking tot mijn zoon, betekent een achteruitgang van ong 300 euro, terwijl ik wel zijn ziektekostenverzekering moet gaan betalen... onmogelijk dus, maar waar kan ik terrecht voor deze catastrofe die er aan zit te komen??
z9it door mijn ideeen heen... wie weet er raad? mvg

Hadewich

Hadewich

23-03-2014 om 09:37

bijstand?

Misschien kan je zoon bijstand aanvragen? Voor zijn leeftijd is dat een paar honderd euro. En voor de ziektekostenverzekering kan hij in ieder geval zorgtoeslag aanvragen.

Maar het beste is natuurlijk als hij actief op zoek gaat naar een baan!

heftruckdiploma

Ga samen met je zoon naar een uitzendbureau en schrijf hem in als werkzoekend heftruckchauffeur. Misschien is de intercedent bereid om met je zoon mee te gaan als hij op gesprek bij een bedrijf gaat. Zo hoeft hij niet zomaar alleen ergens binnen te stappen.

skik

Naar de gemeente

Je moet samen met je zoon naar de gemeente om hulp te vragen. Er is een hele rij van trajecten voor hem. Onderwijs, begeleid werken, etc. Hoe en wat precies verschilt per gemeente. Je moet het dus echt daar vragen.
In de tussentijd dat er helemaal niks is (geen werk of uitkering voor hem) kun je voor bijzondere kosten wel weer bijzondere bijstand aanvragen. Ook dat moet bij de gemeente.
Je kunt ook naar het Juridisch loket gaan. Daar kunnen ze je ook helpen met alle nodige aanvragen.

Werk slaat nergens op

'Zoek een baan' suggesties slaan nergens op. Een heftruckdiploma is niet niks, maar het is ook geen startkwalificatie. Deze zoon van 18 komend van het praktijkonderwijs is een jaar of drie te laat geboren. Gelijkwaardige leerlingen voor hem kregen wel een Wajong uitkering.
Deze jongen (en zijn leeftijdgenoten en jonger) niet, vanwege de bezuinigingen. Dat betekent niet dat er een wereld van kansen aan zijn voeten ligt. In tegendeel eigenlijk.

Mo

Mo

23-03-2014 om 10:29

M Lavell

Ik kom hier heel erg veel vacatures tegen waar je alleen een heftruckdiploma voor moet hebben hoor! Of deze jongen die baan aan kan is een tweede maar ik heb zelf al overwogen om met mijn HBO een heftruckdiploma te gaan halen om zo meer kans op een baan te hebben.

Sawo

Sawo

23-03-2014 om 16:06

mee

Bij stichting Mee helpen ze iedereen met een beperking voor adressen zie www.mee.nl

Kaaskopje

Kaaskopje

24-03-2014 om 12:23

In ieder geval naar het uwv - uitkering

Wij waren ook in de veronderstelling dat een thuiswonende jongere nergens recht op had tot 27 jaar, maar dat blijkt niet zo te zijn. Ga dus met hem een uitkering voor jongeren aanvragen. Minpunt voor je zoon aan deze uitkering is dat hij wel sollicitatieplichtig is, maar aangezien het toch de bedoeling is dat hij wel een baan gaat vinden is dat eigenlijk een nuttige verplichting. Ik zou zoveel mogelijk met hem meegaan naar gesprekken. Normaal zou ik dat niet doen, maar het is niet de bedoeling dat jouw zoon in de problemen komt omdat hij weinig durft te zeggen.

Info: http://www.ipsz.nl/pagina/8543/jongeren-van-18-t-m-27-jaar

Kaaskopje

Kaaskopje

24-03-2014 om 12:25

Zorgtoeslag

Gezien jullie inkomen, jij weinig en je zoon nu nog niets, komt je zoon ook in aanmerking van zorgtoeslag, dat weet je toch?

Dalarna

Dalarna

24-03-2014 om 16:20

Kaaskopje

Komt in principe niet elke 18 jarige in aanmerking voor zorgtoeslag ongeacht het inkomen van de ouders?

Werk en zorgtoeslag

Als het inkomen van je kind 0 of heel weinig is, krijgt hij 72 euro zorgtoeslag. Bij een basispakketverzekering blijft er dan zo'n 20 tot 25 euro over die je zelf moet betalen. Da's natuurlijk meer dan de gratis verzekering voor 18-minners, maar het scheelt een hoop.

De zoon heeft dan wel geen startkwalificatie, maar als vorkhefchauffeur heb je die ook helemaal niet nodig. Je bent dan als net-niet of net-wel 18-jarig ook niet heel laat op de arbeidsmarkt, omdat je om een vorkhefdiploma te halen minimaal 16 moet zijn en de meeste 16-jarigen nog op school zitten. Het werk is afgezien van het vorkhefdiploma ongeschoold, bij vacatures staat als niveau 'lagere school' vermeld. Ik denk dat de zoon best een redelijke arbeidsmarktpositie heeft. Als het grootste probleem is dat hij moeite heeft een nieuwe omgeving in te stappen, dan is dat op te lossen door eerst samen met de vader naar het uitzendbureau te gaan (da's niet zo heel raar) en samen met de intercedent naar de potentiële werkgever (ook niet heel raar). Zo kan hij onder begeleiding geïntroduceerd worden in een nieuwe omgeving. Ik zeg niet dat het makkelijk is, de werkgever moet wel een beetje willen, maar niet geschoten is altijd mis.

skik

Tijgeroog

Tijgeroog

24-03-2014 om 21:13

Mwa

Nee, het probleem is niet dat hij niet ergens alleen binnen durft te stappen, maar dat hij moeilijk contact maakt. En dat zal dan vast niet alleen om de eerste kennismaking gaan. En ook als heftruckchauffeur moet je kunnen communiceren met je collega's en leidinggevenden. Bij een doorsnee bedrijf zal hij het daarom niet makkelijk krijgen, ook niet als de intercedente de eerste keer mee gaat, en er is voldoende aanbod van werknemers... Een beetje beschermde omgeving lijkt mij daarom wel prettig, zo makkelijk zal het niet zijn om een baan te vinden.

Achteruitgang

Van 1007 naar 300 euro minder, dat is een dramatische achteruitgang. Ik weet dat de situatie van een alleenstaande met uitkering en een kind dat 18 wordt dramatisch is.
Die zorgtoeslag van je kind lost een klein beetje op. De bedragen hier gaan overigens uit van alleen maar een basisverzekering, dan heeft je kind nog geen tandarts bijvoorbeeld. Dus er komt al snel een tientje bij aan kosten.
Maar wat me verbaast is dat jij maar 700 euro over zou houden om van te leven. De bijstandsnorm voor een alleenstaande is 70% van het minimumloon en dat zou dan net iets boven de 1000 euro zijn. Moet je zelf geen aanvullende bijstandsuitkering aanvragen?
Een bijstandsuitkering voor je kind van 18 is vrij minimaal: die wordt afgeleid van de kinderbijslag, dus dat is zeker geen vetpot.
Om het nog ingewikkelder te maken: stel dat het lukt en je kind vindt werk, dan kan dat gekort worden op jouw bijstandsuitkering, dus daar word je ook niet vrolijk van.
Ik denk dat je zelf moet kijken naar een bijstandsuitkering voor jezelf, zodat je zelf in elk geval het minimum hebt. Je zoon zou zich dan moeten redden (tussen haakjes) met die zorgtoeslag en het afgeleide van de kinderbijslag.

Veel sterkte met alle zorgen.

Tsjor

Hortensia

Hortensia

25-03-2014 om 07:40

Meerdere zaken

Deze vader gaat werkelijk naar een alleenstaandenbijstand. Dat is lager dan een alleenstaande-ouder-bijstand. En dan zak je inderdaad van 1000 naar 700.
Hij zal recht hebben op toeslagen, maar die zijn ook minder. Op papier is deze vader 100% alleenstaand, geen alleenstaande ouder meer met de daarop aangepaste toeslagen. Wel heeft de zoon recht op zorgtoeslag.
Inderdaad wordt wajong niet meer zo makkelijk gegeven. Je bent dan feitelijk een NUGger, een Niet Uitkerings Gerechtigde.

Ja, dan moet hij maar werk zoeken. En fijn als er zoveel heftruckchauffeurs worden gevraagd! Maar de vader geeft duidelijk aan dat de zoon een probleem heeft met contacten leggen, onderschat dit niet! Ook als heftruckchauffeur kan dat grote problemen geven in het sollicitatieproces. In het verleden kon je begeleid worden door de Wajong, tegenwoordig sta je er alleen voor.

Ik kan ook alleen maar adviseren contact op te nemen met MEE. En voor de rest: sterkte. Ik ken meerdere mensen die exact dezelfde situatie boven het hoofd hangt, ze staan met hun rug tegen de muur.

Hun kind is te goed voor de wajong en beschermd of begeleid wonen maar te slecht om zelfstandig werk te zoeken en te gaan wonen. Als je als ouder in een uitkeringssituatie zit (niet zelden als gevolg van de mantelzorg en het niet meer kunnen combineren van werk en deze zorg) hang je. In de gevallen die ik ken gaat het om kinderen met een vorm van autisme, ook het hoog functionerende Asperger, waarbij kinderen wel het IQ maar niet de praktische skills hebben om te functioneren zoals van hen wordt verwacht.
Tegelijkertijd worden deze kinderen als ze volwassen maar nog wel thuiswonend zijn verondersteld een financiële bijdrage te leveren aan hun ouders als die in een uitkering (bijstand) zitten.

Een verschrikkelijk probleem dat de komende jaren alleen maar erger wordt dankzij het wegvallen van een voorziening als de Wajong. Want je vaste lasten als éénoudergezin lopen door (twee verbruiken meer dan één) terwijl je wel wordt verondersteld rond te komen als alleenstaande met weinig kosten.

Kaaskopje

Kaaskopje

25-03-2014 om 13:59

Dalarna

Ja, ik heb ook 18+ kinderen. Ik wilde alleen maar extra aangeven dat ze hoe dan ook in aanmerking komen voor zorgtoeslag.

Kaaskopje

Kaaskopje

25-03-2014 om 14:26

Algemeen en Nico

Nicod1234 zegt dat hij 1007 euro per vier weken krijgt. Een stel krijgt bijstand ter hoogte van 1 minimumloon. Het minimumloon voor gehuwden/samenwonendden is € 342,85 per week, maal vier is bruto 1371,40. Als alle premies daar nog afmoeten, kom je al snel in de richting van die 1000 euro. Hij heeft het verder ook nergens over dat hij gescheiden is en dat de uitkering 300 euro lager zal worden.

De toeslagen veranderen/stoppen inderdaad als een kind 18 is geworden. Dus dat hakt erin, zeker als kind nog lang geen kans zal zien om het huis uit te gaan en werk te vinden. Ik zou dus echt eerst eens die uitkering voor jongeren proberen te regelen en desnoods allerlei onzin sollicitaties verrichten (naast wel gerichte pogingen om werk te vinden) om maar aan die plicht te voldoen en ondertussen alle kanalen aanboren voor hulp.

Daarnaast is er ook nog vrijwilligerswerk. Mijn man doet nu ook vrijwilligerswerk, omdat hij volledig afgekeurd is voor 'normaal' werk en het beter is om bezig te blijven. Bij zijn werk werken allerlei mensen, ook met een beperking, of lage kansen op 'gewoon' werk. Mijn man krijgt daar een minivergoeding voor. Dat had ik niet verwacht om eerlijk te zijn, maar het is altijd welkom natuurlijk. Om je zoon toch 'werkrijp' te krijgen, zou hij dus eens kunnen overwegen om via vrijwilligerswerk wat ervaring op te doen.

Hortensia

Je hebt gelijk, van alleenstaande ouder (=70% minimumloon) naar alleenstaande (=50% minimumloon, dat scheelt inderdaad 300 euro. Met alle respect, maar hoe kun je daarvan leven?
Kaaskopje, met die zorgkostentoeslag krijgt de zoon een deel van de ziektekosten terug, maar dan blijft er nog een deel over dat betaald moet worden. En het lost het gat van 300 euro niet op.

Tsjor (geen tips meer, helaas).

Hulp van school en jou?

Je zoon is bijna 18 en ik vraag me dan af of hij terwijl hij op school zat geen stage heeft gelopen of nooit een bijbaantje heeft gehad? Moeilijk contacten leggen kan een obstakel zijn, maar om bijvoorbeeld folders en kranten rond te brengen, hoef je sociaal niet bijzonder handig te zijn. Ook een tuinman, schoonmaker, klusjesman en glazenwasser werken vaak alleen. Je zoon kan niet makkelijk ergens alleen naar binnen stappen en heeft daarbij dus hulp nodig. Hij heeft een heftruckdiploma, wat zou hij hiermee het liefst willen gaan doen? Wil hij heftruckchauffeur worden?
Uitkeringen en toeslagen zijn aan- te vragen en kunnen jou voorlopig helpen. Maar er moet toch ook gewerkt worden aan de toekomst van je zoon. Zijn er mogelijkheden waarbij hij extra begeleiding krijgt bij het zoeken naar een baan? Ik lees hierboven een tip dat MEE hierbij zou kunnen helpen. In onze regio zijn er ook bedrijven die mensen met een arbeidsbeperking kunnen begeleiden. Misschien is dat er ook in jou regio? Informeer eens bij de Gemeente.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-03-2014 om 00:18

Tsjor...

Daarom moet hij een uitkering aanvragen. Alle beetjes helpen.

Kaaskopje

Het is nu Maart en de jongen komt in Juni van school af. Is het werkelijk zo dat iedere 18 jarige die van de zomer school verlaat nu dan een uitkering aan moet vragen? Toeslagen, tegemoetkomingen enz, kan ik me voorstellen, maar ook al een uitkering? Zomaar een vraag, geen oordeel. Ik heb er nooit mee te maken gehad, dus geen ervaring. Waarop baseren ze dan een uitkering? En doet het niveau waarop je school verlaat er dan toe? Is er hier überhaupt sprake van een ingewikkelde stoornis of maakt de jongen gewoon "moeilijk contact." Mankeert hij lichamelijk iets? Ik kan hem ook niet beoordelen door de computer heen, wil dat ook niet. Maar de tips richting uitkeringen verbazen mij wel lichtelijk. Het lijkt mij zo uitzichtloos, op je 18e school verlaten en de aanvraag voor een uitkering is al onderweg.
Is aanvragen van een studiefinanciëring geen optie zodat de jongen probeert zijn heftruckdiploma verder uit te breiden en in de toekomst meer kansen maakt op de arbeidsmarkt?
Ik ben een positieve denker, dat zie je. En waarschijnlijk naïef.

Dalarna

Dalarna

26-03-2014 om 16:15

wil

Praten over een studiefinanciering als je het hebt over iemand die diplomaloos van de praktijkschool komt en blijkbaar niet goed genoeg is om door te gaan met een MBO1 opleiding vind ik net echt getuigen van enig kennis van zaken maar de rest van je punt is duidelijk.

Zit er werkelijk geen MBO1 mogelijkheid in Nico, al is het maar om hem bezig te houden?

Dalarna

Ik was wat gespitst op die bijna 18 jarige leeftijd. Ik heb inderdaad geen kennis van zaken maar dat had ik toch reeds gemeld? Altijd fijn als een mede forummer dat nog extra vermeld. En of het een studiefinanciéring heet of de centen uit een ander potje komen doet er toch niet echt toe? Ik heb inderdaad geen ervaring met, uitkeringen, tegemoetkomingen of andere geld tegoed acties. Wat ik wel weet is dat een 18 jarige een andere toekomstbeeld moet hebben dan alleen het aanvragen van een uitkering.

Dalarna

Dalarna

27-03-2014 om 09:18

wil

Ik zei toch ook dat de rest van je punt duidelijk was.

Het gaat hier om iemand die praktijkschool heeft gedaan en dus blijkbaar geen toegang heeft tot MBO1. Dan heb je dus ook niets aan een studiefinanciering want zelfs al wordt hij toegelaten dan is er helemaal geen probleem hij krijgt een studiefinanciering, dat is altijd een gift maar geen gedoe er om heen dus. Ook het OV is gratis.

Monique D*

Monique D*

29-03-2014 om 18:14

Wat vragen

Heeft uw zoon ergens stage gelopen via de school? En heeft hij daar ook met heftrucks gewerkt? Kan hij daar niet aan de slag? Volgens mij worden er veel heftruckchauffeurs gevraagd.

Heeft hij de praktijkschool afgemaakt tot het vijfde leerjaar? Op de praktijkschool waar de vriendin van mijn dochter op zit kan men in het vijfde leerjaar MBO niveau 1 halen. Ze gaan naar het ROC, lopen stage en worden begeleid door de school. Uiteraard kunnen ze daarna doorstromen naar niveau 2. Is dat op die school van uw zoon niet mogelijk?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.